18/04/2018

Εμπειρίες της ομάδας εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης το χειμώνα που μας πέρασε

Η ομάδα των Ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώνει πολύ τακτικά δράσεις που είτε έχουν σχέση με τις θαλάσσιες χελώνες είτε όχι, και μέσα από αυτές αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους που όμως ενώνονται με έναν κοινό σκοπό...

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρόσφατες δράσεις τους μέσα από τη δική τους προσωπική εμπειρία από το χειμώνα που μας πέρασε.

Αρχαιολογικό Μουσείο

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-archeological_museum.jpg

Όταν έρχεσαι στην Ελλάδας, μοιάζει λες και βαδίζεις μέσα στην ιστορία. Σε όλο τον κόσμο μαθαίνουμε από παιδιά για τους μύθους, τους θεούς και τις θεές.

Έτσι, όταν πήγαμε με τους εθελοντές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένιωσα λες και συναντούσα και πάλι αυτή τη μυθολογία. Ειδικά, λόγω του γεγονότος ότι η ανακάλυψη του μουσείου γίνεται μέσα από τις διάφορες περιόδους της Ελληνικής τέχνης από την νεολιθική εποχή, στη κυκλαδική και μετά στη μυκηναϊκή.

Κάπως πιο παιδικά, στο δεύτερο όροφο, οι μαύροι και οι κόκκινοι αμφορείς με τις μορφές με έκαναν να νιώσω ότι ήμουν στην ταινία της Disney, Ηρακλής που είχα δει όταν ήμουν μικρή.

Τελειώσαμε πηγαίνοντας για κρητικό φαγητό. Το κερασάκι στη τούρτα σε μια όμορφη βραδιά ανακάλυψης!

Camille Bonaventure

Dolphin Man

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dolphin_man2.jpg

Ο Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, κάθε εβδομάδα επιδιώκει να πραγματοποιεί κάποιες δραστηριότητες για να φέρει πιο κοντά εθελοντές ξένους και Έλληνες. Μέσα από αυτό αναπτύσσονται φιλίες πραγματικές που εξελίσσονται σε κάτι πολύ όμορφο γιατί ανταλλάσσεις γνώσεις και κουλτούρες με παιδιά από όλο τον κόσμο. Έτυχε να παρευρίσκομαι και εγώ σε μια από αυτές τις εξόδους-δραστηριότητες, που αφορούσε ένα ντοκιμαντέρ το Dolphin Man. Σαν λάτρεις της θάλασσας αλλά και του περιβάλλοντος, θεωρώ ότι ήταν ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Έβλεπες έναν άνθρωπο αληθινό, με αγάπη και θέληση για αυτό που κάνει, με απώτερο στόχο να μεταφέρει την γνώση και το συναίσθημα που νιώθει κάτω από το νερό σε νέους ανθρώπους, κάτι αντίστοιχο νιώθω ότι το καταφέρνει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Μεταδίδει την αγάπη και την γνώση που έχει για τις Θαλάσσιες Χελώνες και την φύση, και μέσα από αυτό καταφέρνει να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Νιώθω τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και που έτυχε να δω αυτό το ντοκιμαντέρ, γιατί με έκανε να θυμηθώ πράγματα του εαυτού μου που είχα ξεχάσει και με παρακίνησε να θέσω νέους στόχους για το μέλλον μου. Προτείνω να το δουν αυτό το ντοκιμαντέρ όλοι, αξίζει.

Σεβαστή Καποτά

«Οικογενειακά» δείπνα

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dinner.jpg

Όπως πιθανόν γνωρίζετε ήδη, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένας συρμός από παλαιά βαγόνια τρένου, που μας δώρισε ο ΟΣΕ, για να στεγαστούμε. Στο ένα από αυτά, που το ονομάζουμε "Σεκάνια", κατά παράδοση διοργανώνουμε τα πολυεθνικά, "οικογενειακά", όπως μου αρέσει να λέω, δείπνα μας , όπου Έλληνες και ξένοι εθελοντές ετοιμάζουν κάθε λογής αλμυρό ή γλυκό έδεσμα για να εκπροσωπήσει επάξια την χώρα τους, και να κερδίσει τις εντυπώσεις! Στην τελευταία αυτή μάζωξη, κάποια στιγμή μέσα στην φασαρία από τα γέλια και τις ιστορίες για χελώνες και "χελωνάδες", χαμένος στον κόσμο μου για λίγο, αναρωτήθηκα: Αυτοί οι άνθρωποι που κατασκεύασαν αυτά τα βαγόνια την δεκαετία του 30, θα φανταζόντουσαν ποτέ ότι πολλά χρόνια αργότερα, το δημιούργημα τους θα στέγαζε τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που μπορεί να γνωρίσει κάποιος στην ζωή του; Από κάθε γωνιά της Γης μας, σαν μία οικογένεια που δεν γνωρίζει χρώμα, γλώσσα, θρησκεία ή άλλη διάκριση της έξω κοινωνίας, η οποία, με την σκληρή δουλειά της όχι μόνο προστατεύει τον πλανήτη μας, αλλά παράλληλα προάγει την αδελφοσύνη και την ειρήνη, σε έναν κόσμο που "φλέγεται" γύρο μας! Αυτή είναι η οικογένειά που ονομάζουμε "ARCHELON Bubble"!

Μιχάλης Μωραΐτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!