ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από 1 Δεκεμβρίου 2014 έως 11 Ιανουαρίου 2015.
Χελωνο-ενημέρωση

Χελώνες υπό περίθαλψη: 24

Όλες οι χελώνες πηγαίνουν σχετικά καλά, χάρη στις ήπιες θερμοκρασίες του θαλασσινού νερού στις δεξαμενές τους, δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες είναι άνω του μέσου όρου για αυτή την εποχή του έτους, ακόμη και παρά την πρόσφατη κακοκαιρία.

Αφίξεις

Δυστυχώς, υπήρξαν έξι νέες αφίξεις, τρεις εκ των οποίων είχαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι τα οποία είχαν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη δράση.

Η «Χρυσούλα», μια Caretta caretta με 73 εκατοστά καβούκι και βάρος 44 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 15 Δεκεμβρίου από την Αιδηψό (Εύβοια). Έχει έναν τραυματισμό στο κεφάλι που προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Η κατάστασή της είναι σταθερή μέχρι αυτή τη στιγμή.


Ο «Αριστείδης», μια Caretta caretta που ζυγίζει μόλις 13 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 21 Δεκεμβρίου 2014 από την κοντινή μαρίνα Αλίμου. Ένας ερασιτέχνης ψαράς ειδοποίησε ότι είδε μια χελώνα η οποία φαινόταν άρρωστη ή τραυματισμένη. Το Λιμενικό βοήθησε ώστε να βρεθεί η χελώνα, η οποία δεν είχε εμφανή τραύματα ή κάποιο αγκίστρι στο στόμα της, επομένως πιθανότατα έπασχε από υποθερμία. Αναρρώνει, αλλά εξακολουθεί να μην τρώει μόνη της και να τρέφεται με την βοήθεια του σωλήνα.

Η «Sheila», μια Caretta caretta της οποίας το καβούκι είναι 73 εκατοστά και ζυγίζει 41,5 κιλά, βρέθηκε ταλαιπωρημένη στην παραλία Κισσάμου (Κρήτη) από μια Αγγλίδα κάτοικο της περιοχής. Η χελώνα έχει ένα τραύμα στο κεφάλι το οποίο προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινη δράση. Αρκετοί άνθρωποι πήραν μέρος στη διάσωση της και παραλήφθηκε από τον Νάσο Δημάκη στον Πειραιά στις 22 Δεκεμβρίου 2014 καθώς ο Παύλος ήταν μακριά εκείνη τη στιγμή.

Ο «Ζαχαρίας», 59 εκατοστών και 10 κιλών Caretta caretta με τραυματισμό στο κεφάλι προφανώς προκαλούμενος από ανθρώπινη ενέργεια, διασώθηκε κοντά στη στεριά της Εύβοιας από έναν ψαρά. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Ιανουαρίου 2015 και την καθιστά την πρώτη τραυματισμένη χελώνα που έφτασε στο Κέντρο το νέο έτος.

Ο «Γιάννης» (είναι διαφορετική χελώνα από εκείνη που ανάρρωσε και απελευθερώθηκε πρόσφατα στη Νάξο) πρόκειται για μια μικρή Caretta caretta με κατάποση αγκιστριού. Έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 6 Ιανουαρίου από τη Σάμο. Η μικρή χελώνα, της οποίας το καβούκι είναι 32,5 εκατοστά και ζυγίζει μόνο 3,2 κιλά, βρέθηκε από έναν κάτοικο της περιοχής, ο οποίος το ανέφερε στο Λιμενικό και εκείνο με τη σειρά του, ήρθε σε επαφή με την οργάνωση Αρχιπέλαγος, οι οποίοι στη συνέχεια παρέλαβαν τη χελώνα και φρόντισαν να σταλεί στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του μακρού ταξιδιού της στην Αθήνα, ο Γιάννης μέλος από το πλήρωμα του πλοίου που την μετέφερε, την φρόντιζε καθʼ όλη την διάρκεια του ταξιδιού της. Μετά την έλευσή της υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες, οι οποίες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη αγκιστριού, το οποίο αφαιρέθηκε αργότερα την ίδια ημέρα. Λαμβάνει θεραπεία ενυδάτωσης και ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να τρέφεται μόνη της σύντομα.

Η «Χριστιάνα», (μια Caretta caretta με 76 εκατοστά καβούκι και βάρος 52 κιλά), βρέθηκε σε παραλία της Κέρκυρας από κάτοικο της περιοχής. Το Λιμενικό ήρθε σε επαφή και πήρε τη χελώνα φροντίζοντας για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης, όπου έφθασε στις 8 Ιανουαρίου. Ήταν καλυμμένη με φύκια και λάσπη, υποδεικνύοντας έτσι ότι ξεχειμώνιαζε στην περιοχή. Έχει ορατά τραύματα και είναι πολύ πιθανό να υποφέρει από υποθερμία. Καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε δοχείο με ζεστό νερό για να τη βοηθήσει να ανακάμψει.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που με την συμβολή τους βοήθησαν στην διάσωση αυτών των έξι χελωνών.

Θάνατοι

Δυστυχώς, δύο χελώνες πέθαναν ως αποτέλεσμα των σοβαρών τραυματισμών στο κεφάλι που είχαν προκληθεί σε αυτές και συμπτωματικά και οι δύο πέθαναν την ίδια μέρα, στις 21 Δεκεμβρίου 2014.

Ο «Ιωακείμ», μια μικρή πράσινη χελώνα (του οποίου το καβούκι ήταν μόνο 31 εκατοστά και που ζύγιζε μόλις 2,4 κιλά), είχε βρεθεί κοντά στην Ραφήνα στις 16 Νοεμβρίου. Ο τραυματισμός του ήταν τόσο σοβαρός που από την αρχή φαινόταν ότι θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτο να επιβιώσει.

Η «Μελίνα», που είχε έρθει από την Κέρκυρα στις 29 Οκτωβρίου με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, πέθανε ως αποτέλεσμα αυτού. Το γαστρεντερικό της σύστημα είχε σταματήσει να λειτουργεί, οδηγώντας την όλο και πιο γρήγορα στην αδυναμία, ενώ πλέον δεν ήταν σε θέση ούτε να αναπνεύσει.

Απελευθερώσεις

Τέσσερις ακόμα χελώνες οι οποίες ανάρρωσαν από τα τραύματά τους, απελευθερώθηκαν.
Ο «Παύλος», χελώνα η οποία βρέθηκε ξανά πίσω στο Κέντρο Διάσωσης αφού είχε απελευθερωθεί στις 25 Ιουλίου και αφού έκανε όλη τη διαδρομή προς την Κρήτη, απελευθερώθηκε και πάλι με πλοίο στις 11 Δεκεμβρίου. Ο «Παύλος» είχε αρχικά υποβληθεί σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης επειδή κάποιος είχε σφηνώσει ένα καρφί 15 εκατοστών βαθιά μέσα στο κεφάλι του. (Ναι, σωστά διαβάσατε - κάποιος είχε σφηνώσει ένα καρφί 15 εκατοστών στο κεφάλι της χελώνας.) Το καρφί (που ευτυχώς δεν είχε προκαλέσει βλάβη στο μυαλό) απομακρύνθηκε, ενώ ακολούθησαν μήνες περίθαλψης από εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης μέχρι την πρώτη απελευθέρωση.

Ωστόσο παρά το σοβαρό τραυματισμό, η χελώνα πάντα αγωνιζόταν να επιβιώσει και τα κατάφερε. Περισσότερο από τρεις μήνες μετά την απελευθέρωσή της στο Σαρωνικό κόλπο, τον Ιούλιο, εθεάθη να κολυμπά ανοικτά των ακτών της Κρήτης. Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για την ίδια χελώνα χάρη στην βοήθεια που παρέχει η ταυτότητα που υπάρχει στο πτερύγιό της, πιάστηκε και επέστρεψε στο Κέντρο Διάσωσης, όπου μετά από ενδελεχή εξέταση και σύντομη περίοδο παρατήρησης, κρίθηκε ότι η υγεία της είναι σε καλή κατάσταση και ότι είναι σε θέση να κολυμπήσει, να καταδυθεί και να τραφεί όπως πρέπει, συμπεραίνοντας έτσι ότι μπορεί να συνεχίσει τη ζωή της στην θάλασσα.

Ο «Χρόνος», η μεγαλύτερη χελώνα που θεραπεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης για το 2014 (με 90,5 εκατοστά καβούκι και βάρος 88 κιλά), απελευθερώθηκε από την Κεφαλονιά, τον τόπο όπου είχε αρχικά προέλθει στις 20 Δεκεμβρίου. Είχε καταπιεί δυο μικρά αγκίστρια, τα οποία αποβλήθηκαν φυσικά από τον οργανισμό της.

Η «Μορφούλα», απελευθερώθηκε στις 20 Δεκεμβρίου κοντά σε παραλία της Γλυφάδας. Είχε έρθει από τη Σίφνο. Πολλές ευχαριστίες σε ένα τοπικό εκπαιδευτή ταχύπλοου για την πραγμάτωση αυτής της απελευθέρωσης μέσω θαλάσσης.

Η «Μαριλένα», απελευθερώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου. Είχε αρχικά έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Ιουλίου από την Ανάβυσσο, αφού είχε βρεθεί από τουρίστες με κατάποση αγκιστριού και πετονιάς. Είχαν αφαιρέσει το αγκίστρι και έστειλαν την χελώνα στο Κέντρο Διάσωσης, που στη συνέχεια αποβλήθηκε και η πετονιά από τον οργανισμό της με φυσικό τρόπο.

Άλλες ειδήσεις

Μια ομάδα οικο-τουριστών από τον Καναδά ήρθαν στην Ελλάδα για δέκα ημέρες. Εκτός από τις επισκέψεις τους σε πολλές οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των ζώων στη χώρα μας, βοήθησαν και στο Κέντρο Διάσωσης. Πολλές ευχαριστίες σε όλους για την υποστήριξή τους. Οι εθελοντές έκαναν πολλές εργασίες στο Κέντρο Διάσωσης, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας για τη φροντίδα των χελωνών, τον καθαρισμό παραλιών, καθώς και τις δουλείες γραφείου.

Γνωρίζετε ότι...

Όντας στην κατηγορία των ψυχρών ερπετών, οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες νερού για να επιβιώσουν. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ορισμένες θαλάσσιες χελώνες μεταναστεύουν σε θερμότερες περιοχές, ενώ άλλες «σκάβουν» για το χειμώνα στην περιοχή όπου κανονικά ζουν. Θα εξοικονομήσουν ενέργεια και θα παραμείνουν ζεστές εάν κάτσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον βυθό της θάλασσας, όπου η θερμοκρασία του νερού είναι πιο σταθερή. Δεν ψάχνουν για τροφή και αποφεύγουν να κολυμπούν στην επιφάνεια του νερού πολύ συχνά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου με αποτέλεσμα το κέλυφός τους, να είναι καλυμμένο από λάσπη, φύκια και πεταλίδες. Εάν οι συνθήκες είναι ακραίες και το κρύο παρατεταμένο, τότε οι χελώνες μπορεί να είναι σε κίνδυνο. Όπως προαναφέρθηκε, δύο από τις χελώνες που έφτασαν στο Κέντρο Διάσωσης αυτό το μήνα έπασχαν από μια μορφή υποθερμίας που ονομάζεται «χειμερία νάρκη ». Υπάρχουν πολλά άρθρα σχετικά με αυτό στο διαδίκτυο - αναζήτηση για "θαλάσσιες χελώνες χειμώνα», για παράδειγμα.

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης:
Επισκεφθείτε το Κέντρο Διάσωσης κατά τις ώρες που είναι ανοιχτό στο κοινό (κάθε Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.) για να δείτε και να μάθετε για τις χελώνες και τη δουλειά που γίνεται εκεί.
Κάντε μια δωρεά μέσα από την διαδικτυακή μας σελίδα. http://www.archelon.gr/eng/donations.php?row=row11

Εάν είστε δάσκαλος, μεριμνήστε για μια εκδρομή με την τάξη σας στο Κέντρο Διάσωσης. Κανονίστε το στο 210-52 31 342. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και υλικό το οποίο βρίσκεται στην Εργαλειοθήκη του Δασκάλου από την ιστοσελίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ. http://www.archelon.gr/contents/aggogi_Toolbox.php

Ελάτε ως εθελοντής για να βοηθήσετε αρκετές ώρες την εβδομάδα. (Επικοινωνήστε με τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο στο 69728779626972877962.)Εάν μιλάτε ελληνικά μπορείτε να συμμετέχετε στη νέα ομάδα Ελλήνων εθελοντών. Ελάτε και βοηθείστε να μας μάθει ο κόσμος.

Δωρεές τροφίμων και ιατρικές προμήθειες για τις χελώνες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από το Κέντρο Διάσωσης.(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά δείτε εδώ). http://www.archelon.gr/contents/pedio_rescue.php?row=row5

Υιοθετήστε μια χελώνα, είτε στο Κέντρο Διάσωσης, είτε μέσω της ιστοσελίδας στο http://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle_form.php?row=row11.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media