13/03/2023

Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!

Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!

Κάθε χρόνο η επιτυχία αναπαραγωγής της χελώνας Καρέττα επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, τη διάβρωση του εδάφους, τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Για να καταγράψουν και να προστατέψουν τις φωλιές και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι εκπαιδευμένοι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατασκηνώνουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Το καλοκαίρι του 2022, οι εθελοντές/ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να καλύψουν περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας. «Η πυκνότητα των φωλιών δεν είναι ίδια σε κάθε παραλία ωοτοκίας και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωλιών παρατηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου (5,5 χλμ.), και στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο (9,5 χλμ.)» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.

parousiasi-apotelesmatwn-2022-paralies-wotokias.png

Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 4.280 φωλιές, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του αριθμού των φωλιών στην περιοχή της προηγούμενη δεκαετίας. Στην Πελοπόννησο ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στις παραλίες του Κοτυχίου, του Κυπαρισσιακού κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης, του Λακωνικού κόλπου και του Ευρώτα, ενώ 16 χιλιόμετρα παραλίας ωοτοκίας στην νοτιοανατολική Λακωνία καλύπτονται από την δράση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.180 φωλιές οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο αριθμός των φωλιών παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία δεκαετία.

Στην Κρήτη οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν και προστάτεψαν γύρω στις 380 φωλιές σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς. Ο αριθμός των φωλιών είναι στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.

parousiasi-apotelesmatwn-2022-arithmos-neosswn-2022.png

Οι εθελοντές ξυπνούν καθημερινά χαράματα και περπατούν στις παραλίες ωοτοκίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θαλάσσιες χελώνες στην άμμο κατά το προηγούμενο βράδυ. Τα ίχνη αυτά θα τους οδηγήσουν στις φωλιές με τα αυγά των χελωνών, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από την ζεστή άμμο. Στις φωλιές που εντοπίζουν τοποθετούν ειδικούς κλωβούς, οι οποίοι προστατεύουν τα αυγά, τόσο από τη θήρευση από άγρια ζώα, όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φωλιές που γίνονται σε «επικίνδυνα» σημεία με υψηλή τουριστική χρήση μεταφέρονται με ειδικό τρόπο σε άλλες κατάλληλες θέσεις. Σε φωλιές που απειλούνται από φωτο-ρύπανση, λίγες μέρες πριν την εκκόλαψη τοποθετούνται σκίαστρα για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός και ο θάνατος των νεοσσών. Όταν τα αυγά ξεκινούν να εκκολάπτονται, οι εθελοντές είναι και πάλι εκεί για να καταγράψουν και προστατέψουν την πορεία των μικρών χελωνών στη θάλασσα.

kyparissia-bay-archelon-volunteers-survey.jpg

Πάνω από 240.000 χελωνάκια υπολογίζουμε ότι έφτασαν στη Μεσόγειο από τις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λίγα από αυτά θα φτάσουν στην ενηλικίωση, κάπου μεταξύ του ενός στα 1.000 και ενός στα 10.000. Τα μικρά χελωνάκια αποτελούν τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς της θάλασσας, ενώ νεαρά άτομα συχνά πιάνονται τυχαία σε δίχτυα ψαράδων.

«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας, κατέγραψαν και προστάτεψαν τις φωλιές. Σε λίγους μήνες ξεκινάει άλλο ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα στην Ελλάδα. Οι ομάδες των προγραμμάτων οργανώνονται αυτή την περίοδο και προσβλέπουμε στο καλοκαίρι με αισιοδοξία», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.

Γίνε κι εσύ ένας από τους εθελοντές του 2023 στις παραλίες ωοτοκίας: Μάθε περισσότερα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!