Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.
Θυμίζουμε ότι κατά το σύνταγμα η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός. Επίσης, όπως έχει πρόσφατα διαγνώσει η ολομέλεια του ΣτΕ, το σύνταγμα εισάγει θεμελιώδη διαφοροποίηση μεταξύ των εντός σχεδίου περιοχών, οι οποίες προορίζονται για δόμηση, και των εκτός σχεδίου περιοχών, οι οποίες δεν έχουν ως προορισμό, κατ’ αρχήν, την δόμηση ή την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά την γεωργική, κτηνοτροφική και δασοπονική εκμετάλλευση και την αναψυχή του κοινού. Στις εκτός σχεδίου περιοχές, η δόμηση μόνο κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται.
Η υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπει περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, συμβατούς με τη συνταγματική επιταγή, ενώ ήδη βρίσκονται σε προετοιμασία Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για την εξυπηρέτηση αναγκών πρόσθετης δόμησης. Η ολοκλήρωση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού είναι η μόνη συμβατή με το Σύνταγμα κατεύθυνση για τον σχεδιασμό του χώρου στην Ελλάδα, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, και τη συνεισφορά της ιδιοκτησίας στην πολεοδομική ενεργοποίηση.
Η εκτός σχεδίου δόμηση μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωμένα συσχετιστεί με συγκεκριμένα προβλήματα υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος όπως, διάνοιξη δρόμων σε ευαίσθητες παράκτιες και δασικές περιοχές, μπάζωμα ρεμάτων και παραλιακής ζώνης, προβλήματα πυρκαγιών από καλώδια μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και "αναπτυξιακά" προβλήματα όπως απώλεια παραγωγικής γεωργικής γης, αύξηση κόστους αποκομιδής σκουπιδιών από τους κατά τόπους δήμους, αύξηση κόστους επεκτάσεων δικτύου ύδρευσης κ.ο.κ. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της εκτός σχεδίου δόμησης και των σχετικών περιβαλλοντικών όρων είναι ανεπαρκής, ενώ δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμοστεί διοικητικές αποφάσεις απομάκρυνσης αυθαιρεσιών που σχετίζονται με την εκτός σχεδίου δόμηση, όπως δρόμοι και κτίσματα σε προστατευόμενες περιοχές (π.χ. Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, Περιοχή Προστασίας της Φύσης στον Κυπαρισσιακό Κόλπο κ.α.).
Για λόγους που τίθενται στην κρίση των πολιτών, η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιλέγει να προλάβει την θέσπιση των πολεοδομικών σχεδίων δημιουργώντας συνθήκες ανεξέλεγκτης επέκτασης της εκτός σχεδίου δόμησης. Εφόσον υλοποιηθεί, η επιλογή αυτή θα βλάψει ανεπανόρθωτα την ελληνική φύση, θα πλήξει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αειφόρου ανάπτυξης, ενώ, προφανώς, θα είναι ευάλωτη σε συνταγματικό έλεγχο, προκαλώντας ανασφάλεια για τους ισχύοντες κανόνες. Αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης επιβαρύνει την ελληνική φύση και το τοπίο, που αποτελούν τους κύριους πόρους της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και τουρισμού, της Χώρας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει κατακόρυφα την τρωτότητα των εκτός σχεδίου περιοχών στις αναμενόμενες επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης καθώς και το ενεργειακό τους αποτύπωμα.
Οι υπογράφουσες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν αφενός να μην κατατεθούν οι φημολογούμενες προτάσεις και η κυβέρνηση να επιταχύνει και να υποστηρίξει την ολοκλήρωση του σχεδιασμού και αφετέρου την έναρξη ουσιαστικού και ευρείας συμμετοχής ανοιχτού διαλόγου για την ορθολογική αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκτός σχεδίου δόμησης.
Οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις:
- ΑΝΙΜΑ
- ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ
- ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
- Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
- Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
- Καλλιστώ
- Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA)
- Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης
- Greenpeace
- MEDASSET
- WWF Ελλάς
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/12/2025
Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου: Επιτυχής η αναπαραγωγή της Καρέττα, προβλήματα καταγράφονται στους βιοτόπους
Στις παραλίες του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου εκκολάφθηκαν με επιτυχία περίπου 2.155 φωλιές χάρη στην ενεργή προστασία τους, όμως οι ανθρωπογενείς πιέσεις στις ακτές και στη θάλασσα συνεχίζονται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/11/2025
Μια Δεύτερη Ευκαιρία: Δύο Χελώνες Καρέττα Επιστρέφουν στη Θάλασσα Χάρη σε Αφοσιωμένες Διασώσεις
Αυτό το καλοκαίρι, δύο ενήλικες χελώνες Καρέττα, η «Ακταία» και ο «Χέρμπερτ», έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, αφού είχαν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/11/2025
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για Συνεργάτες: Έλα στον ΑΡΧΕΛΩΝ – στις δράσεις προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας και των βιοτόπων της!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η κορυφαία μη κερδοσκοπική οργάνωση για τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα, αναζητά τρεις (3) δυναμικούς Υπεύθυνους Έργων (Συνεργάτες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) για να ενισχύσουν την ομάδα του.


