15/07/2025

Σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR)

ICZEGAR 2025.png

Η έρευνα και η μελέτη της φύσης έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Αυτό φάνηκε από τις πολυάριθμες σημαντικές ανακοινώσεις στο 16ο Διεθνές Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των Γειτονικών Περιοχών (ICZEGAR), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, από τις 3 έως τις 6 Ιουλίου 2025 και στο οποίο συμμετείχε ενεργά ο ΑΡΧΕΛΩΝ.

Το συνέδριο διοργανώνεται ανά διετία από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρία, αποτελώντας έναν σημαντικό θεσμό για την επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με τη μεσογειακή πανίδα. Το φετινό ICZEGAR συνδιοργανώθηκε με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WWF Ελλάς, περιλαμβάνοντας 14 θεματικές ενότητες σχετικές με τη ζωολογία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τις οικολογικές αλληλεπιδράσεις στον ευρύτερο μεσογειακό χώρο.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και ερευνητικά ευρήματα, να δημιουργήσουν νέες συνεργασίες και να συμβάλουν σε δημιουργικές συζητήσεις για το παρόν και το μέλλον της επιστήμης της ζωολογίας.

ICZEGAR 2025 ARCHELON.png

Η συμβολή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο συνέδριο

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε δυναμικά στο συνέδριο με τρεις προφορικές παρουσιάσεις, οι οποίες ανέδειξαν σημαντικές πτυχές του ερευνητικού και διαχειριστικού έργου του στον τομέα της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών:

  • Αλίκη Παναγοπούλου, Συντονίστρια Ερευνητικών Θεμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρουσίασε το θέμα: «Αλλάζοντας το παράδειγμα: Οι θαλάσσιες χελώνες Καρέτα παρουσιάζουν πιο πολύπλοκες μεταναστευτικές στρατηγικές μετά την ωοτοκία από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα». Η παρουσίαση βασίστηκε σε πρώτα ευρήματα του προγράμματος LIFE Mare Natura, αποκαλύπτοντας νέες διαδρομές και πρότυπα συμπεριφοράς των χελωνών που ανατρέπουν παραδοσιακές αντιλήψεις.

  • Κώστας Τενεκετζής, ειδικός συνεργάτης του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρουσίασε το θέμα: «Η φωλεοποίηση των θαλάσσιων χελωνών στη Ρόδο: Αναθεώρηση μετά από 35 χρόνια». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece, που υλοποιείται από την TUI Care Foundation σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ, και ανέδειξε την εξέλιξη των δεδομένων φωλεοποίησης στο νησί με βάση πολυετή παρακολούθηση.

  • Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Περίθαλψης & Ευζωίας του ΑΡΧΕΛΩΝ, παρουσίασε το θέμα: «Τρεις δεκαετίες περίθαλψης θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα (1995–2024) αποκαλύπτουν σημαντικό ανθρωπογενή αντίκτυπο». Η παρουσίαση βασίστηκε σε δεδομένα από το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και ανέδειξε την αυξανόμενη ανάγκη για δράσεις ευαισθητοποίησης και μείωσης των απειλών που προκαλεί ο άνθρωπος στις θαλάσσιες χελώνες.

ICZEGAR 2025 ARCHELON 2.png

Η συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στο ICZEGAR 2025 ενίσχυσε το δίκτυο συνεργασιών με την επιστημονική κοινότητα και αποτέλεσε μια ακόμα ευκαιρία για την προβολή του έργου μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και της μεσογειακής βιοποικιλότητας.

Εμπνεόμαστε από τη συλλογική προσπάθεια και συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος την αποστολή μας!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!