Μια καινούργια αφετηρία για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα
Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την προστασία της φύσης της χώρας τονίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό που έχει τώρα σημασία είναι ο τρόπος εφαρμογής του που θα κρίνει και την αποτελεσματικότητά του.
Από σήμερα η Ελλάδα διαθέτει ένα νέο πλαίσιο για τη διοίκηση των προστατευόμενων περιοχών της, αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ΑΝΙΜΑ, MEDASSET, ΜΟm και WWF Ελλάς. Με τον νόμο «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις» που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, μία μεγάλη εκκρεμότητα που αφορούσε στην αρχιτεκτονική και τη δομή του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών της χώρας φαίνεται τουλάχιστον τυπικά να διευθετείται.
Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των αγορητών των κομμάτων, οι επισημάνσεις των βουλευτών και οι αλλαγές που έφερε το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος βελτίωσαν το νομοσχέδιο. Συνεπώς, οι 36 φορείς διαχείρισης που δημιουργούνται θα κληθούν να έχουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την αποτελεσματική διαχείριση των περιοχών ευθύνης τους ενώ το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ρητά πλέον τον κεντρικό ρόλο υποστήριξης και συντονισμού του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών, αλλά και της Επιτροπής Φύση 2000, καθώς και της διασφάλισης των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και οικονομικών).
Αμφιβολία δημιουργείται αναφορικά με το αν οι βελτιώσεις εξασφαλίζουν πραγματικά τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες δεν έχουν χαρακτηριστεί ως περιοχές Νatura 2000, καθώς καταργούνται διατάξεις που όριζαν εναλλακτικά σχήματα διοίκησής τους.
Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικό θεωρείται το γεγονός ότι ο ίδιος νόμος που επιχειρεί να βάλει νέες βάσεις στην προστασία της φύσης, έρχεται την ίδια στιγμή να αποδυναμώσει προστατευτικές διατάξεις για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, νομιμοποιώντας παράνομα χιονοδρομικά κέντρα, κατασκηνώσεις, ακόμα και εκχερσώσεις δασών με πρόσχημα τη γεωργική εκμετάλλευση και ανοίγοντας τον δρόμο για έργα υποδομών σε δασικές εκτάσεις με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου η χώρα μπαίνει σε μια νέα περίοδο για την προστασία της βιοποικιλότητας. Είναι κυρίως στην ευχέρεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος πλέον να αποδείξει ότι θέλει το νέο σύστημα να λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιοποιήσουν αυτό το νέο εργαλείο. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν να συμβάλλουν ώστε το εθνικό σύστημα προστατευόμενων περιοχών να γίνει κάποια στιγμή πραγματικά λειτουργικό και η προστασία της φύσης αποτελεσματική.
Δείτε τις θέσεις των οργανώσεων επί του νομοσχεδίου:
Κατά της διαδικασία της διαβούλευσης (Νοέμβριος 2017): http://www.wwf.gr/news/2034-thetika-stoixeia-alla-kai-provlimatismos-gia-to-nomosxedio-tou-ypen
Επί της ανακοίνωσης του σχεδίου νόμου (19 Ιανουάριου 2018): http://www.wwf.gr/news/2054-thetika-stoixeia-alla-kai-entoni-anisyxia-gia-tis-prostatevomenes-perioxes
Κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου (25 Ιανουαρίου 2018): http://www.wwf.gr/images/pdfs/2018Jan25_Nomos_FDPP_NGOs.pdf
Περισσότερες πληροφορίες:
Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής – Διευθυντής ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2310-252530, εσωτ. 3 Πάνος Στεφάνου, Υπεύθυνος επικοινωνίας, Αρκτούρος, 6977 415873 Κωνσταντίνα Ντεμίρη, Υπεύθυνη Θεμάτων Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, 210 822 8704 Angela Klauschen, Διευθύντρια, MEDASSET, 210-3640389 Ιόλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον, WWF Ελλάς, 210-3314893
Οι «Ιστορίες του 2017» που συγκίνησαν
Κοινό Δελτίο Τύπου με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Γίνε η φωνή για τις θαλάσσιες χελώνες ως Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Έχεις πάθος για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και θέλεις να επηρεάσεις θετικά στην επιβίωσή τους? Γίνε μέλος στο πρόγραμμα Ambassador του ΑΡΧΕΛΩΝ για να συμβάλεις σε αυτόν τον σημαντικό σκοπό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/09/2024
Κοινό Δ.Τ: Η απόφαση της ΕΕ για υποβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του λύκου βάζει στο «στόχαστρο» ένα προστατευόμενο είδος, στέλνοντας λάθος μηνύματα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ27/09/2024
Μεταμορφώνοντας το Ρέθυμνο: Ευκαιρίες αειφόρου τουρισμού με πρεσβευτή τη θαλάσσια χελώνα
Ο τουρισμός στο Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή πηγή εσόδων. Μπορεί να είναι καταλύτης για την περιβαλλοντική διαχείριση και φάρος βιώσιμων πρακτικών με πρεσβευτές τις θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/09/2024
Συμμαχία για την Άγρια Ζωή
Έντεκα (11) περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/09/2024
Μετρώντας τις φωλιές Καρέττα στη Ζάκυνθο- δουλειά στρατιάς μυρμηγκιών
Εδώ και πάνω από 41 χρόνια, ο ΑΡΧΕΛΩΝ μετράει κάθε χρόνο τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών στη Ζάκυνθο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/09/2024
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα στον Αμβρακικό για το 2024, σηματοδοτώντας δύο δεκαετίες αφοσιωμένου έργου.
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αποτελεί φάρο ελπίδας για τις θαλάσσιες χελώνες στον Αμβρακικό Κόλπο. Από τη διάσωση τραυματισμένων χελωνών μέχρι την παρακολούθηση των χαρακτηριστικών των πληθυσμών τους και τις διαδρομές μετανάστευσης τους, το πρόγραμμα του Αμβρακικού, συμβάλλει στην επιβίωση αυτών των προστατευόμενων ζώων εδω και 20 χρόνια.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.