24/01/2024

Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

Εδώ και 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύει και παρακολουθεί τους χώρους αναπαραγωγής και τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αναντικατάστατη συμβολή των 500 εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν στα 8 προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας.

Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με τις διαφορετικές εθνικότητες των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2020 έως το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών ήταν από τη Γαλλία (35.9%), Ηνωμένο Βασίλειο (20.9%), Γερμανία (11.5%) και Ελλάδα (10.7%). Δεν είναι όμως εντυπωσιακές μόνο οι εθνικότητες με πολλλές συμμετοχές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας όταν καλωσορίζουμε εθελοντές από άλλους προορισμούς συχνά μακρινούς. Η κατηγορία «Άλλες εθνικότητες» στο διάγραμμα περιλαμβάνει τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Κίνα, Τσεχία, Κύπρο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία.

Eθνικότητες εθελοντών.png

Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδημητικά είδη και μεταναστεύουν σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στου βιοτόπους διατροφής και αναπαραγωγής τους. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν την υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια του χώρου φωλεοποίησης από την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού. Όλες οι παραπάνω απειλές σχετίζονται με πιέσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Η πρόσκληση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά να αναδειχθεί ότι οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της μεσογειακής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. «Καθώς οι παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών βρίσκονται υπό πίεση από την τουριστική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και οι ξενοδόχοι για την προστασία τους. Οι εθελοντές όχι μόνο καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, αλλά βοηθούν επίσης στην ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την τοπική οικονομία.», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Ένας απλός αλλά απαραίτητος κανόνας για όλους τους Ευρευνητικούς Σταθμούς ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι όλοι πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά. «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να γνωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι, όλοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, να μιλήσουν με τουρίστες στα κιόσκια ενημέρωσης, να κάνουν παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και το σημαντικότερο, κανείς να μην αισθάνεται μοναξιά», λέει η Υπεύθυνη Εθελοντών, Φρύνη Παπανικολάου.

ARCHELON's volunteers doing a public awareness shift in the ARCHELON information kiosks in Kyparissia Bay and Laganas Bay

Η χρήση μιας διαφορετικής γλώσσας από την μητρική, ακόμα και μεταξύ άτομων από την ίδια χώρα, βοηθά στο να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να σκεφτούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι συχνό φαινόμενο για τους εθελοντές να είναι ντροπαλοί και διστακτικοί να μιλήσουν αγγλικά στην αρχή. Αλλά ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουν τεράστια βελτίωση στην ικανότητά τους να μιλήσουν αγγλικά και στην αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει η Φρύνη. Όσοι έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα συνήθως λειτουργούν ως καταλύτες στο να φέρουν κοντά ολόκληρη την ομάδα ενός προγράμματος.

Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που περνούν οι εθελοντές τον χρόνο τους, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

volunteers happy.png Έτσι, αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος στα έργα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας για την περίοδο ωοτοκίας του 2024, ξεσκόνισε αγγλικά σου - εάν δεν είναι η μητρική σου γλώσσα - και βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ!

Μάθε περισσότερα για το προγράμματα εθελοντισμού εδώ.

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι η ζωή ενός εθελοντή σε ένα από τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μια γεύση και δες την ταινία εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/11/2023

  Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Έναρξη τον Δεκέμβριο!

  Σε λίγες μέρες αρχίζουν οι διαδικτυακές ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών μονάδων εκτός Αττικής. Με τις ζωντανές διαδικτυακές ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών “ανοίγουμε τις πόρτες μας” στους μαθητές ολόκληρης της χώρας. Και όχι μόνο! Φέτος, για πρώτη φορά θα είναι διαθέσιμες και για τα ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Πως γίνονται οι κρατήσεις….

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!