Ματιά ζωής για το μέλλον

Έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία. Αν δεν έχει έρθει ούτε και τώρα η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις, τότε πότε;
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς, είμαστε συγκλονισμένες από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς που έχει συμβεί στην ιστορία της Ελλάδας και είχε ως συνέπεια τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε πυκνοκατοικημένη παραθεριστική περιοχή. Ενώ προφανώς προκύπτουν ευθύνες που ζητούμε τεκμηριωμένα να αναζητηθούν και παραδειγματικά να αποδοθούν, η τραγική αυτή εξέλιξη δείχνει παράλληλα την απόλυτη ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα του σημερινού συστήματος δασοπροστασίας.
Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή καθυστέρησης. Οφείλουμε όλοι, πολίτες και πολιτεία, να αντιληφθούμε πως η σωτηρία ανθρώπων και φύσης περνάει από την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής γης. Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, αυτή την αλήθεια υποστηρίζουμε σθεναρά εδώ και χρόνια. Θεωρούμε χρέος μας προς όσους έχασαν άδικα τη ζωή τους και τις οικογένειές τους να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η γνώση αυτή να εμπεδωθεί και να γίνει πράξη.
Σύμφωνα με επιστημονικά έγκυρες μελέτες, όσο εντείνεται η κλιματική αλλαγή τόσο πιο ευάλωτα γίνονται τα δάση σε όλον τον πλανήτη, με συνέπεια περισσότερες, σαρωτικές πυρκαγιές, που καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στην Ελλάδα, βάσει των προβλέψεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, εκτιμάται ότι την περίοδο 2021- 2100 οι θερμές ημέρες θα αυξηθούν κατά 50% με 100%. Επίσης, προβλέπεται αύξηση του κινδύνου πυρκαγιάς κατά 30 επιπλέον ημέρες / έτος.
Όμως, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αποφυγή των τεράστιων πολιτικών ευθυνών για έγκαιρη και αποτελεσματική δασική διαχείριση, πολεοδομικό σχεδιασμό και οργάνωση της πολιτικής προστασίας με βλέμμα στραμμένο στην προστασία ανθρώπων και φύσης.
Με απέραντη θλίψη για τις ζωές που χάθηκαν στις φλόγες της 23ης Ιουλίου και με το μάτι πια στραμμένο στη ζωτική ανάγκη αποφυγής τέτοιων καταστροφών στο μέλλον, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θεωρούν ως επιτακτικής προτεραιότητας την άμεση προσαρμογή του εθνικού σχεδιασμού δασοπροστασίας και πολιτικής προστασίας στα νέα κλιματικά δεδομένα, με προτεραιότητα στις εξής ενέργειες:
Καλούμε τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταματήσουν άμεσα να εντείνουν τον κίνδυνο για χιλιάδες ζωές, ευλογώντας τους αμέτρητους αυθαίρετους οικισμούς μέσα σε δάση και ανοίγοντας συνεχώς παράθυρα για νέους. Τα νομοσχέδια τακτοποίησης αυθαιρέτων, «οικιστικών πυκνώσεων» σε δασική γη και νομιμοποίησης αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη, καθώς και κάθε άλλη τέτοιας κατεύθυνσης θεσμική πρωτοβουλία στο όνομα της ανάπτυξης αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για ζωές και φυσικό περιβάλλον.
Καλούμε επίσης όλα τα κόμματα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, να δεσμευθούν ότι δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση αναθεώρησης της συνταγματικής προστασίας που εγγυώνται για το περιβάλλον τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος.
Οι οργανώσεις δηλώνουμε παρούσες σε κάθε συζήτηση που θα γίνει για την αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών, τη δασοπροστασία και την προσαρμογή του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή. Θέτουμε επίσης, όσες δυνάμεις έχουμε στη διάθεση των δομών και πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς όσους επλήγησαν από την καταστροφή και έχουν ανάγκη από στήριξη.
Οφείλουμε από καρδιάς, ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι έδωσαν μάχη με τις φλόγες και έσωσαν ζωές.
Η αλληλεγγύη, η συμμετοχή στα κοινά και η βοήθεια προς όσους έχουν ανάγκη είναι η ασπίδα μας σε κάθε κρίση.
--------------------------------------------------------------------------------
Σημειώσεις προς συντάκτες:
Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, έχουν καεί περίπου 86.000 στρ. σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Κρήτη, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια (βάσει των έως τώρα στοιχείων του Ευρωπαϊκού πληροφοριακού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές - EFFIS), εκ των οποίων τα 68.892 στρ. σε Ν. Βουτζά-Μάτι και Γεράνεια όρη-Κινέτα.
H εκτίμηση των πυρκαγιών των της περασμένης εβδομάδας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service (EMS) της EE:
--------------------------------------------------------------------------------
Περισσότερες πληροφορίες για media :
Έλλη Ταραμπέ, Υπεύθυνη Επικοινωνίας ΑΡΧΕΛΩΝ, τηλ. 210 5231342, communication@archelon.gr
Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: άσκηση επικοινωνίας ή νέο ξεκίνημα;
Χαμηλώστε τα φώτα το βράδυ για τα χελωνάκια
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/08/2026
Ένα beach party ακυρώθηκε και 66 φωλιές σώθηκαν στα Χανιά!
Μια σημαντική νίκη για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας στα Χανιά, χάρη στην άμεση συνεργασία του ΑΡΧΕΛΩΝ και του ΟΦΥΠΕΚΑ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ07/08/2026
Θαλάσσιες χελώνες στις παραλίες του Σαρωνικού: Γιατί το τάισμα δεν είναι πάντα πράξη αγάπης
Ενημερωτική δράση του Δήμου Σαρωνικού με τη συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ασφαλή και σωστή συνύπαρξη λουόμενων και άγριας ζωής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2026
Έλληνες ψαράδες απελευθερώνουν σπάνια Δερματοχελώνα στο Βόρειο Αιγαίο!
Μια εντυπωσιακή θαλάσσια χελώνα είχε παγιδευτεί στα δίχτυα του αλιευτικού, σε περιοχή του βόρειου Αιγαίου, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2026
Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Caretta caretta: Ζήστε από κοντά τις δημόσιες εκσκαφές φωλιών σε Πελοπόννησο και Κρήτη
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί το κοινό και τα ΜΜΕ σε μια ξεχωριστή εμπειρία περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιστημονικής παρατήρησης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/07/2026
43 Χρόνια Μαρκαρίσματος Θαλάσσιων Χελωνών στην Ελλάδα Αποκαλύπτουν τα Ταξίδια τους στη Μεσόγειο
Νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ αναδεικνύει σημαντικές θαλάσσιες περιοχές για τις χελώνες στη Μεσόγειο, μέσα από το πρόγραμμα μαρκαρίσματος στη Ζάκυνθο, τον Κυπαρισσιακό Κόλπο και το Ρέθυμνο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/07/2026
Στη Ζάκυνθο είδαμε τα πρώτα χελωνάκια του 2026!
Η ομάδα μας ανακάλυψε τα μικροσκοπικά ίχνη των νεοσσών ξημερώματα της Τρίτης 14 Ιουλίου στην παραλία Δάφνη του Κόλπου του Λαγανά.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2026
Ένας σπάνιος γίγαντας στις ελληνικές θάλασσες: Τι αποκαλύπτει η νέα δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ για τη Δερματοχελώνα
Μια νέα επιστημονική δημοσίευση του ΑΡΧΕΛΩΝ, συγκεντρώνει και αναλύει για πρώτη φορά όλες τις διαθέσιμες καταγραφές της Δερματοχελώνας στις ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/07/2026
Δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης για τη θαλάσσια χελώνα στην Κέρκυρα
Σειρά δράσεων περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, με στόχο να φέρει κατοίκους και επισκέπτες πιο κοντά στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/07/2026
Η προστασία της Καρέττα συμβάλλει στη διατήρηση της ισορροπίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Οι πρόσφατες αναφορές και η μεγάλη δημοσιότητα που έλαβε ο λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) στην Ελλάδα έφεραν ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξάπλωσης αυτού του χωροκατακτητικού είδους στη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/07/2026
Πόσο προστατευμένο είναι τελικά το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου;
Δύο περιπτώσεις παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη Ζάκυνθο που έχουν μείνει χωρίς κυρώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/06/2026
Νέο Πρόγραμμα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας Καρέττα στην Κέρκυρα
Στρατηγική σύμπραξη του ΑΡΧΕΛΩΝ με το Ionian Environment Foundation και τον ξενοδοχειακό όμιλο Mar-Bella Collection για τη θωράκιση των παραλιών ωοτοκίας της Κέρκυρας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2026
ΑΡΧΕΛΩΝ & TUI Turtle Aid Greece: 3 χρόνια επιτυχημένης δράσης στην Κρήτη
Με την ολοκλήρωση του έργου «TUI Turtle Aid Greece», ο ΑΡΧΕΛΩΝ παρουσιάζει τα εντυπωσιακά αποτελέσματα στην προστασία των φωλιών, την εκπαίδευση ξενοδοχο-ϋπαλλήλων και την ενημέρωση 66.000 τουριστών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/06/2026
H αποτελεσματική προστασία της Caretta caretta περνάει μέσα από τις παραλίες ωοτοκίας
Έκθεση αξιολόγησης των παραλιών ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών δείχνει ότι η πλειονότητα των περιοχών αυτών δέχεται έντονες πιέσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/06/2026
Γιατί στεκόμαστε στο πλευρό όσων αντιδρούν για τις αμμοληψίες από το Ακρωτήρι Επανομής
Κρίσιμα ερωτήματα προκύπτουν σχετικά με τις επιπτώσεις της αμμοληψίας από το Ακρωτήρι Επανομής για την κατασκευή της 6ης Προβλήτας του Λιμένα Θεσσαλονίκης.


