ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Φεβρουάριο?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 12 Ιανουαρίου 2015 έως 27 Φεβρουαρίου 2015.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Φεβρουάριο?

Ο αριθμός των χελωνών που περιθάλπονται: 23.

Τα νέα των εθελοντών

Ο νέος εθελοντής Jean Denis από το Βέλγιο, ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη από το σπίτι του μέχρι την Αθήνα με το ποδήλατο του. Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό το ταξίδι, δείτε την ιστοσελίδα του: https://europavelo.wordpress.com/.

Ο εθελοντής Ben ήρθε από τον Καναδά, για άλλη μια φορά ώστε να βοηθήσει στο Κέντρο Διάσωσης. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και το Κέντρο στην Αθήνα ήταν ένας από τους σταθμούς του. Κατά τη διάρκεια γραφής αυτού του άρθρου ταξιδεύει για το Μαρόκο.

Χελωνο-ενημέρωση

Για ποικίλους λόγους, πολλές χελώνες παρά το συνηθισμένο για αυτή την εποχή, φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης για θεραπεία. Η αστάθεια του κλίματος είναι μία από τις αιτίες, ενδεχομένως μαζί με τη νέα νομοθεσία που επιτρέπει την αλιεία με τράτες για «ερευνητικούς σκοπούς». (Δείτε στην παράγραφο «Γνωρίζετε ότι ...» παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες.)

Ο «Βασίλης», μια 41 κιλών Caretta caretta, έφτασε στις 12 Ιανουαρίου από τον Πειραιά. Βρέθηκε στο λιμάνι σε αδρανή κατάσταση, πιθανώς από το κρύο. Στις ακτινογραφίες δεν βρέθηκε να έχει καταπιεί κάποιο αγκίστρι. Δυστυχώς, πέθανε στις 15 Ιανουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα από υποθερμία.

Η «Νικολέττα», μια μικρή σε ηλικία πράσινη χελώνα με τραύμα στο κεφάλι, έφτασε από τη Ρόδο στις 16 Ιανουαρίου. Είχε βρεθεί νωρίτερα αλλά κρατήθηκε στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στη Ρόδο πριν αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης. Μέχρι στιγμής πάει αρκετά καλά, ωστόσο δεν είναι ακόμα σε θέση να φάει μόνη της.

Η «Priscilla», μια πολύ μικρή Caretta εστάλη από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου Κρήτης στις 13 Φεβρουαρίου. Δυστυχώς, πέθανε κατά τη μεταφορά, πιθανότατα λόγω υποθερμίας. Δεν είχε εμφανή τραύματα και ήταν μάλλον ζαλισμένη από το κρύο.

Η «Ελπίδα», μια άλλη μικρή Caretta, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Φεβρουαρίου από τη Σαντορίνη, όπου είχε εξεταστεί από έναν τοπικό κτηνίατρο. Την παρέλαβε από το λιμάνι του Πειραιά ένας τοπικός εθελοντής μας, ο John. Είχε ορατά τραύματα και ήταν ζαλισμένη από το κρύο. Πέθανε λίγες μέρες μετά την άφιξή της, πιθανότατα λόγω υποθερμίας, στις 23 Φεβρουαρίου.

Η «Αλεξάνδρα», μια πράσινη χελώνα (με καβούκι 57 εκατοστά και βάρος 29.5 κιλά) με τραυματισμό στο κεφάλι που σκόπιμα είχε προκληθεί από ανθρώπινη δράση, έφτασε από τη Ρόδο στις 26 Φεβρουαρίου. Είχε βρεθεί νωρίτερα αλλά κρατήθηκε στο Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών στη Ρόδο πριν αποσταλεί στο Κέντρο Διάσωσης. Το τραύμα στο κεφάλι της είναι βαθύ, αλλά δεν έχει καταπιεί αγκίστρι κάτι το οποίο είναι θετικό.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση, τη φροντίδα και τη μεταφορά αυτών των χελωνών.

Θάνατοι

Εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρονται παραπάνω, μία από τις χελώνες που νοσηλεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης για τραυματισμό στο κεφάλι, η «Χρυσούλα», έχασε τη ζωή της ως αποτέλεσμα του τραυματισμού της.

Άλλες ειδήσεις

Η πρόσφατα συσταθείσα Ελληνική Ομάδα Εθελοντών με επικεφαλής τον Διονύση, Υπεύθυνο Προγράμματος της Ζακύνθου, διοργάνωσε ειδική εκδήλωση τις απόκριες για παιδιά στο Κέντρο Διάσωσης την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Ένα ξεχωριστό άρθρο για την εκδήλωση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση στέφτηκε με μεγάλη επιτυχία! Πολλές ευχαριστίες σε όλους τους εθελοντές και τα μέλη του προσωπικού του ΑΡΧΕΛΩΝ που οργάνωσαν και εργάστηκαν για την εκδήλωση.

Μερικές από τις χελώνες που τρέφονταν με σωλήνα (δηλαδή έτρωγαν πολτοποιημένη τροφή που εισάγεται μέσω ενός σωλήνα απευθείας στο στομάχι τους), άλλαξαν σε αναγκαστική σίτιση (δηλαδή τους δίνονται κομμάτια τροφής που διατίθενται απευθείας στο στόμα του ζώου, προκαλώντας το ζώο να μασήσει και να καταπιεί το φαγητό). Με την αλλαγή της τροφής ενθαρρύνονται οι χελώνες να φάνε από μόνες τους. Μερικές χελώνες ανταποκρίθηκαν καλά σε αυτή τη διαδικασία και ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τρέφονται αυτόνομα σύντομα.

Γνωρίζετε ότι...

Η τράτα είναι μια αμφιλεγόμενη αλιευτική τεχνική κατά την οποία μεγάλες ποσότητες ψαριών και άλλων θαλάσσιων ζώων (συμπεριλαμβανομένων και θαλάσσιων χελωνών) πιάνονται στα δίχτυα και σύρονται στο βυθό της θάλασσας. Ένα μεγάλο ποσοστό της θαλάσσιας ζωής που αλιεύονται με τα δίχτυα δεν είναι εμπορικά πολύτιμη και οτιδήποτε νεκρό ή τα ανεπιθύμητα ψάρια, σφουγγάρια και οποιοδήποτε άλλο είδος θαλάσσιας ζωής που δεν χρειάζεται πετιέται πίσω στη θάλασσα. Σαν να μην έφτανε αυτό, το σύνολο του πυθμένα της θάλασσας επηρεάζεται αρνητικά και προκαλούνται σοβαρές ζημιές από την πρακτική αυτή. Δυστυχώς, μια πρόσφατη αλλαγή στο ελληνικό δίκαιο η οποία τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2014 επιτρέπει την αλιεία με τράτες «για ερευνητικούς σκοπούς» να λαμβάνει χώρα σε αυτή την εποχή του έτους, μια κρίσιμη στιγμή για την αναπαραγωγή των ψαριών. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακολουθήστε μερικά από τα πολλά διαθέσιμα σε απευθείας σύνδεση βίντεο (όπως τα παρακάτω δύο) ή γράψτε στο google αλιεία με τράτες.
https://www.youtube.com/watch?v=zU6AC_oeXg8
https://www.youtube.com/watch?v=fUkgrwhuhe8

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)Navigation

Social Media