Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
19/03/2024

Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην εμπροσθοφυλακή της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Τη δεκαετία του ’90, μέλη μας συμμετείχαν στην έκδοση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών, κατανοώντας ότι χωρίς ενεργή παρέμβαση και διαχείριση, οι θαλάσσιες χελώνες αναμενόταν να συνεχίσουν την πτωτική τάση προς την εξαφάνισή τους. Η Στρατηγική εκδόθηκε το 1995 από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για Θαλάσσιες Χελώνες (Marine Turtle Specialist Group - MTSG) της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) καλύπτοντας μία ευρεία θεματολογία, από την έρευνα και τη συστηματική παρακολούθηση μέχρι τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. https://www.iucn.org/resources/publication/global-strategy-conservation-marine-turtles

Η στρατηγική έδωσε πρέπουσες κατευθύνσεις για τους κυριότερους τομείς έρευνας και διατήρησης, ώστε οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών να εκπληρώνουν τον οικολογικό τους ρόλο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι φορείς που ασχολούνται με θαλάσσιες χελώνες να συγκεντρώνουν στοιχεία με συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά και συγκρίσιμα. Για το λόγο αυτό η Ομάδα εξέδωσε το 1999 το Εγχειρίδιο Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών (Research and Management Techniques for the Conservation of Marine Turtles) https://www.iucn-mtsg.org/techniques-manual-english.

Το εγχειρίδιο περιγράφει την πρέπουσα μεθοδολογία σε διάφορους ερευνητικούς τομείς και αποτελεί το «ευαγγέλιο» για κάθε επιστήμονα ή επιστημονικό φορέα που ασχολείται με θαλάσσιες χελώνες. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση, συντάσσεται η δεύτερη ανανεωμένη έκδοση του εγχειριδίου από το MTSG. Αυτό ήταν απαραίτητο καθόσον τόσον η έρευνα όσον και οι μέθοδοι διατήρησης έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με νεότερα δεδομένα και μεθόδους, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η σχετική τεχνολογία.

Σήμερα στη συγγραφή του ανανεωμένου εγχειριδίου συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου. Ο Alan Rees συμμετέχει στο κεφάλαιο για τη χρήση των drones στην έρευνα, η Αλίκη Παναγοπούλου για τις μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, κλπ.) και ο Κώστας Παπαφιτσώρος για τις τεχνικές της φωτογραφικής ταυτοποίησης των χελωνών στη θάλασσα. Και τα τρία είναι πολύ σημαντικά και μοντέρνα θέματα που αφορούν την έρευνα και διατήρηση των χελωνών. Επιπλέον ο Άλαν θα είναι ένας από τους εκδότες της συνολικής έκδοσης. Είμαστε ι περήφανοι για τους τρείς συνεργάτες μας, που πέρα από την επιστημονική υποστήριξη στα ετήσια προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετέχουν στη σπουδαία αυτή έκδοση που θα δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στην παγκόσμια κοινότητα των «χελωνάδων» για τη συστηματοποίηση της συλλογής στοιχείων και των εργασιών παρακολούθησης (monitoring) και έρευνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/09/2026

    Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα

    Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/09/2026

    Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!

    Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    13/08/2026

    Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!

    Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/08/2026

    Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!

    Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/08/2026

    Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης

    Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/08/2026

    Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!

    Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/07/2026

    Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    20/07/2026

    43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο

    Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/07/2026

    Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!

    Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/07/2026

    Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα

    Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/07/2026

    Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα

    Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/07/2026

    Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων

    Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/07/2026

    Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;

    Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/06/2026

    Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα

    Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/06/2026

    ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη

    Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!