Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα
Ήταν 1994 όταν ο ΑΡΧΕΛΩΝ, που τότε ονομαζόταν Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, κατάφερε να στήσει αυτό το πρότυπο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα. Η ανάγκη για τη δημιουργία του προέκυψε σαν φυσικό αποτέλεσμα της παρουσίας του Συλλόγου στην Ελλάδα, καθώς έδωσε το έναυσμα σε πολλούς συμπολίτες μας κάθε χρόνο, να επικοινωνούν μαζί του ζητώντας οδηγίες και βοήθεια για τις τραυματισμένες χελώνες που συναντούσαν στις ακτές ή τη θάλασσα.

Η έναρξη λειτουργίας του υλοποιήθηκε με την καθοριστική συνδρομή του τότε Δημάρχου Γλυφάδας, του αείμνηστου Θόδωρου Σπονδυλίδη, που παραχώρησε τον απαραίτητο χώρο στην 3η Μαρίνα, καθώς η εγγύτητα ενός χώρου περίθαλψης θαλάσσιων ζώων στο θαλασσινό νερό είναι καίριας σημασίας. Οι εθελοντές-διασώστες του ΑΡΧΕΛΩΝ όμως χρειάζονταν και κάποιον χώρο προφυλαγμένο από τα καιρικά φαινόμενα για να δουλέψουν και να διανυκτερεύσουν κοντά στα τραυματισμένα ζώα. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μία δημιουργική λύση. Αυτή δεν ήταν άλλη από τα παλιά βαγόνια τρένου που δωρήθηκαν στον Σύλλογο από τον ΟΣΕ και έδωσαν ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στις εγκαταστάσεις!
«Τότε υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια τρένου στο Κέντρο Διάσωσης και μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της, μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών» θυμάται ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής από το εξωτερικό του Κέντρου Διάσωσης. «Εμείς κάναμε μπάνιο με το λάστιχο, ενώ για τις χελώνες έπρεπε να φέρνουμε νερό από τη θάλασσα με κουβάδες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάναμε ήταν να χτίζουμε και να βάφουμε το Κέντρο ώστε να γίνει το μέρος το οποίο είναι σήμερα. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και το άλλο ως γραφείο, εργαστήριο και κοιτώνας. Σύντομα είχαμε υπαίθριες δεξαμενές και καθαρό νερό από μια αντλία και ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις αλλαγές», προσθέτει.

Μέσα στα χρόνια το Κέντρο Διάσωσης συνέχισε να αλλάζει, να ανανεώνεται και να πρωτοπορεί. Αυτή η πρότυπη μονάδα, που τώρα πια συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες παγκοσμίως, πολύ πρόσφατα, χάρη στη σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε, αδειοδοτήθηκε και λειτουργεί ως ένα από τα πρώτα Κέντρα Περίθαλψης Ειδών της Άγριας Πανίδας της χώρας μας.
Σήμερα, στον χώρο της Γλυφάδας τα υπό περίθαλψη ζώα δεν φιλοξενούνται πλέον σε αυτοσχέδιες πισίνες, αλλά σε 42 ειδικές δεξαμενές περίθαλψης και προετοιμασίας με αντλίες τελευταίας τεχνολογίας που φιλτράρουν, ανανεώνουν και θερμαίνουν το θαλασσινό νερό. Έτσι, πάνω από 1300 ζώα έχουν φιλοξενηθεί και έχουν λάβει περίθαλψη στις εγκαταστάσεις μας! Ιδιαίτερο τόνο στις εγκαταστάσεις του Κέντρου δίνουν τα 7 βαγόνια τρένου τα οποία χρησιμοποιούνται ως γραφεία, παρασκευαστήρια τροφής, κοιτώνες εθελοντών, μαγαζί δώρων και αποθήκη. Η τελευταία ανανέωση στο Κέντρο Διάσωσης έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΑΡΧΕΛΩΝ με τον CMA CGM, έναν παγκόσμιο παίκτη που δραστηριοποιείται σε θαλάσσιες, χερσαίες, εναέριες και εφοδιαστικές λύσεις. Είμαστε ευγνώμονες για αυτή τη διετή συνεργασία, αφού με την υποστήριξη του ομίλου χρηματοδοτήθηκε η πλήρης ανακαίνιση ενός από τα παλιά βαγόνια. Ο νέος χώρος φιλοξενεί τρία γραφεία και έναν χώρο παρουσιάσεων, συνεδριάσεων και εκπαίδευσης!

Η πολυεπίπεδη εκπαιδευτική, οικολογική, συγκινητική, εμψυχωτική αλλά και ψυχαγωγική εμπειρία που προσφέρει η ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης, το έχει καταστήσει επίκεντρο ενδιαφέροντος για σχολεία από όλη την Αττική και επισκέπτες από όλον τον κόσμο που θέλουν να δουν το έργο της διάσωσης από κοντά και να ενημερωθούν για τα προβλήματα των θαλασσών. Μεγάλη αξία δίνει στο Κέντρο Διάσωσης και η εμπειρία που αποκτούν οι εθελοντές από την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες, που συνδράμουν στην ενημέρωση των επισκεπτών, την φροντίδα των χελωνών και τις ποικίλες αξιόλογες δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Μάθε πως μπορείς να επισκεφτείς το Κέντρο Διάσωσης με το σχολείο, την οικογένεια ή την παρέα σου αλλά και πώς μπορείς να γίνεις εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ προσθέτοντας εμπειρίες, δεξιότητες ενεργή οικολογική δράση στη ζωή σου.
Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2025
Προγράμματα Περιβαλλοντικού Εθελοντισμού 2026: Οι θαλάσσιες χελώνες σε χρειάζονται, ο πλανήτης μάς καλεί!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλωσορίζει εθελοντές από όλο τον κόσμο και κάθε ηλικίας (άνω των 18) χωρίς προηγούμενη εμπειρία! Εάν μιλάς αγγλικά, είσαι τουλάχιστον 18 ετών και σε καλή φυσική κατάσταση, μπορείς να το κάνεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/11/2025
Τιμητική Διάκριση για τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο 3ο Συνέδριο Effective Dialogue
Την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2025, ο ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε τιμητική διάκριση για την ουσιαστική του συνεισφορά στον αποτελεσματικό διάλογο για τη βιωσιμότητα, την κοινωνική υπευθυνότητα και το περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/11/2025
6η χρονιά Διαδικτυακών Ξεναγήσεων: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν ξανά σε όλη την Ελλάδα!
Μαθητές από κάθε γωνιά της χώρας έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη ζωή των χελωνών που φροντίζει το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής και να ανακαλύψουν πώς οι προσπάθειες διάσωσης επηρεάζουν τον θαλάσσιο κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

