ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης?

Η Εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα νέα των εβδομάδων από 11 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2013.

Κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, 41 χελώνες υποβλήθηκαν σε θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης. Δυστυχώς, με αυτό το νούμερο σπάει το προηγούμενο ρεκόρ των 39 χελωνών το 2011, αν και ευτυχώς κάποιες έχουν ήδη απελευθερωθεί (βλ. παρακάτω), κατεβάζοντας τον αριθμό σʼ ένα πιο επιθυμητό επίπεδο (ωστόσο εξακολουθεί να είναι αρκετά υψηλό) στις 29. Δεδομένου ότι το μηνιαίο κόστος της κάθε χελώνας για τροφή και φάρμακα ανέρχεται στα 150?, δωρεές (σε χρήματα, τρόφιμα ή ιατρικές προμήθειες) είναι άκρως απαραίτητες και εκτιμούνται πολύ. Αν επιθυμείτε να κάνετε μια δωρεά ή να βοηθήσετε στην φροντίδα των χελωνών μέσα από την εργασία ως εθελοντής στο Κέντρο Διάσωσης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον Παύλο για λεπτομέρειες (rescue@archelon.gr ή 210-8944444).

Χελωνο-ενημέρωση

Sir Manny Odysessus Coward IIIΗ «Νεράιδα» (με καβούκι μήκους 72,5 cm και βάρος 39 κιλά) ήρθε από την Κέρκυρα στις 12 Σεπτεμβρίου με τραυματισμούς στο πτερύγιο (έλειπε το ένα μπροστινό πτερύγιο και το άλλο ήταν τραυματισμένο).
Στις 18 Σεπτεμβρίου, ο «Sir Manny Odysessus Coward III» έφτασε από την Κεφαλονιά. Το τεράστιο αρσενικό Caretta caretta (με καβούκι μήκους 96 εκατοστών και βάρος 98 κιλά) βρέθηκε και διασώθηκε χάρη στις συνδυασμένες προσπάθειες των επιβατών του σκάφους το οποίο συγκρούστηκε με τη χελώνα, τα τοπικά λιμεναρχεία, όσο και ενός τοπικού ψαρά. Παραδόθηκε στην ομάδα του Κατελειού, η οποία φρόντισε για τη μεταφορά της χελώνας στο Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα είχε σημανθεί από μια ομάδα ερευνητών στην Αλβανία στις 13 Ιουλίου. (Για λεπτομέρειες σχετικά με την διάσωση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ομάδας Κατελειός http://www.kateliosgroup.org/latest-news/). Πολλές ευχαριστίες σε όλους όσους συμμετείχαν στη διάσωση αυτής της θαλάσσιας χελώνας, η οποία είναι η μεγαλύτερη χελώνα η οποία ήρθε για θεραπεία στο Κέντρο Διάσωσης. Και, για άλλη μια φορά, ιδιαίτερες ευχαριστίες στην ομάδα του Κατελειού για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους στην διάσωση των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.

Επίσης, στις 18 Σεπτεμβρίου, μια χελώνα μαρκαρισμένη, η οποία ονομάστηκε «Ελπίδα», έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης από το Ναύπλιο. Αυτή η χελώνα (παλαιότερα ονομαζόταν «Ευαγγελία») είχε αρχικά έρθει στο Κέντρο Διάσωσης το 2011 από την Αταλάντη (Εύβοια) με τραύμα στο κεφάλι. Η βλάβη αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε την ίδια χρονιά. Οι ακτινογραφίες που έγιναν τώρα έδειξαν ότι έχει καταπιεί (10 περίπου) μικρά αγκίστρια, τα οποία ελπίζουμε ότι θα αποβληθούν από το σώμα της με φυσικό τρόπο με τη βοήθεια ειδικών φαρμάκων. Ευτυχώς, ο πρώτος άνθρωπος που έτυχε να τη βρει αυτή τη φορά ήταν ένας πρώην υπεύθυνος πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ, κι έτσι η χελώνα έλαβε τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες επί τόπου.
Ο «Τίτο» (με καβούκι μήκους 74 εκατοστών και βάρος 42 κιλών) ήρθε από την Πρέβεζα στις 18 Σεπτεμβρίου, με έναν βαθύ τραυματισμό στο κεφάλι. Πολλές ευχαριστίες και πάλι στην Στέλλα που βοήθησε να σωθεί αυτή η χελώνα.

Η «Ροδάνθη», μια μικρή Caretta caretta μόλις 13 εκατοστά, έφθασε στις 20 Οκτωβρίου. Είχε βρεθεί να κολυμπάει μέσα σε μια πλαστική σακούλα που επέπλεε κοντά στην Ύδρα. (Ναι, έτσι είναι - ένα «μωρό» Caretta caretta, βρέθηκε όχι πολύ μακριά στο Αιγαίο ή το Ιόνιο Πέλαγος, αλλά εδώ πολύ κοντά μας, το Σαρωνικό Κόλπο, δυστυχώς, το θύμα ενός κομματιού σκουπιδιών! Είναι μια υπενθύμιση για όλους μας να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες, αν είναι δυνατόν και, εάν όχι, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το τι κάνουμε με αυτές.) Η «Ροδάνθη» θα μείνει για λίγο υπό παρακολούθηση έως ότου αφεθεί ελεύθερη.

Η «Μάγια», από το Αιτωλικό, έφτασε στις 28 Ιουλίου, με τραυματισμό στο πτερύγιο και λαμβάνει θεραπεία. Πρόσφατα υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του πτερυγίου της και αναρρώνει στη μεγάλη δεξαμενή. Η «Λυδία» χειρουργήθηκε για να της αφαιρεθεί άγκιστρο που είχε καταπιεί και αναρρώνει αρκετά καλά. Δύο άλλες χειρουργικές επεμβάσεις προγραμματίστηκαν για αυτή την εβδομάδα: της «Χλόη» με κατάποση γάντζου και του «Doblado» για να του αφαιρεθεί το πτερύγιο.

Δυστυχώς, δύο χελώνες, δύο εκ των οποίων είχαν τραύματα στο κεφάλι, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Η «Ιουνία» είχε ανταποκριθεί καλά στη θεραπεία, αλλά βρέθηκε νεκρή στη δεξαμενή της ένα πρωί. Η «Σταυρούλα», η οποία ήρθε από τη Θεσσαλονίκη, πέθανε την ημέρα της άφιξής της στο Κέντρο Διάσωσης.
Τα θετικά νέα είναι ότι υπήρξαν κάποιες απελευθερώσεις: Η «Μικαέλα», μια χελώνα που είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 16 Μαΐου 2012 από τη Σαλαμίνα με τραύμα στο κεφάλι, απελευθερώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου. Ο «Δήμος», ο οποίος είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 24 Ιουλίου 2013 από το Μεσολόγγι με κατάποση αγκιστριού, απελευθερώθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου. Δυστυχώς, βρέθηκε νεκρός αρκετές εβδομάδες αργότερα, κοντά στο ακρωτήριο του Σουνίου. Επίσης, στις 18, έγινε μια προσπάθεια να απελευθερωθεί η μικρή πράσινη χελώνα ο «Δαναός», η οποία είχε υποβληθεί σε θεραπεία για τους τραυματισμούς που προκλήθηκαν στο πτερύγιο από εμπλοκή με πετονιά, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Θα πρέπει να της δοθεί επιπλέον χρόνος σε μια μεγάλη δεξαμενή ώστε να ενισχυθούν τους μυς της.

Eva & AlexandrosΣτις 25 Σεπτεμβρίου, δύο χελώνες απελευθερώθηκαν: Η «Εύα», που είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 5 Αυγούστου από την Κόπραινα Αμβρακικού με κατάποση μεγάλης πετονιάς που κατόρθωσε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό της και ο «Αλέξανδρος», που είχε έρθει από την Βόνιτσα στις 22 Ιουλίου με τραυματισμό στο κεφάλι. Περίπου την ίδια εποχή, η «Ιωάννα», η οποία είχε έρθει από την Καβάλα στις 5 Ιουλίου με τραυματισμό στο κεφάλι, απελευθερώθηκε επίσης.

Τέλος, τρεις χελώνες απελευθερώθηκαν από σκάφος στις 28 Οκτωβρίου: ο «Μαρίνος», ο οποίος είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Σεπτεμβρίου από τον Αγιόκαμπο (κοντά στη Λάρισα) με τραύμα στο κεφάλι, τραυματισμό στο πτερύγιο και κατάποση αγκιστριού, η «Μερόπη», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από την Κέρκυρα στις 12 Αυγούστου με τραυματισμό στο κεφάλι και η «Ειρήνη», η οποία είχε έρθει στο Κέντρο Διάσωσης από το Αιτωλικό (Μεσολόγγι), στις 28 Ιουλίου με τραύμα στο κεφάλι και κατάποση γάντζου. Πολλές ευχαριστίες στο Αqua Divers Club για την παροχή του σκάφους τους για την απελευθέρωση των χελωνών.

Γνωρίζετε ότι...

Η «Ροδάνθη» δεν είναι η μόνη χελώνα που θεραπεύτηκε στο Κέντρο Διάσωσης και που έχει πέσει θύμα της «πλαστικής μόλυνσης». Πρώην εθελοντές ή επισκέπτες του Κέντρου Διάσωσης μπορεί να θυμούνται την πράσινη χελώνα της οποίας το κεφάλι είχε παγιδευτεί μέσα σε μια πλαστική σακούλα και κινδύνευε να χάσει τα μάτια της , αν όχι τη ζωή της και η «Αρσίδα» που ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό από καφάσι γάλακτος είχε εμπλακεί μαζί με μια πετονιά γύρω από πτερύγιό της, και αναφέρουμε μόνο δύο. Η πλαστική ρύπανση είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για τη θαλάσσια ζωή και τα θαλάσσια πτηνά σε όλο τον κόσμο. Ένα «αντικείμενο» από πλαστικό που μπορεί να μην το έχουμε ποτέ σκεφτεί και το οποίο όμως είναι πολύ επιβλαβής για τη θαλάσσια ζωή είναι τα μπαλόνια. Όταν απελευθερώνονται στον αέρα, συχνά μεταφέρονται από τους ανέμους πάνω από τη θάλασσα, όπου προσγειώνονται τελικά και μερικές φορές τρώγονται από τα ζώα που τα περνούν για τροφή. Υπάρχουν πολλές αναφορές για την πλαστική ρύπανση στο διαδίκτυο.

Αν θέλετε να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος του προβλήματος, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά σε αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη σε μια περιοχή στις βορειοανατολικές ΗΠΑ. http://www.blueoceansociety.org/Research/pollution_research.html. Απαριθμεί τα είδη των πλαστικών ειδών που βρέθηκαν στη θάλασσα και τους αριθμούς του κάθε ένα από αυτά που βρέθηκαν στον ωκεανό κατά τη διάρκεια μιας τριετούς περιόδου. Τα μπαλόνια είναι στην κορυφή των καταλόγων, μαζί με τις πλαστικές σακούλες.

Joanne Stournara
(μετάφραση: Χριστίνα Τζώρτζη)

Navigation

Social Media