02/10/2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

Η πρώτη βραδινή έρευνα που έκανα φέτος ήταν στην παραλία του Γέρακα, στη Ζάκυνθο, μία παραλία που περιβάλλεται από σχετικά μικρούς γκρεμούς και μία ξύλινη ράμπα μήκους πενήντα μέτρων σε οδηγεί από το ύψωμα στην παραλία. Έχοντας εντοπίσει μαζί με τον Tom Backof, υπεύθυνο πεδίου, μία χελώνα στο πίσω μέρος της παραλίας, η οποία δεν είχε ξεκινήσει ακόμα προσπάθεια για την δημιουργία φωλιάς, συμφωνήσαμε να την αφήσουμε μόνη της. Αυτή είναι μία πάγια τακτική, αφού η χελώνα, καθότι πολύ ευαίσθητη σε αυτήν τη φάση, δεν πρέπει να ενοχληθεί καθόλου. Μετά από 15 λεπτά, ο Tom ξεκίνησε να δει, έρποντας πάντα, τι ακριβώς κάνει η χελώνα. Τον βλέπω αμέσως να επιστρέφει. «Κώστα, πρέπει να το δεις αυτό» μου λέει. Η χελώνα κατέβαινε την ξύλινη ράμπα! Και οι δύο υποθέσαμε ότι πρέπει να είχε ανέβει τουλάχιστον την μισή ράμπα! Φυσικά βλέποντας ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέρος που έπρεπε να γεννήσει, κατέβαινε την ράμπα κυριολεκτικά τσουλώντας και επέστρεψε στην θάλασσα. Το να βγει μία χελώνα στην ξηρά χωρίς να γεννήσει είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, και θα ξαναπροσπαθήσει μέχρι να βρει το κατάλληλο σημείο.

Μία βδομάδα αργότερα, στην παραλία του Μαραθονησίου, μαζί με τον Rob Newman, επιτηρητή της παραλίας, βρισκόμαστε πίσω από μία χελώνα η οποία μόλις είχε αρχίσει να σκάβει τη φωλιά της με τα πίσω πτερύγια. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το πίσω δεξιό πτερύγιο της ήταν αρκετά αδύναμο, ίσως τραυματισμένο, και δεν μπορούσε να σκάψει εύκολα. «Την έχω ξαναδεί αυτή τη χελώνα», λέει ο Rob. «Έχει ξαναβγεί τουλάχιστον άλλες 2 φορές χωρίς να καταφέρει να γεννήσει, θα προσπαθήσω να την βοηθήσω». Έτσι χρησιμοποιώντας το χέρι του, βοήθησε τη χελώνα στο σκάψιμο της φωλιάς και μόλις αυτή άρχισε να αφήνει τα αυγά της, ανακουφισμένη πια, το πρόσωπο και των δύο μας ήταν γεμάτο ικανοποίηση και συγκίνηση!

Όταν μία θαλάσσια χελώνα αφήσει στη φωλιά της και το τελευταίο της αυγό, η επόμενη κίνηση που κάνει είναι να καλύψει τη φωλιά και στην συνέχεια να καμουφλάρει τα ίχνη της. Αυτό το κάνει με το να ρίχνει με δύναμη άμμο προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τα δυνατά μπροστινά της πτερύγια. Μία νύχτα, βρισκόμενος πίσω από μία χελώνα που είχε ήδη γεννήσει και κάλυπτε τα αυγά της, άρχισα να ελέγχω το κέλυφός της για να δω αν έχει τραυματισμούς. Τότε, η χελώνα άρχισε το καμουφλάζ της αλλά η πρώτη ʽπτερυγιάʼ με άμμο κατέληξε κατευθείαν στο μάτι μου, τυφλώνοντάς με τελείως. Συζητώντας με άλλους εθελοντές μου είπαν ότι τους έχει συμβεί και αυτούς. Μάλιστα μία εθελόντρια, η Dobro Debska, παρακολουθούσε ενθουσιασμένη, τις κινήσεις της χελώνας έχοντας το στόμα της ανοιχτό με συνέπεια η άμμος που πέταγε η χελώνα να πάει μέσα στο στόμα της! Τις επόμενες νύχτες αποφάσισα να είμαι πιο προσεκτικός στις στιγμές που χελώνα βρίσκεται κοντά σε αυτό το στάδιο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η παρακολούθηση της προσπάθειας του πανάρχαιου αυτού ζώου να διαιωνίσει το είδος του είναι από τις στιγμές που έχω έρθει τόσο κοντά στη φύση όσο ποτέ άλλοτε! Παράλληλα μαθαίνεις να σέβεσαι το ζώο και κατά συνέπεια τη φύση γενικότερα, και αποκτάς ισχυρά κίνητρα για να εργαστείς αφιλοκερδώς για την προστασία του.

Κώστας Παπαφιτσώρος, Εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τρία τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο, ίσως τα καλύτερα της ζωής του μέχρι τώρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!