Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας
Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης για αυτά τα μοναδικά οικοσυστήματα του πλανήτη μας.
Υγρότοποι ονομάζονται οι περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται στάσιμο ή ρέον νερό πάνω από το έδαφος, ή κοντά στην επιφάνεια του εδάφους όπως οι βάλτοι, τα έλη, τα υγρά λιβάδια, οι ρεματιές, τα ποτάμια, οι λίμνες καθώς και οι περιοχές που καλύπτονται από θαλασσινό νερό με βάθος έως και έξι μέτρων. Η οικολογική σημασία των υγροτόπων είναι μοναδική καθώς συνδέουν το στοιχείο του νερού με την ξηρά και εκεί δημιουργούνται συνθήκες για την επιβίωση μεγάλου αριθμού ζώων και φυτών από όλα τα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας. Ο φυσικός πλούτος των υγροτόπων σε φυτική και ζωική παραγωγή είναι τεράστιος και στον πλούτο αυτό στηρίχθηκε η ανάπτυξη μεγάλων πολιτισμών σε όλο τον πλανήτη εδώ και χιλιετίες. Όμως τα οικοσυστήματα αυτά από τα μέσα του εικοστού αιώνα συνεχώς υποβαθμίζονται από την υπερ-εκμετάλλευση των φυσικών πόρων.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για την προστασία των υγροτόπων, που υπογράφτηκε στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν στις 2 Φεβρουαρίου 1972, οι υγρότοποι μπορεί να έχουν μόνιμο ή προσωρινό χαρακτήρα και να είναι φυσικοί ή τεχνητοί. Οι υγρότοποι συμβάλλουν στην προστασία και τη βελτίωση της ποιότητας των νερών, παρέχουν βιότοπο σε ψάρια και άλλα είδη άγριας ζωής, αποθηκεύουν τα νερά των πλημμυρών και διατηρούν την επιφανειακή ροή του νερού σε περιόδους ξηρασίας. Σκοπός της Σύμβασης Ραμσάρ, την οποία έχει υπογράψει και κυρώσει και η Ελλάδα, είναι η προστασία, η συνετή χρήση και διατήρηση όλων των υγροτόπων.
Ανάμεσα στους 10 Ελληνικούς υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας ξεχωρίζουν η Λιμνοθάλασσα Κοτύχι, οι Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και ο Αμβρακικός Κόλπος, που είναι σημαντικοί και για τις θαλάσσιες χελώνες. Τα τελευταία χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ ασχολήθηκε με τη συστηματική καταγραφή των φωλιών της Καρέττα στην ακτή μπροστά από τη Λιμνοθάλασσα Κοτύχι και με την ενημέρωση των αλιέων στις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Φορείς Διαχείρισης ( νυν Μονάδες Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος Life – Euroturtles.
Ο Αμβρακικός Κόλπος φιλοξενεί σημαντικούς πληθυσμούς δελφινιών, αργυροπελεκάνων, καρχαριών, σαλαχιών αλλά και θαλάσσιων χελωνών. «Τόσο η θαλάσσια περιοχή του Αμβρακικού κόλπου όσο και οι βάλτοι και οι λιμνοθάλασσες, αποτελούν έναν οικολογικό θησαυρό που ολοένα τραυματίζεται. Ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται προσπάθειες για μία ορθότερη διαχείριση των οικοσυστημάτων», λέει η Δάφνη Μαυρογιώργου, Διευθύντρια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Η πιο πρόσφατη προσπάθεια είναι η δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό». Στις 14 Νοεμβρίου 2023, η iSea, το Tethys Research Institute, ο ΑΡΧΕΛΩΝ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Τμήμα Γεωλογίας και το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Πανεπιστημίου Πατρών, μαζί με το Blue Marine Foundation, επικύρωσαν το όραμά τους για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία και συλλογική δέσμευση με στόχο τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου.
Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα.
Διάβασε περισσότερα για την «Συμμαχία για τον Αμβρακικό» εδώ.
Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...