23/11/2022

Το Συνέδριο στο Μαρόκο μέσα από τη ματιά της Άννας Μαργαριτούλη

to-synedrio-sto-maroko-mesa-apo-th-matia-ths-annas-margaritoulh-Tetouan3.jpg

Στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Τετουάν του Μαρόκου, σχεδόν απέναντι από το Γιβραλτάρ, φιλοξενήθηκε το 7ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 120 σύνεδροι από όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες, αλλά και από Αμερική, Βρετανία, Βέλγιο κ.ά. Έγιναν 8 εργαστήρια, αναρτήθηκαν 37 πόστερς και 92 προφορικές παρουσιάσεις. Έγιναν και δύο κεντρικές ομιλίες διάρκειας μιας ώρας η καθεμιά, από δυο παλιούς χελωνάδες που σέβονται οι σημερινοί χελωνάδες όλου του κόσμου και τους φέρνουν ως παράδειγμα. Την πρώτη μέρα μίλησε ο Αμερικανός Earl Possardt και τη δεύτερη ο Δημήτρης Μαργαριτούλης.

to-synedrio-sto-maroko-mesa-apo-th-matia-ths-annas-margaritoulh-Tetouan4.jpg

Η ομιλία του Earl, είχε θέμα ¨Sea Turtle Conservation in the World¨ και ήταν πολύ φιλοσοφημένη. «Όταν ξεκινάμε κάτι, καλό είναι να αναρωτιόμαστε γιατί το κάνουμε» είπε. Κάποτε ρώτησε τους φοιτητές του: «Γιατί προστατεύουμε τις χελώνες;». Ένας είπε για να παίξουν το ρόλο τους στο οικοσύστημα. Άλλος επειδή έχουν κι αυτές δικαιώματα στον πλανήτη. Κι ένας τρίτος είπε «Προσπαθούμε να τις προστατεύσουμε. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, στη διάρκεια της προσπάθειάς μας όμως, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!» Και μόνο μ΄ αυτή τη φράση εγώ είχα καλυφθεί για το ταξίδι.

Τη δεύτερη κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μαργαριτούλης με θέμα ¨Sea Turtles in the Mediterranean: Personal Reflections¨. «Δεν πήγαμε εμείς στις χελώνες» είπε, «οι χελώνες ήρθαν σ’ εμάς». Έκανε αναφορά στο ξεκίνημα της ασχολίας του, στην πρόθυμη βοήθεια από Αμερικανούς ¨γίγαντες¨ της επιστήμης των χελωνών, όπως ο Archie Carr, και στο μέντορά του τον Jack Frazier. Αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Μεσογείου ως ξεχωριστή θαλάσσια οντότητα, ενώ ως τότε εθεωρείτο για τις χελώνες ένας ακόμη κόλπος του Ατλαντικού. Έκανε ιστορική αναδρομή στα 6 προηγούμενα Μεσογειακά Συνέδρια και στη μεγάλη συμβολή τους στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Κατέκρινε τις έρευνες που γίνονται από ¨αλεξιπτωτιστές-ερευνητές¨ χωρίς να έχουν ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρεί σαν αισιόδοξο μήνυμα το ότι είναι οι τόσοι αφοσιωμένοι νέοι επιστήμονες που θα πρέπει να συνεχίσουν μαζί παραμερίζοντας πολιτικές και άλλες διαφορές. Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε για 3 λεπτά τουλάχιστον. Μερικοί συγκινήθηκαν. Κάποια στιγμή φώναξε κι εμένα στο βήμα και είπε: «Δεν θα ήμασταν τίποτα χωρίς τις γυναίκες μας».

to-synedrio-sto-maroko-mesa-apo-th-matia-ths-annas-margaritoulh-Tetouan1.jpg

Το συνέδριο γίνεται ανά τριετία. Κάθε φορά βραβεύεται η καλύτερη παρουσίαση από φοιτητή και εκλέγεται ο πρόεδρος του επόμενου συνεδρίου, στη χώρα του οποίου γίνεται το επόμενο συνέδριο. Ο Πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Mustapha Aksissou, ντυμένος πάντα με κουστούμι, προσπαθούσε πολλά χρόνια να φέρει το συνέδριο στην πατρίδα του. Τον βοήθησαν πολύ η γυναίκα του, Vafee, και συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής που βραβεύθηκε εδώ ήταν ο πάντα χαμογελαστός Hamed Mallat από την Τυνησία. Πρόεδρος του επόμενου Συνεδρίου, εκλέχτηκε η Αλίκη Παναγοπούλου, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Άρα, μας περιμένει δουλειά για το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο στην Ελλάδα το 2025. Ελπίζω να το οργανώσουμε άριστα!

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε λίγο στους δρόμους του Τετουάν ψάχνοντας το αρχαιολογικό μουσείο. Από όσο είδαμε μας φάνηκε ωραία πόλη, με καλή ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους, μεγαλοπρεπή κτήρια, κήπους και πάρκα. Είδαμε λίγο και τη γραφική Μεδίνα, την παλιά πόλη, με τα στενά σοκάκια. Το τελευταίο βράδυ πήγαμε για δείπνο σε ένα κέντρο με ζωντανή μουσική. Αν και το αλκοόλ λείπει παντελώς, έγινε μεγάλο κέφι και σχεδόν όλοι οι σύνεδροι χόρεψαν ή χοροπήδησαν σε ανατολικούς ρυθμούς.

to-synedrio-sto-maroko-mesa-apo-th-matia-ths-annas-margaritoulh-Tetouan2.jpg

Τελικά παρ’ όλη την ταλαιπωρία του ταξιδιού (13 ώρες στον πηγαιμό και 16 στον γυρισμό), νομίζω ότι καλά κάναμε και πήγαμε. Όσο για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου… αισθάνομαι ότι έχει γίνει παγκοσμίως τόσο πολύ δουλειά για τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο πολύπλευρη, τεκμηριωμένη και οργανωμένη, ώστε είναι ασύμμετρο και άδικο για τα άλλα ζώα! Είναι όμως κρίμα που η μόνη φορά που αναφέρθηκε η λέξη «education» ήταν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην παρουσίαση του Γιάννη Χαλκιά, όπως είπε και ο ίδιος…

Η περιβαλλοντική αγωγή αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μάθετε περισσότερα για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/01/2024

  Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2024.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!