Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
Αναγνωρισμένος ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας, Ραμσάρ, από το 1975, ο Αμβρακικός αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα καταφύγια μεγαπανίδας στη χώρα μας φιλοξενώντας τα Κρισίμως Κινδυνεύοντα δελφίνια του Αμβρακικού, περισσότερα από 300 είδη πουλιών, θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και πράσινες χελώνες, 10 είδη καρχαριών και σαλαχιών τα περισσότερα από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση, όπως το Ρυγχαετόψαρo, το Πλατυσέλαχο και ο Γριζογαλέος, κοραλλιγενείς σχηματισμούς και πιθανών το τελευταίο καταφύγιο μιας μοναδικής θαλάσσιας βιοκοινωνίας ασπόνδυλων στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, ο Αμβρακικός Κόλπος, το μοναδικό φιόρδ της Μεσογείου, είναι ένα εύθραυστο περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ένα έντονο ανοξικό και υποξικό καθεστώς, με το 50% του πυθμένα και το 30% του νερού να βρίσκεται σε ανοξικές συνθήκες.
Το οικοσύστημα του Κόλπου και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν πορεύονται αρμονικά εδώ και αιώνες. Γνωρίζοντας πως εξίσου συνδεδεμένη είναι και η ευημερία τους στο μέλλον, 7 φορείς με αρωγό τη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κοιλάδας Αχελώου και Αμβρακικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τη συμμετοχή της τοπικής κοινότητας συνεργάζονται συστηματικά για την ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του.
Οι δράσεις μας στην περιοχή ξεκινούν από την ανάδειξη της οικολογικής αξίας της και την ενδυνάμωση της ενεργούς συμμετοχής της τοπικής κοινότητας στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης κι επεκτείνονται σε ερευνητικές δραστηριότητες που θα αυξήσουν τη γνώση σχετικά με το περιβάλλον του Αμβρακικού και τις σημαντικές απειλές που αντιμετωπίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τρία συμμετοχικά εργαστήρια και συναντήσεις μεταξύ της Συμμαχίας με ντόπιους και τοπικούς φορείς κατά τη διάρκεια των οποίων 91 συμμετέχοντες αντάλλαξαν πληροφορίες σε σχέση με τον Αμβρακικό Κόλπο και ανέδειξαν τις πιέσεις που δέχεται με την αλληλεπίδρασή τους με το οικοσύστημα της περιοχής. Παράλληλα, μια από τις πρώτες δράσης της Συμμαχίας αποτέλεσε η αναφορά «Αμβρακικός Κόλπος: Βιοποικιλότητα και απειλές» για την ανάδειξη της υπάρχουσας γνώση σχετικά με τη σημαντική μεγαπανίδα που φιλοξενεί ο Κόλπος και τις πολλαπλές απειλές που αντιμετωπίζει. Μπορείτε να βρείτε την αναφορά εδώ.
Για τη διαφύλαξη του φυσικού αυτού πλούτου η «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» συνεχίζει τις δράσεις με στόχο την ουσιαστική προστασία του. Συγκεκριμένα:
-
Συνεχίζεται η καταγραφή του ξεχωριστού υπο-πληθυσμού Ρινοδέλφινων του Αμβρακικού. Το 2024, καταγράφηκαν 143 διαφορετικά άτομα σύμφωνα τα αποτελέσματα φωτο-αναγνώρισης από εικόνες που συλλέχθηκαν κι αναλύθηκαν από το Tethys Research Institute.
-
Καταμετρήθηκαν και χαρτογραφήθηκαν, από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ, μετά από 20 χρόνια τα αναπαραγόμενα είδη πουλιών στους εντυπωσιακούς καλαμιώνες του Αμβρακικού, επιβεβαιώνοντας την σημαντικότητα του σε εθνικό επίπεδο για κάποια από αυτά. Συνολικά μετρήσαμε 5.880 ζευγάρια αποικιακών ειδών (ερωδιοί, λαγγόνες κ.α.) και 813 ζευγάρια επικρατειακών ειδών (Βαλτόπαπια, Γκισάρι κ.α.) να φωλιάζουν κατά την αναπαραγωγική περίοδο του 2024.
-
Ταυτοποιήθηκαν και μετρήθηκαν 180 μεμονωμένες θαλάσσιες χελώνες, σε σύνολο 283 ολιγόλεπτων συλλήψεων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Από αυτές, 47 θαλάσσιες χελώνες καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών διατήρησης για τη μακροπρόθεσμη προστασία τους στην περιοχή.
-
Η iSea συνεχίζει τη συστηματική παρακολούθηση της αλληλεπίδρασης της αλιείας στον Αμβρακικό με τους καρχαρίες και τα σαλάχια έχοντας τοποθετήσει σήμανση σε περισσότερα από 260 άτομα καρχαριών και σαλαχιών που αλιεύτηκαν τυχαία με στόχο την αύξηση της γνώσης σχετικά με τα απειλούμενα είδη καρχαριών και σαλαχιών στην περιοχή.
-
Τέλος, συνεχίζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες από το Oceanus-Lab του Τμήματος Γεωλογίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την αξιολόγηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, και συγκεκριμένα την εξερεύνηση του πυθμένα, τη χαρτογράφηση θαλάσσιων οικοτόπων, την δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών και την παρακολούθηση του ανοξικού/υποξικού καθεστώτος.
Είναι μεγάλη μας χαρά που με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2025 μοιραζόμαστε μαζί σας την ιστοσελίδα της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό», όπου, σύντομα και στα Ελληνικά, μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το μοναδικό οικοσύστημα του και να μένετε ενήμεροι για τις δράσεις μας και τα αποτελέσματά τους!
Βρείτε την ιστοσελίδα εδώ: www.amvrakikosalliance.net
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ρωξάνη Ναασάν Αγά Σπυριδοπούλου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων, Περιβαλλοντική Οργάνωση iSea, roxani.naasanaga@isea.com.gr
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.