15/03/2018

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2018)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2018.

«Για το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας, ο άνθρωπος έπρεπε να μάχεται τη φύση για να επιβιώσει. Αυτό τον αιώνα, αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι, για να επιβιώσει, πρέπει να τη προστατεύσει». Jacques Yves Cousteau

Κατά τους χειμερινούς μήνες, θαλάσσιες χελώνες που πάσχουν από υποθερμία καταφθάνουν και περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης. Πάρα ταύτα, τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, έξι από τις δέκα αφιχθείς χελώνες είχαν πληγές στο κεφάλι ή το λαιμό σκοπίμως προκληθείσες από ανθρώπινη δράση και τέσσερις από αυτές τις έξι έφθασαν από το κοντινό νησί της Σαλαμίνας.

Δυστυχώς τέσσερις από τις νέες χελώνες πέθαναν λίγο μετά την άφιξή τους εξαιτίας των τραυμάτων τους.

Έχει υπολογιστεί ότι στους 1000 μόνο 1-2 νεοσσοί θαλάσσιων χελωνών επιβιώνουν παρά τους φυσικούς θηρευτές και κινδύνους, για να φτάσουν στην ηλικία της αναπαραγωγικής ωριμότητας (περίπου 20 χρόνια). Σκεφτείτε να προσθέσουμε και τα ανθρωπογενή εμπόδια, όπως τη καταστροφή παραλιών ωοτοκίας, μόλυνση της θάλασσας (πλαστικά, διαρροές πετρελαίου, τοξικά, χημικά κλπ.), ορισμένες αλιευτικές πρακτικές, εμπορική εκμετάλλευση, μη εφαρμογή των νόμων που καθορίζουν τη προστασία της χελώνας, και σκόπιμες προσπάθειες θανάτωσης χελωνών.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Πρώτα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους στη διάσωση αυτών των τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών. Χάρη στη φροντίδα σας, το αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας και τις προσπάθειές σας, αυτά τα ζώα (που προστατεύονται με τοπική και διεθνή νομοθεσία), έχουν μια ευκαιρία να υποβληθούν σε θεραπεία και να αναρρώσουν από τα τραύματά τους.

Η «Παναγιώτα», η πρώτη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018, αφίχθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018 από την Ηγουμενίτσα. Η καρέτα, με μήκος καβουκιού 68εκ. και βάρος 38κιλά, δεν είχε εμφανή τραύματα αλλά ήταν ιδιαίτερα εξασθενημένη και στρεσαρισμένη. Οι ακτίνες Χ αποκάλυψαν ότι το ζώο υπέφερε από σοβαρή πνευμονική λοίμωξη. Υποβλήθηκε σε θεραπεία αλλά δυστυχώς ήταν πολύ αργά και έτσι πέθανε στις 12 Ιανουαρίου 2018.

Η «Ρόζα» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 23 Ιανουαρίου 2018 από την κοντινή Αίγινα. Ήταν μια μικρή καρέτα με μήκος καβουκιού 26εκ. και βάρος μόλις 2κιλά. Και αυτή η χελώνα δεν είχε ορατά τραύματα αλλά ήταν πολύ αδύναμη. Της δόθηκε εντατική επείγουσα αλλά δυστυχώς πέθανε στις 25 Ιανουαρίου 2018.

Η «Θέμις» έφθασε από το Αιάντειο της Σαλαμίνας στις 28 Ιανουαρίου 2018 με σοβαρότατο τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Είχε μήκος καβουκιού 55εκ. και βάρος 18,5κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 30 Ιανουαρίου 2018 εξαιτίας των πληγών της.

Η «Ειρήνη» έφθασε στις 30 Ιανουαρίου 2018 από το Βουκάρι Σαλαμίνας με τραύμα στο κεφάλι. Έχει μήκος καβουκιού 56,5εκ. και βάρος 18κιλά. Ευτυχώς η πληγή δεν είναι πολύ βαθιά. Η «Ειρήνη» είναι πολύ δραστήρια και αυτή τη στιγμή ταΐζεται με σωλήνα. Πιστεύουμε ότι συν τω χρόνο και με την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να γίνει καλά και να επανενταχθεί στη θάλασσα.

Η «Αναστασία» έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 2 Φεβρουαρίου 2018 μέσω της Μονάδας Εξωτικών και Άγριων Ζώων (επικεφαλής η κα. Ν Κομνηνού) της κτηνιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και είχε υποβληθεί σε εντατική θεραπεία. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 80εκ. και βάρος 40κιλά, διασώθηκε αρχικά από τη Νέα Μηχανιώνα του Θερμαϊκού. Έχει ένα πολύ βαθύ, σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Μετά από 5 μέρες θεραπείας, η πληγή έπαψε να αιμορραγεί και η κατάσταση της είναι τώρα πιο σταθερή. Δε μπορεί όμως ακόμη να τραφεί μόνη της και ταΐζεται με σωλήνα. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της δε μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για το αν θα επιβιώσει ή όχι. Πολλές ευχαριστίες στη κα. Κομνηνού και τους συνεργάτες της για τις προσπάθειες τους να σώσουν τη χελώνα.

Η «Jade» ήταν η πρώτη πράσινη χελώνα που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης το 2018. Αφίχθηκε στις 4 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα με πολύ βαθύ τραύμα στο λαιμό, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Η χελώνα με μήκος καβουκιού 46,5εκ. και βάρος 12 κιλά, ήταν πολύ αδύναμη και μόνο τα μάτια της ανταποκρίνονταν όσο εξεταζόταν. Παρ’ όλες τις μεγάλες προσπάθειες που έγιναν για να σωθεί, δυστυχώς πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 υποκύπτοντας στα τραύματά της.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Hermioni_X_ray.jpg

Ο «Πρίαμος», μια αρσενική καρέτα μήκους καβουκιού 78εκ. και βάρους 51,5κιλά, διασώθηκε από τη Λιμενική Αστυνομία στη Σύρο. Η χελώνα, με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση, έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 14 Φεβρουαρίου 2018. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι λιμενικοί της Σύρου ασχολήθηκαν εντατικά με τη φροντίδα και διάσωση αυτής της χελώνας. Οδήγησαν αμέσως τον «Πρίαμο» σε τοπικό κτηνίατρο για επείγουσα θεραπεία και, ενώ ήταν ακόμη στο γραφείο του κτηνιάτρου, τηλεφώνησαν στην Ειρήνη (Συντονίστρια Δικτύου Αποκατάστασης και Διάσωσης) στο Κέντρο Διάσωσης, η οποία μίλησε κατευθείαν με το κτηνίατρο. Επιπλέον, η Λιμενική Αστυνομία οδήγησε η ίδια τον «Πρίαμο» στο λιμάνι και παρέμεινε εκεί για μια ώρα μέχρι να έρθει το φέρυ-μποτ για Λαύριο και να βρεθεί πάνω στο πλοίο η χελώνα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ τον αξιωματικό κο. Πρίντεζη και τα μέλη της ομάδας του για την υποδειγματική συνεργασία και φροντίδα όσον αφορά τη διάσωση ενός απειλούμενου άγριου ζώου. Ο κος. Πρίντεζης κάλεσε και το Κέντρο Διάσωσης την επόμενη μέρα για να ρωτήσει πώς τα πήγαινε η χελώνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Georgina.jpg

H «Γεωργία» έφθασε στις 15 Φεβρουαρίου 2018 από τη Σαλαμίνα. Η θηλυκή καρέτα με μήκος καβουκιού 67εκ. και βάρος 35κιλά έχει τραύμα στο κεφάλι επίτηδες προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας ενημέρωσε αμέσως το Κέντρο Διάσωσης μόλις βρήκαν τη σοβαρά τραυματισμένη χελώνα. Αφού συνεννοήθηκε με την Ειρήνη, η Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας μετέφερε τη χελώνα (με αυτοκίνητο και πλοίο) στο Πέραμα και περίμενε εκεί για να μεταβιβαστεί η «Γεωργία» στους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ. Πέρα από τις ευχαριστίες προς τη Λιμενική Αστυνομία της Σαλαμίνας για τη συνεργασία και φροντίδα, τους ευχαριστούμε επίσης που έκαναν «ένα βήμα παραπέρα» για να βοηθήσουν τη χελώνα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Kreon.jpg

Ενημέρωση για τις χελώνες που ήδη νοσηλεύονται στο Κέντρο Διάσωσης

Ο «Sylvan» που είχε αφιχθεί εξαντλημένος στις 23 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Ζάκυνθο έχοντας καταπιεί αγκίστρι και πετονιά και με τραύματα στο κεφάλι και το πλαστρόν, τώρα πάει πολύ καλύτερα. Το Φεβρουάριο του 2018, με τη βοήθεια φαρμακευτικών ελαίων πέρασε η πετονιά φυσιολογικά αλλά ταΐζεται με το χέρι επειδή δε μπορεί ακόμα να καταδυθεί. Το αγκίστρι δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί λόγω της θέσης του. Ευτυχώς το μέγεθος του αγκιστριού δεν είναι πολύ επικίνδυνο σε σχέση με το μέγεθος της χελώνας, αλλά παρακολουθείται και γίνονται συζητήσεις για το τι άλλο μπορεί να γίνει.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-ianouarios-8211-febrouarios-2018-Hermioni_hooks.jpg

Η «Μύρινα» , μια καρέτα με τραύμα στο κεφάλι προκληθέν από ανθρώπινη δράση, είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Σεπτεμβρίου 2017 από τη παραλία του Αγ. Παύλου της Λήμνου. Τη χελώνα την εντόπισαν και έσωσαν μέλη και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που είχαν παραστεί στη κηδεία του Παύλου Τσάρου, Συντονιστή του Δικτύου Διάσωσης και Αποκατάστασης για πάνω από 10 χρόνια. Η «Μύρινα» δυστυχώς πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 2018, αποτέλεσμα των τραυμάτων της.

Η «Αγάπη» είχε φθάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 29 Σεπτεμβρίου 2017 από τη Σούδα με σοβαρότατο τραύμα το κεφάλι, προκληθέν σκόπιμα από άνθρωπο. Δυστυχώς πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Γνωρίζετε ότι...

Μερικές θαλάσσιες χελώνες διαφορετικών ειδών μπορούν να ζευγαρώσουν παράγοντας βιώσιμα υβρίδια. Υπάρχουν αρκετά σχετικά επιστημονικά άρθρα στο διαδίκτυο. Π.χ. μια ερευνητική μελέτη που έγινε στη Βραζιλία με τίτλο «Σύγκριση του αναπαραγωγικού αποτελέσματος υβριδικών θαλάσσιων χελωνών με τα πατρικά είδη» από τους Soares et al (2017), δημοσιευμένη στο the journal Marine Biology, ερεύνησε τη διασταύρωση καρέτα και κεραμοχελώνας. Μπορείτε να κατεβάσετε το άρθρο εδώ: http://www.hawksbill.org/wp-content/uploads/2003/10/Seminoff_etal_2003_CM-EI_Hybrid_BMS.pdf.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!