04/03/2024

Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

Ο 23χρονος Frederique από το Λουξεμβούργο, ήθελε να δοκιμάσει κάτι καινούργιο και να προσαρμοστεί σε μια διαφορετική κουλτούρα. Δεν ήταν σίγουρος πώς, μέχρι που μια μέρα έμαθε για τον εθελοντισμό στο εξωτερικό από έναν φίλο. Οδηγημένος από την επιθυμία του να εργαστεί με ζώα, βρέθηκε στην ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Έχω δύο σκυλιά και ακόμα κι αν οι θαλάσσιες χελώνες είναι κάτι εντελώς το διαφορετικό, πάντα ένιωθα πολύ κοντά στα ζώα,» εξήγησε ο Frederique. Λόγω της προτίμησής του για τις πρωτεύουσες, αποφάσισε να εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα. Πριν έρθει στην Αθήνα, εργαζόταν ως ηλεκτρολόγος και στη συνέχεια ως επιστάτης.

Στο Κέντρο Διάσωσης οι εθελοντές αναμένεται να βοηθήσουν σε όλα τα μέτωπα, γι' αυτό ήξερε ότι θα είχε άμεση επαφή με όλες τις δράσεις όπως το δίκτυο διάσωσης, την ευαισθητοποίηση του κοινού, την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών και την συλλογή δεδομένων. Ωστόσο, οι πρώτες δύο μέρες αποδείχθηκαν απαιτητικές, καθώς προσπαθούσε να εγκλιματιστεί στη νέα του καθημερινότητα. Μετά από λίγες μέρες, άρχισε να ανυπομονεί για τα καθήκοντα του, τον καθαρισμό των δεξαμενών, τον καθαρισμό των χελωνών και την προετοιμασία του ταΐσματος. «Όταν έφτασα εκεί, δεν ήξερα τίποτα για τις χελώνες και έπρεπε να μάθω τα πάντα από την αρχή. Έμεινα έκπληκτος από τις θεραπείες που εφαρμόζονται στις χελώνες και τα καθήκοντα που έχουν οι εθελοντές. Η μεγαλύτερη έκπληξη όμως ήταν ότι μέχρι και οι θαλάσσιες χελώνες έχουν διαφορετικές προσωπικότητες!», είπε με ενθουσιασμό ο Frederique.

tasks of a volunteer.png

Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους και να δημιουργήσεις φιλίες - ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού. Μπορείς επίσης να μιλήσεις με πολλούς επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τη δουλειά που κάνουμε. «Οι ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ήταν από τα πρώτα πράγματα που εκπαιδεύτηκα να κάνω. Οι ξεναγήσεις είναι νομίζω ο καλύτερος τρόπος για να περάσεις το μήνυμα στους επισκέπτες, να δουν από κοντά τη δουλειά που κάνουμε και να κατανοήσουν γιατί προστατεύουμε και φροντίζουμε αυτό το μαγικό είδος», δήλωσε.

«Μια αξέχαστη εμπειρία για μένα ήταν η επιστροφή της χελώνας «Rebecca» στο φυσικό της περιβάλλον μετά την αποκατάσταση της. Εγώ ο ίδιος την είχα παραλάβει από έναν σταθμό λεωφορείου και την μετέφερα στο Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα είχε τραύμα στο πτερύγιο, και τη βοηθούσα με τις καθημερινές θεραπείες και την αποκατάστασή της. Η επιστροφή της ήταν μια συγκινητική στιγμή και δεν μπορείς να περιγράψεις ένα τέτοιο συναίσθημα, αν δεν το βιώσεις ο ίδιος», συνέχισε.

Frederique-sea-turtle-release-ARCHELON.png

«Ο εθελοντισμός είναι μια εμπειρία που καταλαβαίνεις μόνο όταν τα δώσεις όλα για να στηρίξεις αυτό το έργο! Γι' αυτό σας συμβουλεύω όλους, κάθε ηλικίας, να το δοκιμάσετε και να αποκτήσετε νέες εμπειρίες. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι για μένα η καλύτερη επιλογή, γιατί ζεις στο έπακρο την εμπειρία του εθελοντισμού!» πρόσθεσε ο Frederique, που επέστρεψε και δεύτερη φορά στο Κέντρο Διάσωσης για εθελοντισμό και ήδη περιμένει με ανυπομονησία την επόμενη του επίσκεψη!

Μάθε περισσότερα για εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και κάνε την αίτηση σου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!