10/04/2025

22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις. Το αίτημα ανάκλησης των αδειών βασίζεται στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, με τα οποία τεκμηριώνεται πως, ενώ οι ΑΣΠΗΕ παρουσιάζονται ως έργα «Ενεργειακών Κοινοτήτων» (και επωφελήθηκαν της ευνοϊκής μεταχείρισης της νομοθεσίας για αυτές), στην πραγματικότητα βρίσκονται υπό τη διοίκηση και διαχείριση μεγάλης Κυπριακής εταιρείας.

Banner_Akarnanika_22_NGOs_Aitima_Anaklisis_Adeias.jpg

Στην επιστολή των 22 Οργανώσεων παρατίθεται το ιστορικό της αδειοδότησης των 15 έργων και τίθενται τα εξής ζητήματα προς διερεύνηση ως προς τη νομιμότητα των έργων:

Πρώτον, ενώ η νομοθεσία δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε περισσότερες από μία ΕΚΟΙΝ με το ίδιο αντικείμενο και στην ίδια περιοχή, η Κυπριακή εταιρεία AIMS32 CORPORATION LIMITED συμμετέχει σε 7 από αυτές, μέσω εταιρειών στις οποίες είναι ο μοναδικός εταίρος.

Δεύτερον, από τη στιγμή που τα Διοικητικά Συμβούλια των 7 ΕΚΟΙΝ, που είναι φορείς των 15 ΑΣΠΗΕ, ελέγχονται πλήρως από μία και μόνο εταιρεία, το σύνολο των 15 ΑΣΠΗΕ αποτελούν ένα τεράστιο ενιαίο έργο υπό κοινή διαχείριση και οι επιπτώσεις του πρέπει να εξεταστούν από την αρχή ως έργο κατηγορίας Α1 (και όχι ως 15 «μικρά» ανεξάρτητα έργα κατηγορίας Β, όπως συνέβη).

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, ωστόσο και στο πολιτικό διακύβευμα της συγκεκριμένης υπόθεσης, στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν οι αρμόδιοι φορείς: αν δηλαδή μπορεί να είναι αποδεκτό από τη Διοίκηση οι ΕΚΟΙΝ να γίνονται οχήματα επιχειρηματικών παιχνιδιών και παράκαμψης της δέουσας αδειοδοτικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν καταστάσεις που δεν έχουν καμία σχέση με το σκεπτικό και τη φιλοσοφία πίσω από την ιδρυτική νομοθεσία των ΕΚΟΙΝ.

Η θέση των 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είναι πως η ανάκληση των αδειών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να προστατευτεί ο κρίσιμος βιότοπος των γυπών, να διασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ και η δέουσα αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων από το σύνολο των σχεδιαζόμενων έργων, να προστατευτεί το κύρος των ΕΚΟΙΝ, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο για τις υπηρεσίες της Διοίκησης, θεωρώντας δεδομένο πως έχουν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά να ακυρώσουν τις αθέμιτες πρακτικές που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα έργα, τα οποία έχουν άλλωστε κριθεί αμετάκλητα ως απαράδεκτα και επιβλαβή, όχι μόνο από τις οργανώσεις, αλλά συνολικά από το περιβαλλοντικό κίνημα.

Η επιστολή των 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων είναι διαθέσιμη ΕΔΩ. Στην ίδια ιστοσελίδα θα αναρτηθούν και οι απαντήσεις των υπηρεσιών στις οποίες απευθύνεται.

Οι 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλφαβητικά:

  1. Αλκυόνη – Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων

  2. ΑΛΚΥΩΝ - Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου

  3. ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής

  4. ΑΡΙΩΝ - Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών

  5. ΑΡΧΕΛΩΝ

  6. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ)

  7. Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία

  8. Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης

  9. Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

  10. ΚΑΛΛΙΣΤΩ

  11. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

  12. ΠΑΝΔΟΙΚΟ - Πανελλήνιο δίκτυο οικολογικών οργανώσεων

  13. Πίνδος Περιβαλλοντική

  14. Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου

  15. Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή»

  16. Φίλοι της Φύσης Ελλάδας

  17. Greenpeace

  18. Περιβαλλοντική Οργάνωση iSEA

  19. MEDASSET

  20. MedINA - Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο

  21. The Green Tank

  22. WWF Ελλάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/10/2025

    Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura - Προστατεύοντας τη Θαλάσσια Ζωή σε έναν Κόσμο που Αλλάζει

    Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Γιορτή της Επιστήμης

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2025

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»

    Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/10/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα

    Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!