ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Τα νέα μας

Οι σποραδικές φωλιές της Καρέττα έχουν την σημασία τους

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φετινού καλοκαιριού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τις σποραδικές φωλιές της θαλάσσιας χελώνας που γίνονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τη Ρόδο, τη Σητεία, τη Νάξο, την Πάρο μέχρι την Κέρκυρα, τον Βόλο και την Επανωμή.

Οι σποραδικές φωλιές της καρέττα έχουν την σημασία τους

Ανάμεσα στα άλλα, καταγράφηκαν φέτος και 4 φωλιές στην Αττική, 3 στην περιοχή Πόρτο Ράφτη- Αυλάκι, και μία στην Ανάβυσσο. «Δεν είναι εντελώς ασυνήθιστο το να βρεθεί φωλιά στην Αττική, είναι κάτι που έχει ξαναγίνει τα προηγούμενα χρόνια » λέει η Παναγιώτα Θεοδώρου, Συντονίστρια νομικών και θεσμικών θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Η σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας» συνεχίζει .

Οι σποραδικές φωλιές της καρέττα έχουν την σημασία τους

Τι σημαίνει λοιπόν σποραδική ωοτοκία θαλάσσιας χελώνας?

Είναι γνωστό ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι μεταναστευτικά ζώα, τα οποία διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις. Σε ότι αφορά την αναπαραγωγή τους όμως έχουν παρατηρηθεί δύο ειδών συμπεριφορές. Η μία, η πιο συνηθισμένη, χαρακτηρίζεται από «φιλοπατρία», δηλαδή οι ενήλικες θηλυκές χελώνες επιστρέφουν με τη σεξουαλική ωρίμανση στον βιότοπο που έχουν γεννηθεί οι ίδιες, για να κάνουν τις φωλιές τους. Η δεύτερη είναι λιγότερο συχνή και παρατηρείται όταν κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, βρεθούν στην ανάγκη να αφήσουν τα αυγά τους σε κάποια άλλη κοντινότερη παραλία. Αυτό είναι το φαινόμενο της «σποραδικής ωοτοκίας», που μας οδηγεί στο να εντοπίζουμε κάποιες φωλιές θαλασσίων χελωνών σε παραλίες που δεν παρατηρείται κάθε χρόνο σημαντική ωοτοκία.

Οι σποραδικές φωλιές της καρέττα έχουν την σημασία τουςΔεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για να υποστηριχθεί ότι υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της σποραδικής ωοτοκίας και της παρατηρούμενης μεταβολής του κλίματος, όμως, οι σποραδικές φωλιές που γίνονται σε διάφορα μέρη ίσως αποτελέσουν ένα μηχανισμό επιβίωσης ενόψει αλλαγών στη στάθμη και στη θερμοκρασία της θάλασσας. Αυτό σημαίνει ότι σε 15 -20 χρόνια κάποιο χελωνάκι από αυτά ίσως επιβιώσει και επιστρέψει ως θηλυκή ενήλικη να κάνει φωλιά σε αυτές τις περιοχές. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι πιθανότητες να φτάσει στην ενηλικίωση ένα χελωνάκι κυμαίνονται από 1 στα 1000 μέχρι 1 στα 10.000.

Κάθε φωλιά λοιπόν μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχει ο κάθε πολίτης είναι πολύτιμη για την επιβίωση των θαλασσίων χελωνών. «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφει συστηματικά τις φωλιές που αναφέρονται κάθε χρόνο σε διάφορα μέρη είτε όταν παρατηρηθεί έξοδος θαλάσσιας χελώνας σε παραλία είτε όταν κάνουν την εμφάνισή τους τα μικρά χελωνάκια» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Έχουν περάσει ήδη 10 ημέρες από την εκκόλαψη των μικρών στην Αττική και έτσι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι εκσκαφές στις φωλιές. Από την εκσκαφή κάθε φωλιάς αναμένεται να γίνει γνωστή η επιτυχία εκκόλαψής της, δηλαδή το ποσοστό των αυγών που εκκολάφθηκε επιτυχώς, άρα και πόσα χελωνάκια ελπίζουμε πως έφτασαν στη θάλασσα.

Οι σποραδικές φωλιές της καρέττα έχουν την σημασία τους

«ΟΙ δημόσιες εκσκαφές είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε με τους πολίτες και τους λιμενικούς που φρόντισαν να προστατευτούν οι φωλιές στην Αττική για να δουν κι αυτοί τα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους. Τους ευχαριστούμε θερμά όπως και όλους όσους μας έχουν ειδοποιήσει από διάφορα σημεία της Ελλάδας, όπου δυστυχώς δεν θα μπορέσουμε να πάμε » συνεχίζει ο Δημήτρης.

Αν κάποιος δει στην ακτή θαλάσσια χελώνα ή ίχνη χελώνας ή φωλιά ή χελωνάκια, μπορεί να επικοινωνεί με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ή στο rescue.archelon@gmail.com, ώστε να λάβει τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορεί να βοηθήσει.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην 3η Μαρίνα της Γλυφάδας είναι ανοιχτό για επισκέψεις κοινού και εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα προστασίας για τη αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19. Δείτε πως μπορείτε να οργανώσετε την επίσκεψή σας στο https://www.archelon.gr/contents/help11.php?mid=1&mid2=96

 

Navigation

Social Media