Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Τα τελευταία 35 χρόνια άνθρωποι από πολλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ελλάδας αναφέρουν περιστατικά εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στο Λιμενικό Σώμα και στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει λύση στον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμένων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 1100 θαλάσσιες χελώνες. Μετά την αποθεραπεία και την αποκατάστασή τους, τα ζώα απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Μια μέρα στο Κέντρο Διάσωσης συνήθως δεν είναι μια απλή μέρα. Εκτός από την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση των ζώων, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα για τη διάσωση μιας θαλάσσιας χελώνας, ώστε το ζώο να φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης με ασφάλεια από οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, είτε από μια μεγάλη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη στο βόρειο Αιγαίο ή από ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κρήτης» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.
«Πέρυσι τον Ιανουάριο υπήρχαν 30 χελώνες υπό φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης και κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε 33 επιπλέον αφίξεις και 32 απελευθερώσεις», λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης. «Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης πέρυσι απελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους, προσωπικό και εθελοντές, χαρούμενους».
Τα περισσότερα από τα ζώα υποφέρουν από κατάποση μικροπλαστικών, πλαστικού, πετονιάς και αγκιστριού. Η συχνότερη αιτία των τραυμάτων που φέρουν θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης είναι τα εσκεμμένα χτυπήματα στο κεφάλι. «13 θαλάσσιες χελώνες εισήχθησαν με τραύματα στο κεφάλι το 2022, λιγότερες από τα αντίστοιχα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς», λέει η Ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται στο μέλλον», προσθέτει.
Κάθε θαλάσσια χελώνα που νοσηλεύεται στο Κέντρο είναι ξεχωριστή, όπως η περίπτωση του «Ζώη», μιας θαλάσσιας χελώνας που έφτασε από τη Μονεμβασιά στο Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο του 2019 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από 3 χρόνια συνεχής φροντίδας από τους εθελοντές και του υπεύθυνους περίθαλψης του Κέντρου ο «Ζώης» κατάφερε να αποθεραπευτεί πλήρως και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον τον Νοέμβριο του 2022.
«Ειδικά στις περιπτώσεις που φροντίζεις ένα ζώο που φτάνει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως ο «Ζώης», είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις τη σταδιακή βελτίωση στην υγεία του, όπως και το να το δεις να επιστρέφει ξανά στη θάλασσα», δηλώνει ο Αλέξανδρος Καραπλής, βιολόγος- οικολόγος. Ο Αλέξανδρος υπήρξε αφοσιωμένος εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης για τρία χρόνια και είναι τώρα ο Υπεύθυνος Προγράμματος για τη Νότια Πελοπόννησο.
Δείτε το βίντεο με τις απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από το Κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ (youtube) Δείτε πώς να γίνεις εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.
Gail Schofield
Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.