ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.

«Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να μάχεται τη φύση για να επιβιώσει. Αυτό τον αιώνα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι, για να επιβιώσει, πρέπει να τη προστατεύσει».
Jacques Yves Cousteau

 

Κατά τους χειμερινούς μήνες, θαλάσσιες χελώνες που πάσχουν από υποθερμία καταφθάνουν και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης. Πάρα ταύτα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, έξι από τις δέκα αφιχθείς χελώνες είχαν πληγές στο κεφάλι ή το λαιμό σκοπίμως προκληθείσες από ανθρώπινη δράση και τέσσερις από αυτές τις έξι έφθασαν από το κοντινό νησί της Σαλαμίνας.

Δυστυχώς τέσσερις από τις νέες χελώνες πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους εξαιτίας των τραυμάτων τους.

Έχει υπολογιστεί ότι στους 1000 μόνο 1-2 νεοσσοί θαλάσσιων χελωνών επιβιώνουν παρά τους φυσικούς θηρευτές και κινδύνους, για να φτάσουν στην ηλικία της αναπαραγωγικής ωριμότητας (περίπου 20 χρόνια). Σκεφτείτε να προσθέσουμε και τα ανθρωπογενή εμπόδια, όπως τη καταστροφή παραλιών ωοτοκίας, μόλυνση της θάλασσας (πλαστικά, διαρροές πετρελαίου, τοξικά, χημικά κλπ.), ορισμένες αλιευτικές πρακτικές, εμπορική εκμετάλλευση, μη εφαρμογή των νόμων που καθορίζουν τη προστασία της χελώνας, και σκόπιμες προσπάθειες θανάτωσης χελωνών.

 

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Πρώτα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διάσωση αυτών των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Χάρη στη φροντίδα σας, το αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας και τις προσπάθειές σας, αυτά τα ζώα (που προστατεύονται με τοπική και διεθνή νομοθεσία), έχουν μια ευκαιρία να υποβληθούν σε θεραπεία και να αναρρώσουν από τα τραύματά τους.

Η «Παναγιώτα», η πρώτη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018, αφίχθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018 από την Ηγουμενίτσα. Η καρέτα, με μήκος καβουκιού 68εκ. και βάρος 38κιλά, δεν είχε εμφανή τραύματα αλλά ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη και στρεσαρισμένη. Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι το ζώο υπέφερε από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Υποβλήθηκε σε θεραπεία αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά και έτσι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2018.

Η «Ρόζα» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Ιανουαρίου 2018 από την κοντινή Αίγινα. Ήταν μια μικρή καρέτα με μήκος καβουκιού 26εκ. και βάρος μόλις 2κιλά. Και αυτή η χελώνα δεν είχε ορατά τραύματα αλλά ήταν πολύ αδύναμη. Της δόθηκε εντατική επείγουσα αλλά δυστυχώς πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2018.

Η «Θέμις» έφθασε από το Αιάντειο της Σαλαμίνας στις 28 Ιανουαρίου 2018 με σοβαρότατο τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Είχε μήκος καβουκιού 55εκ. και βάρος 18,5κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2018 εξαιτίας των πληγών της.

Η «Ειρήνη» έφθασε στις 30 Ιανουαρίου 2018 από το Βουκάρι Σαλαμίνας με τραύμα στο κεφάλι. Έχει μήκος καβουκιού 56,5εκ. και βάρος 18κιλά. Ευτυχώς η πληγή δεν είναι πολύ βαθιά. Η «Ειρήνη» είναι πολύ δραστήρια και αυτή τη στιγμή ταΐζεται με σωλήνα. Πιστεύουμε ότι συν τω χρόνο και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να γίνει καλά και να επανενταχθεί στη θάλασσα.

Η «Αναστασία» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέσω της Μονάδας Εξωτικών και Άγριων Ζώων (επικεφαλής η κα. Ν Κομνηνού) της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και είχε υποβληθεί σε εντατική θεραπεία. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 80εκ. και βάρος 40κιλά, διασώθηκε αρχικά από τη Νέα Μηχανιώνα του Θερμαϊκού. Έχει ένα πολύ βαθύ, σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Μετά από 5 μέρες θεραπείας, η πληγή έπαψε να αιμορραγεί και η κατάσταση της είναι τώρα πιο σταθερή. Δε μπορεί όμως ακόμη να τραφεί μόνη της και ταΐζεται με σωλήνα. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της δε μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το αν θα επιβιώσει ή όχι. Πολλές ευχαριστίες στη κα. Κομνηνού και τους συνεργάτες της για τις προσπάθειες τους να σώσουν τη χελώνα.

Η «Jade» ήταν η πρώτη πράσινη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018. Αφίχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα με πολύ βαθύ τραύμα στο λαιμό, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 46,5εκ. και βάρος 12 κιλά, ήταν πολύ αδύναμη και μόνο τα μάτια της ανταποκρίνονταν όσο εξεταζόταν. Παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να σωθεί, δυστυχώς πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 υποκύπτοντας στα τραύματά της.

Η «Ερμιόνη» βρέθηκε στον Άγιο Σώστη Ζακύνθου και εστάλη στο Κέντρο Διάσωσης στις 8 Φεβρουαρίου 2018 από τους ανθρώπους του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η ακτινογραφία έδειξε ότι αυτή η καρέτα είχε καταπιεί 2 αγκίστρια. Το ανώτερο αφαιρέθηκε εύκολα λόγω της θέσης του, το δεύτερο ήταν βαθύτερα στο σώμα της χελώνας. Ευτυχώς ο κτηνίατρος μπόρεσε να αφαιρέσει και τα δυο αγκίστρια. Η «Ερμιόνη» αναρρώνει καλά, τρέφεται μόνη της και είναι καλή υποψήφια για επανένταξη στη θάλασσα φέτος.

Ο «Πρίαμος», μια αρσενική καρέτα μήκους καβουκιού 78εκ. και βάρους 51,5κιλά, διασώθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία στη Σύρο. Η χελώνα, με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση, έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιμενικοί της Σύρου ασχολήθηκαν εντατικά με τη φροντίδα και διάσωση αυτής της χελώνας. Οδήγησαν αμέσως τον «Πρίαμο» σε τοπικό κτηνίατρο για επείγουσα θεραπεία και, ενώ ήταν ακόμη στο γραφείο του κτηνιάτρου, τηλεφώνησαν στην Ειρήνη (Συντονίστρια Δικτύου Αποκατάστασης και Διάσωσης) στο Κέντρο Διάσωσης, η οποία μίλησε κατευθείαν με το κτηνίατρο. Επιπλέον, η Λιμενική Αστυνομία οδήγησε η ίδια τον «Πρίαμο» στο λιμάνι και παρέμεινε εκεί για μια ώρα μέχρι να έρθει το φέρυ-μποτ για Λαύριο και να βρεθεί πάνω στο πλοίο η χελώνα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον αξιωματικό κο. Πρίντεζη και τα μέλη της ομάδας του για την υποδειγματική συνεργασία και φροντίδα όσον αφορά τη διάσωση ενός απειλούμενου άγριου ζώου. Ο κος. Πρίντεζης κάλεσε και το Κέντρο Διάσωσης την επόμενη μέρα για να ρωτήσει πώς τα πήγαινε η χελώνα.

H «Γεωργία» έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα. Η θηλυκή καρέτα με μήκος καβουκιού 67εκ. και βάρος 35κιλά έχει τραύμα στο κεφάλι επίτηδες προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Διάσωσης μόλις βρήκαν τη σοβαρά τραυματισμένη χελώνα. Αφού συνεννοήθηκε με την Ειρήνη, η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας μετέφερε τη χελώνα (με αυτοκίνητο και πλοίο) στο Πέραμα και περίμενε εκεί για να μεταβιβαστεί η «Γεωργία» στους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ευχαριστίες προς τη Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας για τη συνεργασία και φροντίδα, τους ευχαριστούμε επίσης που έκαναν «ένα βήμα παραπέρα» για να βοηθήσουν τη χελώνα.

Ο «Κρέων» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Κύθνο στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Με μήκος καβουκιού 35εκ. και βάρος 6,3κιλά, η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα (εκτός από μια ουλή στο πτερύγιό του από παλιότερη εμπλοκή με πετονιά ή δίχτυ), αλλά ήταν αδύναμη και εξαντλημένη, σχεδόν ετοιμοθάνατη. Η ακτινογραφία δεν έδειξε κάποιο πρόβλημα και πιστεύεται ότι η χελώνα είχε πιθανότατα καταπιεί πετονιά. Της χορηγήθηκαν φαρμακευτικά έλαια για να βοηθήσουν και χάρη σε αυτά η πετονιά πέρασε κανονικά.

Ενημέρωση για τις χελώνες που ήδη νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης

Ο «Sylvan» που είχε αφιχθεί εξαντλημένος στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά και με τραύματα στο κεφάλι και το πλαστρόν, τώρα πάει πολύ καλύτερα. Το Φεβρουάριο του 2018, με τη βοήθεια φαρμακευτικών ελαίων πέρασε η πετονιά φυσιολογικά αλλά ταΐζεται με το χέρι επειδή δε μπορεί ακόμα να καταδυθεί. Το αγκίστρι δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί λόγω της θέσης του. Ευτυχώς το μέγεθος του αγκιστριού δεν είναι πολύ επικίνδυνο σε σχέση με το μέγεθος της χελώνας, αλλά παρακολουθείται και γίνονται συζητήσεις για το τι άλλο μπορεί να γίνει.

Η «Μύρινα» , μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από ανθρώπινη δράση, είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 από τη παραλία του Αγ. Παύλου της Λήμνου. Τη χελώνα την εντόπισαν και έσωσαν μέλη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που είχαν παραστεί στη κηδεία του Παύλου Τσάρου, Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης και Αποκατάστασης για πάνω από 10 χρόνια. Η «Μύρινα» δυστυχώς πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 2018, αποτέλεσμα των τραυμάτων της.

Η «Αγάπη» είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Σούδα με σοβαρότατο τραύμα το κεφάλι, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Δυστυχώς πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2018.

 

Γνωρίζετε ότι...

Μερικές θαλάσσιες χελώνες διαφορετικών ειδών μπορούν να ζευγαρώσουν παράγοντας βιώσιμα υβρίδια. Υπάρχουν αρκετά σχετικά επιστημονικά άρθρα στο διαδίκτυο. Π.χ. μια ερευνητική μελέτη που έγινε στη Βραζιλία με τίτλο «Σύγκριση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος υβριδικών θαλάσσιων χελωνών με τα πατρικά είδη» από τους Soares et al (2017), δημοσιευμένη στο the journal Marine Biology, ερεύνησε τη διασταύρωση καρέτα και κεραμοχελώνας. Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο εδώ: http://www.hawksbill.org/wp-content/uploads/2003/10/Seminoff_etal_2003_CM-EI_Hybrid_BMS.pdf.


 

Joanne Stournara
(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)


 


 

Navigation

Social Media