Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
Αναγνωρισμένος ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, Ραμσάρ, από το 1975, ο Αμβρακικός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα καταφύγια μεγαπανίδας στη χώρα μας φιλοξενώντας τα Κρισίμως Κινδυνεύοντα δελφίνια του Αμβρακικού, περισσότερα από 300 είδη πουλιών, θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και πράσινες χελώνες, 10 είδη καρχαριών και σαλαχιών τα περισσότερα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Ρυγχαετόψαρo, το Πλατυσέλαχο και ο Γριζογαλέος, κοραλλιγενείς σχηματισμούς και πιθανών το τελευταίο καταφύγιο μιας μοναδικής θαλάσσιας βιοκοινωνίας ασπόνδυλων στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, το μοναδικό φιόρδ της Μεσογείου, είναι ένα εύθραυστο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο ανοξικό και υποξικό καθεστώς, με το 50% του πυθμένα και το 30% του νερού να βρίσκεται σε ανοξικές συνθήκες.
Το οικοσύστημα του Κόλπου και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν πορεύονται αρμονικά εδώ και αιώνες. Γνωρίζοντας πως εξίσου συνδεδεμένη είναι και η ευημερία τους στο μέλλον, 7 φορείς με αρωγό τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας συνεργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του.
Οι δράσεις μας στην περιοχή ξεκινούν από την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της και την ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής της τοπικής κοινότητας στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κι επεκτείνονται σε ερευνητικές δραστηριότητες που θα αυξήσουν τη γνώση σχετικά με το περιβάλλον του Αμβρακικού και τις σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρία συμμετοχικά εργαστήρια και συναντήσεις μεταξύ της Συμμαχίας με ντόπιους και τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια των οποίων 91 συμμετέχοντες αντάλλαξαν πληροφορίες σε σχέση με τον Αμβρακικό Κόλπο και ανέδειξαν τις πιέσεις που δέχεται με την αλληλεπίδρασή τους με το οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, μια από τις πρώτες δράσης της Συμμαχίας αποτέλεσε η αναφορά «Αμβρακικός Κόλπος: Βιοποικιλότητα και απειλές» για την ανάδειξη της υπάρχουσας γνώση σχετικά με τη σημαντική μεγαπανίδα που φιλοξενεί ο Κόλπος και τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει. Μπορείτε να βρείτε την αναφορά εδώ.
Για τη διαφύλαξη του φυσικού αυτού πλούτου η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» συνεχίζει τις δράσεις με στόχο την ουσιαστική προστασία του. Συγκεκριμένα:
-
Συνεχίζεται η καταγραφή του ξεχωριστού υπο-πληθυσμού Ρινοδέλφινων του Αμβρακικού. Το 2024, καταγράφηκαν 143 διαφορετικά άτομα σύμφωνα τα αποτελέσματα φωτο-αναγνώρισης από εικόνες που συλλέχθηκαν κι αναλύθηκαν από το Tethys Research Institute.
-
Καταμετρήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν, από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από 20 χρόνια τα αναπαραγόμενα είδη πουλιών στους εντυπωσιακούς καλαμιώνες του Αμβρακικού, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητα του σε εθνικό επίπεδο για κάποια από αυτά. Συνολικά μετρήσαμε 5.880 ζευγάρια αποικιακών ειδών (ερωδιοί, λαγγόνες κ.α.) και 813 ζευγάρια επικρατειακών ειδών (Βαλτόπαπια, Γκισάρι κ.α.) να φωλιάζουν κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2024.
-
Ταυτοποιήθηκαν και μετρήθηκαν 180 μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες, σε σύνολο 283 ολιγόλεπτων συλλήψεων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Από αυτές, 47 θαλάσσιες χελώνες καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διατήρησης για τη μακροπρόθεσμη προστασία τους στην περιοχή.
-
Η iSea συνεχίζει τη συστηματική παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης της αλιείας στον Αμβρακικό με τους καρχαρίες και τα σαλάχια έχοντας τοποθετήσει σήμανση σε περισσότερα από 260 άτομα καρχαριών και σαλαχιών που αλιεύτηκαν τυχαία με στόχο την αύξηση της γνώσης σχετικά με τα απειλούμενα είδη καρχαριών και σαλαχιών στην περιοχή.
-
Τέλος, συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες από το Oceanus-Lab του Τμήματος Γεωλογίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την αξιολόγηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και συγκεκριμένα την εξερεύνηση του πυθμένα, τη χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων, την δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών και την παρακολούθηση του ανοξικού/υποξικού καθεστώτος.
Είναι μεγάλη μας χαρά που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025 μοιραζόμαστε μαζί σας την ιστοσελίδα της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό», όπου, σύντομα και στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό οικοσύστημα του και να μένετε ενήμεροι για τις δράσεις μας και τα αποτελέσματά τους!
Βρείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.amvrakikosalliance.net
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ρωξάνη Ναασάν Αγά Σπυριδοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, roxani.naasanaga@isea.com.gr
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...