20/08/2025

Μια χελώνα φέρνει την ελπίδα μέσα στη νύχτα της φωτιάς

Την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025, η Άρτεμις Πρασίνου, 16 ετών, και η οικογένειά της βίωσαν μία από τις πιο δύσκολες και αγωνιώδεις στιγμές της ζωής τους. Η μεγάλη πυρκαγιά στην Κερατέα απείλησε τον οικισμό στις Αλυκές Αναβύσσου, και η πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός και οι κάτοικοι να κατευθυνθούν στην παραλία. Μαζί με την αδερφή της, τον αδερφό της, τους γονείς της και τον σκύλο τους, πέρασαν εκεί σχεδόν ολόκληρη την ημέρα – από το πρωί μέχρι το βράδυ – με την αγωνία για την τύχη του σπιτιού και της γειτονιάς τους.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου, γύρω στις 2:30, ένα απρόσμενο γεγονός άλλαξε την ατμόσφαιρα. Οι γονείς της Άρτεμις άκουσαν έναν παράξενο ήχο σκαψίματος στην άμμο. Σύντομα συνειδητοποίησαν ότι προερχόταν από μία θαλάσσια χελώνα που είχε βγει στην ακτή για να φτιάξει τη φωλιά της.

«Αντιληφθήκαμε αμέσως ότι μπορεί να την τρομάξουμε ή να την ενοχλήσουμε σε μια τόσο ευάλωτη στιγμή, οπότε καθίσαμε στην ησυχία, χωρίς φώτα, να παρακολουθήσουμε από μακριά», θυμάται η Άρτεμις. Η εξοικείωση και η αγάπη της για την θάλασσα αναπτύχθηκε μέσα από την ενασχόλησή της με το surf και τα καλοκαίρια στην Ανάβυσσο. «Είχαμε ξαναδεί χελώνα στη θάλασσα να κολυμπάει κοντά μας, αλλά η εμπειρία να παρακολουθούμε την ωοτοκία ήταν κάτι συγκλονιστικό».

Μετά από ένα 12ωρο γεμάτο φόβο και αβεβαιότητα, η οικογένεια βρέθηκε μάρτυρας ενός θαύματος της φύσης. «Ήταν κάτι που μας ηρέμησε, μας έδωσε γαλήνη και μας θύμισε τι είναι σημαντικό. Μέσα στην απόγνωσή μας, ήταν αυτό που μας έδωσε ελπίδα», λέει η Άρτεμις με συγκίνηση στη φωνή της. «Όσο και να προσπαθούμε να την καταστρέψουμε, η φύση επιμένει και αναγεννάται».

nest anavyssos

Αφού η χελώνα ολοκλήρωσε την ωοτοκία και επέστρεψε στη θάλασσα, η οικογένεια προστάτεψε το σημείο με ταινίες και ειδοποίησε αμέσως τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Από εκείνη τη στιγμή, έχουν αναλάβει την άτυπη φροντίδα της φωλιάς, ενεργοποιώντας και τους λουόμενους αλλά και τους σέρφερ της περιοχής, ώστε όλοι μαζί να παρακολουθούν και να προστατεύουν το σημείο μέχρι την εκκόλαψη.

Η εμπειρία αυτή έδωσε στην Άρτεμις έμπνευση για το μέλλον της. Σκέφτεται ότι ίσως τελικά να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη θαλάσσια βιολογία ή την ωκεανογραφία, και σίγουρα να γίνει εθελόντρια με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ευχαριστεί θερμά την οικογένεια Πρασίνου για την ευαισθησία και την άμεση δράση τους. Η φωλιά θα παρακολουθείται και, εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, αναμένουμε την εκκόλαψη στα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η εκσκαφή της από στελέχη του Συλλόγου.

Μέσα σε μια νύχτα που σημαδεύτηκε από τη φωτιά, μια χελώνα έδωσε το δικό της μήνυμα: όταν υπάρχει σεβασμός, η ζωή βρίσκει το δρόμο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!