ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ
Η πρώτη βραδινή έρευνα που έκανα φέτος ήταν στην παραλία του Γέρακα, στη Ζάκυνθο, μία παραλία που περιβάλλεται από σχετικά μικρούς γκρεμούς και μία ξύλινη ράμπα μήκους πενήντα μέτρων σε οδηγεί από το ύψωμα στην παραλία. Έχοντας εντοπίσει μαζί με τον Tom Backof, υπεύθυνο πεδίου, μία χελώνα στο πίσω μέρος της παραλίας, η οποία δεν είχε ξεκινήσει ακόμα προσπάθεια για την δημιουργία φωλιάς, συμφωνήσαμε να την αφήσουμε μόνη της. Αυτή είναι μία πάγια τακτική, αφού η χελώνα, καθότι πολύ ευαίσθητη σε αυτήν τη φάση, δεν πρέπει να ενοχληθεί καθόλου. Μετά από 15 λεπτά, ο Tom ξεκίνησε να δει, έρποντας πάντα, τι ακριβώς κάνει η χελώνα. Τον βλέπω αμέσως να επιστρέφει. «Κώστα, πρέπει να το δεις αυτό» μου λέει. Η χελώνα κατέβαινε την ξύλινη ράμπα! Και οι δύο υποθέσαμε ότι πρέπει να είχε ανέβει τουλάχιστον την μισή ράμπα! Φυσικά βλέποντας ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέρος που έπρεπε να γεννήσει, κατέβαινε την ράμπα κυριολεκτικά τσουλώντας και επέστρεψε στην θάλασσα. Το να βγει μία χελώνα στην ξηρά χωρίς να γεννήσει είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, και θα ξαναπροσπαθήσει μέχρι να βρει το κατάλληλο σημείο.
Μία βδομάδα αργότερα, στην παραλία του Μαραθονησίου, μαζί με τον Rob Newman, επιτηρητή της παραλίας, βρισκόμαστε πίσω από μία χελώνα η οποία μόλις είχε αρχίσει να σκάβει τη φωλιά της με τα πίσω πτερύγια. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το πίσω δεξιό πτερύγιο της ήταν αρκετά αδύναμο, ίσως τραυματισμένο, και δεν μπορούσε να σκάψει εύκολα. «Την έχω ξαναδεί αυτή τη χελώνα», λέει ο Rob. «Έχει ξαναβγεί τουλάχιστον άλλες 2 φορές χωρίς να καταφέρει να γεννήσει, θα προσπαθήσω να την βοηθήσω». Έτσι χρησιμοποιώντας το χέρι του, βοήθησε τη χελώνα στο σκάψιμο της φωλιάς και μόλις αυτή άρχισε να αφήνει τα αυγά της, ανακουφισμένη πια, το πρόσωπο και των δύο μας ήταν γεμάτο ικανοποίηση και συγκίνηση!
Όταν μία θαλάσσια χελώνα αφήσει στη φωλιά της και το τελευταίο της αυγό, η επόμενη κίνηση που κάνει είναι να καλύψει τη φωλιά και στην συνέχεια να καμουφλάρει τα ίχνη της. Αυτό το κάνει με το να ρίχνει με δύναμη άμμο προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τα δυνατά μπροστινά της πτερύγια. Μία νύχτα, βρισκόμενος πίσω από μία χελώνα που είχε ήδη γεννήσει και κάλυπτε τα αυγά της, άρχισα να ελέγχω το κέλυφός της για να δω αν έχει τραυματισμούς. Τότε, η χελώνα άρχισε το καμουφλάζ της αλλά η πρώτη ʽπτερυγιάʼ με άμμο κατέληξε κατευθείαν στο μάτι μου, τυφλώνοντάς με τελείως. Συζητώντας με άλλους εθελοντές μου είπαν ότι τους έχει συμβεί και αυτούς. Μάλιστα μία εθελόντρια, η Dobro Debska, παρακολουθούσε ενθουσιασμένη, τις κινήσεις της χελώνας έχοντας το στόμα της ανοιχτό με συνέπεια η άμμος που πέταγε η χελώνα να πάει μέσα στο στόμα της! Τις επόμενες νύχτες αποφάσισα να είμαι πιο προσεκτικός στις στιγμές που χελώνα βρίσκεται κοντά σε αυτό το στάδιο.
Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η παρακολούθηση της προσπάθειας του πανάρχαιου αυτού ζώου να διαιωνίσει το είδος του είναι από τις στιγμές που έχω έρθει τόσο κοντά στη φύση όσο ποτέ άλλοτε! Παράλληλα μαθαίνεις να σέβεσαι το ζώο και κατά συνέπεια τη φύση γενικότερα, και αποκτάς ισχυρά κίνητρα για να εργαστείς αφιλοκερδώς για την προστασία του.
Κώστας Παπαφιτσώρος, Εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τρία τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο, ίσως τα καλύτερα της ζωής του μέχρι τώρα!
Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ «ΕΛΠΙΔΑΣ» ΔΙΝΕΙ ΕΛΠΙΔΑ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2024
Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή
«Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2024
«Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/10/2024
Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;
Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/10/2024
Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!
Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.