Η Καρέττα συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο. Κατά την διάρκεια της πρωινής καταγραφής η Mahé Le Blet εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από τη Γαλλία, βρήκε ίχνη χελώνας να κατευθύνονται από τη θάλασσα προς μία παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο. Βλέποντας ότι τα ίχνη είχαν περάσει την πύλη του ξενοδοχείου που ήταν ανοιχτή, μπήκε στον χώρο και βρήκε την χελώνα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Μετά την έκπληξή της Mahé και αφού επικοινώνησε με την ομάδα της βούτηξε αποφασιστικά στην πισίνα και σε 5 λεπτά έβγαλε τη χελώνα με τη βοήθεια ενός ακόμα εθελοντή και ενός πολίτη. Την μετέφεραν στην παραλία και την άφησαν να πάει προς την θάλασσα, όπου η χελώνα επέστρεψε μετά από τη νυχτερινή της περιπέτεια.
Η διαδρομή της χελώνας που έχασε τον προσανατολισμό της αντιστοιχεί σε απόσταση που περπατάει ένας άνθρωπος σε 6,5 λεπτά, αλλά δεδομένου του βάρους της και του αργού τρόπου που κινείται στην άμμο, το ζώο περιπλανήθηκε αρκετές ώρες το βράδυ ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. «Ευτυχώς τόσο η Mahé όσο και η Eva Horcajo από την Ισπανία, υπεύθυνες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο, έχουν θητεύσει και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής και χειρίστηκαν άμεσα και σωστά την κατάσταση. Η χελώνα επέστρεψε στη θάλασσα σε καλή κατάσταση», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος, επικεφαλής των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη.
Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στις περιοχές αναπαραγωγής της Κρήτης με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα τέλη Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς, παραλίες που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και στην ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία.
Υστέρα από 50 με 60 ημέρες τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινάει και το πρώτο τους ταξίδι. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, όμως καθώς έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά θα φθάσει τελικά στην ενηλικίωση.
Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1990. Οι ερευνητές / εθελοντές, που παρά την πανδημία, ήρθαν ξανά στην Κρήτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περπατούν καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές. Πολύτιμη είναι η εγρήγορση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Περιφέρειας Κρήτης, όπως και του Λιμενικού Σώματος αλλά και η συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:
Την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος ο καθαρισμός της παραλίας πρέπει να γίνεται μόνο χειρωνακτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα, διότι θα καταστρέψουν τις φωλιές.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η κίνηση οχημάτων στην παραλία.
Ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε άξονες κάθετους προς το κύμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων μεταξύ τους. Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απομακρύνονται/αναρτώνται ψηλά κάθε βράδυ (με τη δύση του ηλίου) για να αφήσουν χώρο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η άμμος μεταξύ των επίπλων θαλάσσης δεν πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους.
Τα έπιπλα θαλάσσης θα πρέπει να πλένονται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά.
Δεν επιτρέπονται τα beach parties στην παραλία.
Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες.
Θυμηθείτε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στη φύση – αποφύγετε να τις ταΐσετε ή να τις αγγίξετε.
Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία πρέπει να αφήνονται ανέπαφα, μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Με αυτές τις μικρές κινήσεις φροντίδας θα μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του πανάρχαιου είδους που αποτελεί και τον αρχαιότερο επισκέπτη των παραλιών της Κρήτης.
Πληροφορίες:
ΑΡΧΕΛΩΝ, Λυδία Κουτρουδίτσου, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλ:693 735 2379
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς -Δυτικής Κρήτης, τηλ:2821045570
Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 2810393265
Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών τους προσεχείς μήνες
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.