18/04/2018

Εμπειρίες της ομάδας εθελοντών του Κέντρου Διάσωσης το χειμώνα που μας πέρασε

Η ομάδα των Ελλήνων εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ διοργανώνει πολύ τακτικά δράσεις που είτε έχουν σχέση με τις θαλάσσιες χελώνες είτε όχι, και μέσα από αυτές αναπτύσσεται μια δυνατή σχέση ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους που όμως ενώνονται με έναν κοινό σκοπό...

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες πρόσφατες δράσεις τους μέσα από τη δική τους προσωπική εμπειρία από το χειμώνα που μας πέρασε.

Αρχαιολογικό Μουσείο

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-archeological_museum.jpg

Όταν έρχεσαι στην Ελλάδας, μοιάζει λες και βαδίζεις μέσα στην ιστορία. Σε όλο τον κόσμο μαθαίνουμε από παιδιά για τους μύθους, τους θεούς και τις θεές.

Έτσι, όταν πήγαμε με τους εθελοντές στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ένιωσα λες και συναντούσα και πάλι αυτή τη μυθολογία. Ειδικά, λόγω του γεγονότος ότι η ανακάλυψη του μουσείου γίνεται μέσα από τις διάφορες περιόδους της Ελληνικής τέχνης από την νεολιθική εποχή, στη κυκλαδική και μετά στη μυκηναϊκή.

Κάπως πιο παιδικά, στο δεύτερο όροφο, οι μαύροι και οι κόκκινοι αμφορείς με τις μορφές με έκαναν να νιώσω ότι ήμουν στην ταινία της Disney, Ηρακλής που είχα δει όταν ήμουν μικρή.

Τελειώσαμε πηγαίνοντας για κρητικό φαγητό. Το κερασάκι στη τούρτα σε μια όμορφη βραδιά ανακάλυψης!

Camille Bonaventure

Dolphin Man

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dolphin_man2.jpg

Ο Σύλλογος προστασίας της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, κάθε εβδομάδα επιδιώκει να πραγματοποιεί κάποιες δραστηριότητες για να φέρει πιο κοντά εθελοντές ξένους και Έλληνες. Μέσα από αυτό αναπτύσσονται φιλίες πραγματικές που εξελίσσονται σε κάτι πολύ όμορφο γιατί ανταλλάσσεις γνώσεις και κουλτούρες με παιδιά από όλο τον κόσμο. Έτυχε να παρευρίσκομαι και εγώ σε μια από αυτές τις εξόδους-δραστηριότητες, που αφορούσε ένα ντοκιμαντέρ το Dolphin Man. Σαν λάτρεις της θάλασσας αλλά και του περιβάλλοντος, θεωρώ ότι ήταν ένα από τα καλύτερα ντοκιμαντέρ που έχω δει ποτέ στην ζωή μου. Έβλεπες έναν άνθρωπο αληθινό, με αγάπη και θέληση για αυτό που κάνει, με απώτερο στόχο να μεταφέρει την γνώση και το συναίσθημα που νιώθει κάτω από το νερό σε νέους ανθρώπους, κάτι αντίστοιχο νιώθω ότι το καταφέρνει και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Μεταδίδει την αγάπη και την γνώση που έχει για τις Θαλάσσιες Χελώνες και την φύση, και μέσα από αυτό καταφέρνει να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Νιώθω τυχερή που βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και που έτυχε να δω αυτό το ντοκιμαντέρ, γιατί με έκανε να θυμηθώ πράγματα του εαυτού μου που είχα ξεχάσει και με παρακίνησε να θέσω νέους στόχους για το μέλλον μου. Προτείνω να το δουν αυτό το ντοκιμαντέρ όλοι, αξίζει.

Σεβαστή Καποτά

«Οικογενειακά» δείπνα

empeiries-ths-omadas-ethelontwn-tou-kentrou-diaswshs-to-xeimwna-pou-mas-perase-dinner.jpg

Όπως πιθανόν γνωρίζετε ήδη, οι εγκαταστάσεις του Κέντρου διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένας συρμός από παλαιά βαγόνια τρένου, που μας δώρισε ο ΟΣΕ, για να στεγαστούμε. Στο ένα από αυτά, που το ονομάζουμε "Σεκάνια", κατά παράδοση διοργανώνουμε τα πολυεθνικά, "οικογενειακά", όπως μου αρέσει να λέω, δείπνα μας , όπου Έλληνες και ξένοι εθελοντές ετοιμάζουν κάθε λογής αλμυρό ή γλυκό έδεσμα για να εκπροσωπήσει επάξια την χώρα τους, και να κερδίσει τις εντυπώσεις! Στην τελευταία αυτή μάζωξη, κάποια στιγμή μέσα στην φασαρία από τα γέλια και τις ιστορίες για χελώνες και "χελωνάδες", χαμένος στον κόσμο μου για λίγο, αναρωτήθηκα: Αυτοί οι άνθρωποι που κατασκεύασαν αυτά τα βαγόνια την δεκαετία του 30, θα φανταζόντουσαν ποτέ ότι πολλά χρόνια αργότερα, το δημιούργημα τους θα στέγαζε τους πιο καταπληκτικούς ανθρώπους που μπορεί να γνωρίσει κάποιος στην ζωή του; Από κάθε γωνιά της Γης μας, σαν μία οικογένεια που δεν γνωρίζει χρώμα, γλώσσα, θρησκεία ή άλλη διάκριση της έξω κοινωνίας, η οποία, με την σκληρή δουλειά της όχι μόνο προστατεύει τον πλανήτη μας, αλλά παράλληλα προάγει την αδελφοσύνη και την ειρήνη, σε έναν κόσμο που "φλέγεται" γύρο μας! Αυτή είναι η οικογένειά που ονομάζουμε "ARCHELON Bubble"!

Μιχάλης Μωραΐτης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/06/2023

  Η Τρούφα ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας με τη βοήθεια των μαθητών!

  Η Τρούφα, το χελωνάκι – σύμβολο των διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξίδεψε στις 4 γωνιές της Ελλάδας και έκανε επίσης μια μικρή απόδραση στη Νότιο Αφρική. Η μεγάλη Διαδικτυακή Φωτογραφική Έκθεση της σχολικής χρονιάς που πέρασε δημοσιοποιήθηκε και το κοινό έδωσε τις προτιμήσεις του!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!