22/09/2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΤΗΣ ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ

Από το Σάββατο το πρωί 1 Αυγούστου άρχισε να στήνεται η κατασκήνωση της ΧελωνοΠαρέας. Η Ομάδα Νέων του ΑΡΧΕΛΩΝ έστησε και φέτος τις σκηνές της κάτω από τα φιλόξενα λιόδενδρα του camping MELTEMI στην παραλία του Μαυροβουνίου στον Λακωνικό κόλπο.

Η παραλία αυτή έχει επιλεγεί, εδώ και χιλιάδες χρόνια από τις θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta για να φτιάχνουν τις φωλιές τους.

Έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια από τότε που ο ΑΡΧΕΛΩΝ εντόπισε αυτή την παραλία ωοτοκίας και την προστατεύει με εθελοντικό πρόγραμμα.

Έτσι λοιπόν και οι μικροί εθελοντές της ΧελωνοΠαρέας έζησαν 8 μέρες μαζί με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ και μοιράστηκαν μαζί τους όλες τις προσπάθειες προστασίας των φωλιών. Το πρόγραμμα δεν περιοριζόταν μόνο εκεί. Τα μέλη της ΧελωνοΠαρέας πραγματοποίησαν μια ημερήσια εκδρομή στην Μάνη και επισκέφτηκαν παραδοσιακά χωριά αλλά και τον φάρο του Ταίναρου (το νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ευρώπης) μετά από πορεία.

Η καλοκαιρινή αυτή κατασκήνωση, ήταν ένα υποδειγματικό παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και αγωγής πανελλήνιας εμβέλειας (παιδιά από Αθήνα, Κρήτη, Λακωνία, κλπ). Η κατασκήνωση της ΧΕΛΩΝΟΠΑΡΕΑΣ πέτυχε κάτι μοναδικό. Με την καθημερινή φυσική ζωή στην κατασκήνωση των εθελοντών να προάγει μια μάθηση γνωστική, ζωντανή και ψυχαγωγική. Χαρακτηριστικά της είναι η ενεργός μάθηση, η εκτός των θυρών εκπαίδευση, η σύνθεση της ατομικής δράσης σε ομαδική δουλειά.

Το σύνολο των δραστηριοτήτων της κάλυψαν ξεχωριστά τις διαστάσεις των γνωστικών, κοινωνικο-συναισθηματικών και ψυχοκινητικών στόχων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η κατασκήνωσή μας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη της FOOD PLUS (εστιατόρια Pizza Hut & KFC) και την πολύ σκληρή δουλειά των Όλγα Καραδάκη, Ντίνα Ζαφείρη, Θανάση Μπένο-Πάμερ, Κωνσταντίνο Λυγερό, Έφη Σκαρμούτσου, Αθηνά Τσεκούρα και Θεόδωρο Μπένο-Πάλμερ, που στελέχωσαν την κατασκήνωση και τους ευχαριστούμε πολύ.(ΘΜΠ)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/10/2025

    Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/10/2025

    Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!

    Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/10/2025

    “Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα

    11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/10/2025

    Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας

    Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/09/2025

    Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων

    Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    26/09/2025

    Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/09/2025

    Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο

    Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    19/09/2025

    Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό

    Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/09/2025

    Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!

    Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/09/2025

    Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά

    Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/09/2025

    Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία

    Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/08/2025

    Χελωνοδρομίες στα Χανιά, 7 Σεπτεμβρίου: Για όλους όσους αγαπούν το τρέξιμο και τις θαλάσσιες χελώνες

    Οι Χελωνοδρομίες αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τους συμμετέχοντες να συνδυάσουν την άθληση με την προσφορά στη φύση, στηρίζοντας ενεργά την προστασία ενός από τα πιο εμβληματικά θαλάσσια είδη της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    27/08/2025

    Οι πολίτες μας βοηθούν να χαρτογραφήσουμε την σποραδική ωοτοκία των χελωνών στο Ιόνιο

    Αυτή η μελέτη είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς υπογραμμίζει τη δύναμη της επιστήμης των πολιτών. Τα μάτια του κοινού στις παραλίες, η επαφή μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και τα νέα εργαλεία αναφοράς διευρύνουν την κατανόησή μας για την ωοτοκία των χελωνών πέρα από τις παραλίες που παρακολουθούμε.

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/08/2025

    Η απαξίωση των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών υπονομεύει την ίδια την κοινωνία και τη θεσμική λειτουργία της Δημοκρατίας

    Κοινή Επιστολή 67 Οργανώσεων και Δικτύων της Κοινωνίας των Πολιτών στον Πρωθυπουργό

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/08/2025

    Απαγόρευση θήρας στη Χίο: Ανάσα ζωής για το καμένο νησί

    Με τις καμένες εκτάσεις της Χίου να καπνίζουν ακόμη και την κυνηγετική περίοδο εντός των πυλών, 21 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, απευθύνουν επείγον αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τη Διεύθυνση Δασών Χίου για την άμεση καθολική απαγόρευση της θήρας σε όλο το νησί.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!