Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Φαντάσου μια γαλήνια νύχτα σε μια απομονωμένη ελληνική παραλία. Ο μόνος ήχος είναι το απαλό κύμα που σκάει στην ακτή. Καθώς πέφτει το σκοτάδι, συμβαίνει κάτι μοναδικό: μια θαλάσσια χελώνα Καρέττα βγαίνει από τη θάλασσα, ξεκινώντας το ταξίδι της για να βρει το ιδανικό σημείο να φτιάξει τη φωλιά της. Αυτό το αρχαίο πλάσμα, που αντιμετωπίζει πολυάριθμες απειλές, βασίζεται στη βοήθειά μας για να συνεχίσει τον κύκλο της ζωής του.
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχουμε δεσμευτεί στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα και στη διατήρηση των παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα. Οι αφοσιωμένοι και εκπαιδευμένοι εθελοντές μας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την αποστολή. Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινούν τα μεσάνυχτα τη βάρδιά τους, εξοπλισμένοι με όργανα μετρήσεων, ερευνητικά τετράδια και κόκκινους φακούς. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
Όταν συναντήσουν μία χελώνα κρατούν απόσταση για να μην την τρομάξουν και περιμένουν υπομονετικά στη σιωπή μέχρι να σκάψει την άμμο και να ξεκινήσει την διαδικασία της φωλεοποίησης. Μόλις βεβαιωθούν ότι έχει ανοίξει τη φωλιά είναι η ευκαιρία τους να πλησιάσουν με σεβασμό τη μητέρα Καρέττα που ωοτοκεί. Το κόκκινο φως των φακών τους – σε αντίθεση με το λευκό - δεν την ενοχλεί. Μέσα στην ησυχία και κάτω από τα αστέρια, έρχονται για πρώτη φορά τόσο κοντά με ένα ζώο για την προστασία του οποίου δουλεύουν όλο το καλοκαίρι!
Οι εθελοντές πρέπει με γρήγορες αλλά διακριτικές κινήσεις, μέσα στο μικρό χρονικό παράθυρο που έχουν, να κάνουν τις επιστημονικές τους μετρήσεις και να μαρκάρουν τη χελώνα ακολουθώντας αυστηρά διεθνή πρωτόκολλα. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επιδίδεται στο μαρκάρισμα χελωνών εδώ και 40 χρόνια βοηθώντας στην ταυτοποίηση των ζώων και την παρακολούθηση των μετακινήσεων των πληθυσμών.
Μόλις η ωοτοκία τελειώσει η μητέρα-χελώνα θα σκεπάσει με άμμο τα αυγά της και θα επιστρέψει στο νερό. Οι εθελοντές θα μαρκάρουν την περιοχή της φωλιάς αφήνοντας όμορφα μηνύματα στις πέτρες για την ομάδα της πρωινής περιπολίας που σύντομα θα ξεκινήσει την βάρδιά της…
Ως εθελοντής, θα γίνεις μέλος μιας ομάδας που παρακολουθεί τον πληθυσμό Καρέττα που ωοτοκεί, συλλέγει πολύτιμα δεδομένα και φροντίζει για την προστασία αυτών των ζώων, ενώ θα έχεις και το μοναδικό προνόμιο να γίνεις μάρτυρας σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές. Το να παρακολουθείς μια θαλάσσια χελώνα να φωλιάζει είναι μια πραγματικά συγκλονιστική εμπειρία. Κάτω από τον έναστρο ουρανό, θα συνδεθείς με τη φύση και θα συμβάλει στη διατήρηση ενός είδους που περιπλανιέται στους ωκεανούς εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Την ημέρα, θα ενημερώνεις τους επισκέπτες στις παραλίες για τις θαλάσσιες χελώνες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν και θα κάνεις παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία. Οι προσπάθειές σου θα συμβάλουν στην προστασία του μέλλοντος των θαλάσσιων χελωνών Καρέττα στη Μεσόγειο.
Έτοιμος να κάνεις τη διαφορά;
Γίνε εθελοντής στα διεθνή προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα! Μαζί, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι αυτά τα μεγαλοπρεπή πλάσματα θα συνεχίσουν να ευημερούν για τις επόμενες γενιές.
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.