02/10/2009

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΒΡΑΔΙΝΗΣ ΧΕΛΩΝΙΚΗΣ ΤΡΕΛΑΣ

Η πρώτη βραδινή έρευνα που έκανα φέτος ήταν στην παραλία του Γέρακα, στη Ζάκυνθο, μία παραλία που περιβάλλεται από σχετικά μικρούς γκρεμούς και μία ξύλινη ράμπα μήκους πενήντα μέτρων σε οδηγεί από το ύψωμα στην παραλία. Έχοντας εντοπίσει μαζί με τον Tom Backof, υπεύθυνο πεδίου, μία χελώνα στο πίσω μέρος της παραλίας, η οποία δεν είχε ξεκινήσει ακόμα προσπάθεια για την δημιουργία φωλιάς, συμφωνήσαμε να την αφήσουμε μόνη της. Αυτή είναι μία πάγια τακτική, αφού η χελώνα, καθότι πολύ ευαίσθητη σε αυτήν τη φάση, δεν πρέπει να ενοχληθεί καθόλου. Μετά από 15 λεπτά, ο Tom ξεκίνησε να δει, έρποντας πάντα, τι ακριβώς κάνει η χελώνα. Τον βλέπω αμέσως να επιστρέφει. «Κώστα, πρέπει να το δεις αυτό» μου λέει. Η χελώνα κατέβαινε την ξύλινη ράμπα! Και οι δύο υποθέσαμε ότι πρέπει να είχε ανέβει τουλάχιστον την μισή ράμπα! Φυσικά βλέποντας ότι αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το μέρος που έπρεπε να γεννήσει, κατέβαινε την ράμπα κυριολεκτικά τσουλώντας και επέστρεψε στην θάλασσα. Το να βγει μία χελώνα στην ξηρά χωρίς να γεννήσει είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, και θα ξαναπροσπαθήσει μέχρι να βρει το κατάλληλο σημείο.

Μία βδομάδα αργότερα, στην παραλία του Μαραθονησίου, μαζί με τον Rob Newman, επιτηρητή της παραλίας, βρισκόμαστε πίσω από μία χελώνα η οποία μόλις είχε αρχίσει να σκάβει τη φωλιά της με τα πίσω πτερύγια. Σύντομα συνειδητοποιήσαμε ότι το πίσω δεξιό πτερύγιο της ήταν αρκετά αδύναμο, ίσως τραυματισμένο, και δεν μπορούσε να σκάψει εύκολα. «Την έχω ξαναδεί αυτή τη χελώνα», λέει ο Rob. «Έχει ξαναβγεί τουλάχιστον άλλες 2 φορές χωρίς να καταφέρει να γεννήσει, θα προσπαθήσω να την βοηθήσω». Έτσι χρησιμοποιώντας το χέρι του, βοήθησε τη χελώνα στο σκάψιμο της φωλιάς και μόλις αυτή άρχισε να αφήνει τα αυγά της, ανακουφισμένη πια, το πρόσωπο και των δύο μας ήταν γεμάτο ικανοποίηση και συγκίνηση!

Όταν μία θαλάσσια χελώνα αφήσει στη φωλιά της και το τελευταίο της αυγό, η επόμενη κίνηση που κάνει είναι να καλύψει τη φωλιά και στην συνέχεια να καμουφλάρει τα ίχνη της. Αυτό το κάνει με το να ρίχνει με δύναμη άμμο προς τα πίσω χρησιμοποιώντας τα δυνατά μπροστινά της πτερύγια. Μία νύχτα, βρισκόμενος πίσω από μία χελώνα που είχε ήδη γεννήσει και κάλυπτε τα αυγά της, άρχισα να ελέγχω το κέλυφός της για να δω αν έχει τραυματισμούς. Τότε, η χελώνα άρχισε το καμουφλάζ της αλλά η πρώτη ʽπτερυγιάʼ με άμμο κατέληξε κατευθείαν στο μάτι μου, τυφλώνοντάς με τελείως. Συζητώντας με άλλους εθελοντές μου είπαν ότι τους έχει συμβεί και αυτούς. Μάλιστα μία εθελόντρια, η Dobro Debska, παρακολουθούσε ενθουσιασμένη, τις κινήσεις της χελώνας έχοντας το στόμα της ανοιχτό με συνέπεια η άμμος που πέταγε η χελώνα να πάει μέσα στο στόμα της! Τις επόμενες νύχτες αποφάσισα να είμαι πιο προσεκτικός στις στιγμές που χελώνα βρίσκεται κοντά σε αυτό το στάδιο.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι η παρακολούθηση της προσπάθειας του πανάρχαιου αυτού ζώου να διαιωνίσει το είδος του είναι από τις στιγμές που έχω έρθει τόσο κοντά στη φύση όσο ποτέ άλλοτε! Παράλληλα μαθαίνεις να σέβεσαι το ζώο και κατά συνέπεια τη φύση γενικότερα, και αποκτάς ισχυρά κίνητρα για να εργαστείς αφιλοκερδώς για την προστασία του.

Κώστας Παπαφιτσώρος, Εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ τα τρία τελευταία χρόνια στη Ζάκυνθο, ίσως τα καλύτερα της ζωής του μέχρι τώρα!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!