ΠΡΟΣΟΧΗ - Μην ταΐζετε τις θαλάσσιες χελώνες – δεν είναι κατοικίδια ζώα- Προστατέψτε τις από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις
«Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι σαν τα κατοικίδια ζώα, με τα οποία έχουμε όλοι εξοικειωθεί. Ζουν ελεύθερες στη θάλασσα, συνήθως ταξιδεύουν για μεγάλες αποστάσεις και σπάνια συναντούν τους ανθρώπους» λέει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. «Όμως, στις περιοχές που μια θαλάσσια χελώνα συσχετίζει την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, η συμπεριφορά της αλλάζει. Αντιμετωπίζει τους λουόμενους αλλά και άλλες χελώνες σαν ανταγωνιστές στην περιοχή διατροφής της και προσπαθεί με δαγκώματα να τους διώξει από κει», συνεχίζει ο Δημήτρης.
Προσοχή λοιπόν! Μια χελώνα μπορεί να σε καταδιώξει στη θάλασσα για να σε απομακρύνει από τον ζωτικό της χώρο. Επίσης, αν έχει ταϊστεί στο σημείο αυτό από ανθρώπους, μπορεί να σε πλησιάσει και να σε δαγκώσει.

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ταΐζουμε τις χελώνες:
- Αλλάζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η τακτική ανθρώπινη παρουσία και το τάισμα επηρεάζουν την άγρια συμπεριφορά των χελωνών. Μαθαίνουν να συνδέουν την ανθρώπινη παρουσία με τροφή, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν σκάφη ή λουόμενους, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμού ή ακόμα και θανάτου.
- Εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια. Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και μπορεί να αντιδράσουν απρόβλεπτα, ειδικά όταν αισθάνονται πίεση ή απειλή. Έχουν πολύ ισχυρά σαγόνια και δάγκωμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.
- Η ανθρώπινη τροφή ΔΕΝ είναι κατάλληλη για τις χελώνες. Οι χελώνες τρέφονται φυσικά με οργανισμούς όπως οι τσούχτρες, προσφέροντας έτσι μια σημαντική οικοσυστημική υπηρεσία. Η παροχή ανθρώπινης τροφής (π.χ. ψάρια, κόκαλα, μαγειρεμένα φαγητά) διαταράσσει τη διατροφή και την υγεία τους.
- Η εξημέρωση δεν βοηθά, επιβαρύνει. Η τακτική συνήθεια να ταΐζουμε ή να «χαϊδεύουμε» τις χελώνες τις καθιστά περισσότερο ευάλωτες και δυσκολεύει τη διαχείρισή τους, ειδικά όταν προκύψουν συγκρούσεις με ανθρώπινες δραστηριότητες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η μεταφορά τους αλλού δεν είναι δυνατή ή επιλύσιμη.
Πώς μπορείτε πραγματικά να βοηθήσετε:
- Παρατηρείτε τις χελώνες από απόσταση, χωρίς να τις αγγίζετε ή να τις ακολουθείτε.
- Ενημερώνετε όσους βλέπετε να τις ταΐζουν.
- Μοιραστείτε την πληροφορία – η γνώση είναι δύναμη προστασίας.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ έχει αντιμετωπίσει παρόμοια περιστατικά σε περιοχές όπως το Λιμένι της Μάνης, τη Ζάκυνθο και τα Χανιά. Η εμπειρία μας δείχνει ξεκάθαρα ότι το τάισμα των χελωνών δεν είναι ένδειξη φροντίδας αλλά σοβαρή διατάραξη της φυσικής ισορροπίας.
Ας σεβαστούμε τη θάλασσα και τις μορφές ζωής που κατοικούν εκεί. Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται προστασία από ανθρώπινες οχλήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε όπως παρακάτω.
- Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Δημήτρης Φυτίλης: 6944929622, rc.officer@archelon.gr
Μια αλυσίδα ζωής του ΑΡΧΕΛΩΝ με τη βοήθεια του Πράσινου Ταμείου
Νέος Σταθμός Ενημέρωσης στην Κυπαρισσία για το έργο LIFE MareNatura
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/03/2026
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026 τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συναντήθηκαν στη Γλυφάδα για την Ετήσια Γενική Συνέλευση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Ψηφιακή περιπέτεια για την τάξη σας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Μέσα από ζωντανή σύνδεση με το Κέντρο, οι μαθητές μαθαίνουν για τις ιστορίες διάσωσης των χελωνών και ενημερώνονται για το πώς οι καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/03/2026
Σας περιμένουμε στην Διαδικτυακή Παρουσίαση των Αποτελεσμάτων του 2025!
Τη Δευτέρα 23 Μαρτίου (19:00 – 20:30) είναι η ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά διαδικτυακά και να μοιραστούμε όσα καταφέραμε μαζί τον περασμένο χρόνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2026
32 Χρόνια Επιστρέφει για Να Γεννήσει: Ένα Ρεκόρ Αναπαραγωγικής Ζωής για την Καρέττα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο
Όταν αναλύσαμε τους κωδικούς των χελωνών καταλάβαμε ότι πρόκειται για μια χελώνα που είχε μαρκαριστεί πρώτη φορά στην περιοχή πριν 32 χρόνια! Συγκεκριμένα, η χελώνα P4849 είχε μαρκαριστεί στις 7 Ιουλίου 1993 και σήμερα αποτελεί τη χελώνα με τη μεγαλύτερη τεκμηριωμένη διάρκεια αναπαραγωγικής ζωής στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/02/2026
Η Μεσόγειος που Προστατεύουμε Μαζί: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Παρουσίασε το Έργο του 2025 και τη Νέα Έκθεση LIFE MareNatura
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στη Γλυφάδα η παρουσίαση του απολογισμού μιας δυναμικής χρονιάς για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, τιμώντας τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2026
O ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο: Φύση, έρευνα, εθελοντισμός
Το 2025 ήταν μια χρονιά-σταθμός: Καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν συνολικά 1.253 φωλιές, ενώ 7 θηλυκές χελώνες εξοπλίστηκαν με δορυφορικούς πομπούς, στέλνοντας πολύτιμα δεδομένα από τα ταξίδια τους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/01/2026
Χελώνα που περιθάλψαμε πριν 10 χρόνια εντοπίστηκε στην Ισπανία!
Ο «Καστέλλο» είναι μία αρσενική χελώνα Καρέττα που απελευθέρωθηκε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2015 και το 2025 βρέθηκε σε Κέντρο Περίθαλψης της Ισπανίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/01/2026
Κόντρα στις πιθανότητες: Μια ιστορία ανθεκτικότητας από τον Αμβρακικό Κόλπο!
Μια χελώνα επιβιώνει εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια χωρίς κάτω γνάθο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/12/2025
«Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα» Μια Τρυφερή Επιβράβευση των Προσπαθειών μας
Η Κρίστη Στασινοπούλου μοιράστηκε μαζί μας μια πολύ προσωπική της στιγμή: ένα σκίτσο και μερικές σελίδες από το βιβλίο της «Συναντήσεις με Αξιοσημείωτα Ζώα»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2025
Κοινή Επιστολή 213 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην υποβαθμίσουν το καθεστώς προστασίας του λύκου
Την επιστολή συνυπογράφουν 20 ελληνικές Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Φορείς
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/12/2025
Πολυετείς έρευνες του ΑΡΧΕΛΩΝ επεκτείνουν τον χάρτη ωοτοκίας των Πράσινων Χελωνών της Μεσογείου
Tα τελευταία χρόνια καταγράφονται όλο και περισσότερες φωλιές πράσινης χελώνας στην Ελλάδα, αποτελώντας μία ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας αυτού του είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/12/2025
Η Δύναμη πίσω από την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών: Οι Υπεύθυνοι Πεδίου του 2025
Με βαθιά ευγνωμοσύνη, τιμούμε όλους τους Υπεύθυνους Πεδίου που συνέβαλαν στην επιτυχία των προγραμμάτων του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/12/2025
Πρωτοφανής εμφάνιση Δερματοχελώνας σε παραλία της Μεσογείου
Μια νέα επιστημονική καταγραφή φέρνει στο φως ένα εξαιρετικά σπάνιο γεγονός για τη θαλάσσια ζωή της Μεσογείου: την πρώτη επιβεβαιωμένη εμφάνιση ενήλικης Δερματοχελώνας (Dermochelys coriacea) σε προσπάθεια ωοτοκίας μέσα στη λεκάνη της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/12/2025
Άνοιξαν οι Αιτήσεις για τους Υπεύθυνους Πεδίου του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2026!
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ με χαρά ανακοινώνει ότι οι αιτήσεις για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου για το 2026 σε όλα τα προγράμματα ωοτοκίας είναι τώρα ανοιχτές έως τις 31 Ιανουαρίου 2026!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/12/2025
Σώζουμε Μαζί τις Θαλάσσιες Χελώνες – Αφιέρωμα στους Εθελοντές μας
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γιορτάζουμε όλους όσους ήρθαν από κοντά και μακριά, φόρεσαν το μπλε μπλουζάκι και αγκάλιασαν αυτή τη σημαντική ευθύνη.


