Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;
Με επιφυλακτικότητα υποδέχονται οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ANIMA, Αρκτούρος, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, MEDASSET, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace και WWF Ελλάς την τροπολογία με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων σε αιγιαλό και δασικές εκτάσεις» της Αττικής, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Η προβλεπόμενη έκτακτη διαδικασία έκδοσης πράξεων κατεδάφισης αυθαιρέτων, με υπουργική απόφαση και μετά από αυτοψία των επιθεωρητών δόμησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα προσωρινό και εξαιρετικά αδύναμο μέτρο, καθώς οι επιθεωρητές δόμησης για τη Νότια Ελλάδα είναι μόνο επτά, ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα είναι εννιά.
Θετικά στοιχεία αναγνωρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στην τροπολογία που προβλέπει μέτρα προστασίας των υγροτόπων της Αττικής με έκταση έως 80 στρέμματα, οι οποίοι ορίζονται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής ως περιοχές προτεραιότητας Α’ για προστασία. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο τους θωρακίζει μέχρι την οριοθέτησή τους και είναι απαραίτητο να επεκταθεί και να περιλάβει όλους τους μικρούς και απροστάτευτους υγροτόπους της χώρας.
Επίσης θετική είναι η ρύθμιση που προβλέπει χρηματοδότηση των πράξεων κατεδάφισης από το Πράσινο Ταμείο κατά παρέκκλιση από τον περιορισμό του κανόνα «2,5%» επί των ετήσιων διαθεσίμων του.1 Η πρόβλεψη αυτή είναι πλέον απαραίτητο να επεκταθεί ώστε να καλύπτει τις ετήσιες ανάγκες για δασική διαχείριση και πρόληψη δασικών πυρκαγιών πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου κάθε έτους.
Αναμένοντας τις δεσμεύσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων να γίνουν πράξη, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τις δικές της ευθύνες στη διαχρονικά ανοιχτή πληγή της αυθαίρετης δόμησης και της πολιτικής υποκρισίας που στην πράξη καταλήγει σε περισσότερα αυθαίρετα, ελάχιστες κατεδαφίσεις και συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις επιβράβευσης της παρανομίας.
Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να:
Προχωρήσει άμεσα την κατεδάφιση όλων των τελεσίδικα παράνομων κτισμάτων και οικισμών, με προτεραιότητα εκείνα που βρίσκονται σε δάση, αιγιαλό και σε προστατευόμενες περιοχές.
Σταματήσει αμέσως τη διαδικασία νέας ρύθμισης για τακτοποίηση παράνομων οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, των λεγόμενων «οικιστικών πυκνώσεων», τις οποίες εξαιρεί από ανάρτηση στους δασικούς χάρτες.
Σταματήσει χωρίς περιστροφές το νομοσχέδιο που έχει έτοιμο το Υπουργείο Οικονομικών για τον αιγιαλό, μέσα από το οποίο επιχειρείται νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλό, παραλίες, θάλασσα, λίμνες και ποτάμια.
Δημοσιεύσει στοιχεία για όλα τα αυθαίρετα που εμπίπτουν στις διατάξεις της τροπολογίας, καθώς και για την πορεία υλοποίησης των κατεδαφίσεων.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που έπονται της απώλειας δεκάδων ανθρώπινων ζωών είναι ανεπαρκείς. Η δραματική εξέλιξη της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου δείχνει με τραγικό τρόπο ότι η προστασία της φύσης είναι θέμα ζωής και θανάτου. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν όλα τα κόμματα να αναλογιστούν τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που φέρουν από την ψήφιση αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων υπέρ αυθαιρέτων2 και να αρχίσουν επιτέλους να νομοθετούν υπέρ ζωντανών ανθρώπων και ζωντανής φύσης.
Σημειώσεις προς συντάκτες
1. Ο περιορισμός στη διάθεση των πόρων του Πράσινου Ταμείου σε ποσοστό 2,5% επί του συνόλου των διαθεσίμων του για έργα προστασίας του περιβάλλοντος και τις λειτουργικές του δαπάνες επιβλήθηκε το 2011 και το 2013 με το Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.
2. Ενδεικτικά αναφέρονται οι βασικοί νόμοι τακτοποίησης αυθαιρέτων των τελευταίων ετών: ν. 4014/2011, ν. 4178/2013 και ν. 4495/2017.
Περισσότερες πληροφορίες για δημοσιογράφους:
Χρίστη Σωτηρίου, υπεύθυνη γραφείου τύπου & δημ. σχέσεων, WWF Ελλάς, τηλ. 210 3311988 (εσωτ.116), κιν. 6947880699, c.sotiriou@wwf.gr
Είδα χελώνα στη θάλασσα - το μοιράζομαι στο eTurtle!
Ματιά ζωής για το μέλλον
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/04/2025
Ειδική προσφορά συμμετοχής δύο εβδομάδων στις παραλίες ωοτοκίας γιατί σας χρειαζόμαστε τον Μάιο και τον Ιούνιο!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.