Το Συνέδριο στο Μαρόκο μέσα από τη ματιά της Άννας Μαργαριτούλη
Στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Τετουάν του Μαρόκου, σχεδόν απέναντι από το Γιβραλτάρ, φιλοξενήθηκε το 7ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 120 σύνεδροι από όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες, αλλά και από Αμερική, Βρετανία, Βέλγιο κ.ά. Έγιναν 8 εργαστήρια, αναρτήθηκαν 37 πόστερς και 92 προφορικές παρουσιάσεις. Έγιναν και δύο κεντρικές ομιλίες διάρκειας μιας ώρας η καθεμιά, από δυο παλιούς χελωνάδες που σέβονται οι σημερινοί χελωνάδες όλου του κόσμου και τους φέρνουν ως παράδειγμα. Την πρώτη μέρα μίλησε ο Αμερικανός Earl Possardt και τη δεύτερη ο Δημήτρης Μαργαριτούλης.
Η ομιλία του Earl, είχε θέμα ¨Sea Turtle Conservation in the World¨ και ήταν πολύ φιλοσοφημένη. «Όταν ξεκινάμε κάτι, καλό είναι να αναρωτιόμαστε γιατί το κάνουμε» είπε. Κάποτε ρώτησε τους φοιτητές του: «Γιατί προστατεύουμε τις χελώνες;». Ένας είπε για να παίξουν το ρόλο τους στο οικοσύστημα. Άλλος επειδή έχουν κι αυτές δικαιώματα στον πλανήτη. Κι ένας τρίτος είπε «Προσπαθούμε να τις προστατεύσουμε. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, στη διάρκεια της προσπάθειάς μας όμως, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!» Και μόνο μ΄ αυτή τη φράση εγώ είχα καλυφθεί για το ταξίδι.
Τη δεύτερη κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μαργαριτούλης με θέμα ¨Sea Turtles in the Mediterranean: Personal Reflections¨. «Δεν πήγαμε εμείς στις χελώνες» είπε, «οι χελώνες ήρθαν σ’ εμάς». Έκανε αναφορά στο ξεκίνημα της ασχολίας του, στην πρόθυμη βοήθεια από Αμερικανούς ¨γίγαντες¨ της επιστήμης των χελωνών, όπως ο Archie Carr, και στο μέντορά του τον Jack Frazier. Αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Μεσογείου ως ξεχωριστή θαλάσσια οντότητα, ενώ ως τότε εθεωρείτο για τις χελώνες ένας ακόμη κόλπος του Ατλαντικού. Έκανε ιστορική αναδρομή στα 6 προηγούμενα Μεσογειακά Συνέδρια και στη μεγάλη συμβολή τους στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Κατέκρινε τις έρευνες που γίνονται από ¨αλεξιπτωτιστές-ερευνητές¨ χωρίς να έχουν ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρεί σαν αισιόδοξο μήνυμα το ότι είναι οι τόσοι αφοσιωμένοι νέοι επιστήμονες που θα πρέπει να συνεχίσουν μαζί παραμερίζοντας πολιτικές και άλλες διαφορές. Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε για 3 λεπτά τουλάχιστον. Μερικοί συγκινήθηκαν. Κάποια στιγμή φώναξε κι εμένα στο βήμα και είπε: «Δεν θα ήμασταν τίποτα χωρίς τις γυναίκες μας».
Το συνέδριο γίνεται ανά τριετία. Κάθε φορά βραβεύεται η καλύτερη παρουσίαση από φοιτητή και εκλέγεται ο πρόεδρος του επόμενου συνεδρίου, στη χώρα του οποίου γίνεται το επόμενο συνέδριο. Ο Πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Mustapha Aksissou, ντυμένος πάντα με κουστούμι, προσπαθούσε πολλά χρόνια να φέρει το συνέδριο στην πατρίδα του. Τον βοήθησαν πολύ η γυναίκα του, Vafee, και συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής που βραβεύθηκε εδώ ήταν ο πάντα χαμογελαστός Hamed Mallat από την Τυνησία. Πρόεδρος του επόμενου Συνεδρίου, εκλέχτηκε η Αλίκη Παναγοπούλου, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Άρα, μας περιμένει δουλειά για το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο στην Ελλάδα το 2025. Ελπίζω να το οργανώσουμε άριστα!
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε λίγο στους δρόμους του Τετουάν ψάχνοντας το αρχαιολογικό μουσείο. Από όσο είδαμε μας φάνηκε ωραία πόλη, με καλή ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους, μεγαλοπρεπή κτήρια, κήπους και πάρκα. Είδαμε λίγο και τη γραφική Μεδίνα, την παλιά πόλη, με τα στενά σοκάκια. Το τελευταίο βράδυ πήγαμε για δείπνο σε ένα κέντρο με ζωντανή μουσική. Αν και το αλκοόλ λείπει παντελώς, έγινε μεγάλο κέφι και σχεδόν όλοι οι σύνεδροι χόρεψαν ή χοροπήδησαν σε ανατολικούς ρυθμούς.
Τελικά παρ’ όλη την ταλαιπωρία του ταξιδιού (13 ώρες στον πηγαιμό και 16 στον γυρισμό), νομίζω ότι καλά κάναμε και πήγαμε. Όσο για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου… αισθάνομαι ότι έχει γίνει παγκοσμίως τόσο πολύ δουλειά για τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο πολύπλευρη, τεκμηριωμένη και οργανωμένη, ώστε είναι ασύμμετρο και άδικο για τα άλλα ζώα! Είναι όμως κρίμα που η μόνη φορά που αναφέρθηκε η λέξη «education» ήταν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην παρουσίαση του Γιάννη Χαλκιά, όπως είπε και ο ίδιος…
Η περιβαλλοντική αγωγή αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μάθετε περισσότερα για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις εδώ.
Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους
Ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ επιστρέφει για επίσκεψη!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/10/2024
Ένα σύμβολο της άγριας ζωής μετατράπηκε σε μακάβριο τουριστικό αξιοθέατο
Μια ταριχευμένη θαλάσσια χελώνα Καρέττα βρέθηκε να εκτίθεται σε δημόσια θέα σε ταβέρνα του νησιού του Καστού.