Πως τα πήγαν οι χελώνες στις παραλίες ωοτοκίας το 2020;
Μόλις ξεκίνησε η πανδημία, αποφασίσαμε ότι η καταγραφή και η προστασία των φωλιών στις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας της χώρας μας αποτελούσε προτεραιότητα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών το 2020.
« Το 2020 ήταν μια χρονιά με πολλές φωλιές», λέει η Ρεγγίνα Στεφανάτου, Συντονίστρια των Προγραμμάτων Πεδίου. «Συνολικά σε Ζάκυνθο, Κρήτη και Πελοπόννησο καταγράφηκαν περίπου 7.600 φωλιές σε 73,8 χλμ. παραλίας ωοτοκίας». Η συστηματική καταγραφή και προστασία της ωοτοκίας της Καρέτα ολοκληρώθηκε για 37η συνεχόμενη χρονιά στη Ζάκυνθο και τον Νότιο Κυπαρισσιακό κόλπο, ενώ στην Κρήτη και το Λακωνικό κόλπο τα προγράμματα διανύουν την τρίτη δεκαετία τους.
«Οι φωλιές ήταν πολλές φέτος και γι’ αυτό δεν έχει ακόμη τελειώσει ο απαραίτητος ποιοτικός έλεγχος όλων των δεδομένων που συλλέχθηκαν» αναφέρει ο Επόπτης των Καταγραφών Πεδίου Gonzalo Lourenco, που το 2020 επέστρεψε στο πεδίο για να βοηθήσει. Ο τελικός αριθμός φωλιών στο πρόγραμμα καταγραφής και προστασίας των φωλιών στη Ζάκυνθο είναι 1861 φωλιές. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάστηκε και φέτος με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου.
Ο αριθμός των φωλιών που καταγράφηκαν παντού ήταν μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο προηγούμενων ετών στις ίδιες περιοχές. Όμως αυτό δεν οφείλεται στη μειωμένη παρουσία των ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας λόγω της πανδημίας. Ο αυξημένος αριθμός φωλιών κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στον μεγαλύτερο αριθμό ενήλικων θηλυκών χελωνών που έτυχε να μαζέψουν αρκετή ενέργεια για την μετανάστευσή τους το 2020 από διάφορα μέρη της Μεσογείου προς τις παραλίες της Ελλάδας.
Και φέτος εφαρμόστηκαν μέτρα προστασίας στις φωλιές που εκτιμήθηκε ότι κινδύνευαν από τη θήρευση (αδέσποτα σκυλιά, αλεπούδες κλπ) ή από ενδεχόμενο πλημμύρισμα σε περίπτωση καταιγίδας ή από φωτορύπανση στο στάδιο της εκκόλαψης. Η ανθρώπινη παρουσία στις παραλίες ωοτοκίας ήταν πολύ μειωμένη και έγινε περισσότερο αισθητή τον Αύγουστο.
«Το 2020 χρειάστηκε εγρήγορση, συνεχής παρακολούθηση, εκτίμηση και προσαρμογή» συνεχίζει η Ρεγγίνα. Λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και της ανάγκης τήρησης των μέτρων κατά της εξάπλωσης του COVID-19 στις κατασκηνώσεις ο ΑΡΧΕΛΩΝ βρέθηκε μπροστά στην αναγκαστική ακύρωση συμμετοχής του 80% των εθελοντών από το εξωτερικό σε όλα τα προγράμματα.
Τελικά, η καταγραφή και η προστασία των φωλιών έγιναν με τη συνδρομή 97 εθελοντών, 11 εποχιακών συνεργατών και 5 μελών του μόνιμου προσωπικού. Επιπλέον στα Χανιά και τον κόλπο της Μεσσαρά στην Κρήτη, και τον Λακωνικό κόλπο τα προγράμματα υποστηρίχθηκαν από ενθουσιώδεις και άξιους τοπικούς φίλους του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο σε όλους!
Τα προγράμματα καταγραφής και προστασίας στις παραλίες ωοτοκίας για το καλοκαίρι του 2021 είναι τώρα ανοιχτά για εθελοντές!
Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες και προϋποθέσεις εδώ: https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2
Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον νέο νόμο που απειλεί τις περιοχές Natura 2000
Διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών και ύστατη έκκληση στον Πρωθυπουργό για προστασία της φύσης
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2004 ΑΡΧΕΛΩΝ - Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.