Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης για αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Υγρότοποι ονομάζονται οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται στάσιμο ή ρέον νερό πάνω από το έδαφος, ή κοντά στην επιφάνεια του εδάφους όπως οι βάλτοι, τα έλη, τα υγρά λιβάδια, οι ρεματιές, τα ποτάμια, οι λίμνες καθώς και οι περιοχές που καλύπτονται από θαλασσινό νερό με βάθος έως και έξι μέτρων. Η οικολογική σημασία των υγροτόπων είναι μοναδική καθώς συνδέουν το στοιχείο του νερού με την ξηρά και εκεί δημιουργούνται συνθήκες για την επιβίωση μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών από όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας. Ο φυσικός πλούτος των υγροτόπων σε φυτική και ζωική παραγωγή είναι τεράστιος και στον πλούτο αυτό στηρίχθηκε η ανάπτυξη μεγάλων πολιτισμών σε όλο τον πλανήτη εδώ και χιλιετίες. Όμως τα οικοσυστήματα αυτά από τα μέσα του εικοστού αιώνα συνεχώς υποβαθμίζονται από την υπερ-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων, που υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν στις 2 Φεβρουαρίου 1972, οι υγρότοποι μπορεί να έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα και να είναι φυσικοί ή τεχνητοί. Οι υγρότοποι συμβάλλουν στην προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας των νερών, παρέχουν βιότοπο σε ψάρια και άλλα είδη άγριας ζωής, αποθηκεύουν τα νερά των πλημμυρών και διατηρούν την επιφανειακή ροή του νερού σε περιόδους ξηρασίας. Σκοπός της Σύμβασης Ραμσάρ, την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει και η Ελλάδα, είναι η προστασία, η συνετή χρήση και διατήρηση όλων των υγροτόπων.
Ανάμεσα στους 10 Ελληνικούς υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ξεχωρίζουν η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και ο Αμβρακικός Κόλπος, που είναι σημαντικοί και για τις θαλάσσιες χελώνες. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολήθηκε με τη συστηματική καταγραφή των φωλιών της Καρέττα στην ακτή μπροστά από τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και με την ενημέρωση των αλιέων στις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης ( νυν Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος Life – Euroturtles.
Ο Αμβρακικός Κόλπος φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς δελφινιών, αργυροπελεκάνων, καρχαριών, σαλαχιών αλλά και θαλάσσιων χελωνών. «Τόσο η θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου όσο και οι βάλτοι και οι λιμνοθάλασσες, αποτελούν έναν οικολογικό θησαυρό που ολοένα τραυματίζεται. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για μία ορθότερη διαχείριση των οικοσυστημάτων», λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η πιο πρόσφατη προσπάθεια είναι η δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό». Στις 14 Νοεμβρίου 2023, η iSea, το Tethys Research Institute, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Τμήμα Γεωλογίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με το Blue Marine Foundation, επικύρωσαν το όραμά τους για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία και συλλογική δέσμευση με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου.
Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Διάβασε περισσότερα για την «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» εδώ.
Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.