08/03/2024

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

Στις 15 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου, οργανώθηκαν αντίστοιχα η δια ζώσης και η διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023. Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν τα ονόματα των ανθρώπων που ξεπέρασαν τον εαυτό τους και έδωσαν σημαντική βοήθεια στον Σύλλογο, ακόμη κι εκεί που δεν το περιμέναμε. Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Γλυφάδα υποδέχεται περιστατικά τραυματισμένων ή άρρωστων χελωνών από όλη τη χώρα. Ο Πάνος Διαμάντης και η Isabelle Marguerite ήταν οι «οδηγοί» του Δικτύου Διάσωσης κατά το 2023 βοηθώντας σημαντικά στην μεταφορά τραυματισμένων ζώων από το αεροδρόμιο, το λιμάνι ή τον σταθμό του λεωφορείου στο Κέντρο Διάσωσης, εξυπηρετώντας ακόμα και μεταμεσονύκτια επείγοντα περιστατικά!

Όταν οι χελώνες φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης ξεκινάει ο αγώνας για την περίθαλψή τους. Ταυτόχρονα όμως, το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως πόλος ενημέρωσης επισκεπτών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ο Νεκτάριος Κωστελέτος, ο Φάνης Μιχαλάκης, ο Βασίλης Ξενικάκης, η Μάρα Λοίζου και η Αιμιλία Διαμαντάκη ήταν οι άνθρωποι που υποστήριξαν σε ιδιαίτερο βαθμό το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης κοινού στο Κέντρο Διάσωσης, ξεναγώντας επισκέπτες από όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Ακόμα, η Ξένια Μπαλτά υποστήριξε σημαντικά τόσο τις δράσεις περίθαλψης, όσο και τις δράσεις ενημέρωσης. Επίσης, καθημερινά το Κέντρο Διάσωσης υποδέχεται σχολεία της Αττικής, ώστε να μεταδώσει το μήνυμα της προστασίας της άγριας ζωής στη νέα γενιά. Η Ελισάβετ Μαχαίρα εκπαιδεύτηκε και βοήθησε εθελοντικά κατά το 2023 στη διεξαγωγή του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές στο Κέντρο Διάσωση.

3 photos of ARCHELON volunteers

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι παρών στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα στην Ελλάδα. Εθελοντές από όλο τον κόσμο κατασκηνώνουν στους Ερευνητικούς Σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη και εκπαιδεύονται στην καταγραφή και προστασία των φωλιών. Ειδικά το καλοκαίρι του 2023 η δουλειά στις παραλίες ήταν εντατική, αφού σημειώθηκε ρεκόρ ωοτοκίας με συνολικά περίπου 10.500 φωλιές που καταγράφηκαν σε όλη την Ελλάδα!

Στο πρόγραμμα παρακολούθησης της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών της Ζακύνθου ξεχώρισαν οι εθελοντές Υπεύθυνοι Πεδίου που ανέλαβαν την οργάνωση και εκπαίδευση των υπόλοιπων εθελοντών κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής χρονιάς. Ήταν ο Vincent Tarrit, η Tanya Narshi, η Sarah Bala, η Sarah Crosse, ο Tobias Juul Jakobsen, η Anita Szymanska, η Lucie Fauchard, η Marcia Abreu και η Zuzanna Gewont. Ιδιαίτερη συμβολή στη Ζάκυνθο είχε ο Κωνσταντίνος Βυθούλκας, υπεύθυνος του χώρου που φιλοξενεί τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει με τις ανάγκες και εργασίες.

Αναλόγως, διακρίθηκαν και οι Υπεύθυνοι Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Κρήτη Sam Finlayson, Audrey Busa, David de Haan, Mathew Leveridge, Lizzie Borows-West, Μελίνα Μηλιδάκη, Βασιλίνα Βραδέλη, Lucy Grosjean, Gracie Rowe, Thomas Chazalnoel, Irene Pulido και Amelie Weiler. Ειδική αναφορά αξίζει και στον Βαγγέλη Αρχοντάκη από το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης που βοήθησε στην προβολή και προώθηση των Ενημερωτικών Περιπάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ στην παραλία του Ρεθύμνου. Επίσης, μόνιμοι κάτοικοι της Κρήτης συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα προστασίας. Ο Sean και η Helen Johnstone βοήθησαν για ακόμη μία χρονιά κατά την έναρξη και κατά την ολοκλήρωση του Προγράμματος στα Χανιά, ενώ η Ciara O’ Sullivan και ο Simon Wakefield βοήθησαν σημαντικά στο Πρόγραμμα του Κόλπου της Μεσσαράς ως τοπικοί εθελοντές.

Και στα Προγράμματα της Πελοποννήσου διακρίθηκαν οι Υπεύθυνοι Πεδίου Sarah Kelliher, Leonie Marzecki, Judith Hoste, Rachel Forster, Sam Brown, Judith Glaser, Άρης Τσίρογλου, Δάφνη Νικήσανλη, Laura Suppan και Noha Ratouit. Όμως κατά το 2023, στα προγράμματα της Πελοποννήσου καταγράφηκαν πάνω από 7.000 φωλιές! Γι’ αυτό και οι εθελοντές Μatheo Merle, Enora Bourgeois, Aurelie Chaput, Elisa d’ Allibert, Lucan Naudin, Elain Friob, Antonin Gillot, Sophie Laderriere, Antony Couffrant, Martin Vanham και Justine Masselot, σήκωσαν τα μανίκια και ανέλαβαν παραπάνω ευθύνες από τα καθήκοντά τους εκτελώντας χρέη Υπευθύνων Πεδίου. Τους ευχαριστούμε θερμά!

2 photos of ARCHELON volunteers

Ακόμα, διακρίθηκαν οι Richard Child, Mathilde Jahan και Michael Kroneder για την συνεισφορά τους στο πρόγραμμα του Λακωνικού, αλλά και ο Mark Boyd για την αγορά ψυγείου για τους εθελοντές στην κατασκήνωση της Κορώνης. Τέλος, ξεχώρισε και ο επί πολλά χρόνια εθελοντής μας Merlin Potter-Adams για την βοήθειά του τόσο στις πρωινές και νυχτερινές βάρδιες, όσο και στην εκπαίδευση εθελοντών και προσωπικού στο πρόγραμμα της Κυπαρισσίας.

Το κεντρικό σύνθημα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι “Μπορούμε να ζήσουμε μαζί”. Για όλους όσους αγαπούν τη ζωή στη φύση και θέλουν να βοηθήσουν στην ομαλή συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή, υπάρχουν τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2024. Οι αιτήσεις έχουν ανοίξει. Δείτε περισσότερα και υποβάλετε αίτηση εδώ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!