03/03/2023

Βρεθήκαμε μαζί στο Impact Hub Athens για τα αποτελέσματα των δράσεων του 2022

Μετά από δύο χρόνια διαδικτυακών παρουσιάσεων λόγω της πανδημίας, καταφέραμε να βρεθούμε από κοντά οι φίλοι και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ, στις 20 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο χώρο του Impact Hub Athens στο κέντρο της Αθήνας, όπου πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ 2022!

«Η δημοσιοποίηση και η συζήτηση των αποτελεσμάτων κάθε έτους είναι μία στιγμή που περιμένουν με χαρά τα μέλη, οι συνεργάτες και οι φίλοι μας» λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Τα στοιχεία από κάθε δράση παρουσιάστηκαν σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, έτσι ώστε να ενθαρρύνεται ο διάλογος και η συζήτησή πάνω σ΄ αυτά», συνεχίζει.

Presentation-of-results-2022-archelon-conservation-projects.png

Όλοι όσοι ήρθαν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο χώρο όπου υπήρχαν αναρτημένες αφίσες με τα στοιχεία και να συνομιλήσουν με τους συνεργάτες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την διάσωση και περίθαλψη στο Κέντρο Διάσωσης, την περιβαλλοντική αγωγή και ευαισθητοποίηση του κοινού, τον εθελοντισμό και την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών τη χρονιά που πέρασε.

daphne-mavrogiorgos-president-of-archelon-parousiash-apotelesmatwn-2022.png

Η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη του Δικτύου Διάσωσης και Περίθαλψης μίλησε για τις 33 χελώνες που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης το 2022 και για τις 32 που επέστρεψαν αποθεραπευμένες στη θάλασσα. Μοιράστηκε μαζί μας κάποιες σημαντικές στιγμές του 2022, όπως την απελευθέρωση του «Ζώη», της χελώνας, που μετά από τρία χρόνια περίθαλψης και αποκατάστασης κατάφερε να γυρίσει πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης, Δημήτρης Φυτίλης, μίλησε για τους 11.460 επισκέπτες και τα 9.540 παιδιά που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις μας. «Φέτος, είχαμε περισσότερους επισκέπτες από κάθε άλλη χρονιά, γεγονός που μας χαροποιεί γιατί έτσι ευαισθητοποιούνται στα θέματα της θάλασσας, άνθρωποι από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και βέβαια οι μαθητές από όλη την Ελλάδα» είπε.

Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων πεδίου στις παραλίες ωοτοκίας παρουσίασε ο Υπεύθυνος Προγραμμάτων Δυτικής Πελοποννήσου, Μιχάλης Σουρουλίδης. Το 2022 καταγράφηκαν περίπου 5.840 φωλιές σε 110 χιλιόμετρα παραλίας στον κόλπο Λαγανά Ζακύνθου, τον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο. «Με τη βοήθεια των εθελοντών/ ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ έφυγαν προς τη θάλασσα περίπου 224. 237 χελωνάκια» είπε ο Μιχάλης. Μας ενημέρωσε πως έχει παρατηρηθεί μια αυξητική πορεία στον αριθμό των φωλιών.

presintent-of-archelon-discussion-about-sea-turtles-and-tourists-can-they-all-live-together.png

Την ευαισθητοποίηση του κοινού στα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας τη χρονιά του 2022 παρουσίασε η Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ, Δάφνη Μαυρογιώργου, όπου ο αριθμός των επισκεπτών που συμμετείχαν έφθασε τους 59,280, με αισθητή αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η προσπάθεια των εθελοντών και του προσωπικού στις παραλίες ωοτοκίας για την εξεύρεση πόρων απέφερε το συνολικό πoσό 68,690€ από υιοθεσίες και δωρεές.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση από τον Πρόεδρο του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θωμά Αράπη και τον Αντιπρόεδρο Δημήτρη Δημόπουλο με θέμα «Τουρίστες και χελώνες, μπορούν να ζήσουν μαζί;». Στη συζήτηση αναφέρθηκαν παραδείγματα όπου η έντονη τουριστική δραστηριότητα έχει επηρεάσει αρνητικά τις θαλάσσιες χελώνες και τον βιότοπο τους αλλά και παραδείγματα συνεργασίας με ξενοδοχειακές μονάδες στην απομάκρυνση επίπλων της θάλασσας τη νύχτα. Η συζήτηση κατέληξε στην ανάγκη μιας ευρύτερης συνεργασίας έτσι ώστε ο τουρισμός να βοηθήσει τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών και οι χελώνες να βοηθήσουν τον τουρισμό στην Ελλάδα, με την αλλαγή νοοτροπίας των επιχειρήσεων και επισκεπτών.

new-year-cake-archelon-design-2022.png

Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η απονομή των βραβείων διακεκριμένης προσφοράς (Over & above Awards) για τη χρονιά που πέρασε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας με το φλουρί, που φέτος «έπεσε» στον Νίκο Μανία που έχει αναλάβει την επικοινωνία και τη συλλογή αναφορών για τη διάσωση και τις εκθαλασσώσεις χελωνών.

archelon-movie-volunteers-protect-the-sea-turtles-in-greece.png

Η Παρουσίαση Αποτελεσμάτων του 2022 πραγματοποιήθηκε επίσης στα αγγλικά διαδικτυακά, την Τετάρτη 1η Μαρτίου. Και στις 2 παρουσιάσεις έγινε προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Εθελοντές προστατεύουν τις θαλάσσιες χελώνες στην Ελλάδα» που γυρίστηκε στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα εθελοντισμού και πρακτικών ασκήσεων εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!