Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
10/04/2025

22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Το αίτημα ανάκλησης των αδειών βασίζεται στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τα οποία τεκμηριώνεται πως, ενώ οι ΑΣΠΗΕ παρουσιάζονται ως έργα «Ενεργειακών Κοινοτήτων» (και επωφελήθηκαν της ευνοϊκής μεταχείρισης της νομοθεσίας για αυτές), στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλης Κυπριακής εταιρείας.

Banner_Akarnanika_22_NGOs_Aitima_Anaklisis_Adeias.jpg

Στην επιστολή των 22 Οργανώσεων παρατίθεται το ιστορικό της αδειοδότησης των 15 έργων και τίθενται τα εξής ζητήματα προς διερεύνηση ως προς τη νομιμότητα των έργων:

Πρώτον, ενώ η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία ΕΚΟΙΝ με το ίδιο αντικείμενο και στην ίδια περιοχή, η Κυπριακή εταιρεία AIMS32 CORPORATION LIMITED συμμετέχει σε 7 από αυτές, μέσω εταιρειών στις οποίες είναι ο μοναδικός εταίρος.

Δεύτερον, από τη στιγμή που τα Διοικητικά Συμβούλια των 7 ΕΚΟΙΝ, που είναι φορείς των 15 ΑΣΠΗΕ, ελέγχονται πλήρως από μία και μόνο εταιρεία, το σύνολο των 15 ΑΣΠΗΕ αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο έργο υπό κοινή διαχείριση και οι επιπτώσεις του πρέπει να εξεταστούν από την αρχή ως έργο κατηγορίας Α1 (και όχι ως 15 «μικρά» ανεξάρτητα έργα κατηγορίας Β, όπως συνέβη).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, ωστόσο και στο πολιτικό διακύβευμα της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς: αν δηλαδή μπορεί να είναι αποδεκτό από τη Διοίκηση οι ΕΚΟΙΝ να γίνονται οχήματα επιχειρηματικών παιχνιδιών και παράκαμψης της δέουσας αδειοδοτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το σκεπτικό και τη φιλοσοφία πίσω από την ιδρυτική νομοθεσία των ΕΚΟΙΝ.

Η θέση των 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είναι πως η ανάκληση των αδειών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να προστατευτεί ο κρίσιμος βιότοπος των γυπών, να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και η δέουσα αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων από το σύνολο των σχεδιαζόμενων έργων, να προστατευτεί το κύρος των ΕΚΟΙΝ, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο για τις υπηρεσίες της Διοίκησης, θεωρώντας δεδομένο πως έχουν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά να ακυρώσουν τις αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία έχουν άλλωστε κριθεί αμετάκλητα ως απαράδεκτα και επιβλαβή, όχι μόνο από τις οργανώσεις, αλλά συνολικά από το περιβαλλοντικό κίνημα.

Η επιστολή των 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είναι διαθέσιμη ΕΔΩ. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και οι απαντήσεις των υπηρεσιών στις οποίες απευθύνεται.

Οι 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλφαβητικά:

  1. Αλκυόνη – Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

  2. ΑΛΚΥΩΝ - Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου

  3. ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

  4. ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών

  5. ΑΡΧΕΛΩΝ

  6. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

  7. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

  8. Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

  9. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

  10. ΚΑΛΛΙΣΤΩ

  11. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

  12. ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων

  13. Πίνδος Περιβαλλοντική

  14. Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

  15. Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή»

  16. Φίλοι της Φύσης Ελλάδας

  17. Greenpeace

  18. Περιβαλλοντική Οργάνωση iSEA

  19. MEDASSET

  20. MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

  21. The Green Tank

  22. WWF Ελλάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/09/2026

    Μαζί για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης: οι τελετές απονομής «Turtle-Friendly Hotel» σε Χανιά και Ρέθυμνο

    Χανιά και Ρέθυμνο φιλοξένησαν τις τελετές απονομής της νέας πιστοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2026

    Αποχαιρετήσαμε τον Όμηρο, την τυφλή θαλάσσια χελώνα που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κορνουάλη

    Ο Όμηρος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του στο Blue Reef Aquarium στο Newquay της Κορνουάλης, έχοντας ταξιδέψει εκεί από την Ελλάδα με τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/09/2026

    “Wild Weekend”- Ελάτε να γνωρίσουμε την άγρια ζωή της Ελλάδας!

    Ένα διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/09/2026

    Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.

    Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2026

    Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση

    Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/09/2026

    Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα

    Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/09/2026

    Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!

    Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/08/2026

    Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!

    Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/08/2026

    Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!

    Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2026

    Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης

    Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2026

    Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!

    Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2026

    Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!