23/02/2018

Joanne τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Δεκέμβριος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2017.

«Για να δείτε την αληθινή δύναμη ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη φύση. Για να δείτε την αληθινή φύση ενός ανθρώπου, αφήστε τον να τρέξει ελεύθερα με τη δύναμη» Άγνωστος

Θα ήταν μέγα δώρο διακοπών για τον ΑΡΧΕΛΩΝ εάν δεν υπήρχε καμία άφιξη τραυματισμένων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης το Δεκέμβριο. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές πλήρους απασχόλησης από το εξωτερικό και τους ντόπιους εθελοντές μερικής απασχόλησης για τη βοήθειά τους στη φροντίδα των χελωνών και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων του Κέντρου Διάσωσης.

Χελωνο-ενημέρωση

Αφίξεις

Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, ο «Νικόλας», μια ενήλικη αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 71εκ. και βάρος 45κιλά, έφτασε από τη Κεφαλονιά με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από ανθρώπινη δράση. Δυστυχώς τα τραύματα της χελώνας ήταν τόσο βαριά που δε μπόρεσε να φτάσει ζωντανή στο Κέντρο Διάσωσης. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς (https://wildlifesense.com) για τη διάσωση και χορήγηση πρώτων βοηθειών σε αυτή τη χελώνα και για τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους με το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Zena17.jpg

Απελευθερώσεις

Χάρη στο σχετικά ήπιο χειμερινό καιρό, τέσσερις θεραπευμένες χελώνες κατέστη δυνατόν να απελευθερωθούν πίσω στη θάλασσα το Δεκέμβριο.

Η «Μάουα» είχε φτάσει απ’τη Κεφαλονιά στις 9 Αυγούστου 2017. Η χελώνα που είχε καταπιεί αγκίστρι και πετονιά είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς. Ανάρρωσε επιτυχώς και απελευθερώθηκε από τη παραλία Κακιά Θάλασσα στις 7 Δεκεμβρίου 2017.

Η «Μύρα», μια καρέτα που έφτασε στις 17 Αυγούστου 2017, από τον Αμβρακικό, είχε καταπιεί πετονιά που προεξείχε από την άκρη του εντέρου. Θεραπεύτηκε επιτυχώς και ανάρρωσε. Η «Μύρα» απελευθερώθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017 από τη Κακιά Θάλασσα.

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-Maua_Myra_Release.jpg

Ο «Νίκος» είχε φτάσει στο Κέντρο Διάσωσης στις 18 Αυγούστου 2017 από τη Πρέβεζα με τραύμα στο κεφάλι σκόπιμα προκληθέν από άνθρωπο. Ευτυχώς, η χελώνα αυτή θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε πίσω στη θάλασσα στις 13 Δεκεμβρίου 2017 από τη παραλία της Κακιάς Θάλασσας.

Η «Joufflu», που είχε διασωθεί από την ομάδα Wildlife Sense της Κεφαλονιάς στις 13 Οκτωβρίου 2017, είχε καταπιεί 2 αλιευτικά αγκίστρια και πετονιά. Η χελώνα θεραπεύτηκε επιτυχώς, ανάρρωσε και απελευθερώθηκε από παραλία στη κακιά θάλασσα στις 12 Δεκεμβρίου 2017.

Άλλα νέα

Όπως συνήθως, το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο γεύμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έλαβε χώρα στο Κέντρο Διάσωσης. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, εθελοντές πλήρους και μερικής απασχόλησης (που διέκοψαν εκείνη την ώρα τις κανονικές τους εργασίες) έλαβαν μέρος και μπήκαν στο πνεύμα των διακοπών με καλό φαγητό, παιχνίδια, ιστορίες και την ανταλλαγή δώρων του «μυστικού Αϊ Βασίλη».

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-dekembrios-2017-xmas_lunch17.jpg

Ένα προσωπικό σημείωμα

Καθώς τελειώνει ο χρόνος, δε μπορώ να μη κοιτάζω πίσω στο 2017. Ήταν χρονιά μεγάλων αλλαγών στο Κέντρο Διάσωσης. Μερικές αλλαγές ήταν οδυνηρές, πολλές άλλες θετικές και πηγές έμπνευσης. Ίσως δε ταιριάζει να εκφράζω ως εθελόντρια τα συναισθήματά μου στην επίσημη αναφορά, αλλά επειδή το 2017 ήταν εξαιρετική χρονιά βρίσκω ότι πρέπει. Αν δε το γνωρίζαμε πριν, νομίζω ότι όλοι μας μάθαμε με σκληρό τρόπο ότι «το αύριο δεν είναι δεδομένο».

Ήταν φανταστικό να δει κανείς πώς όλη η οικογένεια εθελοντών και εργαζομένων του ΑΡΧΕΛΩΝ συσπειρώθηκαν για να κρατήσουν σε κίνηση το Κέντρο Διάσωσης μετά τη ξαφνική καταστροφική απώλεια του πολυαγαπημένου μας Παύλου, και πώς όλοι μας είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την αγάπη και το πάθος του για τη διάσωση των θαλάσσιων χελωνών. Η Ειρήνη Κασιμάτη τα πάει θαυμάσια έχοντας αναλάβει τα καθήκοντα που είχε ο Παύλος και ο Δημήτρης Φυτίλης λειτούργησε επίσης σταθεροποιητικά στο Κέντρο Διάσωσης στις δύσκολες αυτές στιγμές. Υπήρξαν επίσης άλλες διοικητικές αλλαγές στον ΑΡΧΕΛΩΝ που ήταν γλυκόπικρες. Π.Χ. Η Θεώνη, συντονίστρια εθελοντών για τόσο πολλά χρόνια γύρισε από τη άδειά της (χαιρόμαστε για αυτό), αλλά η Χαρά, που την αντικαθιστούσε το τελευταίο χρόνο, έφυγε (λυπόμαστε για αυτό).

Ήταν επίσης εκπληκτικό να δει κανείς πως οι θαλάσσιες χελώνες, παρά τα φοβερά τραύματά τους, παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές και, αντίθετα με τις προβλέψεις, τα καταφέρνουν! Ήταν πηγή έμπνευσης να συναντάει κανείς τους ίδιους τους πολλούς ανθρώπους (ή να ακούει τις αναφορές τους) που βρήκαν τραυματισμένες χελώνες και έκαναν τόσα για να τις σώσουν και να στηρίξουν τη θεραπεία τους. Είναι επίσης χαρά να ξέρουμε ότι πολλές ομάδες σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας κάνουν τόσα για να σώσουν και να θεραπεύσουν άλλα ζώα, τα οικοσυστήματά τους και το περιβάλλον.

Θα ήθελα επίσης προσωπικά να ευχαριστήσω το Διονύση, το συντονιστή της ελληνικής ομάδας εθελοντών του ΑΡΧΕΛΩΝ, για την οργάνωση των εκδηλώσεων για εμάς τους εθελοντές. Οι επισκέψεις σε μουσεία και άλλες εκδηλώσεις τις οποίες κυρίως αυτός οργανώνει βοηθούν να διατηρηθεί ζωντανή την αίσθηση της «οικογένειας των εθελοντών». Ευχαριστώ επίσης όλους τους ντόπιους που αφήνουν τον ελεύθερο χρόνο τους τα Σαββατοκύριακα για να κάνουν ξεναγήσεις στο Κέντρο Διάσωση, τους εθελοντές οδηγούς που ξυπνάνε στη μέση της νύχτας για να παραλάβουν μια τραυματισμένη χελώνα απ΄ το λιμάνι ή τα τερματικά των λεωφορείων, όλους που αναλαμβάνουν διάφορες δουλειές για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στο Κέντρο Διάσωσης, όπως κηπουρική, βάψιμο βαγονιών, επισκευές, ενημέρωση αναφορών εκθαλάσσωσης και τόσες άλλες.

Ευχαριστούμε πολύ

Ευχές σε όλους για ένα ευτυχές, υγιές, πλούσιο, επιτυχές 2018, γεμάτο αγάπη και χαρά!

joanne-ti-nea-apo-to-kentro-diaswshs-septembrios-2015-JoanneStournara3.jpg

(μετάφραση: Γιώργος Πάρχας)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/06/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες μας εκπλήσσουν: αν δεις ίχνη χελώνας στην παραλία βοήθησε την έρευνα του ΑΡΧΕΛΩΝ!

  Δεν είναι όλες οι παραλίες στην εκτεταμένη ακτογραμμή της Ελλάδας κατάλληλες για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών, αλλά μερικές φορές αυτά τα θαλάσσια ερπετά μας εκπλήσσουν! Φέτος το καλοκαίρι, ο ΑΡΧΕΛΩΝ ζητά τη βοήθειά σου για τη διερεύνηση ενός φαινομένου που ονομάζεται «σποραδική ωοτοκία».

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/06/2024

  Λιμένι Μάνης - ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις ταΐζουμε!

  Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης και το Λιμεναρχείο ζήτησαν τη συνδρομή του ΑΡΧΕΛΩΝ για την ενημέρωση των λουόμενων στην περιοχή Λιμένι της Μάνης, όπου οι υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει φέτος 12 περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/06/2024

  30 Χρόνια Ελπίδας: Το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ γιορτάζει την Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών

  Κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα των Θαλάσσιων Χελωνών, μια ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα υπέροχα πλάσματα και τις απειλές που αντιμετωπίζουν. Η φετινή χρονιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΑΡΧΕΛΩΝ, καθώς το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  13/06/2024

  Διαγωνισμός Αφίσας για παιδιά και νέους: Καλωσορίζουμε τα χελωνάκια του 2024 στις παραλίες!

  Νερομπογιές, μαρκαδόροι, κολλάζ, υπολογιστής, κινητό; Όλα είναι χρήσιμα. Χρησιμοποίησε τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σου για να φτιάξεις μία αφίσα μεγέθους Α3 ή Α4 που θα ενημερώνει ότι σε λίγο εκκολάπτονται τα χελωνάκια του 2024.

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  16/05/2024

  Νωρίτερα από άλλες χρονιές άρχισε φέτος η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες Καρέττα και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στους ωκεανούς προβληματίζουν

  Για πρώτη φορά, στα 40 χρόνια καταγραφών του ΑΡΧΕΛΩΝ, βρέθηκε στις 10 Μαΐου η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου. Επιβεβαιώνονται οι επιστημονικές προβλέψεις της μετακίνησης της περιόδου ωοτοκίας νωρίτερα την άνοιξη, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  14/05/2024

  Σώσε Χελώνες, Δες την Ελλάδα με Budget

  Σε τραβάει η ιδέα να πας σε πεντακάθαρες ελληνικές παραλίες και η ευκαιρία να κάνεις τη διαφορά; Ιούνιος και Σεπτέμβριος είναι οι τέλειοι μήνες για εθελοντισμό στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Γιορτή της Χελώνας για παιδιά 2024: Ταξίδεψε με τις χελώνες στη Μεσόγειο!

  Σημειώστε την ημερομηνία! Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 11:00, το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πόρτες του για να υποδεχτεί μικρούς και μεγάλους φίλους των θαλάσσιων χελωνών που θέλουν να γιορτάσουν, να εξερευνήσουν, να μάθουν, να παίξουν και να ταξιδέψουν μαγικά στη Μεσόγειο.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/05/2024

  Μια επιτυχημένη χρονιά για το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας

  Το Διεθνές Συμπόσιο Θαλάσσιας Χελώνας ολοκληρώθηκε θριαμβευτικά τον Μάρτιο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης, με τον ΑΡΧΕΛΩΝ να συμμετέχει ενεργά.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/04/2024

  Πρωινή βόλτα με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

  Ο κινηματογραφικός φακός του Στέφανου και της Μαρίας των SteΜa Journeys πέτυχε κάτι πολύ σπάνιο: μία θαλάσσια χελώνα Καρέττα να κάνει φωλιά το πρωί! Οι εθελοντές στα Χανιά ανέλαβαν δράση για την προστασία της.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  26/04/2024

  «Γεφυρώνοντας προσπάθειες τουρισμού και διατήρησης της φύσης», η παράπλευρη εκδήλωση του ΑΡΧΕΛΩΝ στο διεθνές συνέδριο Our Ocean, an Ocean of Potential

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είχε την τιμή να συμμετάσχει ενεργά στο συνέδριο, διοργανώνοντας μία συζήτηση για τον τουρισμό και τις προσπάθειες προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή του Δήμου Ρεθύμνου, του ομίλου GRECOTEL και εμπειρογνώμονες βιώσιμου τουρισμού.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!