28/06/2021

Η Διαδικτυακή Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

Τα σχολεία και η μαθητική γενιά της πανδημίας δεν έμειναν χωρίς τη χαρά, τη συγκίνηση αλλά και τις γνώσεις που τους προσφέρουν εδώ και χρόνια οι ζωντανές επισκέψεις τους στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λόγω των εκτάκτων συνθηκών της σχολικής χρονιάς που μόλις ολοκληρώθηκε, η Διαδικτυακή Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης πήρε τη θέση των ζωντανών επισκέψεων που γινόντουσαν με πολλή επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια στη Γλυφάδα.

h-diadiktyakh-episkepsh-sxoleiwn-sto-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-online1.jpg

Στις αρχές Ιανουαρίου, η εκπαιδευτικός Κατερίνα Τσικαλάκη από το Science United Project ανέλαβε να οργανώσει τη διαδικασία και το πρόγραμμα της Διαδικτυακής Επίσκεψης σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούνιο η Κατερίνα υποδέχτηκε 166 σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων που συνδέθηκαν και παρακολούθησαν τη Διαδικτυακή Επίσκεψη. Οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν ήταν πάνω από 180 ενώ οι μαθητές περίπου 3600.

h-diadiktyakh-episkepsh-sxoleiwn-sto-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-online2.jpg

Τα παιδιά έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το ενδιαφέρον αυτό στράφηκε τόσο στις θαλάσσιες χελώνες, και την ξεχωριστή ιστορία της κάθε μίας από αυτές που περιθάλπονται στο Κέντρο όσο και στη σύνδεση της προστασίας των θαλασσίων χελωνών με την γενικότερη προστασία των θαλασσών και του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις είχαν την ευκαιρία να «συναντήσουν» και το προσωπικό ή τους εθελοντές του Κέντρου.

h-diadiktyakh-episkepsh-sxoleiwn-sto-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-online3.jpg

Μετά το τέλος κάθε διαδικτυακής επίσκεψης, οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μία φόρμα με 20 ερωτήσεις για την αξιολόγηση του προγράμματος που είχαν παρακολουθήσει. Στις περισσότερες απαντήσεις που λάβαμε το εκπαιδευτικό περιεχόμενο της επίσκεψης αξιολογήθηκε ως εξαιρετικό αλλά και η σύνδεση με το διαδίκτυο αξιολογήθηκε από καλή έως εξαιρετική. Στην ερώτηση αν θα πρότειναν αυτή τη διαδικτυακή επίσκεψη σε κάποιο/α συνάδελφο, οι εκπαιδευτικοί απάντησαν «Ναι» σε ποσοστό 100% των απαντήσεων!

Οι διαδικτυακές επισκέψεις, έδωσαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα και σε σχολεία που βρίσκονται πολύ μακριά από την Αττική να «επισκεφτούν» το Κέντρο Διάσωσης. Έτσι τη σχολική χρονιά 2020-2021 υποδεχτήκαμε σχολεία από τα Φάρσαλα, το Νευροκόπι, το Αγαθονήσι, τη Φολέγανδρο, τη Λάρισα, τη Λέρο, τη Δράμα, τους Αρκιούς, την Αλόννησο, την Κρήτη, την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη και πάρα πολλά ακόμα σχολεία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

h-diadiktyakh-episkepsh-sxoleiwn-sto-kentro-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-online4.jpg

Ουδέν κακόν αμιγές καλού λοιπόν. Ελπίζουμε ότι την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρξει η δυνατότητα να υποδεχόμαστε δια ζώσης τα σχολεία στο Κέντρο Διάσωσης, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Όμως είναι πολύ πιθανό να διατηρηθεί παράλληλα και η δυνατότητα της Διαδικτυακής Επίσκεψης. Για όσα σχολεία ήδη έκαναν φέτος τη Διαδικτυακή τους Επίσκεψη, επιφυλάσσουμε για την επόμενη σχολική χρονιά μια ακόμα ενδιαφέρουσα επίσκεψη σχετική με τη δράση μας με πολύ ζωντανό και πρωτότυπο περιεχόμενο.

Η πρώτη περίοδος της Διαδικτυακής Επίσκεψης στο Κέντρο Διάσωσης πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της EKKA YACHTS την οποία ευχαριστούμε θερμά.

Καλό καλοκαίρι!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!