ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα το Σεπτέμβριο του 2017.

«Και όταν φτάσει η μέρα θα γίνω ουρανός και θα γίνω θάλασσα και η θάλασσα θα έρθει να με φιλήσει γιατί πάω σπίτι. Τίποτα τώρα δε μπορεί να με σταματήσει.» Trent Reznor

 

Άλλα νέα

Ο Σεπτέμβριος του 2017 υπήρξε ένας πολύ τραγικός μήνας για το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Παύλος Τσάρος, Συντονιστής του Δικτύου Διάσωσης πέθανε ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος του πολλούς φίλους του στη διεθνή κοινότητα θαλασσίων χελωνών. Μια ξεχωριστή αφιέρωση στο Πάυλο εμφανίζεται στο facebook και σχετικά άρθρο έχει γραφεί και αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η κηδεία του Παύλου έγινε στη γενέτειρά του, νήσο Λήμνο – αυτό το αναφέρω λόγω ενός ασυνήθιστου γεγονότος που θα περιγράψω παρακάτω. Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα για τον Παύλο και το σήμαινε για το Κέντρο Διάσωσης αλλά δε θα άρμοζε σε αυτή την αναφορά. Περιορίζομαι να πω ότι ο Παύλος θα παραμείνει πάντοτε κοντά σε αυτούς που ενέπνευσε και που τον αγαπούσαν.

Σημασία έχει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τόσο εκείνοι του εξωτερικού όσο και οι ντόπιοι, αμέσως συσπειρώθηκαν και φρόντιζαν τις χελώνες κατά τρόπο που θα έκανε τον Παύλο περήφανο. Σας ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα. Θα ακολουθήσει σύντομα επίσημη ανακοίνωση για το νέο Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Επίσης το Σεπτέμβριο ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου να χυθούν στη θάλασσα. Οι πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, ενώ μερικές αναφορές λένε ότι το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και το Λαγονήσι. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Δημήτρης Φυτίλης ήρθε σε επαφή και συνάντησε αντιπροσώπους από τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές εταιρίες σχετικά με την ανάγκη προστασίας της περιοχής του Κέντρου από το πετρέλαιο. Για ένα άρθρο σχετικά με αυτό (στα ελληνικά μόνο) βλέπε τον επίσημο ιστότοπο: http://www.hcg.gr/node/16022. Ευτυχώς το σύστημα προώθησης και κυκλοφορίας θαλασσινού νερού στο Κέντρο Διάσωσης στις δεξαμενές των χελωνών μπόρεσε να φιλτράρει το πετρέλαιο και πάρθηκαν μέτρα από τις αρχές για να αποτρέψουν την είσοδο πετρελαίου στη περιοχή κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε μια χελώνα δεν επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα, όπως αναφέρθηκε! Καθ’όσο συχνά δεχόμαστε αναφορές για νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες από την περιοχή της Σαλαμίνας, αυτά τα νέα ήταν θαυμάσια (εκπληκτικά για μένα).

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά τους κατά το δύσκολο αυτό μήνα.

 

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2017 το «Σοφάκι», μια μικρή πράσινη χελώνα, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Κρανίδι (Ερμιόνη). Η μικροσκοπική χελώνα, μήκους 29εκ. και βάρους μόνο 2,5κιλά έχει τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Δεν ενδιαφέρεται να τραφεί και θα ταϊστεί με σωλήνα. Ήδη της χορηγούνται αντιβιοτικά, οροί και βιταμίνες.

Η «Αλκυόνη», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Μέρος του οπίσθιου δεξιού πτερυγίου της έλειπε και είχε καταπιεί ένα αγκίστρι ορατό στο στόμα της. Ευτυχώς το αγκίστρι χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην «Αλκυόνη» χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, οροί και βιταμίνες και τρέφεται μόνη της. Είναι υποψήφια για απελευθέρωση φέτος.

Ο «Σωτήρης», διασώθηκε στη Πάρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 από μέλη του Ομίλου Δυτών Πάρου. Η χελώνα βρέθηκε να κολυμπάει σε ρηχά νερά στη Χρυσή Ακτή. Το καβούκι της ήταν άσχημα σπασμένο λόγω πρόσκρουσης με έλικα σκάφους. Η καρέτα αυτή περιθάλπεται και οι πληγές της επουλώνονται. Έχει όρεξη για φαγητό αλλά πρέπει να ταΐζεται με το χέρι εφόσον δε μπορεί να καταδυθεί. Ευχαριστούμε τους δύτες Πάρου, τον Όμιλο σέρφινγκ της Χρυσής Ακτής, τη Λιμενική Αστυνομία Πάρου, τον Όμιλο Δυτών Νάξου και το Γιάννη Ορφανό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Φύσης Νάξου για τη δουλειά τους όσον αφορά τη διάσωση, φροντίδα και μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Για περισσότερες εικόνες και πληροφορίες βλέπε Paros Divers fb σελίδα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2017 μια μεγάλη αρσενική καρέτα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης και ονομάστηκε «Παύλος» προς τιμή του Παύλου Τσάρου. Η ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 79εκ. και βάρος 58κιλά, βρέθηκε στην Αμοργό. Η χελώνα είχε τραυματιστεί βάναυσα από σκόπιμη ανθρώπινη δραστηριότητα: μια τρύπα είχε διανοιχθεί στη πλευρά του κεφαλιού με άγνωστο αντικείμενο και είχε τραύμα από μαχαιριά στο λαιμό. Το τραύμα ήταν τόσο μεγάλο και βαθύ που μπορούσε να εισχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του χεριού της κτηνιάτρου καθώς αυτή εξέταζε το ζώο. Εκτός από αυτές τις φοβερές πληγές και τα μάτια του ήταν πρησμένα. Ανταποκρίνεται καλά στη θεραπευτική αγωγή. Η πληγή στο λαιμό έχει επουλωθεί αρκετά, ενώ το αριστερό μάτι του δεν είναι πια πρησμένο. Η τελική έκβαση όμως είναι δύσκολα προβλέψιμη.

Τώρα να πούμε για μια ασυνήθιστη ιστορία άφιξης χελώνας. Το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου 2017, μερικοί φίλοι και οικογένεια του Παύλου που είχαν παραστεί στη κηδεία περπατούσαν στην ακτή του Αγ. Παύλου στη Μυρίνα της Λήμνου (αυτό είναι το όνομα της παραλίας) πριν επιστρέψουν στην Αθήνα. Εντόπισαν μια σοβαρά τραυματισμένη χελώνα τη «Μυρίνα» που είχε τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από άνθρωπο. Η χελώνα δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες και οδηγήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης από τους φίλους του Παύλου από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα τραύματά της είναι πολύ σοβαρά και το πλαστρόν μαλακό, κακό σημάδι. Παραμένει στην επιφάνεια του νερού στη δεξαμενή και δεν ενδιαφέρεται να τραφεί, έτσι ώστε χρειάζεται να ταϊστεί με σωλήνα. Η τελικά έκβαση είναι δύσκολα προβλέψιμη.

Ο «Βαγγέλης» έφτασε από τη Νάξο στις 20 Σεπτεμβρίου 2017. Η καρέτα αυτή ζυγίζει 14,5κιλά και έχει μήκος καβουκιού 50εκ. Η χελώνα είχε ένα μικρό αγκίστρι σφηνωμένο στο μπροστινό αριστερό πτερύγιο, αγκίστρι το οποίο αφαιρέθηκε χωρίς χειρουργική επέμβαση. Δέχεται θεραπεία. Παρόλα αυτά είχε επίσης καταπιεί πετονιά ορατή καθώς έβγαινε από το στόμα της – αυτός είναι π πραγματικός κίνδυνος για τη χελώνα, καθ’όσον η πετονιά που είχε καταπιεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς εσωτερικους τραυματισμούς. Η χελώνα σώθηκε από μέλη του Ομίλου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου. Για φωτογραφίες και περισσότερες πληροφορίες βλέπε το άρθρο https://www.zoosos.gr/naksos-esosan-ti-thalassia-chelona-caretta-caretta-pou-eiche-katapiei-petonia/#axzz4sxAZkd8E.

Ο «Sylvan» έφτασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο. Η αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 32,5κιλά βρέθηκε και πήρε το όνομα ενός από τους εθελοντές της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Η χελώνα ήταν εξαντλημένη με τραύμα στο κεφάλι και πετονιά που εξείχε από την άκρη του εντέρου, τραύμα στο πλαστρόν και παλιό τραύμα στην άκρη του εντέρου. Το πλαστρόν του είναι μαλακό, κακό σημάδι. Στη χελώνα χορηγούνται φάρμακα και θεραπεία για τις πληγές.

Η «Αγάπη» , μια καρέτα μήκους καβουκιού 47,5εκ. και βάρους 19κιλά έφτασε από τα Χανιά στις 29 Σεπτεμβρίου 2017. Έχει τραύμα στο κεφάλι οφειλόμενο σε ανθρώπινη ενέργεια και τραύμα στο πτερύγιο. Επειδή το πτερύγιό του το είχε μπλέξει με πετονιά, μέρος του χάθηκε. Ελπίζουμε ότι το εναπομένον τμήμα του πτερυγίου μπορεί να σωθεί. Δέχεται φάρμακα και θεραπεία.

 

Απελευθερώσεις

Με χαρά αναφέρουμε ότι 10 χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανάρρωσαν επιτυχώς και απελευθερώθηκαν στη θάλασσα!

Η «Ίρις» είχε φτάσει απ’το Λευκίμι (Κέρκυρα) στις 14 Οκτωβρίου 2016 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια. Η καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Μαρία», μια καρέτα που είχε φτάσει στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Ελπίδα» είχε διασωθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που δούλευαν στα Χανιά. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 1 Σεπτεμβρίου 2016 με τραύματα στα δυο μπροστινά πτερύγια που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε πετονιά. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2017 από σκάφος στο Σαρωνικό.

Η «Αύρα», μια θηλυκή καρέτα που υπέφερε από υποθερμία, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε καλά και απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Νύχτα», μια καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτρα στις 5 Μάϊου 2017 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο «Νηλέας» είχε φτάσει στις 5 Μάϊου 2017 από το Ρωμανό (Μεσσηνία) με τραύμα πτερυγίου προκληθέν από μπλέξιμο με πετονιά. Η αρσενική καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από βάρκα στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Χαρούλα», μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν απ’ευθείας από ανθρώπινη δράση, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Bilbo», μια αρσενική καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Ιουνίου 2017 από την Κέρκυρα με τραύμα στο πτερύγιο, ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στη παραλία του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 προς τιμήν του Παύλου Τσάρου. (Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή ήταν η δεύτερη απελευθέρωση του «Bilbo». Είχε νοσηλευτεί στο Κέντρο Διάσωσης παλαιότερα και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό. Επέστρεψε στη Κέρκυρα και διασώθηκε για δεύτερη φορά από την ομάδα του Wildlife Sense της Κέρκυρας.

Η «Σύρα», μια θηλυκή καρέτα με πνευμονική λοίμωξη έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Ιουλίου 2017. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

(αν θέλετε να δείτε βίντεο για πολλαπλές απελευθερώσεις χελωνών από σκάφος το 2016, βλ.: https://www.youtube.com/watch?v=Y9ik90awJXg).

Ο «Καπετάν Νέλλυ», μια αρσενική καρέτα με προβλήματα επίπλευσης ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Νίκο Βαλλιάνο και εθελοντές από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κέρκυρας. Η χελώνα είχε διασωθεί στη Κεφαλονιά στις 2 Αυγούστου 2017, δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το Wildlife Sense και μετά οδηγήθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω νοσηλεία. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Επειδή υπήρχε η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό Κόλπο, η χελώνα δεν απελευθερώθηκε εκεί, αλλά στη παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Ανατολική Αττική.

 

Κι άλλα καλά νέα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι καμία χελώνα δε πέθανε στο Κέντρο Διάσωσης το Σεπτέμβριο!

Επίσης, η «Μάουα» υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 σε εγχείρηση για να απομακρυνθεί ‘ένα αγκίστρι το οποίο είχε καταπιεί. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η χελώνα αναρρώνει καλά. Τα ράμματά τις φροντίζονται για να αποτραπεί η μόλυνση. Τώρα τρέφεται μόνη της, θετικό σημάδι.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους, τις ομάδες προστασίας ζώων, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης, τη Λιμενική Αστυνομία και τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν στη διάσωση και φροντίδα αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

 

Γνωρίζετε ότι...

Η θαλάσσια χελώνα που εμφανίζεται στο έμβλημα του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα από τη Νήσο Αίγινα, χρονολογούμενο απ’τα μέσα του 6ου έως τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας έχει αρκετά διαφορετικά στυλ νομισμάτων με τη χελώνα στα εκθέματα του (επίσημος ιστότοπός τους είναι: http://www.enma.gr/ στα ελληνικά αλλά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε πολλές σελίδες πχ. https://en.wikipedia.org/wiki/Numismatic_Museum_of_Athens).

Εξεπλάγην όταν είδα δυο μουσικά όργανα (σαν το παραδοσιακό ελληνικό μπουζούκι αλλά μικρότερο) κατασκευασμένα από καβούκι και πλαστρόν χελώνας εκτεθειμένα στο Μουσείο Οργάνων Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Πλάκα! Δεν επρόκειτο βέβαια για θαλάσσια χελώνα, αλλά και πάλι… (το μουσείο δεν έχει δικό του ιστότοπο αλλά για πληροφορίες για αυτό επισκεφτείτε: http://athensmuseums.net/museum.php?id=6&lang=en).


 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)

 

Navigation

Social Media