Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
Εδώ και 40 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ προστατεύει και παρακολουθεί τους χώρους αναπαραγωγής και τροφοληψίας των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς την αναντικατάστατη συμβολή των 500 εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο και συμμετέχουν στα 8 προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας στις παραλίες ωοτοκίας.
Παρακάτω είναι ένα διάγραμμα με τις διαφορετικές εθνικότητες των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ από το 2020 έως το 2023. Το μεγαλύτερο ποσοστό εθελοντών ήταν από τη Γαλλία (35.9%), Ηνωμένο Βασίλειο (20.9%), Γερμανία (11.5%) και Ελλάδα (10.7%). Δεν είναι όμως εντυπωσιακές μόνο οι εθνικότητες με πολλλές συμμετοχές. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η χαρά μας όταν καλωσορίζουμε εθελοντές από άλλους προορισμούς συχνά μακρινούς. Η κατηγορία «Άλλες εθνικότητες» στο διάγραμμα περιλαμβάνει τις χώρες Αυστραλία, Αυστρία, Καναδά, Κίνα, Τσεχία, Κύπρο, Ολλανδία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία και Πορτογαλία.
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή; Η απάντηση σε αυτό είναι απλή: οι θαλάσσιες χελώνες είναι αποδημητικά είδη και μεταναστεύουν σε διεθνή ύδατα για να φτάσουν στου βιοτόπους διατροφής και αναπαραγωγής τους. Οι απειλές που αντιμετωπίζουν περιλαμβάνουν την υπεραλίευση, την πλαστική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή και την απώλεια του χώρου φωλεοποίησης από την ανάπτυξη του παράκτιου τουρισμού. Όλες οι παραπάνω απειλές σχετίζονται με πιέσεις πέρα από τα εθνικά σύνορα.
Η πρόσκληση ανθρώπων από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ βοηθά να αναδειχθεί ότι οι χελώνες που ωοτοκούν στην Ελλάδα αποτελούν μέρος της μεσογειακής και παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς. «Καθώς οι παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών βρίσκονται υπό πίεση από την τουριστική ανάπτυξη, είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινότητες και οι ξενοδόχοι για την προστασία τους. Οι εθελοντές όχι μόνο καταγράφουν και προστατεύουν τις φωλιές, αλλά βοηθούν επίσης στην ενημέρωση των επισκεπτών, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν την τοπική οικονομία.», λέει η Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ένας απλός αλλά απαραίτητος κανόνας για όλους τους Ευρευνητικούς Σταθμούς ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ότι όλοι πρέπει να επικοινωνούν στα αγγλικά. «Η πιο σημαντική προϋπόθεση για τους εθελοντές που θα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι να γνωρίζουν και να τα χρησιμοποιούν σε όλες τους τις δραστηριότητες. Έτσι, όλοι μπορούν να δουλέψουν μαζί, να μιλήσουν με τουρίστες στα κιόσκια ενημέρωσης, να κάνουν παρουσιάσεις σε ξενοδοχεία και το σημαντικότερο, κανείς να μην αισθάνεται μοναξιά», λέει η Υπεύθυνη Εθελοντών, Φρύνη Παπανικολάου.
Η χρήση μιας διαφορετικής γλώσσας από την μητρική, ακόμα και μεταξύ άτομων από την ίδια χώρα, βοηθά στο να βγούμε από την ζώνη άνεσης μας και να σκεφτούμε τα πράγματα από μια διαφορετική οπτική γωνία. «Είναι συχνό φαινόμενο για τους εθελοντές να είναι ντροπαλοί και διστακτικοί να μιλήσουν αγγλικά στην αρχή. Αλλά ήδη, μέσα σε λίγες μέρες, βλέπουν τεράστια βελτίωση στην ικανότητά τους να μιλήσουν αγγλικά και στην αυτοπεποίθησή τους», προσθέτει η Φρύνη. Όσοι έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα συνήθως λειτουργούν ως καταλύτες στο να φέρουν κοντά ολόκληρη την ομάδα ενός προγράμματος.
Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που περνούν οι εθελοντές τον χρόνο τους, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.
Έτσι, αν σκοπεύεις να λάβεις μέρος στα έργα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας για την περίοδο ωοτοκίας του 2024, ξεσκόνισε αγγλικά σου - εάν δεν είναι η μητρική σου γλώσσα - και βεβαιώσου ότι είσαι έτοιμος να γίνεις μέλος μιας διεθνούς ομάδας του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Μάθε περισσότερα για το προγράμματα εθελοντισμού εδώ.
Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πως είναι η ζωή ενός εθελοντή σε ένα από τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ; Πάρε μια γεύση και δες την ταινία εδώ.
Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας
Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.