Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα
Τα τελευταία 35 χρόνια άνθρωποι από πολλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ελλάδας αναφέρουν περιστατικά εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στο Λιμενικό Σώμα και στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει λύση στον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμένων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 1100 θαλάσσιες χελώνες. Μετά την αποθεραπεία και την αποκατάστασή τους, τα ζώα απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.
«Μια μέρα στο Κέντρο Διάσωσης συνήθως δεν είναι μια απλή μέρα. Εκτός από την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση των ζώων, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα για τη διάσωση μιας θαλάσσιας χελώνας, ώστε το ζώο να φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης με ασφάλεια από οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, είτε από μια μεγάλη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη στο βόρειο Αιγαίο ή από ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κρήτης» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.
«Πέρυσι τον Ιανουάριο υπήρχαν 30 χελώνες υπό φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης και κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε 33 επιπλέον αφίξεις και 32 απελευθερώσεις», λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης. «Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης πέρυσι απελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους, προσωπικό και εθελοντές, χαρούμενους».
Τα περισσότερα από τα ζώα υποφέρουν από κατάποση μικροπλαστικών, πλαστικού, πετονιάς και αγκιστριού. Η συχνότερη αιτία των τραυμάτων που φέρουν θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης είναι τα εσκεμμένα χτυπήματα στο κεφάλι. «13 θαλάσσιες χελώνες εισήχθησαν με τραύματα στο κεφάλι το 2022, λιγότερες από τα αντίστοιχα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς», λέει η Ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται στο μέλλον», προσθέτει.
Κάθε θαλάσσια χελώνα που νοσηλεύεται στο Κέντρο είναι ξεχωριστή, όπως η περίπτωση του «Ζώη», μιας θαλάσσιας χελώνας που έφτασε από τη Μονεμβασιά στο Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο του 2019 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από 3 χρόνια συνεχής φροντίδας από τους εθελοντές και του υπεύθυνους περίθαλψης του Κέντρου ο «Ζώης» κατάφερε να αποθεραπευτεί πλήρως και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον τον Νοέμβριο του 2022.
«Ειδικά στις περιπτώσεις που φροντίζεις ένα ζώο που φτάνει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως ο «Ζώης», είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις τη σταδιακή βελτίωση στην υγεία του, όπως και το να το δεις να επιστρέφει ξανά στη θάλασσα», δηλώνει ο Αλέξανδρος Καραπλής, βιολόγος- οικολόγος. Ο Αλέξανδρος υπήρξε αφοσιωμένος εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης για τρία χρόνια και είναι τώρα ο Υπεύθυνος Προγράμματος για τη Νότια Πελοπόννησο.
Δείτε το βίντεο με τις απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από το Κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ (youtube) Δείτε πώς να γίνεις εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.
Gail Schofield
Πάνω από 5.800 οι φωλιές που καταγράφηκαν με καθημερινό περπάτημα στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας το 2022!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.