Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
Κάθε χρόνο η επιτυχία αναπαραγωγής της χελώνας Καρέττα επηρεάζεται από τα καιρικά φαινόμενα, τη διάβρωση του εδάφους, τη θήρευση από άγρια ζώα, αλλά και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις παραλίες ωοτοκίας. Για να καταγράψουν και να προστατέψουν τις φωλιές και τους εκκολαπτόμενους νεοσσούς, οι εκπαιδευμένοι ερευνητές και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατασκηνώνουν κοντά στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας από τον Μάιο μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Το καλοκαίρι του 2022, οι εθελοντές/ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφεραν να καλύψουν περίπου 100 χιλιόμετρα παραλιών ωοτοκίας. «Η πυκνότητα των φωλιών δεν είναι ίδια σε κάθε παραλία ωοτοκίας και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φωλιών παρατηρήθηκαν, όπως κάθε χρόνο, στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου (5,5 χλμ.), και στο νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο (9,5 χλμ.)» λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Η μεγαλύτερη αναπαραγωγική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Πελοπόννησο με 4.280 φωλιές, ξεπερνώντας τον μέσο όρο του αριθμού των φωλιών στην περιοχή της προηγούμενη δεκαετίας. Στην Πελοπόννησο ο ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται στις παραλίες του Κοτυχίου, του Κυπαρισσιακού κόλπου, του Ρωμανού, της Κορώνης, του Λακωνικού κόλπου και του Ευρώτα, ενώ 16 χιλιόμετρα παραλίας ωοτοκίας στην νοτιοανατολική Λακωνία καλύπτονται από την δράση του Συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
Στον Κόλπο του Λαγανά της Ζακύνθου το 2022 καταγράφηκαν περισσότερες από 1.180 φωλιές οι οποίες προστατεύτηκαν με τη συνεργασία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α). Ο αριθμός των φωλιών παραμένει σχετικά σταθερός την τελευταία δεκαετία.
Στην Κρήτη οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ κατέγραψαν και προστάτεψαν γύρω στις 380 φωλιές σε περισσότερα από 30 χιλιόμετρα παραλίας στο Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαράς. Ο αριθμός των φωλιών είναι στα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Οι εθελοντές ξυπνούν καθημερινά χαράματα και περπατούν στις παραλίες ωοτοκίας, κάτω από τον καυτό ήλιο, ώστε να εντοπίσουν τα ίχνη που έχουν αφήσει οι θαλάσσιες χελώνες στην άμμο κατά το προηγούμενο βράδυ. Τα ίχνη αυτά θα τους οδηγήσουν στις φωλιές με τα αυγά των χελωνών, τα οποία βρίσκονται καλά κρυμμένα κάτω από την ζεστή άμμο. Στις φωλιές που εντοπίζουν τοποθετούν ειδικούς κλωβούς, οι οποίοι προστατεύουν τα αυγά, τόσο από τη θήρευση από άγρια ζώα, όσο και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Φωλιές που γίνονται σε «επικίνδυνα» σημεία με υψηλή τουριστική χρήση μεταφέρονται με ειδικό τρόπο σε άλλες κατάλληλες θέσεις. Σε φωλιές που απειλούνται από φωτο-ρύπανση, λίγες μέρες πριν την εκκόλαψη τοποθετούνται σκίαστρα για να αποτραπεί ο αποπροσανατολισμός και ο θάνατος των νεοσσών. Όταν τα αυγά ξεκινούν να εκκολάπτονται, οι εθελοντές είναι και πάλι εκεί για να καταγράψουν και προστατέψουν την πορεία των μικρών χελωνών στη θάλασσα.
Πάνω από 240.000 χελωνάκια υπολογίζουμε ότι έφτασαν στη Μεσόγειο από τις παραλίες ωοτοκίας της Ελλάδας, χάρις στις προσπάθειες των εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ. Λίγα από αυτά θα φτάσουν στην ενηλικίωση, κάπου μεταξύ του ενός στα 1.000 και ενός στα 10.000. Τα μικρά χελωνάκια αποτελούν τροφή για πολλούς άλλους οργανισμούς της θάλασσας, ενώ νεαρά άτομα συχνά πιάνονται τυχαία σε δίχτυα ψαράδων.
«Είμαστε ευγνώμονες σε όλους όσους περπάτησαν στις παραλίες ωοτοκίας, κατέγραψαν και προστάτεψαν τις φωλιές. Σε λίγους μήνες ξεκινάει άλλο ένα απαιτητικό καλοκαίρι για την προστασία της αναπαραγωγής της Καρέττα στην Ελλάδα. Οι ομάδες των προγραμμάτων οργανώνονται αυτή την περίοδο και προσβλέπουμε στο καλοκαίρι με αισιοδοξία», λέει ο Μιχάλης Σουρουλίδης, Υπεύθυνος του Προγράμματος Δυτικής Πελοποννήσου.
Γίνε κι εσύ ένας από τους εθελοντές του 2023 στις παραλίες ωοτοκίας: Μάθε περισσότερα!
Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/04/2025
Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!
Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/04/2025
Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!
Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/04/2025
Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως
Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.