Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
Εδώ και 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύει και παρακολουθεί τους χώρους αναπαραγωγής και τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αναντικατάστατη συμβολή των 500 εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν στα 8 προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας.
Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με τις διαφορετικές εθνικότητες των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2020 έως το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών ήταν από τη Γαλλία (35.9%), Ηνωμένο Βασίλειο (20.9%), Γερμανία (11.5%) και Ελλάδα (10.7%). Δεν είναι όμως εντυπωσιακές μόνο οι εθνικότητες με πολλλές συμμετοχές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας όταν καλωσορίζουμε εθελοντές από άλλους προορισμούς συχνά μακρινούς. Η κατηγορία «Άλλες εθνικότητες» στο διάγραμμα περιλαμβάνει τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Κίνα, Τσεχία, Κύπρο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία.
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδημητικά είδη και μεταναστεύουν σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στου βιοτόπους διατροφής και αναπαραγωγής τους. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν την υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια του χώρου φωλεοποίησης από την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού. Όλες οι παραπάνω απειλές σχετίζονται με πιέσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Η πρόσκληση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά να αναδειχθεί ότι οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της μεσογειακής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. «Καθώς οι παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών βρίσκονται υπό πίεση από την τουριστική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και οι ξενοδόχοι για την προστασία τους. Οι εθελοντές όχι μόνο καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, αλλά βοηθούν επίσης στην ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την τοπική οικονομία.», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ένας απλός αλλά απαραίτητος κανόνας για όλους τους Ευρευνητικούς Σταθμούς ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι όλοι πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά. «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να γνωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι, όλοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, να μιλήσουν με τουρίστες στα κιόσκια ενημέρωσης, να κάνουν παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και το σημαντικότερο, κανείς να μην αισθάνεται μοναξιά», λέει η Υπεύθυνη Εθελοντών, Φρύνη Παπανικολάου.
Η χρήση μιας διαφορετικής γλώσσας από την μητρική, ακόμα και μεταξύ άτομων από την ίδια χώρα, βοηθά στο να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να σκεφτούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι συχνό φαινόμενο για τους εθελοντές να είναι ντροπαλοί και διστακτικοί να μιλήσουν αγγλικά στην αρχή. Αλλά ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουν τεράστια βελτίωση στην ικανότητά τους να μιλήσουν αγγλικά και στην αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει η Φρύνη. Όσοι έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα συνήθως λειτουργούν ως καταλύτες στο να φέρουν κοντά ολόκληρη την ομάδα ενός προγράμματος.
Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που περνούν οι εθελοντές τον χρόνο τους, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.
Έτσι, αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος στα έργα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας για την περίοδο ωοτοκίας του 2024, ξεσκόνισε αγγλικά σου - εάν δεν είναι η μητρική σου γλώσσα - και βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Μάθε περισσότερα για το προγράμματα εθελοντισμού εδώ.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι η ζωή ενός εθελοντή σε ένα από τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μια γεύση και δες την ταινία εδώ.
Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας
Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.