18/01/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα το Σεπτέμβριο του 2017.

«Και όταν φτάσει η μέρα θα γίνω ουρανός και θα γίνω θάλασσα και η θάλασσα θα έρθει να με φιλήσει γιατί πάω σπίτι. Τίποτα τώρα δε μπορεί να με σταματήσει.» Trent Reznor

Άλλα νέα

Ο Σεπτέμβριος του 2017 υπήρξε ένας πολύ τραγικός μήνας για το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Παύλος Τσάρος, Συντονιστής του Δικτύου Διάσωσης πέθανε ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος του πολλούς φίλους του στη διεθνή κοινότητα θαλασσίων χελωνών. Μια ξεχωριστή αφιέρωση στο Πάυλο εμφανίζεται στο facebook και σχετικά άρθρο έχει γραφεί και αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η κηδεία του Παύλου έγινε στη γενέτειρά του, νήσο Λήμνο – αυτό το αναφέρω λόγω ενός ασυνήθιστου γεγονότος που θα περιγράψω παρακάτω. Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα για τον Παύλο και το σήμαινε για το Κέντρο Διάσωσης αλλά δε θα άρμοζε σε αυτή την αναφορά. Περιορίζομαι να πω ότι ο Παύλος θα παραμείνει πάντοτε κοντά σε αυτούς που ενέπνευσε και που τον αγαπούσαν.

Σημασία έχει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τόσο εκείνοι του εξωτερικού όσο και οι ντόπιοι, αμέσως συσπειρώθηκαν και φρόντιζαν τις χελώνες κατά τρόπο που θα έκανε τον Παύλο περήφανο. Σας ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα. Θα ακολουθήσει σύντομα επίσημη ανακοίνωση για το νέο Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Επίσης το Σεπτέμβριο ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου να χυθούν στη θάλασσα. Οι πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, ενώ μερικές αναφορές λένε ότι το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και το Λαγονήσι. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Δημήτρης Φυτίλης ήρθε σε επαφή και συνάντησε αντιπροσώπους από τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές εταιρίες σχετικά με την ανάγκη προστασίας της περιοχής του Κέντρου από το πετρέλαιο. Για ένα άρθρο σχετικά με αυτό (στα ελληνικά μόνο) βλέπε τον επίσημο ιστότοπο: http://www.hcg.gr/node/16022. Ευτυχώς το σύστημα προώθησης και κυκλοφορίας θαλασσινού νερού στο Κέντρο Διάσωσης στις δεξαμενές των χελωνών μπόρεσε να φιλτράρει το πετρέλαιο και πάρθηκαν μέτρα από τις αρχές για να αποτρέψουν την είσοδο πετρελαίου στη περιοχή κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε μια χελώνα δεν επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα, όπως αναφέρθηκε! Καθ’όσο συχνά δεχόμαστε αναφορές για νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες από την περιοχή της Σαλαμίνας, αυτά τα νέα ήταν θαυμάσια (εκπληκτικά για μένα).

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά τους κατά το δύσκολο αυτό μήνα.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Sofaki.jpg

Η «Αλκυόνη», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Μέρος του οπίσθιου δεξιού πτερυγίου της έλειπε και είχε καταπιεί ένα αγκίστρι ορατό στο στόμα της. Ευτυχώς το αγκίστρι χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην «Αλκυόνη» χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, οροί και βιταμίνες και τρέφεται μόνη της. Είναι υποψήφια για απελευθέρωση φέτος.

Ο «Σωτήρης», διασώθηκε στη Πάρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 από μέλη του Ομίλου Δυτών Πάρου. Η χελώνα βρέθηκε να κολυμπάει σε ρηχά νερά στη Χρυσή Ακτή. Το καβούκι της ήταν άσχημα σπασμένο λόγω πρόσκρουσης με έλικα σκάφους. Η καρέτα αυτή περιθάλπεται και οι πληγές της επουλώνονται. Έχει όρεξη για φαγητό αλλά πρέπει να ταΐζεται με το χέρι εφόσον δε μπορεί να καταδυθεί. Ευχαριστούμε τους δύτες Πάρου, τον Όμιλο σέρφινγκ της Χρυσής Ακτής, τη Λιμενική Αστυνομία Πάρου, τον Όμιλο Δυτών Νάξου και το Γιάννη Ορφανό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Φύσης Νάξου για τη δουλειά τους όσον αφορά τη διάσωση, φροντίδα και μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Για περισσότερες εικόνες και πληροφορίες βλέπε Paros Divers fb σελίδα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-paylos_1.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-myrina.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-vaggelis.jpg

Ο «Sylvan» έφτασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο. Η αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 32,5κιλά βρέθηκε και πήρε το όνομα ενός από τους εθελοντές της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Η χελώνα ήταν εξαντλημένη με τραύμα στο κεφάλι και πετονιά που εξείχε από την άκρη του εντέρου, τραύμα στο πλαστρόν και παλιό τραύμα στην άκρη του εντέρου. Το πλαστρόν του είναι μαλακό, κακό σημάδι. Στη χελώνα χορηγούνται φάρμακα και θεραπεία για τις πληγές.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Agapi.jpg

Απελευθερώσεις

Με χαρά αναφέρουμε ότι 10 χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανάρρωσαν επιτυχώς και απελευθερώθηκαν στη θάλασσα!

Η «Ίρις» είχε φτάσει απ’το Λευκίμι (Κέρκυρα) στις 14 Οκτωβρίου 2016 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια. Η καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Μαρία», μια καρέτα που είχε φτάσει στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Ελπίδα» είχε διασωθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που δούλευαν στα Χανιά. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 1 Σεπτεμβρίου 2016 με τραύματα στα δυο μπροστινά πτερύγια που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε πετονιά. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2017 από σκάφος στο Σαρωνικό.

Η «Αύρα», μια θηλυκή καρέτα που υπέφερε από υποθερμία, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε καλά και απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Νύχτα», μια καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτρα στις 5 Μάϊου 2017 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο «Νηλέας» είχε φτάσει στις 5 Μάϊου 2017 από το Ρωμανό (Μεσσηνία) με τραύμα πτερυγίου προκληθέν από μπλέξιμο με πετονιά. Η αρσενική καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από βάρκα στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Χαρούλα», μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν απ’ευθείας από ανθρώπινη δράση, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Bilbo», μια αρσενική καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Ιουνίου 2017 από την Κέρκυρα με τραύμα στο πτερύγιο, ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στη παραλία του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 προς τιμήν του Παύλου Τσάρου. (Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή ήταν η δεύτερη απελευθέρωση του «Bilbo». Είχε νοσηλευτεί στο Κέντρο Διάσωσης παλαιότερα και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό. Επέστρεψε στη Κέρκυρα και διασώθηκε για δεύτερη φορά από την ομάδα του Wildlife Sense της Κέρκυρας.

Η «Σύρα», μια θηλυκή καρέτα με πνευμονική λοίμωξη έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Ιουλίου 2017. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-releases_for_pavlos.jpg

(αν θέλετε να δείτε βίντεο για πολλαπλές απελευθερώσεις χελωνών από σκάφος το 2016, βλ.: https://www.youtube.com/watch?v=Y9ik90awJXg).

Ο «Καπετάν Νέλλυ», μια αρσενική καρέτα με προβλήματα επίπλευσης ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Νίκο Βαλλιάνο και εθελοντές από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κέρκυρας. Η χελώνα είχε διασωθεί στη Κεφαλονιά στις 2 Αυγούστου 2017, δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το Wildlife Sense και μετά οδηγήθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω νοσηλεία. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Επειδή υπήρχε η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό Κόλπο, η χελώνα δεν απελευθερώθηκε εκεί, αλλά στη παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Ανατολική Αττική.

Κι άλλα καλά νέα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι καμία χελώνα δε πέθανε στο Κέντρο Διάσωσης το Σεπτέμβριο!

Επίσης, η «Μάουα» υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 σε εγχείρηση για να απομακρυνθεί ‘ένα αγκίστρι το οποίο είχε καταπιεί. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η χελώνα αναρρώνει καλά. Τα ράμματά τις φροντίζονται για να αποτραπεί η μόλυνση. Τώρα τρέφεται μόνη της, θετικό σημάδι.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους, τις ομάδες προστασίας ζώων, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης, τη Λιμενική Αστυνομία και τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν στη διάσωση και φροντίδα αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Η θαλάσσια χελώνα που εμφανίζεται στο έμβλημα του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα από τη Νήσο Αίγινα, χρονολογούμενο απ’τα μέσα του 6ου έως τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας έχει αρκετά διαφορετικά στυλ νομισμάτων με τη χελώνα στα εκθέματα του (επίσημος ιστότοπός τους είναι: http://www.enma.gr/ στα ελληνικά αλλά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε πολλές σελίδες πχ. https://en.wikipedia.org/wiki/Numismatic_Museum_of_Athens).

Εξεπλάγην όταν είδα δυο μουσικά όργανα (σαν το παραδοσιακό ελληνικό μπουζούκι αλλά μικρότερο) κατασκευασμένα από καβούκι και πλαστρόν χελώνας εκτεθειμένα στο Μουσείο Οργάνων Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Πλάκα! Δεν επρόκειτο βέβαια για θαλάσσια χελώνα, αλλά και πάλι… (το μουσείο δεν έχει δικό του ιστότοπο αλλά για πληροφορίες για αυτό επισκεφτείτε: http://athensmuseums.net/museum.php?id=6&lang=en).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!