Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
Εδώ και 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύει και παρακολουθεί τους χώρους αναπαραγωγής και τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αναντικατάστατη συμβολή των 500 εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν στα 8 προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας.
Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με τις διαφορετικές εθνικότητες των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2020 έως το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών ήταν από τη Γαλλία (35.9%), Ηνωμένο Βασίλειο (20.9%), Γερμανία (11.5%) και Ελλάδα (10.7%). Δεν είναι όμως εντυπωσιακές μόνο οι εθνικότητες με πολλλές συμμετοχές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας όταν καλωσορίζουμε εθελοντές από άλλους προορισμούς συχνά μακρινούς. Η κατηγορία «Άλλες εθνικότητες» στο διάγραμμα περιλαμβάνει τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Κίνα, Τσεχία, Κύπρο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία.
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδημητικά είδη και μεταναστεύουν σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στου βιοτόπους διατροφής και αναπαραγωγής τους. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν την υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια του χώρου φωλεοποίησης από την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού. Όλες οι παραπάνω απειλές σχετίζονται με πιέσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Η πρόσκληση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά να αναδειχθεί ότι οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της μεσογειακής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. «Καθώς οι παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών βρίσκονται υπό πίεση από την τουριστική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και οι ξενοδόχοι για την προστασία τους. Οι εθελοντές όχι μόνο καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, αλλά βοηθούν επίσης στην ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την τοπική οικονομία.», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ένας απλός αλλά απαραίτητος κανόνας για όλους τους Ευρευνητικούς Σταθμούς ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι όλοι πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά. «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να γνωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι, όλοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, να μιλήσουν με τουρίστες στα κιόσκια ενημέρωσης, να κάνουν παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και το σημαντικότερο, κανείς να μην αισθάνεται μοναξιά», λέει η Υπεύθυνη Εθελοντών, Φρύνη Παπανικολάου.
Η χρήση μιας διαφορετικής γλώσσας από την μητρική, ακόμα και μεταξύ άτομων από την ίδια χώρα, βοηθά στο να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να σκεφτούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι συχνό φαινόμενο για τους εθελοντές να είναι ντροπαλοί και διστακτικοί να μιλήσουν αγγλικά στην αρχή. Αλλά ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουν τεράστια βελτίωση στην ικανότητά τους να μιλήσουν αγγλικά και στην αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει η Φρύνη. Όσοι έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα συνήθως λειτουργούν ως καταλύτες στο να φέρουν κοντά ολόκληρη την ομάδα ενός προγράμματος.
Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που περνούν οι εθελοντές τον χρόνο τους, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.
Έτσι, αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος στα έργα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας για την περίοδο ωοτοκίας του 2024, ξεσκόνισε αγγλικά σου - εάν δεν είναι η μητρική σου γλώσσα - και βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Μάθε περισσότερα για το προγράμματα εθελοντισμού εδώ.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι η ζωή ενός εθελοντή σε ένα από τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μια γεύση και δες την ταινία εδώ.
Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας
Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/07/2025
Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/07/2025
Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο
Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/07/2025
Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/06/2025
Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!
Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!
Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/06/2025
Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;
ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/06/2025
Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο
Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/06/2025
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!
Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/06/2025
Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό
Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/05/2025
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!
Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2025
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών
Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/05/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό
Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/05/2025
Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/05/2025
Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!