Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Κάθε χρόνο η επιτυχία αναπαραγωγής της χελώνας Καρέττα επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, τη διάβρωση του εδάφους, τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Για να καταγράψουν και να προστατέψουν τις φωλιές και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι εκπαιδευμένοι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατασκηνώνουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Το καλοκαίρι του 2022, οι εθελοντές/ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να καλύψουν περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας. «Η πυκνότητα των φωλιών δεν είναι ίδια σε κάθε παραλία ωοτοκίας και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωλιών παρατηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου (5,5 χλμ.), και στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο (9,5 χλμ.)» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 4.280 φωλιές, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του αριθμού των φωλιών στην περιοχή της προηγούμενη δεκαετίας. Στην Πελοπόννησο ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στις παραλίες του Κοτυχίου, του Κυπαρισσιακού κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης, του Λακωνικού κόλπου και του Ευρώτα, ενώ 16 χιλιόμετρα παραλίας ωοτοκίας στην νοτιοανατολική Λακωνία καλύπτονται από την δράση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.180 φωλιές οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο αριθμός των φωλιών παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία δεκαετία.
Στην Κρήτη οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν και προστάτεψαν γύρω στις 380 φωλιές σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς. Ο αριθμός των φωλιών είναι στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Οι εθελοντές ξυπνούν καθημερινά χαράματα και περπατούν στις παραλίες ωοτοκίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θαλάσσιες χελώνες στην άμμο κατά το προηγούμενο βράδυ. Τα ίχνη αυτά θα τους οδηγήσουν στις φωλιές με τα αυγά των χελωνών, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από την ζεστή άμμο. Στις φωλιές που εντοπίζουν τοποθετούν ειδικούς κλωβούς, οι οποίοι προστατεύουν τα αυγά, τόσο από τη θήρευση από άγρια ζώα, όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φωλιές που γίνονται σε «επικίνδυνα» σημεία με υψηλή τουριστική χρήση μεταφέρονται με ειδικό τρόπο σε άλλες κατάλληλες θέσεις. Σε φωλιές που απειλούνται από φωτο-ρύπανση, λίγες μέρες πριν την εκκόλαψη τοποθετούνται σκίαστρα για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός και ο θάνατος των νεοσσών. Όταν τα αυγά ξεκινούν να εκκολάπτονται, οι εθελοντές είναι και πάλι εκεί για να καταγράψουν και προστατέψουν την πορεία των μικρών χελωνών στη θάλασσα.
Πάνω από 240.000 χελωνάκια υπολογίζουμε ότι έφτασαν στη Μεσόγειο από τις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λίγα από αυτά θα φτάσουν στην ενηλικίωση, κάπου μεταξύ του ενός στα 1.000 και ενός στα 10.000. Τα μικρά χελωνάκια αποτελούν τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς της θάλασσας, ενώ νεαρά άτομα συχνά πιάνονται τυχαία σε δίχτυα ψαράδων.
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας, κατέγραψαν και προστάτεψαν τις φωλιές. Σε λίγους μήνες ξεκινάει άλλο ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα στην Ελλάδα. Οι ομάδες των προγραμμάτων οργανώνονται αυτή την περίοδο και προσβλέπουμε στο καλοκαίρι με αισιοδοξία», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Γίνε κι εσύ ένας από τους εθελοντές του 2023 στις παραλίες ωοτοκίας: Μάθε περισσότερα!
Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Προστάτεψε τις Θαλάσσιες Χελώνες στη Μεσόγειο
Κάθε δύο χρόνια, αυτά τα αρχαία πλάσματα ξεκινούν μια μετανάστευση από τα μέρη τροφοληψίας τους προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Είναι ανυποψίαστα για τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν προκειμένου να συνεχίσουν τον κύκλο της ζωής τους. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μέτρα αλιευτικά δίχτυα στα οποία οι χελώνες μπορεί να κολυμπήσουν, να μπλεχτούν και πιθανώς να πνιγούν. Και όταν φτάσουν στις περιοχές αναπαραγωγής τους, ίσως χρειαστεί να ανταγωνιστούν τους τουρίστες για έναν ήσυχο, ασφαλή χώρο χωρίς έπιπλα παραλίας, ώστε να μπορέσουν να γεννήσουν τα αυγά τους. Η υποστήριξή τους ώστε να ολοκληρώσουν επιτυχώς τον κύκλο της ζωής τους αποτελεί τον βασικό σκοπό των εθελοντικών προγραμμάτων του AΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.