29/02/2024

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας. Καλωσορίζοντας μέλη, συνεργάτες, φίλους και εθελοντές η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, μίλησε για την πολύ-επίπεδη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά το 2023, τόσο στον εθελοντισμό και στα Προγράμματα Προστασίας και Διάσωσης των Θαλάσσιων Χελωνών όσο και για τη συμμετοχή μας σε μεγάλα έργα και συνεργασίες. Ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες για την δουλειά τους κατά το προηγούμενο έτος.

Η παρουσίαση μας μετέφερε στα «προγράμματα πεδίου», δηλαδή στις παραλίες ωοτοκίας, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε παρουσία σε συνολικά περίπου 100 χλμ. της ελληνικής ακτογραμμής, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές και χελωνάκια με τη βοήθεια 450 εμπνευσμένων εθελοντών από όλον τον κόσμο. Συνολικά, σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη καταγράψαμε περισσότερες από 10.000 φωλιές, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας! Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις χελώνες που ωοτοκούν σήμερα, ήταν τα χελωνάκια που προστατεύτηκαν πριν 25-30 χρόνια.

Daphne Mavrogiorgos and Michalis Souroulidis talk on the annual presentation of ARCHELON 2023

Βέβαια, υπήρξαν και προβλήματα, όπως η αύξηση των επίπλων παραλίας που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που έφθασε τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αν παραμείνουν στην παραλία τη νύχτα οι ομπρελο-ξαπλώστρες μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο που έχουν οι μητέρες χελώνες στην παραλία για να κάνουν τη φωλιά τους. Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, το 50% και 35% αντίστοιχα των επιχειρήσεων που είχαν έπιπλα παραλίας συμμορφώθηκαν με την απομάκρυνσή τους το βράδυ, διευκολύνοντας την ωοτοκία.

Όσο σημαντικό είναι το έργο της προστασίας άλλο τόσο είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις παραλίες ωοτοκίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και να σεβαστεί τον ξεχωριστό βιότοπο που επισκέπτεται. Το 2023 οι εθελοντές λειτούργησαν συνολικά 8 Ενημερωτικούς Σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ και πραγματοποίησαν 590 ενημερωτικές παρουσιάσεις για την ορθή συμπεριφορά των επισκεπτών στις παραλίες σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι Σταθμοί βρίσκονταν στην πόλη της Ζακύνθου, στο Καλό Νερό και τον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, στην Κορώνη, στο Μαυροβούνι Λακωνίας, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στα Μάταλα.

Το 2023 ήταν πολύ σημαντική χρονιά επίσης για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, το οποίο μετά από 30 χρόνια λειτουργίας έλαβε επίσημη αδειοδότηση ως Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας. Ανακοινώθηκαν οι συνολικά 43 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, κυρίως του είδους Καρέττα (Caretta caretta) αλλά και λίγες Πράσινες χελώνες (Chelonia mydas). Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούσαν εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και, ευτυχώς, μειώθηκαν τα περιστατικά σκόπιμων τραυματισμών από ανθρώπους. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο επέστρεψαν στη θάλασσα μετά από περίθαλψη 22 ζώα. Παράλληλα συμπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υποδομές του Κέντρου και υπάρχει δυνατότητα τώρα να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα περισσότερα τραυματισμένα ζώα και να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Presentation of Results in ARCHELON

Παράλληλα με την περίθαλψη, στο Κέντρο Διάσωσης συνεχίστηκε  με ενθουσιασμό η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όπως και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 το Κέντρο υποδέχτηκε περίπου 12.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ξεναγήθηκαν διά ζώσης ή διαδικτυακά και συζήτησαν για τις θαλάσσιες χελώνες και το περιβάλλον. Επιπλέον αυτών, 13.000 μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, ενημερώθηκαν από κοντά στο Κέντρο Διάσωσης για το έργο μας και έμαθαν για την προσπάθεια προστασίας των ξεχωριστών αυτών ζώων.

Φυσικά, καμία από τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια των εθελοντών που αποφασίζουν να αφιερώσουν χρόνο και κόπο στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Όλοι αναγνώρισαν την συμβολή των 540 εθελοντών του 2023, που συμμετείχαν συμβάλλοντας στο όραμά μας για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη. «Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή προσπάθεια να καταγραφεί και να προστατευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός φωλιών. Μπράβο για τη διάσωση πολλών ζώων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο στο Κέντρο Διάσωσης όσο και στα προγράμματα πεδίου» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν και ορισμένοι εθελοντές που ξεχώρισαν και που θέλουμε να τιμήσουμε με τα βραβεία διακεκριμένης προσφοράς Over & Above» εξήγησε ανακοινώνοντας τα ονόματα και τα κατορθώματα 67 εθελοντών.

Στο τέλος προβλήθηκε ένα διασκεδαστικό βίντεο με στιγμιότυπα από τη χρονιά που πέρασε, και η εκδήλωση έληξε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ένα ποτηράκι κρασί, δίνοντας χρόνο σε όλους να συζητήσουν τα αποτελέσματα που τους έκαναν περισσότερο εντύπωση. Και του χρόνου ΑΡΧΕΛΩΝ!

July, August (6).png

Στις 5 Μαρτίου, και ώρα Ελλάδος 8μμ θα γίνει διαδικτυακά η Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων στα Αγγλικά! Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!