03/03/2023

Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών παρουσιάσεων λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά οι φίλοι και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, στις 20 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ 2022!

«Η δημοσιοποίηση και η συζήτηση των αποτελεσμάτων κάθε έτους είναι μία στιγμή που περιμένουν με χαρά τα μέλη, οι συνεργάτες και οι φίλοι μας» λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Τα στοιχεία από κάθε δράση παρουσιάστηκαν σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ο διάλογος και η συζήτησή πάνω σ΄ αυτά», συνεχίζει.

Presentation-of-results-2022-archelon-conservation-projects.png

Όλοι όσοι ήρθαν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο όπου υπήρχαν αναρτημένες αφίσες με τα στοιχεία και να συνομιλήσουν με τους συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την διάσωση και περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης, την περιβαλλοντική αγωγή και ευαισθητοποίηση του κοινού, τον εθελοντισμό και την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε.

daphne-mavrogiorgos-president-of-archelon-parousiash-apotelesmatwn-2022.png

Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης μίλησε για τις 33 χελώνες που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2022 και για τις 32 που επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα. Μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σημαντικές στιγμές του 2022, όπως την απελευθέρωση του «Ζώη», της χελώνας, που μετά από τρία χρόνια περίθαλψης και αποκατάστασης κατάφερε να γυρίσει πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, Δημήτρης Φυτίλης, μίλησε για τους 11.460 επισκέπτες και τα 9.540 παιδιά που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις μας. «Φέτος, είχαμε περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που μας χαροποιεί γιατί έτσι ευαισθητοποιούνται στα θέματα της θάλασσας, άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και βέβαια οι μαθητές από όλη την Ελλάδα» είπε.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πεδίου στις παραλίες ωοτοκίας παρουσίασε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου, Μιχάλης Σουρουλίδης. Το 2022 καταγράφηκαν περίπου 5.840 φωλιές σε 110 χιλιόμετρα παραλίας στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο. «Με τη βοήθεια των εθελοντών/ ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ έφυγαν προς τη θάλασσα περίπου 224. 237 χελωνάκια» είπε ο Μιχάλης. Μας ενημέρωσε πως έχει παρατηρηθεί μια αυξητική πορεία στον αριθμό των φωλιών.

presintent-of-archelon-discussion-about-sea-turtles-and-tourists-can-they-all-live-together.png

Την ευαισθητοποίηση του κοινού στα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας τη χρονιά του 2022 παρουσίασε η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου, όπου ο αριθμός των επισκεπτών που συμμετείχαν έφθασε τους 59,280, με αισθητή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η προσπάθεια των εθελοντών και του προσωπικού στις παραλίες ωοτοκίας για την εξεύρεση πόρων απέφερε το συνολικό πoσό 68,690€ από υιοθεσίες και δωρεές.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση από τον Πρόεδρο του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θωμά Αράπη και τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Δημόπουλο με θέμα «Τουρίστες και χελώνες, μπορούν να ζήσουν μαζί;». Στη συζήτηση αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου η έντονη τουριστική δραστηριότητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες και τον βιότοπο τους αλλά και παραδείγματα συνεργασίας με ξενοδοχειακές μονάδες στην απομάκρυνση επίπλων της θάλασσας τη νύχτα. Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη μιας ευρύτερης συνεργασίας έτσι ώστε ο τουρισμός να βοηθήσει τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και οι χελώνες να βοηθήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, με την αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και επισκεπτών.

new-year-cake-archelon-design-2022.png

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η απονομή των βραβείων διακεκριμένης προσφοράς (Over & above Awards) για τη χρονιά που πέρασε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με το φλουρί, που φέτος «έπεσε» στον Νίκο Μανία που έχει αναλάβει την επικοινωνία και τη συλλογή αναφορών για τη διάσωση και τις εκθαλασσώσεις χελωνών.

archelon-movie-volunteers-protect-the-sea-turtles-in-greece.png

Η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης στα αγγλικά διαδικτυακά, την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Και στις 2 παρουσιάσεις έγινε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Εθελοντές προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα» που γυρίστηκε στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικών ασκήσεων εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!