ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 18 – 31 Μαΐου 2013.

Χελωνο-ενημέρωση

Η «Εύη», η οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης για ένα ελαφρύ τραύμα στο κεφάλι μετά την άφιξή της στις 4 Νοεμβρίου 2012 από το Αίγιο, απελευθερώθηκε στις 23 Μαΐου, την Διεθνή Ημέρα της Χελώνας, από την παραλία των Λεγρενών. Είχε βρεθεί από ένα νεαρό αγόρι, τον Λουκά και τον μπαμπά του.
Παρά το γεγονός ότι φυσούσε και υπήρχαν αρκετά κύματα, η «Εύη» γρήγορα βούτηξε κάτω από το νερό και είχε φύγει αρκετά μακριά όταν αργότερα φάνηκε για να πάρει μια ανάσα πριν καταδυθεί και πάλι. Οι καλύτερες ευχές μας να την συνοδεύουν για μακροβιότητα και ασφάλεια.Η «Εύη» ήταν η πρώτη απελευθέρωση του τρέχοντος έτους και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες. Το ευτυχές γεγονός μοιράστηκε με μια μεγάλη ομάδα καλοθελητών, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού του Κέντρου Διάσωσης και των εθελοντών, φοιτητών του University of Indianapolis που σπουδάζουν στην Ελλάδα και εργάζονταν ως εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς και από αρκετούς μαθητές και τις οικογένειές τους από το Αμερικανικό Σχολείο (American Community School) και το σχολείο St. Catherineʼs school. (Αν σας ενδιαφέρει να παραστείτε σε απελευθερώσεις, καλέστε στο Κέντρο Διάσωσης και να ζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες απελευθερώσεις. Οι ημερομηνίες ωστόσο εξαρτώνται από κάποιους παράγοντες, έτσι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα εκ των προτέρων.)

Η «Ντόρα» είναι μια μικρή Caretta caretta που έφτασε από την Κέρκυρα στις 2 Μαΐου. Είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά, ενώ ήταν πολύ αδύναμη όταν βρέθηκε. Είναι ελαφρώς καλύτερα, έτσι ώστε να γίνει προσπάθεια με σκοπό να της αφαιρεθεί το αγκίστρι. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα βοηθήσει ώστε να αποβληθεί και η πετονιά. Διαφορετικά, θα πεθάνει σύντομα από εσωτερικές βλάβες που θα προκαλέσει η πετονιά.

Ο «Λάζαρος» και ο« Ιωνάς »έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και σύντομα αναμένεται να απελευθερωθούν .

Η «Κιάρα» και ο «Γιώργος», όπου βρίσκονται στις μεγάλες υπαίθριες δεξαμενές, απολαμβάνουν τον απογευματινό ήλιο. Επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, έτσι ώστε ο ήλιος να ʽʽβλέπειʼʼ το καβούκι τους. Η «Κιάρα» θέλει να κρατάει το κεφάλι της στο σημείο όπου ανακυκλώνεται το νερό της δεξαμενής, ώστε να απολαμβάνει ένα είδος μασάζ ταυτόχρονα. Η ανησυχία είναι ότι δεν καταδύονται όσο αναμενόταν - κάνουν μόνο βουτιά προς τα κάτω για να πάρουν την τροφή τους και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη θεραπεία.

Ο «Πίου», η μικρή χελώνα που της λείπει το ένα πτερύγιο και είχε βρεθεί στο λιμάνι του Πειραιά το περασμένο έτος, τα πάει καλά και έχει μεγαλώσει! Καταδύεται όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητές να απελευθερωθεί φέτος.

Η «Λουκία» και η «Πηνελόπη», τώρα τρώνε μόνες τους, το οποίο είναι θετικό σημάδι. Η «Λουκία» επίσης βρίσκεται το μεγαλύτερο διάστημα κάτω από το νερό, μια κατάσταση ιδιαίτερα ενθαρρυντική, όπου σύντομα θα ακολουθήσει το επόμενο βήμα, η μεταφορά της δηλαδή, σε μια μεγαλύτερη δεξαμενή για παρακολούθηση και ενδεχόμενη απελευθέρωση της μέσα στον ίδιο χρόνο).

Δυστυχώς, αρκετές χελώνες πέθαναν πρόσφατα. Μία από τις χελώνες μας, που είχε απελευθερωθεί το προηγούμενο έτος, η «Φωτεινή», βρέθηκε νεκρή στην περιοχή της Γλυφάδας. Αρχικά όταν βρέθηκε δεν είχε εμφανή τραύματα και πιστεύεται ότι πέθανε από υποθερμία. Είχε δυναμώσει αρκετά κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Κέντρο Διάσωσης και μπορούσε να βουτήξει ώστε να βρει τροφή κανονικά. Με βάση τις εξωτερικές παρατηρήσεις, η χελώνα φαίνεται ότι είχε πεθάνει εδώ και καιρό. Ο «Θεόδωρος», που έφτασε στις 23 Μαρτίου από τη Λευκάδα με τραύμα στο κεφάλι, πέθανε στις 22 Μαΐου. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι είχε εσωτερικά τραύματα. Η «Γλυκερία» που είχε φθάσει στις 13 Μαΐου από την Πρέβεζα με πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, πέθανε στις 19 Μαΐου. Η νεκροψία αποκάλυψε ότι υπήρχε άμμος στον οισοφάγο της, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είχε πιαστεί σε πετονιά. Επίσης υπήρχε σημαντική εσωτερική αιμορραγία. Η «Νικολέτα», η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Αίγινα στις 17 Μαΐου με ελαφρά τραύματα στο καβούκι, πέθανε την επόμενη μέρα. Η αιτία του θανάτου της παραμένει άγνωστη.

Άλλες ειδήσεις

Την Κυριακή 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Κέντρο Διάσωσης για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας της Χελώνας. Περίπου 500 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία περιελάμβανε εκπαιδευτικά παιχνίδια και ζωγραφική για τα παιδιά, καθώς και ένα ξεχωριστό κουκλοθέατρο του οποίου την παραγωγή, το σενάριο και την εκτέλεση υλοποίησαν μαθητές από την Περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων, ενώ φυσικά ακολούθησαν ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωσης και ενημέρωση για τις χελώνες. (Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση στη σελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Facebook).Η εκδήλωση δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους εθελοντές που ήρθαν για να βοηθήσουν. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δημήτρη, τον Ανδρέα, στις δύο Δώρες, στον Bill, στην Μακρίνα και την μαμά της, τον Σωτήρη, την Ρίτα, τη Λενιώ, τη Νίκη, την Gianina, στους φοιτητές από το ΙΕΚ Κορυδαλλού (Μαρία Τ., Βασιλική Κ., Γαρυφαλλιά T, και Ευαγγελία Τ. ), στα μέλη του ACS Turtle Club και στους Νέους Εθελοντές και τους δασκάλους τους Ειρήνη και Irene, στην Jane, στους μαθητές, τους δάσκαλους και τους γονείς του 1ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και φυσικά στους πλήρους απασχόλησης εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης Μαρία, Catherine, Mathieu, Djamal, Carine, στους ημερήσιους εθελοντές Ελεάνα, Jane και Πέτρο, καθώς και σε όλους τους ανθρώπους του ΑΡΧΕΛΩΝ που εμπλέκονται στην εκδήλωση (Γεωργία, Θεόδωρος, Παύλος, Νάσος, Έλλη). (Αν κατά λάθος έχω ξεχάσει να αναφέρω κάποιους – συγχωρέστε με, θα φροντίσω να επανορθώσω στην επόμενη αναφορά).

Ευχαριστώ, επίσης, όλους όσους συμμετείχαν και στήριξαν την εκδήλωση! Ήταν μια υπέροχη, χαρούμενη μέρα για όλους. Ελπίζω να σας δω όλους και πάλι στην ίδια εκδήλωση του χρόνου!

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι το Κέντρο Διάσωσης προβλήθηκε από μια Ελληνική πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (στην οποία παραχώρησε συνέντευξη ο Συντονιστής του Κέντρου Διάσωσης Παύλος Τσάρος). Εδώ είναι ο σύνδεσμος για το πρόγραμμα (το σποτάκι μας ξεκινάει περίπου στα 36,35 λεπτά). Ακόμα και για όσους δε μιλούν ελληνικά, αξίζει να πάρουν μια ιδέα:
http://beta.antenna.gr/webtv/watch?cid=7gf_m_jka%2f_r_xk%3d&p=1

Γνωρίζετε ότι...

Όταν μια χελώνα έρχεται με ένα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, συνήθως σταματάει το φαγητό και τρέφεται με σωλήνα, τουλάχιστον για λίγο. Επίσης, μένει στην επιφάνεια του νερού και χρειάζεται πολύ χρόνο για να βρεθεί σε θέση να βουτήξει και πάλι.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media