19/03/2024

Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην εμπροσθοφυλακή της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Τη δεκαετία του ’90, μέλη μας συμμετείχαν στην έκδοση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών, κατανοώντας ότι χωρίς ενεργή παρέμβαση και διαχείριση, οι θαλάσσιες χελώνες αναμενόταν να συνεχίσουν την πτωτική τάση προς την εξαφάνισή τους. Η Στρατηγική εκδόθηκε το 1995 από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για Θαλάσσιες Χελώνες (Marine Turtle Specialist Group - MTSG) της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) καλύπτοντας μία ευρεία θεματολογία, από την έρευνα και τη συστηματική παρακολούθηση μέχρι τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. https://www.iucn.org/resources/publication/global-strategy-conservation-marine-turtles

Η στρατηγική έδωσε πρέπουσες κατευθύνσεις για τους κυριότερους τομείς έρευνας και διατήρησης, ώστε οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών να εκπληρώνουν τον οικολογικό τους ρόλο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι φορείς που ασχολούνται με θαλάσσιες χελώνες να συγκεντρώνουν στοιχεία με συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά και συγκρίσιμα. Για το λόγο αυτό η Ομάδα εξέδωσε το 1999 το Εγχειρίδιο Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών (Research and Management Techniques for the Conservation of Marine Turtles) https://www.iucn-mtsg.org/techniques-manual-english.

Το εγχειρίδιο περιγράφει την πρέπουσα μεθοδολογία σε διάφορους ερευνητικούς τομείς και αποτελεί το «ευαγγέλιο» για κάθε επιστήμονα ή επιστημονικό φορέα που ασχολείται με θαλάσσιες χελώνες. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση, συντάσσεται η δεύτερη ανανεωμένη έκδοση του εγχειριδίου από το MTSG. Αυτό ήταν απαραίτητο καθόσον τόσον η έρευνα όσον και οι μέθοδοι διατήρησης έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με νεότερα δεδομένα και μεθόδους, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η σχετική τεχνολογία.

Σήμερα στη συγγραφή του ανανεωμένου εγχειριδίου συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου. Ο Alan Rees συμμετέχει στο κεφάλαιο για τη χρήση των drones στην έρευνα, η Αλίκη Παναγοπούλου για τις μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, κλπ.) και ο Κώστας Παπαφιτσώρος για τις τεχνικές της φωτογραφικής ταυτοποίησης των χελωνών στη θάλασσα. Και τα τρία είναι πολύ σημαντικά και μοντέρνα θέματα που αφορούν την έρευνα και διατήρηση των χελωνών. Επιπλέον ο Άλαν θα είναι ένας από τους εκδότες της συνολικής έκδοσης. Είμαστε ι περήφανοι για τους τρείς συνεργάτες μας, που πέρα από την επιστημονική υποστήριξη στα ετήσια προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετέχουν στη σπουδαία αυτή έκδοση που θα δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στην παγκόσμια κοινότητα των «χελωνάδων» για τη συστηματοποίηση της συλλογής στοιχείων και των εργασιών παρακολούθησης (monitoring) και έρευνας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2024

    Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/10/2024

    Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο

    Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2024

    Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή

    «Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/10/2024

    «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/10/2024

    Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;

    Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!

    Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!