23/02/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2017.

«Για να δείτε την αληθινή δύναμη ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη φύση. Για να δείτε την αληθινή φύση ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη δύναμη» Άγνωστος

Θα ήταν μέγα δώρο διακοπών για τον ΑΡΧΕΛΩΝ εάν δεν υπήρχε καμία άφιξη τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές πλήρους απασχόλησης από το εξωτερικό και τους ντόπιους εθελοντές μερικής απασχόλησης για τη βοήθειά τους στη φροντίδα των χελωνών και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, ο «Νικόλας», μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 45κιλά, έφτασε από τη Κεφαλονιά με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Δυστυχώς τα τραύματα της χελώνας ήταν τόσο βαριά που δε μπόρεσε να φτάσει ζωντανή στο Κέντρο Διάσωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς (https://wildlifesense.com) για τη διάσωση και χορήγηση πρώτων βοηθειών σε αυτή τη χελώνα και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους με το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Zena17.jpg

Απελευθερώσεις

Χάρη στο σχετικά ήπιο χειμερινό καιρό, τέσσερις θεραπευμένες χελώνες κατέστη δυνατόν να απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα το Δεκέμβριο.

Η «Μάουα» είχε φτάσει απ’τη Κεφαλονιά στις 9 Αυγούστου 2017. Η χελώνα που είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από τη παραλία Κακιά Θάλασσα στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η «Μύρα», μια καρέτα που έφτασε στις 17 Αυγούστου 2017, από τον Αμβρακικό, είχε καταπιεί πετονιά που προεξείχε από την άκρη του εντέρου. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και ανάρρωσε. Η «Μύρα» απελευθερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017 από τη Κακιά Θάλασσα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Maua_Myra_Release.jpg

Ο «Νίκος» είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Αυγούστου 2017 από τη Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Ευτυχώς, η χελώνα αυτή θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα στις 13 Δεκεμβρίου 2017 από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας.

Η «Joufflu», που είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς στις 13 Οκτωβρίου 2017, είχε καταπιεί 2 αλιευτικά αγκίστρια και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε από παραλία στη κακιά θάλασσα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Άλλα νέα

Όπως συνήθως, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, εθελοντές πλήρους και μερικής απασχόλησης (που διέκοψαν εκείνη την ώρα τις κανονικές τους εργασίες) έλαβαν μέρος και μπήκαν στο πνεύμα των διακοπών με καλό φαγητό, παιχνίδια, ιστορίες και την ανταλλαγή δώρων του «μυστικού Αϊ Βασίλη».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-xmas_lunch17.jpg

Ένα προσωπικό σημείωμα

Καθώς τελειώνει ο χρόνος, δε μπορώ να μη κοιτάζω πίσω στο 2017. Ήταν χρονιά μεγάλων αλλαγών στο Κέντρο Διάσωσης. Μερικές αλλαγές ήταν οδυνηρές, πολλές άλλες θετικές και πηγές έμπνευσης. Ίσως δε ταιριάζει να εκφράζω ως εθελόντρια τα συναισθήματά μου στην επίσημη αναφορά, αλλά επειδή το 2017 ήταν εξαιρετική χρονιά βρίσκω ότι πρέπει. Αν δε το γνωρίζαμε πριν, νομίζω ότι όλοι μας μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι «το αύριο δεν είναι δεδομένο».

Ήταν φανταστικό να δει κανείς πώς όλη η οικογένεια εθελοντών και εργαζομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ συσπειρώθηκαν για να κρατήσουν σε κίνηση το Κέντρο Διάσωσης μετά τη ξαφνική καταστροφική απώλεια του πολυαγαπημένου μας Παύλου, και πώς όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη και το πάθος του για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών. Η Ειρήνη Κασιμάτη τα πάει θαυμάσια έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα που είχε ο Παύλος και ο Δημήτρης Φυτίλης λειτούργησε επίσης σταθεροποιητικά στο Κέντρο Διάσωσης στις δύσκολες αυτές στιγμές. Υπήρξαν επίσης άλλες διοικητικές αλλαγές στον ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν γλυκόπικρες. Π.Χ. Η Θεώνη, συντονίστρια εθελοντών για τόσο πολλά χρόνια γύρισε από τη άδειά της (χαιρόμαστε για αυτό), αλλά η Χαρά, που την αντικαθιστούσε το τελευταίο χρόνο, έφυγε (λυπόμαστε για αυτό).

Ήταν επίσης εκπληκτικό να δει κανείς πως οι θαλάσσιες χελώνες, παρά τα φοβερά τραύματά τους, παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές και, αντίθετα με τις προβλέψεις, τα καταφέρνουν! Ήταν πηγή έμπνευσης να συναντάει κανείς τους ίδιους τους πολλούς ανθρώπους (ή να ακούει τις αναφορές τους) που βρήκαν τραυματισμένες χελώνες και έκαναν τόσα για να τις σώσουν και να στηρίξουν τη θεραπεία τους. Είναι επίσης χαρά να ξέρουμε ότι πολλές ομάδες σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας κάνουν τόσα για να σώσουν και να θεραπεύσουν άλλα ζώα, τα οικοσυστήματά τους και το περιβάλλον.

Θα ήθελα επίσης προσωπικά να ευχαριστήσω το Διονύση, το συντονιστή της ελληνικής ομάδας εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, για την οργάνωση των εκδηλώσεων για εμάς τους εθελοντές. Οι επισκέψεις σε μουσεία και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες κυρίως αυτός οργανώνει βοηθούν να διατηρηθεί ζωντανή την αίσθηση της «οικογένειας των εθελοντών». Ευχαριστώ επίσης όλους τους ντόπιους που αφήνουν τον ελεύθερο χρόνο τους τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωση, τους εθελοντές οδηγούς που ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για να παραλάβουν μια τραυματισμένη χελώνα απ΄ το λιμάνι ή τα τερματικά των λεωφορείων, όλους που αναλαμβάνουν διάφορες δουλειές για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Διάσωσης, όπως κηπουρική, βάψιμο βαγονιών, επισκευές, ενημέρωση αναφορών εκθαλάσσωσης και τόσες άλλες.

Ευχαριστούμε πολύ

Ευχές σε όλους για ένα ευτυχές, υγιές, πλούσιο, επιτυχές 2018, γεμάτο αγάπη και χαρά!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/01/2024

  Τι έγινε στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Παγκόσμιο ρεκόρ αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα και 40 χρόνια δράσης ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία της χελώνας είναι κάποιες στιγμές που γιορτάσαμε φέτος όλοι μαζί. Τι έγινε λοιπόν στον κόσμο του ΑΡΧΕΛΩΝ το 2023;

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/12/2023

  Η ανάληψη ευθύνης για το περιβάλλον δίνει νόημα στη ζωή μας

  «Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι μια ευκαιρία, όχι μόνο για τα ζώα και το οικοσύστημα, αλλά και για μας τους ίδιους που συμμετέχουμε στο Σύλλογο και για την κοινωνία μέσα στην οποία δρούμε». Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλά για την προσπάθεια που κάνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ αλλά και για το τι ελπίζει ότι θα φέρει το αύριο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν από την Ελληνική Κυβέρνηση να μην συναινέσει σε αλλαγή του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Οι συνυπογράφουσες 19 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην πρόταση που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μείωση του προστατευτικού καθεστώτος του λύκου στη Σύμβαση της Βέρνης και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει την πρόταση αυτή στο Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/12/2023

  Σαράντα χρόνια μετά: Ο κόσμος του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου δίνει το στίγμα του ΑΡΧΕΛΩΝ σήμερα. «Στις καθημερινές μας δραστηριότητες συναντάμε, εκτός από πολλές χελώνες, και πάρα πολλούς ανθρώπους που βοήθησαν και βοηθούν.. Ανάμεσά τους, ξεχωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται και εκπροσωπούν το σύλλογο εκεί έξω, στα εύκολα και τα δύσκολα »

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/12/2023

  Ευχές από επώνυμους «χελωνάδες» του εξωτερικού!

  Συνεργάτες και μέλη της επιστημονικής κοινότητας από όλον τον κόσμο στέλνουν το μήνυμά τους για τα 40 χρόνια ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/12/2023

  Το παρελθόν έχει αξία αν γίνει φάρος που φωτίζει στο μέλλον

  Ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μιλάει για την ποιότητα και τις αξίες, και τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη δημιουργία και την μετέπειτα δράση του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Ο Δημήτρης Μαργαριτούλης μας έμαθε όχι μόνο τη μεθοδολογία για την καταγραφή και προστασία των χελωνών αλλά και τι θα πει οργάνωση καθηκόντων, ευθύνη, συλλογικότητα, αξιολόγηση, συνεργασία» αναφέρει.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 2): Τα τραύματα στο κεφάλι είναι πιο συχνά από όσο νομίζετε

  Η Jessica έγινε εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ για 6 εβδομάδες το 2023 και μιλά για όσα έμαθε φροντίζοντας θαλάσσιες χελώνες με τραυματισμούς στο κεφάλι που προκαλούνται από ανθρώπους.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/12/2023

  Σημειώσεις μίας εθελόντριας (Μέρος 1): Η Jessica Van Damme βρέθηκε στο Κέντρο Διάσωσης

  «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου υπήρχαν περισσότερες από 30 τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες που νοσηλεύονταν στο Κέντρο Διάσωσης. Επτά από αυτές απελευθερώθηκαν επιτυχώς, αλλά, κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πέντε νέες αφίξεις – όλες χελώνες με ανθρωπογενή τραύματα. Εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε η μεγαλύτερη απειλή για αυτές!», γράφει η Jessica.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/11/2023

  Καλοκαίρι 2024: Έλα ξανά και ανάλαβε ευθύνες στα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας!

  Η συμμετοχή ή η επιστροφή στα προγράμματα προστασίας θαλάσσιας χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ ως Υπεύθυνος Πεδίου θα σου δώσει την ευκαιρία να ηγηθείς συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, καθώς και να εκπαιδεύσεις και να βοηθήσεις άλλους εθελοντές. Αυτές οι θέσεις παρέχουν υψηλότερο επίπεδο εμπειρίας στη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και βελτίωση στις επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες. Βιάσου και κάνε αίτηση τώρα! Μόνο ένας περιορισμένος αριθμός έμπειρων και εξειδικευμένων εθελοντών επιλέγονται σαν Υπεύθυνοι Πεδίου σε κάθε πρόγραμμα.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/11/2023

  Δημιουργία της «Συμμαχίας για τον Αμβρακικό»

  Όραμα της Συμμαχίας αποτελεί η ανάδειξη της μοναδικής οικολογικής αξίας και της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμβρακικού, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση, αποκατάσταση και προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητάς του, σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!