Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Οι θαλάσσιες χελώνες συχνά βρίσκονται σε ανάγκη διάσωσης και αποκατάστασης λόγω τραυματισμών, εμπλοκής με αλιευτικά εργαλεία ή ασθενειών. Όταν τα ζώα διασώζονται, μπορεί να λάβουν θεραπεία για τα τραύματά τους ή την ασθένειά τους, ωστόσο, όπως και οι άνθρωποι, τα ζώα σε αιχμαλωσία χρειάζονται πνευματική και φυσική διέγερση για να ευημερήσουν. Τα κέντρα διάσωσης πρέπει να εξασφαλίζουν την ευημερία των χελωνών που βρίσκονται σε διαδικασία αποκατάστασης, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού (ΠΕ), ο οποίος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των θαλάσσιων χελωνών υπό περίθαλψη.
Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα, Αθήνα, διερεύνησε την επίδραση του ΠE στις θαλάσσιες χελώνες, επισημαίνοντας τη σημασία του για την αποθεραπεία τους και την απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Η έρευνα δείχνει πώς η δημιουργία ενός διεγερτικού περιβάλλοντος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη συμπεριφορά και την γενική ευημερία μιας θαλάσσιας χελώνας.
Ο περιβαλλοντικός εμπλουτισμός περιλαμβάνει την τροποποίηση του περιβάλλοντος ενός ζώου για να ενθαρρύνει φυσικές συμπεριφορές, να αυξήσει τη δραστηριότητα και να παρέχει πνευματική διέγερση. Για τις θαλάσσιες χελώνες, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάφορες τεχνικές. Η έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ παρατήρησε αλλαγές στα επίπεδα δραστηριότητας, σημειώνοντας αυξήσεις στο κολύμπι, την κατάδυση και την εξερεύνηση. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, καθώς βοηθά τις χελώνες να διατηρήσουν τη μυϊκή τους δύναμη και να προετοιμαστούν ξανά για τη ζωή στον ωκεανό. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι ο ΠE μπορεί να μειώσει τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, που παρατηρούνται μερικές φορές σε ζώα σε αιχμαλωσία, οι οποίες μπορεί να είναι ενδείξεις άγχους ή πλήξης. Παρέχοντας ένα διεγερτικό περιβάλλον, οι χελώνες είναι λιγότερο πιθανό να ασχοληθούν με αυτές τις συμπεριφορές, υποδεικνύοντας μια βελτίωση στην ψυχική τους υγεία. Ο εμπλουτισμός είναι απαραίτητος, καθώς συμβάλλει στη συνολική αξιολόγηση της κατάστασης ενός ζώου, ειδικά όταν αυτό βρίσκεται σε αποκατάσταση.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας ήταν η πιθανή χρήση του ΠE ως κίνητρο για τη κατάδυση. Η κατάδυση είναι μια κρίσιμη δεξιότητα για τις θαλάσσιες χελώνες, απαραίτητη για την αναζήτηση τροφής και την αποφυγή των θηρευτών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένες τεχνικές εμπλουτισμού θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις χελώνες να καταδυθούν πιο συχνά και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, κάτι που είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν την ανάγκη των κέντρων διάσωσης και των ενυδρείων να δώσουν προτεραιότητα στον περιβαλλοντικό εμπλουτισμό και στις διαχειριστικές τους πρακτικές. Η παροχή ενός διεγερτικού και ενδιαφέροντος περιβάλλοντος δεν αφορά μόνο το να κάνουν τις χελώνες πιο ενδιαφέρουσες για τους επισκέπτες, αλλά το να συμβάλλουν ενεργά στην φυσική και ψυχική τους υγεία.
Η έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία ότι ο περιβαλλοντικός εμπλουτισμός δεν είναι απλά μια καλή ιδέα, αλλά μια ανάγκη για την ευημερία των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί. Κατανοώντας τις ανάγκες τους και δημιουργώντας διεγερτικά περιβάλλοντα, μπορούμε να παίξουμε έναν σημαντικό ρόλο στην αποκατάστασή τους και να διασφαλίσουμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες θα συνεχίσουν να ευημερούν στους ωκεανούς μας.
Αυτή η έρευνα αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της φροντίδας και της συμπεριφοράς των θαλάσσιων χελωνών και τονίζει τη σημασία των συνεχών προσπαθειών για την προστασία και διατήρηση αυτών των ευάλωτων ζώων. Διαβάστε το επιστημονικό άρθρο εδώ.
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.