02/02/2025

Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας

Amvrakikos Alliance.png

Η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025

Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».

Αναγνωρισμένος ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, Ραμσάρ, από το 1975, ο Αμβρακικός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα καταφύγια μεγαπανίδας στη χώρα μας φιλοξενώντας τα Κρισίμως Κινδυνεύοντα δελφίνια του Αμβρακικού, περισσότερα από 300 είδη πουλιών, θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και πράσινες χελώνες, 10 είδη καρχαριών και σαλαχιών τα περισσότερα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Ρυγχαετόψαρo, το Πλατυσέλαχο και ο Γριζογαλέος, κοραλλιγενείς σχηματισμούς και πιθανών το τελευταίο καταφύγιο μιας μοναδικής θαλάσσιας βιοκοινωνίας ασπόνδυλων στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, το μοναδικό φιόρδ της Μεσογείου, είναι ένα εύθραυστο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο ανοξικό και υποξικό καθεστώς, με το 50% του πυθμένα και το 30% του νερού να βρίσκεται σε ανοξικές συνθήκες.

Amvrakikos Alliance.png

Το οικοσύστημα του Κόλπου και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν πορεύονται αρμονικά εδώ και αιώνες. Γνωρίζοντας πως εξίσου συνδεδεμένη είναι και η ευημερία τους στο μέλλον, 7 φορείς με αρωγό τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας συνεργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του.

Οι δράσεις μας στην περιοχή ξεκινούν από την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της και την ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής της τοπικής κοινότητας στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κι επεκτείνονται σε ερευνητικές δραστηριότητες που θα αυξήσουν τη γνώση σχετικά με το περιβάλλον του Αμβρακικού και τις σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει.

Amvrakikos Alliance.png

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρία συμμετοχικά εργαστήρια και συναντήσεις μεταξύ της Συμμαχίας με ντόπιους και τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια των οποίων 91 συμμετέχοντες αντάλλαξαν πληροφορίες σε σχέση με τον Αμβρακικό Κόλπο και ανέδειξαν τις πιέσεις που δέχεται με την αλληλεπίδρασή τους με το οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, μια από τις πρώτες δράσης της Συμμαχίας αποτέλεσε η αναφορά «Αμβρακικός Κόλπος: Βιοποικιλότητα και απειλές» για την ανάδειξη της υπάρχουσας γνώση σχετικά με τη σημαντική μεγαπανίδα που φιλοξενεί ο Κόλπος και τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει. Μπορείτε να βρείτε την αναφορά εδώ.

Zoe b_a.png

Για τη διαφύλαξη του φυσικού αυτού πλούτου η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» συνεχίζει τις δράσεις με στόχο την ουσιαστική προστασία του. Συγκεκριμένα:

  • Συνεχίζεται η καταγραφή του ξεχωριστού υπο-πληθυσμού Ρινοδέλφινων του Αμβρακικού. Το 2024, καταγράφηκαν 143 διαφορετικά άτομα σύμφωνα τα αποτελέσματα φωτο-αναγνώρισης από εικόνες που συλλέχθηκαν κι αναλύθηκαν από το Tethys Research Institute.

  • Καταμετρήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν, από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από 20 χρόνια τα αναπαραγόμενα είδη πουλιών στους εντυπωσιακούς καλαμιώνες του Αμβρακικού, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητα του σε εθνικό επίπεδο για κάποια από αυτά. Συνολικά μετρήσαμε 5.880 ζευγάρια αποικιακών ειδών (ερωδιοί, λαγγόνες κ.α.) και 813 ζευγάρια επικρατειακών ειδών (Βαλτόπαπια, Γκισάρι κ.α.) να φωλιάζουν κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2024.

  • Ταυτοποιήθηκαν και μετρήθηκαν 180 μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες, σε σύνολο 283 ολιγόλεπτων συλλήψεων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Από αυτές, 47 θαλάσσιες χελώνες καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διατήρησης για τη μακροπρόθεσμη προστασία τους στην περιοχή.

  • Η iSea συνεχίζει τη συστηματική παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης της αλιείας στον Αμβρακικό με τους καρχαρίες και τα σαλάχια έχοντας τοποθετήσει σήμανση σε περισσότερα από 260 άτομα καρχαριών και σαλαχιών που αλιεύτηκαν τυχαία με στόχο την αύξηση της γνώσης σχετικά με τα απειλούμενα είδη καρχαριών και σαλαχιών στην περιοχή.

  • Τέλος, συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες από το Oceanus-Lab του Τμήματος Γεωλογίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την αξιολόγηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και συγκεκριμένα την εξερεύνηση του πυθμένα, τη χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων, την δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών και την παρακολούθηση του ανοξικού/υποξικού καθεστώτος.

Είναι μεγάλη μας χαρά που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025 μοιραζόμαστε μαζί σας την ιστοσελίδα της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό», όπου, σύντομα και στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό οικοσύστημα του και να μένετε ενήμεροι για τις δράσεις μας και τα αποτελέσματά τους!

Βρείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.amvrakikosalliance.net

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ρωξάνη Ναασάν Αγά Σπυριδοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, roxani.naasanaga@isea.com.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/05/2025

    Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

    Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2025

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών

    Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/05/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό

    Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/05/2025

    Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2025

    Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2025

    Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2025: Η μεγάλη περιπέτεια του Τρίτωνα!

    Σημειώστε την ημερομηνία: Το Σάββατο 24 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη θάλασσα, με οδηγό τη θαλάσσια χελώνα.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/04/2025

    Είσαι άνω των 50; Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται!

    Αν είσαι 50 ετών ή και άνω και θέλεις να ζήσεις μια μοναδική εμπειρία προσφοράς, σε προσκαλούμε θερμά να γίνεις μέλος της οικογένειας του ΑΡΧΕΛΩΝ. Προστάτεψε τις θαλάσσιες χελώνες, γνώρισε ανθρώπους με κοινές ιδέες και ανακάλυψε την ομορφιά της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/04/2025

    Δεκαετίες προστασίας αποδίδουν καρπούς: Σημάδια ανάκαμψης για τις θαλάσσιες χελώνες παγκοσμίως

    Πρώτη παγκόσμια μελέτη μετα από μία δεκαετία, φέρνει ενθαρρυντικά νέα για τη διατήρηση των θαλάσσιων χελωνών: περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς τους στον κόσμο δείχνουν σημάδια ανάκαμψης. Ανάμεσα στους συγγραφείς είναι η Δρ Αλίκη Παναγοπούλου του ΑΡΧΕΛΩΝ που αναδεικνύει το μακροχρόνιο έργο του Συλλόγου.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2025

    Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/04/2025

    Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/04/2025

    22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη

    Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/04/2025

    Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!

    Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/04/2025

    Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!

    Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    31/03/2025

    Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    24/03/2025

    Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές

    Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!