Η Καρέττα συνεχίζει να επισκέπτεται τις παραλίες της Κρήτης για να γεννήσει
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη χθες το πρωί στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στο Ρέθυμνο. Κατά την διάρκεια της πρωινής καταγραφής η Mahé Le Blet εθελόντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ από τη Γαλλία, βρήκε ίχνη χελώνας να κατευθύνονται από τη θάλασσα προς μία παραλιακή ξενοδοχειακή μονάδα στο Ρέθυμνο. Βλέποντας ότι τα ίχνη είχαν περάσει την πύλη του ξενοδοχείου που ήταν ανοιχτή, μπήκε στον χώρο και βρήκε την χελώνα στην πισίνα του ξενοδοχείου. Μετά την έκπληξή της Mahé και αφού επικοινώνησε με την ομάδα της βούτηξε αποφασιστικά στην πισίνα και σε 5 λεπτά έβγαλε τη χελώνα με τη βοήθεια ενός ακόμα εθελοντή και ενός πολίτη. Την μετέφεραν στην παραλία και την άφησαν να πάει προς την θάλασσα, όπου η χελώνα επέστρεψε μετά από τη νυχτερινή της περιπέτεια.
Η διαδρομή της χελώνας που έχασε τον προσανατολισμό της αντιστοιχεί σε απόσταση που περπατάει ένας άνθρωπος σε 6,5 λεπτά, αλλά δεδομένου του βάρους της και του αργού τρόπου που κινείται στην άμμο, το ζώο περιπλανήθηκε αρκετές ώρες το βράδυ ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες. «Ευτυχώς τόσο η Mahé όσο και η Eva Horcajo από την Ισπανία, υπεύθυνες πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο, έχουν θητεύσει και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής και χειρίστηκαν άμεσα και σωστά την κατάσταση. Η χελώνα επέστρεψε στη θάλασσα σε καλή κατάσταση», λέει η Λυδία Κουτρουδίτσου, βιολόγος, επικεφαλής των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη.
Κάθε χρόνο την άνοιξη, θηλυκές και αρσενικές χελώνες φτάνουν στις περιοχές αναπαραγωγής της Κρήτης με σκοπό να ζευγαρώσουν και συνήθως κάπου στα τέλη Μαΐου καταγράφεται η πρώτη δραστηριότητα ωοτοκίας. Ένας νέος κύκλος ζωής των θαλασσίων χελωνών της Μεσογείου ξεκινάει με τις φωλιές που θα γίνουν στους βιοτόπους αναπαραγωγής τους, στις παραλίες στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στον κόλπο της Μεσσαράς, παραλίες που είναι ενταγμένες στο οικολογικό δίκτυο NATURA 2000 και στην ευθύνη των Φορέων Διαχείρισης για τις περιοχές αυτές. Σποραδικές φωλιές θα βρεθούν όπως κάθε χρόνο και σε άλλες περιοχές και ειδικά στη Σητεία.
Υστέρα από 50 με 60 ημέρες τα αυγά εκκολάπτονται και οι νεοσσοί φτάνουν στην θάλασσα όπου ξεκινάει και το πρώτο τους ταξίδι. Ελάχιστα είναι γνωστά για τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, όμως καθώς έχουν πολλούς φυσικούς θηρευτές, ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά θα φθάσει τελικά στην ενηλικίωση.
Το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας και προστασίας των φωλιών της θαλάσσιας χελώνας στην Κρήτη συνεχίζεται αδιάλειπτα από το 1990. Οι ερευνητές / εθελοντές, που παρά την πανδημία, ήρθαν ξανά στην Κρήτη από την Ελλάδα και το εξωτερικό, περπατούν καθημερινά στις παραλίες, καταγράφοντας και προστατεύοντας τις φωλιές. Πολύτιμη είναι η εγρήγορση των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος των Περιφερειακών Ενοτήτων και της Περιφέρειας Κρήτης, όπως και του Λιμενικού Σώματος αλλά και η συνεργασία των τοπικών επιχειρήσεων για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Μπορούμε να χαρούμε το καλοκαίρι και τη θάλασσα χωρίς να ενοχλήσουμε τις χελώνες και τις φωλιές τους, αν εφαρμόσουμε τα παρακάτω:
Την περίοδο Μάιος – Οκτώβριος ο καθαρισμός της παραλίας πρέπει να γίνεται μόνο χειρωνακτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα, διότι θα καταστρέψουν τις φωλιές.
Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η κίνηση οχημάτων στην παραλία.
Ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε άξονες κάθετους προς το κύμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων μεταξύ τους. Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απομακρύνονται/αναρτώνται ψηλά κάθε βράδυ (με τη δύση του ηλίου) για να αφήσουν χώρο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Η άμμος μεταξύ των επίπλων θαλάσσης δεν πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους.
Τα έπιπλα θαλάσσης θα πρέπει να πλένονται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά.
Δεν επιτρέπονται τα beach parties στην παραλία.
Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες.
Θυμηθείτε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στη φύση – αποφύγετε να τις ταΐσετε ή να τις αγγίξετε.
Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία πρέπει να αφήνονται ανέπαφα, μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Με αυτές τις μικρές κινήσεις φροντίδας θα μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στην προστασία του πανάρχαιου είδους που αποτελεί και τον αρχαιότερο επισκέπτη των παραλιών της Κρήτης.
Πληροφορίες:
ΑΡΧΕΛΩΝ, Λυδία Κουτρουδίτσου, Υπεύθυνη Προγράμματος Κρήτης, τηλ:693 735 2379
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς -Δυτικής Κρήτης, τηλ:2821045570
Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, τηλ: 2810393265
Οδηγίες αντιμετώπισης νέων περιστατικών τραυματισμένων χελωνών τους προσεχείς μήνες
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/09/2023
Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/09/2023
Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/09/2023
Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!
Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2023
Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2023
Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ
Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)
Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2023
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.
Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/08/2023
Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές
Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2023
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!
Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/08/2023
Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης
Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/07/2023
Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!
Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/07/2023
Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο
Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/07/2023
Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!
Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/06/2023
Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».