20/03/2023

Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα

Πάνω από το 50% των χελωνών του Κέντρου Διάσωσης επέστρεψαν υγιείς στη θάλασσα

Τα τελευταία 35 χρόνια άνθρωποι από πολλές παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Ελλάδας αναφέρουν περιστατικά εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών στο Λιμενικό Σώμα και στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα ιδρύθηκε το 1994 για να δώσει λύση στον αυξανόμενο αριθμό τραυματισμένων ζώων που βρίσκονται σε κίνδυνο και μέχρι σήμερα έχει δεχθεί περισσότερες από 1100 θαλάσσιες χελώνες. Μετά την αποθεραπεία και την αποκατάστασή τους, τα ζώα απελευθερώνονται πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

«Μια μέρα στο Κέντρο Διάσωσης συνήθως δεν είναι μια απλή μέρα. Εκτός από την καθημερινή φροντίδα και περιποίηση των ζώων, μπορεί να περιλαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα για τη διάσωση μιας θαλάσσιας χελώνας, ώστε το ζώο να φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης με ασφάλεια από οποιοδήποτε σημείο του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, είτε από μια μεγάλη πόλη όπως η Αλεξανδρούπολη στο βόρειο Αιγαίο ή από ένα μικρό νησί κοντά στις ακτές της Κρήτης» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης.

«Πέρυσι τον Ιανουάριο υπήρχαν 30 χελώνες υπό φροντίδα στο Κέντρο Διάσωσης και κατά τη διάρκεια του έτους είχαμε 33 επιπλέον αφίξεις και 32 απελευθερώσεις», λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης. «Περισσότερες από τις μισές θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύτηκαν στο Κέντρο Διάσωσης πέρυσι απελευθερώθηκαν πίσω στη θάλασσα. Αυτό είναι ένα θετικό αποτέλεσμα που μας κάνει όλους, προσωπικό και εθελοντές, χαρούμενους».

apotelesmata-apeleutherwseis-2022.png

Τα περισσότερα από τα ζώα υποφέρουν από κατάποση μικροπλαστικών, πλαστικού, πετονιάς και αγκιστριού. Η συχνότερη αιτία των τραυμάτων που φέρουν θαλάσσιες χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης είναι τα εσκεμμένα χτυπήματα στο κεφάλι. «13 θαλάσσιες χελώνες εισήχθησαν με τραύματα στο κεφάλι το 2022, λιγότερες από τα αντίστοιχα περιστατικά της προηγούμενης χρονιάς», λέει η Ειρήνη. «Ελπίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά θα συνεχίσουν να μειώνονται στο μέλλον», προσθέτει.

diaswsh-perithalpsi-2022.png

Κάθε θαλάσσια χελώνα που νοσηλεύεται στο Κέντρο είναι ξεχωριστή, όπως η περίπτωση του «Ζώη», μιας θαλάσσιας χελώνας που έφτασε από τη Μονεμβασιά στο Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο του 2019 με σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από 3 χρόνια συνεχής φροντίδας από τους εθελοντές και του υπεύθυνους περίθαλψης του Κέντρου ο «Ζώης» κατάφερε να αποθεραπευτεί πλήρως και να επιστρέψει στο φυσικό του περιβάλλον τον Νοέμβριο του 2022.

Zoe-sea-turtle-rehabilitation-recovery-pictures-collage.jpeg «Ειδικά στις περιπτώσεις που φροντίζεις ένα ζώο που φτάνει σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, όπως ο «Ζώης», είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπεις τη σταδιακή βελτίωση στην υγεία του, όπως και το να το δεις να επιστρέφει ξανά στη θάλασσα», δηλώνει ο Αλέξανδρος Καραπλής, βιολόγος- οικολόγος. Ο Αλέξανδρος υπήρξε αφοσιωμένος εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης για τρία χρόνια και είναι τώρα ο Υπεύθυνος Προγράμματος για τη Νότια Πελοπόννησο.

Δείτε το βίντεο με τις απελευθερώσεις θαλάσσιων χελωνών από το Κέντρο ΑΡΧΕΛΩΝ (youtube) Δείτε πώς να γίνεις εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!