18/01/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Σεπτέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα το Σεπτέμβριο του 2017.

«Και όταν φτάσει η μέρα θα γίνω ουρανός και θα γίνω θάλασσα και η θάλασσα θα έρθει να με φιλήσει γιατί πάω σπίτι. Τίποτα τώρα δε μπορεί να με σταματήσει.» Trent Reznor

Άλλα νέα

Ο Σεπτέμβριος του 2017 υπήρξε ένας πολύ τραγικός μήνας για το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Ο Παύλος Τσάρος, Συντονιστής του Δικτύου Διάσωσης πέθανε ξαφνικά βυθίζοντας στο πένθος του πολλούς φίλους του στη διεθνή κοινότητα θαλασσίων χελωνών. Μια ξεχωριστή αφιέρωση στο Πάυλο εμφανίζεται στο facebook και σχετικά άρθρο έχει γραφεί και αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η κηδεία του Παύλου έγινε στη γενέτειρά του, νήσο Λήμνο – αυτό το αναφέρω λόγω ενός ασυνήθιστου γεγονότος που θα περιγράψω παρακάτω. Θα μπορούσα να πω πολλά περισσότερα για τον Παύλο και το σήμαινε για το Κέντρο Διάσωσης αλλά δε θα άρμοζε σε αυτή την αναφορά. Περιορίζομαι να πω ότι ο Παύλος θα παραμείνει πάντοτε κοντά σε αυτούς που ενέπνευσε και που τον αγαπούσαν.

Σημασία έχει να αναφέρουμε ότι οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ τόσο εκείνοι του εξωτερικού όσο και οι ντόπιοι, αμέσως συσπειρώθηκαν και φρόντιζαν τις χελώνες κατά τρόπο που θα έκανε τον Παύλο περήφανο. Σας ευχαριστούμε όλους ιδιαίτερα. Θα ακολουθήσει σύντομα επίσημη ανακοίνωση για το νέο Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης από τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Επίσης το Σεπτέμβριο ένα δεξαμενόπλοιο βυθίστηκε στο Σαρωνικό Κόλπο με αποτέλεσμα τεράστιες ποσότητες πετρελαίου να χυθούν στη θάλασσα. Οι πετρελαιοκηλίδα έφτασε από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα, ενώ μερικές αναφορές λένε ότι το πετρέλαιο έφτασε μέχρι και το Λαγονήσι. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Δημήτρης Φυτίλης ήρθε σε επαφή και συνάντησε αντιπροσώπους από τις περιβαλλοντικές και ναυτιλιακές εταιρίες σχετικά με την ανάγκη προστασίας της περιοχής του Κέντρου από το πετρέλαιο. Για ένα άρθρο σχετικά με αυτό (στα ελληνικά μόνο) βλέπε τον επίσημο ιστότοπο: http://www.hcg.gr/node/16022. Ευτυχώς το σύστημα προώθησης και κυκλοφορίας θαλασσινού νερού στο Κέντρο Διάσωσης στις δεξαμενές των χελωνών μπόρεσε να φιλτράρει το πετρέλαιο και πάρθηκαν μέτρα από τις αρχές για να αποτρέψουν την είσοδο πετρελαίου στη περιοχή κοντά στο Κέντρο Διάσωσης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ούτε μια χελώνα δεν επηρεάστηκε από την πετρελαιοκηλίδα, όπως αναφέρθηκε! Καθ’όσο συχνά δεχόμαστε αναφορές για νεκρές ή τραυματισμένες χελώνες από την περιοχή της Σαλαμίνας, αυτά τα νέα ήταν θαυμάσια (εκπληκτικά για μένα).

Ευχαριστούμε πολύ όλους τους εθελοντές για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά τους κατά το δύσκολο αυτό μήνα.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Sofaki.jpg

Η «Αλκυόνη», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Σεπτεμβρίου 2017. Μέρος του οπίσθιου δεξιού πτερυγίου της έλειπε και είχε καταπιεί ένα αγκίστρι ορατό στο στόμα της. Ευτυχώς το αγκίστρι χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Στην «Αλκυόνη» χορηγήθηκαν αντιβιοτικά, οροί και βιταμίνες και τρέφεται μόνη της. Είναι υποψήφια για απελευθέρωση φέτος.

Ο «Σωτήρης», διασώθηκε στη Πάρο στις 3 Σεπτεμβρίου 2017 από μέλη του Ομίλου Δυτών Πάρου. Η χελώνα βρέθηκε να κολυμπάει σε ρηχά νερά στη Χρυσή Ακτή. Το καβούκι της ήταν άσχημα σπασμένο λόγω πρόσκρουσης με έλικα σκάφους. Η καρέτα αυτή περιθάλπεται και οι πληγές της επουλώνονται. Έχει όρεξη για φαγητό αλλά πρέπει να ταΐζεται με το χέρι εφόσον δε μπορεί να καταδυθεί. Ευχαριστούμε τους δύτες Πάρου, τον Όμιλο σέρφινγκ της Χρυσής Ακτής, τη Λιμενική Αστυνομία Πάρου, τον Όμιλο Δυτών Νάξου και το Γιάννη Ορφανό του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Φύσης Νάξου για τη δουλειά τους όσον αφορά τη διάσωση, φροντίδα και μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Για περισσότερες εικόνες και πληροφορίες βλέπε Paros Divers fb σελίδα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-paylos_1.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-myrina.jpg

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-vaggelis.jpg

Ο «Sylvan» έφτασε στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο. Η αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 32,5κιλά βρέθηκε και πήρε το όνομα ενός από τους εθελοντές της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο. Η χελώνα ήταν εξαντλημένη με τραύμα στο κεφάλι και πετονιά που εξείχε από την άκρη του εντέρου, τραύμα στο πλαστρόν και παλιό τραύμα στην άκρη του εντέρου. Το πλαστρόν του είναι μαλακό, κακό σημάδι. Στη χελώνα χορηγούνται φάρμακα και θεραπεία για τις πληγές.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-Agapi.jpg

Απελευθερώσεις

Με χαρά αναφέρουμε ότι 10 χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης ανάρρωσαν επιτυχώς και απελευθερώθηκαν στη θάλασσα!

Η «Ίρις» είχε φτάσει απ’το Λευκίμι (Κέρκυρα) στις 14 Οκτωβρίου 2016 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια. Η καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Μαρία», μια καρέτα που είχε φτάσει στις 25 Μαΐου 2017 από τη Σαγιάδα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από σκάφος στο Σαρωνικό Κόλπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Ελπίδα» είχε διασωθεί από μέλη της ομάδας πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ που δούλευαν στα Χανιά. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 1 Σεπτεμβρίου 2016 με τραύματα στα δυο μπροστινά πτερύγια που προκλήθηκαν από μπλέξιμο σε πετονιά. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2017 από σκάφος στο Σαρωνικό.

Η «Αύρα», μια θηλυκή καρέτα που υπέφερε από υποθερμία, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 3 Φεβρουαρίου 2017 από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε καλά και απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Η «Νύχτα», μια καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης από την Πάτρα στις 5 Μάϊου 2017 με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη ενέργεια, απελευθερώθηκε από παραλία στο Σαρωνικό Κόλπο στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.

Ο «Νηλέας» είχε φτάσει στις 5 Μάϊου 2017 από το Ρωμανό (Μεσσηνία) με τραύμα πτερυγίου προκληθέν από μπλέξιμο με πετονιά. Η αρσενική καρέτα ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από βάρκα στις 24 Σεπτεμβρίου 2017, προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Χαρούλα», μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν απ’ευθείας από ανθρώπινη δράση, είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιουνίου 2017 από την Αλόννησο. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

Η «Bilbo», μια αρσενική καρέτα που είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Ιουνίου 2017 από την Κέρκυρα με τραύμα στο πτερύγιο, ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος στη παραλία του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου 2017 προς τιμήν του Παύλου Τσάρου. (Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή ήταν η δεύτερη απελευθέρωση του «Bilbo». Είχε νοσηλευτεί στο Κέντρο Διάσωσης παλαιότερα και απελευθερώθηκε στο Σαρωνικό. Επέστρεψε στη Κέρκυρα και διασώθηκε για δεύτερη φορά από την ομάδα του Wildlife Sense της Κέρκυρας.

Η «Σύρα», μια θηλυκή καρέτα με πνευμονική λοίμωξη έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Ιουλίου 2017. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από σκάφος από την ακτή του Costa Navarino στις 24 Σεπτεμβρίου προς τιμήν του Παύλου Τσάρου.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2017-releases_for_pavlos.jpg

(αν θέλετε να δείτε βίντεο για πολλαπλές απελευθερώσεις χελωνών από σκάφος το 2016, βλ.: https://www.youtube.com/watch?v=Y9ik90awJXg).

Ο «Καπετάν Νέλλυ», μια αρσενική καρέτα με προβλήματα επίπλευσης ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από το Νίκο Βαλλιάνο και εθελοντές από το Σύλλογο Wildlife Sense της Κέρκυρας. Η χελώνα είχε διασωθεί στη Κεφαλονιά στις 2 Αυγούστου 2017, δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από το Wildlife Sense και μετά οδηγήθηκε στην Αθήνα για περαιτέρω νοσηλεία. Ανάρρωσε και απελευθερώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Επειδή υπήρχε η πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό Κόλπο, η χελώνα δεν απελευθερώθηκε εκεί, αλλά στη παραλία της Κακιάς Θάλασσας στην Ανατολική Αττική.

Κι άλλα καλά νέα

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι καμία χελώνα δε πέθανε στο Κέντρο Διάσωσης το Σεπτέμβριο!

Επίσης, η «Μάουα» υποβλήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2017 σε εγχείρηση για να απομακρυνθεί ‘ένα αγκίστρι το οποίο είχε καταπιεί. Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η χελώνα αναρρώνει καλά. Τα ράμματά τις φροντίζονται για να αποτραπεί η μόλυνση. Τώρα τρέφεται μόνη της, θετικό σημάδι.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους ανθρώπους, τις ομάδες προστασίας ζώων, τα μέλη του Δικτύου Διάσωσης, τη Λιμενική Αστυνομία και τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν στη διάσωση και φροντίδα αυτών των τραυματισμένων χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Η θαλάσσια χελώνα που εμφανίζεται στο έμβλημα του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζεται σε ένα αρχαίο νόμισμα από τη Νήσο Αίγινα, χρονολογούμενο απ’τα μέσα του 6ου έως τα μέσα του 5ου π.Χ. αιώνα. Το Νομισματικό Μουσείο της Αθήνας έχει αρκετά διαφορετικά στυλ νομισμάτων με τη χελώνα στα εκθέματα του (επίσημος ιστότοπός τους είναι: http://www.enma.gr/ στα ελληνικά αλλά μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε πολλές σελίδες πχ. https://en.wikipedia.org/wiki/Numismatic_Museum_of_Athens).

Εξεπλάγην όταν είδα δυο μουσικά όργανα (σαν το παραδοσιακό ελληνικό μπουζούκι αλλά μικρότερο) κατασκευασμένα από καβούκι και πλαστρόν χελώνας εκτεθειμένα στο Μουσείο Οργάνων Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής στη Πλάκα! Δεν επρόκειτο βέβαια για θαλάσσια χελώνα, αλλά και πάλι… (το μουσείο δεν έχει δικό του ιστότοπο αλλά για πληροφορίες για αυτό επισκεφτείτε: http://athensmuseums.net/museum.php?id=6&lang=en).

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!