Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ λειτουργεί προγράμματα παρακολούθησης και προστασίας στις παραλίες όπου παρουσιάζεται ο μεγαλύτερος αριθμός τους στην Ελλάδα. Μικρός αριθμός φωλιών γίνεται όμως και σε άλλες περιοχές της χώρας αφού οι χελώνες μπορεί να κάνουν φωλιές σε ακτές που μας είναι τελείως άγνωστες. Αυτές οι «σποραδικές φωλιές» μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στην Ελλάδα, ένα συνηθισμένο φαινόμενο λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας.

O ΑΡΧΕΛΩΝ δεν έχει την δυνατότητα και τα μέσα να καλύψει με τη δράση του όλη την ελληνική ακτογραμμή. Η καταγραφή όμως των περιστατικών αυτών γίνεται εφικτή με την βοήθεια του κόσμου που μας ενημερώνει. Η νέα δημοσιευμένη έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ διερευνά 40 χρόνια (1985–2024) καταγραφών σποραδικής ωοτοκίας της Καρέττα στο Ιόνιο. Τα βασικά ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν:
- Συνολικά 583 περιστατικά ωοτοκίας καταγράφηκαν εκτός των συστηματικά παρακολουθούμενων ζωνών (Ζάκυνθος, δυτική και νότια Πελοπόννησος).
- Δεν υπάρχει σαφής διαχωρισμός βορρά-νότου στις εμφανίσεις ωοτοκίας στο Ιόνιο. Η ωοτοκία ήταν αρκετά εξαπλωμένη κατά μήκος των ακτών του Ιονίου, ακόμη και βόρεια των 39° Β, κάτι που πιθανώς αντανακλά θερμότερα νερά στο Ιόνιο Πέλαγος.
- Ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ένα περιστατικό ωοτοκίας που καταγράφηκε το 2024 στον Αμβρακικό Κόλπο, ιστορικά γνωστός ως περιοχή τροφοληψίας αλλά όχι ως τόπος ωοτοκίας. Επιπλέον, τρεις απροσδόκητες φωλιές καταγράφηκαν στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου.
- Τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε αύξηση των καταγραφών σε βόρειες τοποθεσίες. Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού, στην ευκολία επικοινωνίας περιστατικών μέσω ψηφιακών μέσων, αλλά και στην ανάκαμψη των πληθυσμών της Καρέττα στη Μεσόγειο.

Γιατί έχει σημασία
Αυτά τα σποραδικά γεγονότα θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι δείκτες επέκτασης της εξάπλωσης των περιοχών ωοτοκίας, πιθανώς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. «Παρόλο που μπορεί να χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος να δημιουργηθούν νέες περιοχές ωοτοκίας, θα πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση και να επιθεωρούμε συχνά τις πιο κατάλληλες από αυτές τις παραλίες», εξηγεί ο Δημήτρης Μαργαριτούλης, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε. Η επιτυχία αυτών των μελετών και η προστασία των χελωνών δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες. Κάθε φωτογραφία, κάθε στίγμα GPS, κάθε μήνυμα που λαμβάνουμε και αναφέρει στον ΑΡΧΕΛΩΝ μια χελώνα ή μια φωλιά βοηθά τους ερευνητές να κατανοήσουν, να προστατεύσουν και να διατηρήσουν αυτά τα υπέροχα ζώα.
«Προς όλους όσους παρατήρησαν ίχνη στις παραλίες, σταμάτησαν για να προστατέψουν τα χελωνάκια, τράβηξαν μια φωτογραφία και μοιράστηκαν τις παρατηρήσεις τους μαζί μας: η επαγρύπνησή σας κάνει τη διαφορά. Σας ευχαριστούμε», λέει ο Νίκος Μανίας, Μέλος του Δικτύου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες
Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2026
Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.
Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.


