Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ βρίσκεται εδώ και δεκαετίες στην εμπροσθοφυλακή της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στον κόσμο. Τη δεκαετία του ’90, μέλη μας συμμετείχαν στην έκδοση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών, κατανοώντας ότι χωρίς ενεργή παρέμβαση και διαχείριση, οι θαλάσσιες χελώνες αναμενόταν να συνεχίσουν την πτωτική τάση προς την εξαφάνισή τους. Η Στρατηγική εκδόθηκε το 1995 από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για Θαλάσσιες Χελώνες (Marine Turtle Specialist Group - MTSG) της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN) καλύπτοντας μία ευρεία θεματολογία, από την έρευνα και τη συστηματική παρακολούθηση μέχρι τη χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών. https://www.iucn.org/resources/publication/global-strategy-conservation-marine-turtles
Η στρατηγική έδωσε πρέπουσες κατευθύνσεις για τους κυριότερους τομείς έρευνας και διατήρησης, ώστε οι πληθυσμοί των θαλάσσιων χελωνών να εκπληρώνουν τον οικολογικό τους ρόλο. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει οι φορείς που ασχολούνται με θαλάσσιες χελώνες να συγκεντρώνουν στοιχεία με συγκεκριμένη μεθοδολογία ώστε τα αποτελέσματα να είναι σωστά και συγκρίσιμα. Για το λόγο αυτό η Ομάδα εξέδωσε το 1999 το Εγχειρίδιο Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών (Research and Management Techniques for the Conservation of Marine Turtles) https://www.iucn-mtsg.org/techniques-manual-english.
Το εγχειρίδιο περιγράφει την πρέπουσα μεθοδολογία σε διάφορους ερευνητικούς τομείς και αποτελεί το «ευαγγέλιο» για κάθε επιστήμονα ή επιστημονικό φορέα που ασχολείται με θαλάσσιες χελώνες. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια από την πρώτη έκδοση, συντάσσεται η δεύτερη ανανεωμένη έκδοση του εγχειριδίου από το MTSG. Αυτό ήταν απαραίτητο καθόσον τόσον η έρευνα όσον και οι μέθοδοι διατήρησης έχουν εξελιχθεί σύμφωνα με νεότερα δεδομένα και μεθόδους, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η σχετική τεχνολογία.
Σήμερα στη συγγραφή του ανανεωμένου εγχειριδίου συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου. Ο Alan Rees συμμετέχει στο κεφάλαιο για τη χρήση των drones στην έρευνα, η Αλίκη Παναγοπούλου για τις μεθόδους κοινωνιολογικής έρευνας (ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, κλπ.) και ο Κώστας Παπαφιτσώρος για τις τεχνικές της φωτογραφικής ταυτοποίησης των χελωνών στη θάλασσα. Και τα τρία είναι πολύ σημαντικά και μοντέρνα θέματα που αφορούν την έρευνα και διατήρηση των χελωνών. Επιπλέον ο Άλαν θα είναι ένας από τους εκδότες της συνολικής έκδοσης. Είμαστε ι περήφανοι για τους τρείς συνεργάτες μας, που πέρα από την επιστημονική υποστήριξη στα ετήσια προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, συμμετέχουν στη σπουδαία αυτή έκδοση που θα δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στην παγκόσμια κοινότητα των «χελωνάδων» για τη συστηματοποίηση της συλλογής στοιχείων και των εργασιών παρακολούθησης (monitoring) και έρευνας.
Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών
Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/08/2025
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/08/2025
Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/08/2025
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/08/2025
Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί
Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.