18/04/2018

Εμπειρίες της ομάδας εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης το χειμώνα που μας πέρασε

Η ομάδα των Ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώνει πολύ τακτικά δράσεις που είτε έχουν σχέση με τις θαλάσσιες χελώνες είτε όχι, και μέσα από αυτές αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους που όμως ενώνονται με έναν κοινό σκοπό...

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρόσφατες δράσεις τους μέσα από τη δική τους προσωπική εμπειρία από το χειμώνα που μας πέρασε.

Αρχαιολογικό Μουσείο

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-archeological_museum.jpg

Όταν έρχεσαι στην Ελλάδας, μοιάζει λες και βαδίζεις μέσα στην ιστορία. Σε όλο τον κόσμο μαθαίνουμε από παιδιά για τους μύθους, τους θεούς και τις θεές.

Έτσι, όταν πήγαμε με τους εθελοντές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένιωσα λες και συναντούσα και πάλι αυτή τη μυθολογία. Ειδικά, λόγω του γεγονότος ότι η ανακάλυψη του μουσείου γίνεται μέσα από τις διάφορες περιόδους της Ελληνικής τέχνης από την νεολιθική εποχή, στη κυκλαδική και μετά στη μυκηναϊκή.

Κάπως πιο παιδικά, στο δεύτερο όροφο, οι μαύροι και οι κόκκινοι αμφορείς με τις μορφές με έκαναν να νιώσω ότι ήμουν στην ταινία της Disney, Ηρακλής που είχα δει όταν ήμουν μικρή.

Τελειώσαμε πηγαίνοντας για κρητικό φαγητό. Το κερασάκι στη τούρτα σε μια όμορφη βραδιά ανακάλυψης!

Camille Bonaventure

Dolphin Man

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dolphin_man2.jpg

Ο Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, κάθε εβδομάδα επιδιώκει να πραγματοποιεί κάποιες δραστηριότητες για να φέρει πιο κοντά εθελοντές ξένους και Έλληνες. Μέσα από αυτό αναπτύσσονται φιλίες πραγματικές που εξελίσσονται σε κάτι πολύ όμορφο γιατί ανταλλάσσεις γνώσεις και κουλτούρες με παιδιά από όλο τον κόσμο. Έτυχε να παρευρίσκομαι και εγώ σε μια από αυτές τις εξόδους-δραστηριότητες, που αφορούσε ένα ντοκιμαντέρ το Dolphin Man. Σαν λάτρεις της θάλασσας αλλά και του περιβάλλοντος, θεωρώ ότι ήταν ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Έβλεπες έναν άνθρωπο αληθινό, με αγάπη και θέληση για αυτό που κάνει, με απώτερο στόχο να μεταφέρει την γνώση και το συναίσθημα που νιώθει κάτω από το νερό σε νέους ανθρώπους, κάτι αντίστοιχο νιώθω ότι το καταφέρνει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Μεταδίδει την αγάπη και την γνώση που έχει για τις Θαλάσσιες Χελώνες και την φύση, και μέσα από αυτό καταφέρνει να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Νιώθω τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και που έτυχε να δω αυτό το ντοκιμαντέρ, γιατί με έκανε να θυμηθώ πράγματα του εαυτού μου που είχα ξεχάσει και με παρακίνησε να θέσω νέους στόχους για το μέλλον μου. Προτείνω να το δουν αυτό το ντοκιμαντέρ όλοι, αξίζει.

Σεβαστή Καποτά

«Οικογενειακά» δείπνα

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dinner.jpg

Όπως πιθανόν γνωρίζετε ήδη, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένας συρμός από παλαιά βαγόνια τρένου, που μας δώρισε ο ΟΣΕ, για να στεγαστούμε. Στο ένα από αυτά, που το ονομάζουμε "Σεκάνια", κατά παράδοση διοργανώνουμε τα πολυεθνικά, "οικογενειακά", όπως μου αρέσει να λέω, δείπνα μας , όπου Έλληνες και ξένοι εθελοντές ετοιμάζουν κάθε λογής αλμυρό ή γλυκό έδεσμα για να εκπροσωπήσει επάξια την χώρα τους, και να κερδίσει τις εντυπώσεις! Στην τελευταία αυτή μάζωξη, κάποια στιγμή μέσα στην φασαρία από τα γέλια και τις ιστορίες για χελώνες και "χελωνάδες", χαμένος στον κόσμο μου για λίγο, αναρωτήθηκα: Αυτοί οι άνθρωποι που κατασκεύασαν αυτά τα βαγόνια την δεκαετία του 30, θα φανταζόντουσαν ποτέ ότι πολλά χρόνια αργότερα, το δημιούργημα τους θα στέγαζε τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που μπορεί να γνωρίσει κάποιος στην ζωή του; Από κάθε γωνιά της Γης μας, σαν μία οικογένεια που δεν γνωρίζει χρώμα, γλώσσα, θρησκεία ή άλλη διάκριση της έξω κοινωνίας, η οποία, με την σκληρή δουλειά της όχι μόνο προστατεύει τον πλανήτη μας, αλλά παράλληλα προάγει την αδελφοσύνη και την ειρήνη, σε έναν κόσμο που "φλέγεται" γύρο μας! Αυτή είναι η οικογένειά που ονομάζουμε "ARCHELON Bubble"!

Μιχάλης Μωραΐτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!