Μπορούμε να ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!
27/08/2025

Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί προγράμματα παρακολούθησης και προστασίας στις παραλίες όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός τους στην Ελλάδα. Μικρός αριθμός φωλιών γίνεται όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας αφού οι χελώνες μπορεί να κάνουν φωλιές σε ακτές που μας είναι τελείως άγνωστες. Αυτές οι «σποραδικές φωλιές» μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, ένα συνηθισμένο φαινόμενο λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας.

sporadic nest reporting

O ΑΡΧΕΛΩΝ δεν έχει την δυνατότητα και τα μέσα να καλύψει με τη δράση του όλη την ελληνική ακτογραμμή. Η καταγραφή όμως των περιστατικών αυτών γίνεται εφικτή με την βοήθεια του κόσμου που μας ενημερώνει. Η νέα δημοσιευμένη έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ διερευνά 40 χρόνια (1985–2024) καταγραφών σποραδικής ωοτοκίας της Καρέττα στο Ιόνιο. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:

  • Συνολικά 583 περιστατικά ωοτοκίας καταγράφηκαν εκτός των συστηματικά παρακολουθούμενων ζωνών (Ζάκυνθος, δυτική και νότια Πελοπόννησος).
  • Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός βορρά-νότου στις εμφανίσεις ωοτοκίας στο Ιόνιο. Η ωοτοκία ήταν αρκετά εξαπλωμένη κατά μήκος των ακτών του Ιονίου, ακόμη και βόρεια των 39° Β, κάτι που πιθανώς αντανακλά θερμότερα νερά στο Ιόνιο Πέλαγος.
  • Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ένα περιστατικό ωοτοκίας που καταγράφηκε το 2024 στον Αμβρακικό Κόλπο, ιστορικά γνωστός ως περιοχή τροφοληψίας αλλά όχι ως τόπος ωοτοκίας. Επιπλέον, τρεις απροσδόκητες φωλιές καταγράφηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου.
  • Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε αύξηση των καταγραφών σε βόρειες τοποθεσίες. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, στην ευκολία επικοινωνίας περιστατικών μέσω ψηφιακών μέσων, αλλά και στην ανάκαμψη των πληθυσμών της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Margaritoulis et al 25-Sporadic nesting in Ionian_Page_3.jpeg

Γιατί έχει σημασία

Αυτά τα σποραδικά γεγονότα θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι δείκτες επέκτασης της εξάπλωσης των περιοχών ωοτοκίας, πιθανώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Παρόλο που μπορεί να χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος να δημιουργηθούν νέες περιοχές ωοτοκίας, θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση και να επιθεωρούμε συχνά τις πιο κατάλληλες από αυτές τις παραλίες», εξηγεί ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε. Η επιτυχία αυτών των μελετών και η προστασία των χελωνών δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Κάθε φωτογραφία, κάθε στίγμα GPS, κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε και αναφέρει στον ΑΡΧΕΛΩΝ μια χελώνα ή μια φωλιά βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν αυτά τα υπέροχα ζώα.

«Προς όλους όσους παρατήρησαν ίχνη στις παραλίες, σταμάτησαν για να προστατέψουν τα χελωνάκια, τράβηξαν μια φωτογραφία και μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους μαζί μας: η επαγρύπνησή σας κάνει τη διαφορά. Σας ευχαριστούμε», λέει ο Νίκος Μανίας, Μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/06/2026

    «Ταξίδι» στον κόσμο της θαλάσσιας μεγαπανίδας: Νέα φωτογραφική έκθεση στον Περιβαλλοντικό Σταθμό του Αγιαννάκη

    Η νέα Φωτογραφική Έκθεση LIFE MareNatura είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε Σάββατο 18:00 - 21:00 στον Αγιαννάκη Μεσσηνίας.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι θαλάσσιες χελώνες ακολουθούν πολύ πιο πολύπλοκες στρατηγικές μετανάστευσης

    Η Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις επιτυχίες μας αλλά και να θυμηθούμε γιατί συνεχίζουμε να ερευνούμε και να προστατεύουμε αυτά τα αρχαία ταξιδιάρικα πλάσματα.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2026

    Συντονισμένη δράση σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών απέναντι στην κλιματική κρίση

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας. Στη Μεσόγειο, όμως, η φετινή ημέρα αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει ολοένα και περισσότερο τις παράκτιες περιοχές και τους βιότοπους ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/06/2026

    Γιορτή της Χελώνας: «Βουτήξαμε» σε Βαθιά Νερά στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/06/2026

    Μικροί και μεγάλοι γιόρτασαν "σαν χελωνάδες" την ημέρα Περιβάλλοντος

    Την Παρσκευή 5 Ιουνίου, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο συμμετείχε σε μια ξεχωριστή εκδήλωση σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης και το 2ο Πειραματικό Σχολείο Ρεθύμνης.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2026

    Καθαρές παραλίες, ασφαλείς χελώνες: Ο οδηγός μας για υπεύθυνη δράση

    Δες μερικούς απλούς αλλά κρίσιμους κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται για τον καθαρισμό των παραλιών ωοτοκίας.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/05/2026

    Οκτώ ξενοδοχεία της Βόρειας Κρήτης πιστοποιούνται ως «turtle-friendly» από το TUI Care Foundation

    Οι οκτώ ξενοδοχειακές μονάδες της Βόρειας Κρήτης συγκαταλέγονται στις πρώτες επιχειρήσεις παγκοσμίως που έλαβαν τη νέα πιστοποίηση «turtle-friendly» του TUI Care Foundation, στο οποίο συνεργάστηκε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Η διάκριση αυτή αναγνωρίζει τη δέσμευσή τους στην προστασία των παραλιών ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ του τουριστικού κλάδου και των δράσεων διατήρησης της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/05/2026

    Οι ελληνικές παραλίες ξεχώρισαν ξανά με 624 «Γαλάζιες Σημαίες»

    Την Πέμπτη 14 Μαΐου 2026, βρεθήκαμε στο Παλαιό Φάληρο για την επίσημη ανακοίνωση των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/05/2026

    Έναρξη για την περίοδο ωοτοκίας: Οι πρώτες φωλιές Caretta caretta για το 2026 είναι γεγονός!

    Κυπαρισσιακός Κόλπος και Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου υποδέχθηκαν τις πρώτες θαλάσσιες χελώνες! Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί σε εγρήγορση πολίτες και επισκέπτες

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2026

    Οι ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάστηκαν σε Ιαπωνικό σεμινάριο για τον Βιώσιμο Τουρισμό

    Οι ξεναγήσεις για τις Θαλάσσιες Χελώνες παρουσιάστηκαν πρόσφατα ως καλό παράδειγμα στα Sustainable Tourism International Talk Sessions της Japan Alliance of Responsible Travel Agencies.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/05/2026

    Πρόσκληση: Γιορτή Χελώνας για Παιδιά 2026 «Σε Βαθιά Νερά»

    Το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου, που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη φετινή Γιορτή Χελώνας!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    30/04/2026

    Sea Turtle Beach Walk στην Κρήτη: Μια μοναδική οικο-τουριστική εμπειρία

    Οι ξεναγήσεις προσφέρουν μια αυθεντική και εκπαιδευτική εμπειρία επαφής με το παράκτιο οικοσύστημα της Κρήτης. Κάνε κράτηση τώρα!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/04/2026

    Σε Ενδιαφέρει το Μέλλον της Φύσης; Οι Υποτροφίες ΑΡΧΕΛΩΝ 2026 είναι εδώ!

    Θέλεις να δουλέψεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας αλλά σε προβληματίζει το κόστος συμμετοχής; Με τις φετινές Υποτροφίες Εθελοντισμού & Πρακτικής Άσκησης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ επενδύει στη νέα γενιά της Ελλάδας και στηρίζει έμπρακτα τα δικά σου βήματα στο πεδίο

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/04/2026

    Πώς μια θαλάσσια χελώνα «φώτισε» τα άγνωστα μονοπάτια του Αιγαίου

    Η Helen Jane δεν ήταν απλά μια ακόμη θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή σε μία ελληνική ακτή. Για τους ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ, ήταν ένας ζωντανός φάρος πληροφοριών.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    17/04/2026

    Επιβιώνει όντως 1 στα 1.000 χελωνάκια; Νέα επιστημονική έρευνα επανεξετάζει το εμβληματικό νούμερο

    Για δεκαετίες, μια φράση έχει καθορίσει την προσπάθεια διατήρησης των θαλάσσιων χελωνών: 1 στα 1.000. Αυτό το στατιστικό υποδηλώνει ότι για κάθε χίλιους νεοσσούς που φτάνουν στη θάλασσα, μόνο ένα θα επιβιώσει στο μακρύ ταξίδι προς την ενηλικίωση.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!