Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών τους προσεχείς μήνες
Τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου σημειώθηκαν 5 νέες εισαγωγές θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και έχουν καταληφθεί σχεδόν όλες οι δεξαμενές περίθαλψης. Δεδομένων των συνθηκών, καθίσταται δύσκολή η φιλοξενία επιπλέον τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών που μπορεί να βρεθούν ανά την Ελλάδα. Για κάθε νέα περίπτωση διάσωσης θαλάσσιας χελώνας πρέπει να επικοινωνείτε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ ώστε να λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις σύμφωνα με την κατάσταση του ζώου και την περιοχή που βρέθηκε.
Επειδή στο Κέντρο Διάσωσης ο αριθμός των θαλάσσιων χελωνών που φιλοξενούνται και περιθάλπονται μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή, είτε λόγω των απελευθερώσεων που πραγματοποιούνται είτε αν τυχόν καταλήξει κάποια χελώνα, είναι απαραίτητο να ενημερώνεται ο ΑΡΧΕΛΩΝ οποιαδήποτε στιγμή βρεθεί τραυματισμένο ή άρρωστο ζώο. Δύναται εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή να υπάρχει διαθέσιμος χώρος. Εάν όχι, τότε θα λαμβάνει χώρα επικοινωνία με τους παρακάτω συνεργαζόμενους φορείς ώστε να διερευνηθεί η μεταφορά του ζώου. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό και οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να διασφαλίσουν τις καταλληλότερες συνθήκες περίθαλψης ώστε να καταφέρουν οι θαλάσσιες χελώνες να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι φορείς που ενδεχομένως να μπορέσουν να παραλάβουν κάποια νέα τραυματισμένη/άρρωστη θαλάσσια χελώνα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι:
Ενυδρείο Κρήτης (Creta Aquarium – Θαλασσόκοσμος)
Ενυδρείο Ρόδου
Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) – Καβάλα
Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου
Άλλα τοπικά κτηνιατρικά κέντρα/κλινικές
Κάθε χρόνο το Κέντρο Διάσωσης δέχεται κατά μέσο όρο 75 θαλάσσιες χελώνες εκ των οποίων περίπου οι μισές επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Η πλειοψηφία των χελωνών φέρει τραύματα στην περιοχή του κεφαλιού τα οποία έχουν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια. Αυτού του είδους τα τραύματα αποτελούν τις δυσκολότερες περιπτώσεις, διότι επηρεάζονται οι βασικότερες λειτουργίες των ζώων, όπως για παράδειγμα η ικανότητά τους να τραφούν από μόνα τους ή/και να καταδυθούν. Κατ’ επέκταση, η περίθαλψη αυτών των ζώων διαρκεί πάρα πολλούς μήνες και μπορεί να ξεπεράσει και το ένα (1) έτος. Να σημειωθεί ότι η περίοδος επανένταξης ξεκινά τον Ιούνιο και τελειώνει τον Δεκέμβριο, διότι τους υπόλοιπους μήνες η θερμοκρασία της θάλασσας δεν είναι κατάλληλη για τα συγκεκριμένα ζώα.
Ενημέρωση/Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e - mail: rescue @ archelon . gr
Η Διαδικτυακή Επίσκεψη σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Η Καρέττα συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».