ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης τον Οκτώβριο?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα από
1 Οκτωβρίου έως 7 Νοεμβρίου 2014.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 31 χελώνες.

Είμαστε στην δύσκολη θέση να αναφέρουμε ότι φέτος έχουμε πιο πολλές τραυματισμένες χελώνες από όσες μπορούν να χωρέσουν στο θερμοκήπιο, όπου διαμένουν ασφαλείς και ζεστές κατά τους χειμερινούς μήνες. Για άλλη μια φορά παρατηρείται ότι πολλές από τις θαλάσσιες χελώνες είχαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι (με τα περισσότερα από αυτά να έχουν προκληθεί από εσκεμμένη ανθρώπινη ενέργεια) και για τα οποία απαιτείται πολύς χρόνος για να επουλωθούν και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για τις χελώνες να επανακτήσουν την υγεία τους και να είναι σε θέση να καταδύονται και να τρώνε μόνες τους. Ευτυχώς, ο καιρός ήταν καλός μέχρι στιγμής και οι εξωτερικές δεξαμενές εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από χελώνες που έχουν προγραμματιστεί να απελευθερωθούν σύντομα. Ωστόσο, δεξαμενές για άλλη μια φορά έχουν εγκατασταθεί στο βαγόνι τροφοδοσίας για τις χελώνες εκείνες που δεν είναι σε θέση να χωρέσουν στο θερμοκήπιο.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Παρά την εποχή, δυστυχώς, τραυματισμένες χελώνες εξακολουθούν να φθάνουν στο Κέντρο Διάσωσης.

Ο «Γιάννης», μια Caretta caretta με καβούκι 78 εκατοστά και βάρος 60 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Οκτωβρίου 2014 από τη Νάξο με κατάποση αγκιστριών. Η ιστορία της είναι ενδιαφέρουσα: Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι τουρίστες ανέφεραν μια χελώνα με πρόβλημα στο λιμάνι της Αγίας Άννας στο νησί της Νάξου. (Η χελώνα ήταν πολύ γνωστή στους κατοίκους και τους τουρίστες λόγω της συνήθειας της να έρχεται στο λιμάνι κάθε απόγευμα περίπου στις 17:00 για να φάει τα ψάρια που δεν ήθελαν και έριχναν στην θάλασσα οι τοπικοί ψαράδες.) Με τη βοήθεια του Γιάννη Ορφανού, μέλος της Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, ερευνήσαμε το θέμα και ο Γιάννης μπόρεσε να πιάσει την χελώνα και να την στείλει στο Κέντρο Διάσωσης, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε καταπιεί σχεδόν 30 μικρά άγκιστρα, μέρος μιας μακριάς πετονιάς που χρησιμοποιείται από παράκτιους ψαράδες. Με επιτυχία της αφαιρέθηκαν τόσο η πετονιά όσο και τα αγκίστρια. Τώρα βρίσκεται σε μια μεγάλη δεξαμενή και περιμένουμε να επιστρέψει στο νησί της για να απελευθερωθεί. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στην διάσωση αυτής της χελώνας.
(Για περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες, δείτε https://www.facebook.com/ProstasiaAgriasZoesNaxou)

Η «Ράνια» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Κύμη στις 5 Οκτωβρίου 2014. Είναι Caretta caretta με καβούκι 35 εκατοστά και βάρος μόλις 5 κιλά. Βρέθηκε με πετονιά που έβγαινε από το στόμα της. Το Λιμενικό, θέλοντας να επιταχύνει τη μεταφορά της στην Αθήνα, βρήκε έναν οδηγό φορτηγού βενζίνης ο οποίος επιστρέφοντας στην Αθήνα, συμφώνησε να πάρει την χελώνα μαζί του. Υποθέσαμε ότι υπήρχε και αγκίστρι μαζί με την πετονιά, αλλά οι ακτινογραφίες έδειξαν ότι δεν υπήρχε κάτι τέτοιο, γεγονός που καθιστά δύσκολο να εκτιμηθεί η ποσότητα της πετονιάς που έχει καταπιεί. (Όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν, η κατάποση πετονιάς είναι στην πραγματικότητα πιο επικίνδυνη και μπορεί να κάνει περισσότερη ζημιά στις χελώνες από ό,τι κάνει η κατάποση αγκιστριού.) Επίσης το μπροστινό αριστερό πτερύγιό της έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, πιθανώς λόγω της εμπλοκής της με την πετονιά και θα πρέπει να ακρωτηριαστεί.

Η «Παναγιώτα», μια Caretta caretta με καβούκι 61 εκατοστά και βάρος 21 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Οκτωβρίου 2014 από το Κατάκολο με πληγή στο κεφάλι και τραυματισμένο πτερύγιο. Η χελώνα βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση στην παραλία από το Λιμενικό. Όταν στις ακτινογραφίες φάνηκε ότι κάτι είχε κολλήσει στον οισοφάγο της (ενδεχομένως άμμο ή σφουγγάρι), υποπτευθήκαμε ότι πιθανότατα είχε παγιδευτεί σε δίχτυα που στην συνέχεια σύρθηκε κατά μήκος του βυθού και όταν ανέβηκε προς την επιφάνεια, το κεφάλι της χτύπησε σε προπέλα σκάφους. Τώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα επιβιώσει. Λόγω της ευσυνειδησίας του Λιμενικού στο Κατάκολο, η «Παναγιώτα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης με παροχές «πρώτης κατηγορίας»: Είχε δημιουργηθεί ένα ειδικά διαμορφωμένο κουτί για να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά της χελώνας στην Αθήνα. Τους ευχαριστούμε πολύ για την άριστη συνεργασία και την ανησυχία τους για την ευημερία της χελώνας. Το κιβώτιο θα πρέπει να τους επιστραφεί σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να βοηθηθούν άλλες τραυματισμένες χελώνες στο μέλλον.

Η «Αχίλλεια» μια Caretta caretta με καβούκι 74 εκατοστά και βάρος 37 κιλά, έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 19 Οκτωβρίου 2014 από την Κέρκυρα με σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι που φαίνεται να προκλήθηκε σκόπιμα από ανθρώπινα χέρια. Ο τραυματισμός δεν φαίνεται να είναι πάρα πολύ βαθύς, αλλά είναι πολύ μεγάλος. Ας ελπίσουμε ότι επειδή η πληγή είναι ρηχή, θα αναρρώσει.

Η «Μελίνα» έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από την Κέρκυρα στις 29 Οκτωβρίου 2014. Είναι μια Caretta caretta με καβούκι 76 εκατοστά και βάρος 42 κιλά. Έχει ένα βαθύ τραύμα στο κεφάλι, το οποίο μάλλον έχει εσκεμμένα προκληθεί από ανθρώπινη δράση. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη και γι΄αυτό είναι πάρα πολύ νωρίς να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της υγείας της.

Ο «Παύλος», που απελευθερώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στο κόλπο του Σαρωνικού, βρέθηκε στο Κολυμπάρι, κοντά στα Χανιά Κρήτης. (Ίσως να θυμάστε ότι αυτή είναι η χελώνα, αρχικά από την Άρτα, που είχε ένα καρφί 15 εκατοστών να διαπερνά το κεφάλι της! Ενώ επίσης είχε τραυματισμό στο πτερύγιο.) Αυτή τη φορά, διασώθηκε από τον Γιώργο, με τη βοήθεια της Εταιρείας Προστασίας Φιδιών των Χανίων, ο οποίος παρείχε κουτί μεταφοράς και κανόνισε η χελώνα να σταλεί στην Σούδα, όπου την έβαλε σε πλοίο για την Αθήνα. Είναι παρήγορο να γνωρίζουμε ότι η χελώνα είχε καταφέρει να ταξιδέψει τόσο μακριά από το μέρος της απελευθέρωσής της. Ο Συντονιστής Παύλος Τσάρος θα προσπαθήσει να λάβει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το αν η χελώνα βρέθηκε με πρόβλημα στην παραλία ή αν είχε πρόβλημα στην κολύμβηση και τις καταδύσεις. Δεν έχει ορατά τραύματα, καταδύεται και τρώει καλά στην δεξαμενή της. Σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν ακτινογραφίες, θα εξεταστεί και θα παρακολουθείται για να δούμε πόσο σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει στη θάλασσα. Οι διασώστες της έχουν δημιουργήσει μια σελίδα στο Facebook, όπου μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες, κλπ http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=364719&catID=5&mode=tab

Ο «Αντώνης» είναι Caretta caretta η οποία έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης την 1 Νοεμβρίου 2014 από την Πρέβεζα. Έχει έναν εξαιρετικά σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, όπως συνήθως έχουν πολλές χελώνες που προέρχονται από την εν λόγω περιοχή, όπου σκόπιμα προκαλούνται από ανεύθυνους ανθρώπους. Οι εθελοντές του Κέντρου Διάσωσης είχαν καταφέρει να σταματήσουν την αιμορραγία από την πληγή για λίγο, αλλά κατά τη διάρκεια αυτού του άρθρου, άρχισε και πάλι. Προσευχόμαστε όλοι να τα καταφέρει. Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτών των τραυματισμένων χελωνών.Απελευθερώσεις

Πέντε χελώνες θεραπεύτηκαν και απελευθερώθηκαν:

Ο «Χριστόφορος», ο οποίος είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 11 Μαϊου 2014 από τη Λευκάδα με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2014.

Η «Σεσίλια», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 27 Αυγούστου 2014 από την Καλαμάτα με κατάποση αγκιστριού, απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014.

Η «Νίκη», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 29 Αυγούστου 2014 από τη Σκόπελο με κατάποση πετονιάς, απελευθερώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2014.

Η «Μαρία», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης την 1 Σεπτεμβρίου 2014 από την Μύλο με κατάποση αγκιστριού, απελευθερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014.

Η «Φωτεινή», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 27 Ιουλίου 2014 από το Ναύπλιο με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2014.

Η «Άρτεμις», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 12 Αυγούστου 2014 από τον Αμβρακικό με τραυματισμένο πτερύγιο, απελευθερώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014.

Ο «Ηλίας», ο οποίος είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 31 Μαΐου 2014 από την Πρέβεζα με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2014.

Γνωρίζετε ότι...

Το πλοίο Rainbow Warrior της Greenpeace ήταν στην Αθήνα για αρκετές ημέρες και ευγενικά το προσέφερε για να απελευθερωθεί η «Άρτεμη» και ο «Ηλίας». Για να δείτε φωτογραφίες από την απελευθέρωση, επισκεφθείτε την σελίδα της Greenpeace στο facebook (μετακινηθείτε προς τα κάτω έως την 7η Οκτωβρίου). https://www.facebook.com/Greenpeace.Rainbow.Warrior

Πως μπορείτε να βοηθήσετε τις χελώνες στο Κέντρο Διάσωσης:
Συμβολικά υιοθετήστε μια χελώνα – η δωρεά σας θα βοηθήσει στην αγορά τροφίμων και ιατρικών προμηθειών που απαιτούνται για τις χελώνες που νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης. http://www.archelon.gr/contents/sponsor_aturtle.php?row=row9

Δωρεές τροφίμων και ιατρικές προμήθειες για τις χελώνες θα εκτιμηθούν ιδιαίτερα από το Κέντρο Διάσωσης.(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά δείτε εδώ). http://www.archelon.gr/contents/pedio_rescue.php?row=row5

Επισκεφθείτε το Κέντρο Διάσωσης κατά τις ώρες που είναι ανοιχτό στο κοινό (κάθε Σάββατο και Κυριακή 11 π.μ.-5 μ.μ.) για να δείτε και να μάθετε για τις χελώνες και τη δουλειά που γίνεται εκεί.
Αποκτήστε ένα μπλουζάκι ή ότι άλλο ενθύμιο θέλετε από την υποδοχή του Κέντρου Διάσωσης ή από την σελίδα μας στο διαδίκτυο. http://www.archelon.gr/contents/gifts.php?row=row11

Κάντε μια δωρεά μέσα από την διαδικτυακή μας σελίδα. http://www.archelon.gr/eng/donations.php
Εάν είστε δάσκαλος, οργανώστε μια εκδρομή με την τάξη σας στο Κέντρο Διάσωσης.
Ελάτε ως εθελοντής για να βοηθήσετε κάποιες ώρες την εβδομάδα. (Επικοινωνήστε με τον Συντονιστή του Κέντρου Διάσωσης Παύλο Τσάρο στο 69728779626972877962).

Ιδιαίτερες ευχαριστίες

Με την βοήθεια του Aqua Divers Club (http://www.aquadiversclub.gr/), ήμασταν σε θέση να απελευθερώσουμε 12 χελώνες φέτος. Πολλά χρόνια τώρα, το Aqua Divers παρέχει σκάφος για την απελευθέρωση μικρών χελωνών και άλλων που τους λείπει κάποιο πτερύγιο ώστε να αφήνονται προς τον Σαρωνικό κόλπο, όπου μπορούν να έχουν μια καλύτερη ευκαιρία για να τα καταφέρουν σε ανοιχτά νερά. Επιπλέον στηρίζουν τον ΑΡΧΕΛΩΝ με πολλούς άλλους τρόπους, παρέχοντας ένα μέρος από τα χρήματα που λαμβάνουν από τα μαθήματα κατάδυσης. Από την άλλη, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ήταν σε θέση να τρέξει ένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Κέντρο Διάσωσης με σχολεία από το εξωτερικό σε συνεργασία με το Aqua Divers. Εκτός από την εθελοντική εργασία, οι μαθητές, ως μέρος του προγράμματος, συνεχίζουν την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις χελώνες και υποστηρίζουν το Κέντρο Διάσωσης μέσω της δωρεάς χρημάτων από τα σχολεία τους.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media