Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη (Botterell et al.) η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι από τις 209 περιοχές ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών που ερευνήθηκαν παγκοσμίως, σχεδόν το 45% ήταν μολυσμένο με μικροπλαστικά! Η ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, ο Γιάννης Χαλκιάς και ο Οδυσσέας Παξινός, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συλλογή δεδομένων από τις παραλίες της Ελλάδας εμπλουτίζοντας το παγκόσμιο εύρος της μελέτης.

Μικροπλαστικά ονομάζονται τα μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια μεγέθους από 1-5 mm. Το μικρό τους μέγεθος (σε σύγκριση με άλλα πλαστικά απορρίμματα) σημαίνει ότι μπορούν να αλληλεπιδράσουν με μεγαλύτερο αριθμό ειδών και σταδίων ζωής, να εισέλθουν στις τροφικές αλυσίδες και να διαποτίσουν τα ενδιαιτήματα. Οι παραλίες μπορούν να μετατραπούν σε σημεία συσσώρευσης μικροπλαστικών λόγω της γειτνίασής τους με αστικές περιοχές και λόγω φυσικών διεργασιών, όπως ρεύματα και άνεμοι.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι η Μεσόγειος ήταν η περιοχή που επλήγη περισσότερο, με έως και το 80% των παραλιών να έχουν μολυνθεί από μικροπλαστικά. Ακόμη και απομακρυσμένες νησιωτικές τοποθεσίες, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα, βρέθηκαν να έχουν σημαντικές ποσότητες μικροπλαστικών υπολειμμάτων, γεγονός που δείχνει ότι καμία παραλία, όσο απομονωμένη κι αν είναι, δεν είναι άτρωτη σε αυτό το αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα.

Οι συνέπειες αυτών των ευρημάτων μπορεί να είναι τρομακτικές για τη θαλάσσια ζωή και ιδιαίτερα για τις θαλάσσιες χελώνες, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα παράκτια περιβάλλοντα για την αναπαραγωγή τους. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακανόνιστες ιδιότητες των μικροπλαστικών μπορούν να διαταράξουν το φυσικό περιβάλλον της παραλίας, όπως η διαπερατότητα των ιζημάτων ή η θερμοκρασία της άμμου, οδηγώντας σε μειωμένη επιτυχία εκκόλαψης. Αν και τα επίπεδα ρύπανσης που βρέθηκαν στις παραλίες του δείγματος σε αυτή τη μελέτη δεν φαίνεται να αποτελούν άμεση απειλή (όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής), τα επίπεδα μικροπλαστικών φαίνεται μόνο να αυξάνονται στο μέλλον.
Η σημασία αυτής της μελέτης είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαργαριτούλη «Αυτή η μελέτη θέτει το έδαφος για μελλοντικές προσπάθειες έρευνας και προστασίας με στόχο τον μετριασμό της πλαστικής ρύπανσης υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παγκόσμια συνεργασία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των οικοτόπων τους».
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ παραμένει στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών μέσω έρευνας, εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και πρακτικής εφαρμογής των μέτρων προστασίας. Βοήθησέ μας να συνεχίσουμε με μια δωρεά!
Διαβάστε την πλήρη εργασία εδώ: A Global Assessment of Microplastic Abundance and Characteristics in Sea Turtle Nesting Sites
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/05/2026
Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»
Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/05/2026
Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!
Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2026
Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό
Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/05/2026
Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»
Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2026
Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία
Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/04/2026
Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!
Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/04/2026
Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου
Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2026
Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο
Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/04/2026
Διαδικτυακή Ημερίδα για Φοιτητές 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από όλα τα επιστημονικά πεδία να γνωρίσουν από κοντά τον σύγχρονο κόσμο της προστασίας της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/04/2026
Ανακοίνωση 12 περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ρυθμίσεις σε περιοχές Natura 2000 στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο ΥΠΕΝ
Κοινό σχόλιο περιβαλλοντικών οργανώσεων στη διαβούλευση του ν/σ ΥΠΕΝ σχετικά με την προτεινόμενη πολεοδόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ στην πρωτοβουλία “Move It Now” του Δήμου Χανίων
Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες, παιχνίδια και συζητήσεις, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν ότι κάθε "πράσινη" επιλογή στηn καθημερινότητά μας είναι μια άμεση βοήθεια προς το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2026
Χανιά: Μια μεγάλη «συστράτευση» για τις παραλίες ωοτοκίας
Με το βλέμμα στην επερχόμενη περίοδο ωοτοκίας, ο τουριστικός κόσμος των Χανίων έδωσε δυναμικό «παρών» την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Δημαρχείο της πόλης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2026
Η επιστροφή του «Γίγαντα»: Ο Έβερεστ ταξιδεύει ξανά στις ελληνικές θάλασσες μετά από δύο χρόνια περίθαλψης
Με μια ιδιαίτερα συγκινητική απελευθέρωση ξεκίνησε το 2026 για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο "Έβερεστ", μια από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες χελώνες που έχουν φιλοξενηθεί ποτέ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον στις 30 Μαρτίου, έπειτα από μια πολύμηνη και απαιτητική μάχη για τη ζωή του.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/04/2026
Πάνω από τη σκόνη: Το Ρέθυμνο «βλέπει» βιώσιμο μέλλον με τις θαλάσσιες χελώνες
Ούτε η αφρικανική σκόνη ούτε η αμμοθύελλα της περασμένης Τετάρτης στάθηκαν εμπόδιο για τους φορείς του Ρεθύμνου, που συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο για την εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/04/2026
Ο Εθελοντισμός Γίνεται Συναρπαστικός: Ειδικές Προσφορές για το 2026
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε προσκαλεί να συμμετάσχεις στα προγράμματα πεδίου και να προστατεύσεις ενεργά τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους.


