18/01/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα το Σεπτέμβριο του 2017.

«Και όταν φτάσει η μέρα θα γίνω ουρανός και θα γίνω θάλασσα και η θάλασσα θα έρθει να με φιλήσει γιατί πάω σπίτι. Τίποτα τώρα δε μπορεί να με σταματήσει.» Trent Reznor

Άλλα νέα

Ο Σεπτέμβριος του 2017 υπήρξε ένας πολύ τραγικός μήνας για το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Παύλος Τσάρος, Συντονιστής του Δικτύου Διάσωσης πέθανε ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος του πολλούς φίλους του στη διεθνή κοινότητα θαλασσίων χελωνών. Μια ξεχωριστή αφιέρωση στο Πάυλο εμφανίζεται στο facebook και σχετικά άρθρο έχει γραφεί και αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η κηδεία του Παύλου έγινε στη γενέτειρά του, νήσο Λήμνο – αυτό το αναφέρω λόγω ενός ασυνήθιστου γεγονότος που θα περιγράψω παρακάτω. Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα για τον Παύλο και το σήμαινε για το Κέντρο Διάσωσης αλλά δε θα άρμοζε σε αυτή την αναφορά. Περιορίζομαι να πω ότι ο Παύλος θα παραμείνει πάντοτε κοντά σε αυτούς που ενέπνευσε και που τον αγαπούσαν.

Σημασία έχει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τόσο εκείνοι του εξωτερικού όσο και οι ντόπιοι, αμέσως συσπειρώθηκαν και φρόντιζαν τις χελώνες κατά τρόπο που θα έκανε τον Παύλο περήφανο. Σας ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα. Θα ακολουθήσει σύντομα επίσημη ανακοίνωση για το νέο Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Επίσης το Σεπτέμβριο ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου να χυθούν στη θάλασσα. Οι πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, ενώ μερικές αναφορές λένε ότι το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και το Λαγονήσι. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Δημήτρης Φυτίλης ήρθε σε επαφή και συνάντησε αντιπροσώπους από τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές εταιρίες σχετικά με την ανάγκη προστασίας της περιοχής του Κέντρου από το πετρέλαιο. Για ένα άρθρο σχετικά με αυτό (στα ελληνικά μόνο) βλέπε τον επίσημο ιστότοπο: http://www.hcg.gr/node/16022. Ευτυχώς το σύστημα προώθησης και κυκλοφορίας θαλασσινού νερού στο Κέντρο Διάσωσης στις δεξαμενές των χελωνών μπόρεσε να φιλτράρει το πετρέλαιο και πάρθηκαν μέτρα από τις αρχές για να αποτρέψουν την είσοδο πετρελαίου στη περιοχή κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε μια χελώνα δεν επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα, όπως αναφέρθηκε! Καθ’όσο συχνά δεχόμαστε αναφορές για νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες από την περιοχή της Σαλαμίνας, αυτά τα νέα ήταν θαυμάσια (εκπληκτικά για μένα).

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά τους κατά το δύσκολο αυτό μήνα.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Sofaki.jpg

Η «Αλκυόνη», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Μέρος του οπίσθιου δεξιού πτερυγίου της έλειπε και είχε καταπιεί ένα αγκίστρι ορατό στο στόμα της. Ευτυχώς το αγκίστρι χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην «Αλκυόνη» χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, οροί και βιταμίνες και τρέφεται μόνη της. Είναι υποψήφια για απελευθέρωση φέτος.

Ο «Σωτήρης», διασώθηκε στη Πάρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 από μέλη του Ομίλου Δυτών Πάρου. Η χελώνα βρέθηκε να κολυμπάει σε ρηχά νερά στη Χρυσή Ακτή. Το καβούκι της ήταν άσχημα σπασμένο λόγω πρόσκρουσης με έλικα σκάφους. Η καρέτα αυτή περιθάλπεται και οι πληγές της επουλώνονται. Έχει όρεξη για φαγητό αλλά πρέπει να ταΐζεται με το χέρι εφόσον δε μπορεί να καταδυθεί. Ευχαριστούμε τους δύτες Πάρου, τον Όμιλο σέρφινγκ της Χρυσής Ακτής, τη Λιμενική Αστυνομία Πάρου, τον Όμιλο Δυτών Νάξου και το Γιάννη Ορφανό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Φύσης Νάξου για τη δουλειά τους όσον αφορά τη διάσωση, φροντίδα και μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Για περισσότερες εικόνες και πληροφορίες βλέπε Paros Divers fb σελίδα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-paylos_1.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-myrina.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-vaggelis.jpg

Ο «Sylvan» έφτασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο. Η αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 32,5κιλά βρέθηκε και πήρε το όνομα ενός από τους εθελοντές της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Η χελώνα ήταν εξαντλημένη με τραύμα στο κεφάλι και πετονιά που εξείχε από την άκρη του εντέρου, τραύμα στο πλαστρόν και παλιό τραύμα στην άκρη του εντέρου. Το πλαστρόν του είναι μαλακό, κακό σημάδι. Στη χελώνα χορηγούνται φάρμακα και θεραπεία για τις πληγές.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Agapi.jpg

Απελευθερώσεις

Με χαρά αναφέρουμε ότι 10 χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανάρρωσαν επιτυχώς και απελευθερώθηκαν στη θάλασσα!

Η «Ίρις» είχε φτάσει απ’το Λευκίμι (Κέρκυρα) στις 14 Οκτωβρίου 2016 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια. Η καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Μαρία», μια καρέτα που είχε φτάσει στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Ελπίδα» είχε διασωθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που δούλευαν στα Χανιά. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 1 Σεπτεμβρίου 2016 με τραύματα στα δυο μπροστινά πτερύγια που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε πετονιά. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2017 από σκάφος στο Σαρωνικό.

Η «Αύρα», μια θηλυκή καρέτα που υπέφερε από υποθερμία, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε καλά και απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Νύχτα», μια καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτρα στις 5 Μάϊου 2017 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο «Νηλέας» είχε φτάσει στις 5 Μάϊου 2017 από το Ρωμανό (Μεσσηνία) με τραύμα πτερυγίου προκληθέν από μπλέξιμο με πετονιά. Η αρσενική καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από βάρκα στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Χαρούλα», μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν απ’ευθείας από ανθρώπινη δράση, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Bilbo», μια αρσενική καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Ιουνίου 2017 από την Κέρκυρα με τραύμα στο πτερύγιο, ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στη παραλία του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 προς τιμήν του Παύλου Τσάρου. (Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή ήταν η δεύτερη απελευθέρωση του «Bilbo». Είχε νοσηλευτεί στο Κέντρο Διάσωσης παλαιότερα και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό. Επέστρεψε στη Κέρκυρα και διασώθηκε για δεύτερη φορά από την ομάδα του Wildlife Sense της Κέρκυρας.

Η «Σύρα», μια θηλυκή καρέτα με πνευμονική λοίμωξη έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Ιουλίου 2017. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-releases_for_pavlos.jpg

(αν θέλετε να δείτε βίντεο για πολλαπλές απελευθερώσεις χελωνών από σκάφος το 2016, βλ.: https://www.youtube.com/watch?v=Y9ik90awJXg).

Ο «Καπετάν Νέλλυ», μια αρσενική καρέτα με προβλήματα επίπλευσης ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Νίκο Βαλλιάνο και εθελοντές από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κέρκυρας. Η χελώνα είχε διασωθεί στη Κεφαλονιά στις 2 Αυγούστου 2017, δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το Wildlife Sense και μετά οδηγήθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω νοσηλεία. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Επειδή υπήρχε η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό Κόλπο, η χελώνα δεν απελευθερώθηκε εκεί, αλλά στη παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Ανατολική Αττική.

Κι άλλα καλά νέα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι καμία χελώνα δε πέθανε στο Κέντρο Διάσωσης το Σεπτέμβριο!

Επίσης, η «Μάουα» υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 σε εγχείρηση για να απομακρυνθεί ‘ένα αγκίστρι το οποίο είχε καταπιεί. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η χελώνα αναρρώνει καλά. Τα ράμματά τις φροντίζονται για να αποτραπεί η μόλυνση. Τώρα τρέφεται μόνη της, θετικό σημάδι.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους, τις ομάδες προστασίας ζώων, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης, τη Λιμενική Αστυνομία και τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν στη διάσωση και φροντίδα αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Η θαλάσσια χελώνα που εμφανίζεται στο έμβλημα του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα από τη Νήσο Αίγινα, χρονολογούμενο απ’τα μέσα του 6ου έως τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας έχει αρκετά διαφορετικά στυλ νομισμάτων με τη χελώνα στα εκθέματα του (επίσημος ιστότοπός τους είναι: http://www.enma.gr/ στα ελληνικά αλλά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε πολλές σελίδες πχ. https://en.wikipedia.org/wiki/Numismatic_Museum_of_Athens).

Εξεπλάγην όταν είδα δυο μουσικά όργανα (σαν το παραδοσιακό ελληνικό μπουζούκι αλλά μικρότερο) κατασκευασμένα από καβούκι και πλαστρόν χελώνας εκτεθειμένα στο Μουσείο Οργάνων Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Πλάκα! Δεν επρόκειτο βέβαια για θαλάσσια χελώνα, αλλά και πάλι… (το μουσείο δεν έχει δικό του ιστότοπο αλλά για πληροφορίες για αυτό επισκεφτείτε: http://athensmuseums.net/museum.php?id=6&lang=en).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!