15/11/2017

Αλιεία και εκθαλασσώσεις θαλάσσιων χελωνών στον Κυπαρόσσιακο Κόλπο

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι ένα από τα αρχαιότερα είδη πανίδας που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στη Γη. Τα αρχεία των απολιθωμάτων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι θαλάσσιες χελώνες είναι σύγχρονες των δεινοσαύρων. Αν και οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, οι χελώνες συνεχίζουν να επιβιώνουν έως σήμερα. Παρόλα αυτά στις μέρες μας οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους από διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, με την αλιεία να θεωρείται μία από τις βασικότερες που απειλούν την επιβίωση των ειδών αυτών.

alieia-kai-ekthalasswseis-thalassiwn-xelwnwn-ston-kyparossiako-kolpo-Kyparissia_Gulf.jpg

Κάθε χρόνο, στην περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου και από φέτος, με την πολύτιμη βοήθεια του προγράμματος LIFE Euroturtles στην περιοχή και του Βορείου Κυπαρισσιακού κόλπου, οι ερευνητές του ΑΡΧΕΛΩΝ καταγράφουν με επιτόπια παρατήρηση οποιαδήποτε εκθαλάσσωση χελώνας. Ειδικότερα για την θερινή περίοδο 2017, από αρχές Μαΐου έως αρχές Οκτώβρη, έχουν καταγραφεί τέσσερα περιστατικά εκθαλασσώσεων (νεκρών χελωνών) όπου τα αίτια θανάτου συνδέονται με συγκεκριμένες αλιευτικές δραστηριότητες. Από δίχτυα ψαρέματος μπλεγμένα στα πτερύγια μέχρι και αγκίστρια από παραγάδια καρφωμένα στο σώμα τους.

Είναι σημαντικό εδώ να διευκρινίσουμε ότι, καθότι ερπετά, οι θαλάσσιες χελώνες διαθέτουν πνευμόνια. Οι χελώνες πολλές φορές όταν παγιδευτούν με κάποιον τρόπο σε αλιευτικά εργαλεία δεν μπορούν να εξέλθουν στην επιφάνεια του νερού για να αναπνεύσουν και πεθαίνουν. Η συχνότητα της αναπνοής τους σχετίζεται με το επίπεδο δραστηριότητας. Μια χελώνα η οποία αναπαύεται ή κοιμάται, για παράδειγμα, μπορεί να παραμείνει υποβρύχια για 4-7 ώρες. Ωστόσο, μια χελώνα η οποία είναι μπλεγμένη σε αλιευτικά εργαλεία και επομένως βρίσκεται υπό κατάσταση στρες χρησιμοποιεί γρήγορα το οξυγόνο που είναι αποθηκευμένο στο σώμα της και μπορεί να πνιγεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE EUROTURTLES, στοχεύουμε στη μείωση της θνησιμότητας θαλάσσιων χελωνών από αλιευτικά εργαλεία με δράσεις όπως: ενημέρωση ψαράδων, διαμοιρασμός ειδικών εργαλείων για απελευθέρωση παγιδευμένων χελωνών, καθαρισμός βυθού από εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία και αναβάθμιση του δικτύου διάσωσης και του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής.

Σημαντικός αρωγός στις προσπάθειες του ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή των εκθαλασσώσεων καθώς και στην διάσωση των τραυματισμένων χελωνών αποτελεί το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα καθώς και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Οποιοσδήποτε δει μία τραυματισμένη ή νεκρή χελώνα παρακαλείται να ενημερώσει τις τοπικές Λιμενικές Αρχές και τον ΑΡΧΕΛΩΝ για την καταγραφή ή την άμεση διάσωσή της.

Τηλέφωνο Εθνικού Δικτύου Διάσωσης θαλασσίων χελωνών: 210 8944444, 6941 511 511

Γιάννης Χαλκιάς, Βοηθός Προγράμματος Πελοποννήσου

Πολύμνια Νεστορίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Πελοποννήσου (τηλ.: 6951009785)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/12/2024

    Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.

    Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/12/2024

    O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.

    Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    04/12/2024

    Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης

    Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    03/12/2024

    Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!

    Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    29/11/2024

    Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού

    Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    25/11/2024

    Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!

    Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/11/2024

    Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    14/11/2024

    Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!

    Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    12/11/2024

    Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα

    Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    11/11/2024

    Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!

    Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    28/10/2024

    Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο

    Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/10/2024

    Μεγαλώνοντας μέσα από τις προκλήσεις: Η μεταμόρφωση ενός εθελοντή

    «Μέσα από τον εθελοντισμό στα Χανιά, μπόρεσα να ξεπεράσω τα όριά μου και να ανακαλύψω έναν νέο κόσμο», λέει η Hyerim Ryu, μιλώντας για την εμπειρία της 5 εβδομάδων εθελοντισμού με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    21/10/2024

    «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία και άσκηση στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Φέτος, με τις «υποτροφίες» δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί οικονομικά η συμμετοχή μικρού αριθμού ατόμων από την Ελλάδα (για εθελοντισμό ή/και πρακτική άσκηση φοιτητών) στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    18/10/2024

    Υπάρχει πρόοδος στην δημιουργία ενός ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο;

    Η ίδρυση ενιαίου Θαλάσσιου Πάρκου στο Ιόνιο μπορεί να αποτελέσει σημείο σταθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών της Μεσογείου.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/10/2024

    Κοινό ΔT: Απροστάτευτοι οι πυρήνες θαλάσσιας βιοποικιλότητας της Ελλάδας!

    Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των σημαντικότερων ελληνικών θαλάσσιων βιοτόπων και επιτακτική ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις εντοπίζει έκθεση εννέα περιβαλλοντικών οργανισμών.

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!