Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Κάθε χρόνο η επιτυχία αναπαραγωγής της χελώνας Καρέττα επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, τη διάβρωση του εδάφους, τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Για να καταγράψουν και να προστατέψουν τις φωλιές και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι εκπαιδευμένοι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατασκηνώνουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Το καλοκαίρι του 2022, οι εθελοντές/ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να καλύψουν περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας. «Η πυκνότητα των φωλιών δεν είναι ίδια σε κάθε παραλία ωοτοκίας και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωλιών παρατηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου (5,5 χλμ.), και στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο (9,5 χλμ.)» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 4.280 φωλιές, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του αριθμού των φωλιών στην περιοχή της προηγούμενη δεκαετίας. Στην Πελοπόννησο ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στις παραλίες του Κοτυχίου, του Κυπαρισσιακού κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης, του Λακωνικού κόλπου και του Ευρώτα, ενώ 16 χιλιόμετρα παραλίας ωοτοκίας στην νοτιοανατολική Λακωνία καλύπτονται από την δράση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.180 φωλιές οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο αριθμός των φωλιών παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία δεκαετία.
Στην Κρήτη οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν και προστάτεψαν γύρω στις 380 φωλιές σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς. Ο αριθμός των φωλιών είναι στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Οι εθελοντές ξυπνούν καθημερινά χαράματα και περπατούν στις παραλίες ωοτοκίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θαλάσσιες χελώνες στην άμμο κατά το προηγούμενο βράδυ. Τα ίχνη αυτά θα τους οδηγήσουν στις φωλιές με τα αυγά των χελωνών, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από την ζεστή άμμο. Στις φωλιές που εντοπίζουν τοποθετούν ειδικούς κλωβούς, οι οποίοι προστατεύουν τα αυγά, τόσο από τη θήρευση από άγρια ζώα, όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φωλιές που γίνονται σε «επικίνδυνα» σημεία με υψηλή τουριστική χρήση μεταφέρονται με ειδικό τρόπο σε άλλες κατάλληλες θέσεις. Σε φωλιές που απειλούνται από φωτο-ρύπανση, λίγες μέρες πριν την εκκόλαψη τοποθετούνται σκίαστρα για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός και ο θάνατος των νεοσσών. Όταν τα αυγά ξεκινούν να εκκολάπτονται, οι εθελοντές είναι και πάλι εκεί για να καταγράψουν και προστατέψουν την πορεία των μικρών χελωνών στη θάλασσα.
Πάνω από 240.000 χελωνάκια υπολογίζουμε ότι έφτασαν στη Μεσόγειο από τις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λίγα από αυτά θα φτάσουν στην ενηλικίωση, κάπου μεταξύ του ενός στα 1.000 και ενός στα 10.000. Τα μικρά χελωνάκια αποτελούν τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς της θάλασσας, ενώ νεαρά άτομα συχνά πιάνονται τυχαία σε δίχτυα ψαράδων.
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας, κατέγραψαν και προστάτεψαν τις φωλιές. Σε λίγους μήνες ξεκινάει άλλο ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα στην Ελλάδα. Οι ομάδες των προγραμμάτων οργανώνονται αυτή την περίοδο και προσβλέπουμε στο καλοκαίρι με αισιοδοξία», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Γίνε κι εσύ ένας από τους εθελοντές του 2023 στις παραλίες ωοτοκίας: Μάθε περισσότερα!
Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Θέσεις Υπεύθυνων & Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2024
Προγράμματα Εθελοντισμού 2025: Σειρά σου να σώσεις τις θαλάσσιες χελώνες
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ανακοινώνει με χαρά τα Προγράμματα Εθελοντισμού για το 2025. Εάν είσαι παθιασμένος με τη προστασία του περιβάλλοντος και επιθυμείς να έχεις ένα θετικό αντίκτυπο, σε προσκαλούμε να γίνεις μέλος της αφοσιωμένης ομάδας εθελοντών μας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό ΔΤ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα