ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Η πρώτη βραδινή έρευνα που έκανα φέτος ήταν στην παραλία του Γέρακα, στη Ζάκυνθο, μία παραλία που περιβάλλεται από σχετικά μικρούς γκρεμούς και μία ξύλινη ράμπα μήκους πενήντα μέτρων σε οδηγεί από το ύψωμα στην παραλία. Έχοντας εντοπίσει μαζί με τον Tom Backof, υπεύθυνο πεδίου, μία χελώνα στο πίσω μέρος της παραλίας, η οποία δεν είχε ξεκινήσει ακόμα προσπάθεια για την δημιουργία φωλιάς, συμφωνήσαμε να την αφήσουμε μόνη της. Αυτή είναι μία πάγια τακτική, αφού η χελώνα, καθότι πολύ ευαίσθητη σε αυτήν τη φάση, δεν πρέπει να ενοχληθεί καθόλου. Μετά από 15 λεπτά, ο Tom ξεκίνησε να δει, έρποντας πάντα, τι ακριβώς κάνει η χελώνα. Τον βλέπω αμέσως να επιστρέφει. «Κώστα, πρέπει να το δεις αυτό» μου λέει. Η χελώνα κατέβαινε την ξύλινη ράμπα! Και οι δύο υποθέσαμε ότι πρέπει να είχε ανέβει τουλάχιστον την μισή ράμπα! Φυσικά βλέποντας ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέρος που έπρεπε να γεννήσει, κατέβαινε την ράμπα κυριολεκτικά τσουλώντας και επέστρεψε στην θάλασσα. Το να βγει μία χελώνα στην ξηρά χωρίς να γεννήσει είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, και θα ξαναπροσπαθήσει μέχρι να βρει το κατάλληλο σημείο.
Μία βδομάδα αργότερα, στην παραλία του Μαραθονησίου, μαζί με τον Rob Newman, επιτηρητή της παραλίας, βρισκόμαστε πίσω από μία χελώνα η οποία μόλις είχε αρχίσει να σκάβει τη φωλιά της με τα πίσω πτερύγια. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το πίσω δεξιό πτερύγιο της ήταν αρκετά αδύναμο, ίσως τραυματισμένο, και δεν μπορούσε να σκάψει εύκολα. «Την έχω ξαναδεί αυτή τη χελώνα», λέει ο Rob. «Έχει ξαναβγεί τουλάχιστον άλλες 2 φορές χωρίς να καταφέρει να γεννήσει, θα προσπαθήσω να την βοηθήσω». Έτσι χρησιμοποιώντας το χέρι του, βοήθησε τη χελώνα στο σκάψιμο της φωλιάς και μόλις αυτή άρχισε να αφήνει τα αυγά της, ανακουφισμένη πια, το πρόσωπο και των δύο μας ήταν γεμάτο ικανοποίηση και συγκίνηση!
Όταν μία θαλάσσια χελώνα αφήσει στη φωλιά της και το τελευταίο της αυγό, η επόμενη κίνηση που κάνει είναι να καλύψει τη φωλιά και στην συνέχεια να καμουφλάρει τα ίχνη της. Αυτό το κάνει με το να ρίχνει με δύναμη άμμο προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τα δυνατά μπροστινά της πτερύγια. Μία νύχτα, βρισκόμενος πίσω από μία χελώνα που είχε ήδη γεννήσει και κάλυπτε τα αυγά της, άρχισα να ελέγχω το κέλυφός της για να δω αν έχει τραυματισμούς. Τότε, η χελώνα άρχισε το καμουφλάζ της αλλά η πρώτη ʽπτερυγιάʼ με άμμο κατέληξε κατευθείαν στο μάτι μου, τυφλώνοντάς με τελείως. Συζητώντας με άλλους εθελοντές μου είπαν ότι τους έχει συμβεί και αυτούς. Μάλιστα μία εθελόντρια, η Dobro Debska, παρακολουθούσε ενθουσιασμένη, τις κινήσεις της χελώνας έχοντας το στόμα της ανοιχτό με συνέπεια η άμμος που πέταγε η χελώνα να πάει μέσα στο στόμα της! Τις επόμενες νύχτες αποφάσισα να είμαι πιο προσεκτικός στις στιγμές που χελώνα βρίσκεται κοντά σε αυτό το στάδιο.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η παρακολούθηση της προσπάθειας του πανάρχαιου αυτού ζώου να διαιωνίσει το είδος του είναι από τις στιγμές που έχω έρθει τόσο κοντά στη φύση όσο ποτέ άλλοτε! Παράλληλα μαθαίνεις να σέβεσαι το ζώο και κατά συνέπεια τη φύση γενικότερα, και αποκτάς ισχυρά κίνητρα για να εργαστείς αφιλοκερδώς για την προστασία του.
Κώστας Παπαφιτσώρος, Εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τρία τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο, ίσως τα καλύτερα της ζωής του μέχρι τώρα!
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΠΙΔΑΣ» ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/09/2024
Έκκληση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2024
Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2024-2025: Εμπνεύστε την Επόμενη Γενιά Οικολόγων με τον ΑΡΧΕΛΩΝ!
Πέρυσι, 15.000 μαθητές έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ενθουσιάστηκαν μαθαίνοντας για τις προσπάθειες που γίνονται από το Σύλλογο μας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και τα αποτελέσματά τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/09/2024
Σχολή Θαλάσσιας Διατήρησης του LIFE MareNatura: ΑΡΧΕΛΩΝ και ΟΦΥΠΕΚΑ εκπαιδεύουν προσωπικό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Οι συμμετέχοντες έλαβαν εκτενή εκπαίδευση στη βιολογία, τις απειλές και τις μεθόδους προστασίας των θαλάσσιων χελωνών με σκοπό να αποτελέσουν στην συνέχεια μια Ειδική Ομάδα Δράσης που θα λειτουργήσει στα πλαίσια του Προγράμματος LIFE MareNatura.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/08/2024
Ξενοδοχείο της Ζακύνθου αναλαμβάνει δράση για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Από το καλοκαίρι του 2023, το Domes Aulus Zante, Autograph Collection υποστηρίζει το έργο του ΑΡΧΕΛΩΝ στο νησί με την «υιοθεσία» 70 φωλιών της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/08/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκινά ολοκληρωμένη μελέτη για την προστασία των περιοχών φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/08/2024
Ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας: Παρακολουθούμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο
Τον προηγούμενο μήνα, η ομάδα μας ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε 20 θαλάσσιες χελώνες που εντοπίστηκαν κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Δυτικής και Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/07/2024
Επείγουσα πρόσκληση για εθελοντές: Ψάχνεις μια καλοκαιρινή απόδραση με νόημα; Γίνε εθελοντής και σώσε τους νεοσσούς!
Καλούμε επειγόντως εθελοντές για να βοηθήσουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Ελάτε να βοηθήσουμε τους νεοσσούς να φτάσουν στη θάλασσα!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ30/07/2024
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ εφιστά την προσοχή στους λουόμενους των Χανίων: Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα - Δεν τις ταΐζουμε!
Τα περιστατικά επίθεσης χελωνών σε λουόμενους είναι πραγματικά μεμονωμένα. Στις λιγοστές περιπτώσεις που συμβαίνουν τέτοια δυσάρεστα περιστατικά, ο κοινός παρονομαστής είναι ένας: κάποιοι ταΐζουν συστηματικά τις χελώνες στην περιοχή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/07/2024
Σβήστε τα φώτα, αφήστε τις παραλίες σκοτεινές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Όσοι παραθερίζετε φέτος κοντά σε μία παραλία ωοτοκίας και έχετε διαλέξει ένα δωμάτιο με θέα τη θάλασσα, είστε στην πρώτη γραμμή για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ15/07/2024
Οικο-τουρισμός σε Πελοπόννησο και Κρήτη: Εξερευνήστε μια παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα
Μία καταπληκτική οικολογική εμπειρία προσφέρει ο ΑΡΧΕΛΩΝ στους τυχερούς ευαισθητοποιημένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν αυτό το καλοκαίρι σε σημαντικές παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέττα που προστατεύει ο Σύλλογος.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/06/2024
Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!
Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/06/2024
Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!
Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/06/2024
30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών
Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/06/2024
Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!
Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/05/2024
Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν
Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.