ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Νέα του Κέντρου Διάσωσης

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος 2017)?

Η εθελόντριά μας στο Κέντρο Διάσωσης, Joanne Stournara μας ενημερώνει για τα γεγονότα του Αυγούστου 2017.

«Ο άνθρωπος είναι το πιο παράλογο ον. Λατρεύει έναν αόρατο Θεό και καταστρέφει την ορατή Φύση, αγνοώντας πως αυτή η Φύση που καταστρέφει είναι ο ίδιος ο Θεός που λατρεύει». Hubert Reeves

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος  2017)?Ο μήνας του Αυγούστου έχει διαφορετικό νόημα για τον καθένα. Για τους μαθητές και τους περισσότερους εργαζόμενους, είναι περίοδος διακοπών και χαλάρωσης κοντά στη θάλασσα. Για τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ που εργάζονται στα προγράμματα πεδίου είναι η εποχή που απολαμβάνουν τους καρπούς της σκληρής δουλειάς που προσφέρουν για την προστασία των χελωνών και φωλιών, και να ενημερώνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο για τις θαλάσσιες χελώνες και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Είναι η περίοδος που οι νεοσσοί εξέρχονται από τις φωλιές και κατευθύνονται προς τη θάλασσα για το ξεκίνημα της νέας τους ζωής. Στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ, είναι ο πιο έντονος μήνας του χρόνου αφού οι θάλασσες κατακλύζονται από κόσμο με συνέπεια να εντοπίζονται περισσότερες τραυματισμένες χελώνες.

Και αυτός ο Αύγουστος δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

 

Χελωνο-ενημέρωση

Οχτώ τραυματισμένες χελώνες κατέφθασαν για περίθαλψη. Δυστυχώς, τρεις πέθαναν σύντομα μετά την άφιξή τους λόγω σοβαρών τραυμάτων.

 

Αφίξεις

Η «Σμαρώ» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 70,5εκ. ήρθε από την κοντινή Κέα στις 3 Αυγούστου 2017. Υπέστη σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινη ενέργεια. Δυστυχώς η χελώνα πέθανε λίγες μέρες αργότερα ως αποτέλεσμα της σοβαρότητας του τραύματος στις 8 Αυγούστου.

Η «Μάουα» κατέφθασε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 9 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το μήκος καβουκιού είναι 66,7εκ. και ζυγίζει 32,3 κιλά.

Μαζί με τη «Μάουα» ήρθε και η «Νέλλη» στις 9 Αυγούστου 2017 από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς με μήκος καβουκιού 67,3εκ. και βάρος 30,2 κιλά. Χωρίς να έχει εντοπιστεί κάποιο ορατό τραύμα, η χελώνα διαγνώστηκε με εντερική δυσλειτουργία.

Ο «Βασίλης», μια αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 81εκ. και βάρος 45 κιλά ήρθε στις 9 Αυγούστου 2017 από την Καλαμάτα. Δεν είχε κάποιο εμφανές τραύμα όμως η ιατρική εξέταση και οι ακτινογραφίες έδειξαν πως είχε πρόβλημα στην επίπλευση. Η αιτία άγνωστη, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πνευμονική μόλυνση. Λαμβάνει αντιβιοτικά και ορό όμως αυτή τη στιγμή έχει ακόμη πρόβλημα ισορροπίας.

Η θηλυκή καρέτα «Ντόα» κατέφθασε από τη Σαλαμίνα στις 15 Αυγούστου 2017 με χτυπήματα από προπέλα στο καβούκι. Δυστυχώς τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που δεν επιβίωσε στη σύντομη αυτή διαδρομή έως το Κέντρο Διάσωσης. Η χελώνα ήταν μεγάλη σε μέγεθος, με μήκος καβουκιού 78εκ. και βάρος 46,5 κιλά.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος  2017)?Ο «Πάνος» μια καρέτα με μήκος καβουκιού 31εκ. και βάρος μόλις 5 κιλά ήρθε στο Κέντρο Διάσωσης από τη Λάρισα με κατάποση αγκιστριού. Παρόλα αυτά η χελώνα ήταν αρκετά ζωηρή. Χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά το αγκίστρι, όπως και έγινε. Τώρα τρέφεται μόνος του και είναι υποψήφιος για απελευθέρωση.

Ο «Μύρα» μια αρσενική καρέτα ήρθε από τον Αμβρακικό Κόλπο στις 17 Αυγούστου 2017. Το μήκος καβουκιού του είναι 71,5 εκ. και ζυγίζει 43 κιλά. Είχε καταπιεί αγκίστρι (το οποίο αφαιρέθηκε χειρουργικά) και πετονιά για την οποία χορηγήθηκε με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό. Λόγω του χειρουργείου δεν έπρεπε να τραφεί για δυο εβδομάδες. Από τότε δεν ενδιαφέρεται για το φαγητό του κι έτσι θα τρέφεται με σωληνάκι. Η κατάποση πετονιάς διατρέχει πάντα κινδύνους διότι μπορεί να προκαλέσει εσωτερικό τραυματισμό.

Ο «Νίκος» κατέφθασε από την Πρέβεζα στις 18 Αυγούστου 2017 με νέα τραύματα. Είχε ένα επουλωμένο τραύμα στο κεφάλι, κομμένο μπροστινό πτερύγιο το οποίο έχει κι αυτό επουλωθεί, σημάδια στις μπροστινές πλάκες του κεφαλιού και προβλήματα επίπλευσης. Χορηγείται με αντιβιοτικά όμως δεν τρέφεται μόνος του, επομένως του δίδεται τροφή με σωληνάκι.

Ο «Τόνυ» ήρθε από το Αργοστόλι Κεφαλονιάς στις 20 Αυγούστου 2017 με κατάποση αγκιστριών και πετονιάς. Η χελώνα διασώθηκε από την οργάνωση Wildlife Sense που τη βρήκε με πετονιά τυλιγμένη σφιχτά γύρω από το μπροστινό αριστερό πτερύγιο και λαιμό μαζί με κομμάτι από δίχτυ και πετονιά να εξέχει από το λαιμό το σώμα. Αφού δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τη Wildlife Sense, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ για περίθαλψη. Ακτινογραφίες έδειξαν δυο μικρά αγκίστρια τα οποία βρίσκονται πολύ βαθιά στο σώμα του για να αφαιρεθούν χειρουργικά. Τρέφεται με σωληνάκι και χορηγείται με ειδικό φαρμακευτικό λάδι ώστε να αποβληθούν φυσικά τα αγκίστρια και όση πετονιά έχει απομείνει στον οργανισμό του. Η χελώνα είναι αρσενική καρέτα με μήκος καβουκιού 77εκ. και βάρος 57 κιλά. Ευχαριστούμε θερμά τη Wildlife Sense για τη βοήθεια και διάσωση της χελώνας καθώς και για τη συνεχόμενη συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος  2017)?Η «Νάξος», μια θηλυκή πράσινη χελώνα ήρθε στις 26 Αυγούστου 2017 από τη Νάξο όμως δυστυχώς πέθανε την ίδια μέρα. Είχε μήκος καβουκιού 74,5εκ. και βάρος 47 κιλά. Η «Νάξος» βρέθηκε στη παραλία από τουρίστες οι οποίοι ενημέρωσαν τις αρχές και το Σύλλογο Προστασίας της Άγριας Ζωής Νάξου, ο οποία προσέφερε τις πρώτες βοήθειες στη χελώνα και κανόνισε τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης. Η νεκροψία έδειξε πως είχε καταπιεί πετονιά δύο μέτρων η οποία προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό στο έντερο. Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν στη διάσωση της χελώνας, στο Σύλλογο Προστασίας της Άγριας Ζωής Νάξου και στο πλήρωμα του “Blue Star Patmos”, οι οποίοι καθυστέρησαν την αναχώρηση του πλοίου ώστε να προλάβει να επιβιβαστεί η χελώνα.

 

Θάνατοι

Δυστυχώς, εκτός από τις τρεις χελώνες που αναφέρθηκαν παραπάνω, που κατέφθασαν και πέθαναν τον Αύγουστο, άλλες δυο χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης πέθαναν λόγω σοβαρών τραυματισμών.

Η «Τζούλια» είχε φτάσει από τη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουνίου 2017 με χτύπημα στο κεφάλι

το οποίο είχε σκόπιμα προκληθεί από ανθρώπινο χέρι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 45,5εκ. και το βάρος της 8,5 κιλά. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 2017 λόγω του σοβαρού τραυματισμού.

Η «Μαρίνα» κατέφθασε στις 24 Ιουνίου 2017 από την Πρέβεζα και ήταν άλλη μια χελώνα με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Το μήκος καβουκιού της ήταν 65,6εκ. και το βάρος της 30 κιλά. Δυστυχώς πέθανε στις 4 Αυγούστου 2017, αποτέλεσμα των σοβαρών τραυμάτων της.

 

Απελευθερώσεις

Ευτυχώς, είχαμε και ευχάριστα γεγονότα τον Αύγουστο. Αρκετές χελώνες που περιθάλπονταν στο Κέντρο Διάσωσης θεραπεύτηκαν πλήρως και επέστρεψαν στη θάλασσα.

Η «Λίλη», μια θηλυκή καρέτα ήρθε από τον Αγ. Κωνσταντίνο Ωρωπού στις 21 Ιανουαρίου 2017 με σκόπιμο χτύπημα στο κεφάλι. Ευτυχώς η υγεία της αποκαταστάθηκε και αφέθηκε στη θάλασσα στις 10 Αυγούστου 2017 από την παραλία Καταφυγή στην Αττική.

Joanne, τι νέα από το Κέντρο Διάσωσης (Αύγουστος  2017)?Ο «Αντώνης» έφθασε από την κοντινή μαρίνα Αλίμου στις 20 Μαΐου 2017. Η χελώνα δεν είχε εμφανή τραύματα και αφού εξετάστηκε ιατρικά και υποβλήθηκε σε ακτινογραφίες, δέχτηκε τη βασική θεραπεία και απελευθερώθηκε στις 9 Αυγούστου 2017 στη Ζάκυνθο.

Ο «Βισπάλα» μια αρσενική καρέτα από την Αγ. Μαρίνα στα Χανιά Κρήτης, έφθασε στις 5 Ιουνίου 2017 με κατάποση αγκιστριού. Το αγκίστρι αφαιρέθηκε χειρουργικά και αφού επανήλθε η υγεία της, απελευθερώθηκε στην Ανάβυσσο στις 11 Αυγούστου 2017.

Η «Υιακύνθη» που έφθασε στο Κέντρο Διάσωσης στις 26 Απριλίου 2017 από τη Βάρκιζα εξαντλημένη και με εντερική δυσλειτουργία, θεραπεύθηκε επιτυχώς και απελευθερώθηκε στη θάλασσα από σκάφος στο Σαρωνικό στις 30 Αυγούστου 2017.

 

Γνωρίζατε ότι...

Οι θαλάσσιες χελώνες είναι άγρια ζώα και αν τύχει και συναντήσετε κάποια ενώ κολυμπάτε ή ταξιδεύετε με σκάφος, μην τις ταΐσετε. Αυτή η ενέργεια έχει γίνει αρκετά διαδεδομένη στη Ζάκυνθο όπου οι ξεναγοί τουριστικών σκαφών πετούν τροφή στη θάλασσα για να τις προσελκύσουν. Εκτός του ότι η τροφή αυτή δεν ενδείκνυται για θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα. Συνήθως δεν έχουν επιθετική συμπεριφορά, όμως αν συνηθίσουν να δέχονται τροφή από ανθρώπους, θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο τους κολυμβητές δημιουργώντας προβλήματα. Παρόλες τις απαγορεύσεις των αρχών στη Ζάκυνθο, η ενέργεια αυτή συνεχίζεται. Δυστυχώς, μια από τις πιο γνωστές χελώνες που σύχναζε σε συγκεκριμένη περιοχή της Ζακύνθου για 15 χρόνια, σκοτώθηκε από διερχόμενο σκάφος το οποίο πλησίασε για τροφή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό το περιστατικό δείτε το άρθρο:

http://www.archelon.gr/contents/ourdeltia.php?row=row10&nid=935

 

Joanne Stournara

 

Navigation

Social Media