24/01/2024

Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

Εδώ και 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύει και παρακολουθεί τους χώρους αναπαραγωγής και τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αναντικατάστατη συμβολή των 500 εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν στα 8 προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με τις διαφορετικές εθνικότητες των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2020 έως το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών ήταν από τη Γαλλία (35.9%), Ηνωμένο Βασίλειο (20.9%), Γερμανία (11.5%) και Ελλάδα (10.7%). Δεν είναι όμως εντυπωσιακές μόνο οι εθνικότητες με πολλλές συμμετοχές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας όταν καλωσορίζουμε εθελοντές από άλλους προορισμούς συχνά μακρινούς. Η κατηγορία «Άλλες εθνικότητες» στο διάγραμμα περιλαμβάνει τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Κίνα, Τσεχία, Κύπρο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία.

Eθνικότητες εθελοντών.png

Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδημητικά είδη και μεταναστεύουν σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στου βιοτόπους διατροφής και αναπαραγωγής τους. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν την υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια του χώρου φωλεοποίησης από την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού. Όλες οι παραπάνω απειλές σχετίζονται με πιέσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Η πρόσκληση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά να αναδειχθεί ότι οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της μεσογειακής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. «Καθώς οι παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών βρίσκονται υπό πίεση από την τουριστική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και οι ξενοδόχοι για την προστασία τους. Οι εθελοντές όχι μόνο καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, αλλά βοηθούν επίσης στην ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την τοπική οικονομία.», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ένας απλός αλλά απαραίτητος κανόνας για όλους τους Ευρευνητικούς Σταθμούς ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι όλοι πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά. «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να γνωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι, όλοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, να μιλήσουν με τουρίστες στα κιόσκια ενημέρωσης, να κάνουν παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και το σημαντικότερο, κανείς να μην αισθάνεται μοναξιά», λέει η Υπεύθυνη Εθελοντών, Φρύνη Παπανικολάου.

ARCHELON's volunteers doing a public awareness shift in the ARCHELON information kiosks in Kyparissia Bay and Laganas Bay

Η χρήση μιας διαφορετικής γλώσσας από την μητρική, ακόμα και μεταξύ άτομων από την ίδια χώρα, βοηθά στο να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να σκεφτούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι συχνό φαινόμενο για τους εθελοντές να είναι ντροπαλοί και διστακτικοί να μιλήσουν αγγλικά στην αρχή. Αλλά ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουν τεράστια βελτίωση στην ικανότητά τους να μιλήσουν αγγλικά και στην αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει η Φρύνη. Όσοι έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα συνήθως λειτουργούν ως καταλύτες στο να φέρουν κοντά ολόκληρη την ομάδα ενός προγράμματος.

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που περνούν οι εθελοντές τον χρόνο τους, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

volunteers happy.png Έτσι, αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος στα έργα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας για την περίοδο ωοτοκίας του 2024, ξεσκόνισε αγγλικά σου - εάν δεν είναι η μητρική σου γλώσσα - και βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθε περισσότερα για το προγράμματα εθελοντισμού εδώ.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι η ζωή ενός εθελοντή σε ένα από τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μια γεύση και δες την ταινία εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!