29/02/2024

Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας. Καλωσορίζοντας μέλη, συνεργάτες, φίλους και εθελοντές η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, μίλησε για την πολύ-επίπεδη δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά το 2023, τόσο στον εθελοντισμό και στα Προγράμματα Προστασίας και Διάσωσης των Θαλάσσιων Χελωνών όσο και για τη συμμετοχή μας σε μεγάλα έργα και συνεργασίες. Ευχαρίστησε θερμά όλους τους συνεργάτες για την δουλειά τους κατά το προηγούμενο έτος.

Η παρουσίαση μας μετέφερε στα «προγράμματα πεδίου», δηλαδή στις παραλίες ωοτοκίας, όπου ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε παρουσία σε συνολικά περίπου 100 χλμ. της ελληνικής ακτογραμμής, καταγράφοντας και προστατεύοντας φωλιές και χελωνάκια με τη βοήθεια 450 εμπνευσμένων εθελοντών από όλον τον κόσμο. Συνολικά, σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη καταγράψαμε περισσότερες από 10.000 φωλιές, σχεδόν διπλάσιο αριθμό από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας! Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι πολλές από αυτές τις χελώνες που ωοτοκούν σήμερα, ήταν τα χελωνάκια που προστατεύτηκαν πριν 25-30 χρόνια.

Daphne Mavrogiorgos and Michalis Souroulidis talk on the annual presentation of ARCHELON 2023

Βέβαια, υπήρξαν και προβλήματα, όπως η αύξηση των επίπλων παραλίας που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που έφθασε τα προ της πανδημίας επίπεδα. Αν παραμείνουν στην παραλία τη νύχτα οι ομπρελο-ξαπλώστρες μειώνουν τον διαθέσιμο χώρο που έχουν οι μητέρες χελώνες στην παραλία για να κάνουν τη φωλιά τους. Στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, το 50% και 35% αντίστοιχα των επιχειρήσεων που είχαν έπιπλα παραλίας συμμορφώθηκαν με την απομάκρυνσή τους το βράδυ, διευκολύνοντας την ωοτοκία.

Όσο σημαντικό είναι το έργο της προστασίας άλλο τόσο είναι και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στις παραλίες ωοτοκίας, ώστε ο κόσμος να γνωρίσει και να σεβαστεί τον ξεχωριστό βιότοπο που επισκέπτεται. Το 2023 οι εθελοντές λειτούργησαν συνολικά 8 Ενημερωτικούς Σταθμούς του ΑΡΧΕΛΩΝ και πραγματοποίησαν 590 ενημερωτικές παρουσιάσεις για την ορθή συμπεριφορά των επισκεπτών στις παραλίες σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι Σταθμοί βρίσκονταν στην πόλη της Ζακύνθου, στο Καλό Νερό και τον Αγιαννάκη Μεσσηνίας, στην Κορώνη, στο Μαυροβούνι Λακωνίας, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά και στα Μάταλα.

Το 2023 ήταν πολύ σημαντική χρονιά επίσης για το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, το οποίο μετά από 30 χρόνια λειτουργίας έλαβε επίσημη αδειοδότηση ως Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Πανίδας. Ανακοινώθηκαν οι συνολικά 43 νέες αφίξεις τραυματισμένων ή άρρωστων θαλάσσιων χελωνών, κυρίως του είδους Καρέττα (Caretta caretta) αλλά και λίγες Πράσινες χελώνες (Chelonia mydas). Τα περισσότερα νέα περιστατικά αφορούσαν εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία και, ευτυχώς, μειώθηκαν τα περιστατικά σκόπιμων τραυματισμών από ανθρώπους. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο επέστρεψαν στη θάλασσα μετά από περίθαλψη 22 ζώα. Παράλληλα συμπληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι υποδομές του Κέντρου και υπάρχει δυνατότητα τώρα να φιλοξενηθούν ταυτόχρονα περισσότερα τραυματισμένα ζώα και να αναπτυχθούν νέες συνεργασίες σε διάφορους τομείς.

Presentation of Results in ARCHELON

Παράλληλα με την περίθαλψη, στο Κέντρο Διάσωσης συνεχίστηκε  με ενθουσιασμό η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού όπως και η περιβαλλοντική εκπαίδευση. Κατά τη σχολική χρονιά 2022-2023 το Κέντρο υποδέχτηκε περίπου 12.000 μαθητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ξεναγήθηκαν διά ζώσης ή διαδικτυακά και συζήτησαν για τις θαλάσσιες χελώνες και το περιβάλλον. Επιπλέον αυτών, 13.000 μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, Έλληνες και ξένοι, ενημερώθηκαν από κοντά στο Κέντρο Διάσωσης για το έργο μας και έμαθαν για την προσπάθεια προστασίας των ξεχωριστών αυτών ζώων.

Φυσικά, καμία από τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την βοήθεια των εθελοντών που αποφασίζουν να αφιερώσουν χρόνο και κόπο στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Όλοι αναγνώρισαν την συμβολή των 540 εθελοντών του 2023, που συμμετείχαν συμβάλλοντας στο όραμά μας για ένα καλύτερο και βιώσιμο πλανήτη. «Συγχαρητήρια για την εντυπωσιακή προσπάθεια να καταγραφεί και να προστατευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός φωλιών. Μπράβο για τη διάσωση πολλών ζώων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ιδιαίτερα επιτυχημένες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο στο Κέντρο Διάσωσης όσο και στα προγράμματα πεδίου» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Όπως κάθε χρόνο, υπήρξαν και ορισμένοι εθελοντές που ξεχώρισαν και που θέλουμε να τιμήσουμε με τα βραβεία διακεκριμένης προσφοράς Over & Above» εξήγησε ανακοινώνοντας τα ονόματα και τα κατορθώματα 67 εθελοντών.

Στο τέλος προβλήθηκε ένα διασκεδαστικό βίντεο με στιγμιότυπα από τη χρονιά που πέρασε, και η εκδήλωση έληξε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ένα ποτηράκι κρασί, δίνοντας χρόνο σε όλους να συζητήσουν τα αποτελέσματα που τους έκαναν περισσότερο εντύπωση. Και του χρόνου ΑΡΧΕΛΩΝ!

July, August (6).png

Στις 5 Μαρτίου, και ώρα Ελλάδος 8μμ θα γίνει διαδικτυακά η Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων στα Αγγλικά! Όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!