Το Συνέδριο στο Μαρόκο μέσα από τη ματιά της Άννας Μαργαριτούλη
Στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη Τετουάν του Μαρόκου, σχεδόν απέναντι από το Γιβραλτάρ, φιλοξενήθηκε το 7ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις θαλάσσιες χελώνες. Συμμετείχαν περισσότεροι από 120 σύνεδροι από όλες σχεδόν τις μεσογειακές χώρες, αλλά και από Αμερική, Βρετανία, Βέλγιο κ.ά. Έγιναν 8 εργαστήρια, αναρτήθηκαν 37 πόστερς και 92 προφορικές παρουσιάσεις. Έγιναν και δύο κεντρικές ομιλίες διάρκειας μιας ώρας η καθεμιά, από δυο παλιούς χελωνάδες που σέβονται οι σημερινοί χελωνάδες όλου του κόσμου και τους φέρνουν ως παράδειγμα. Την πρώτη μέρα μίλησε ο Αμερικανός Earl Possardt και τη δεύτερη ο Δημήτρης Μαργαριτούλης.
Η ομιλία του Earl, είχε θέμα ¨Sea Turtle Conservation in the World¨ και ήταν πολύ φιλοσοφημένη. «Όταν ξεκινάμε κάτι, καλό είναι να αναρωτιόμαστε γιατί το κάνουμε» είπε. Κάποτε ρώτησε τους φοιτητές του: «Γιατί προστατεύουμε τις χελώνες;». Ένας είπε για να παίξουν το ρόλο τους στο οικοσύστημα. Άλλος επειδή έχουν κι αυτές δικαιώματα στον πλανήτη. Κι ένας τρίτος είπε «Προσπαθούμε να τις προστατεύσουμε. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε, στη διάρκεια της προσπάθειάς μας όμως, γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι!» Και μόνο μ΄ αυτή τη φράση εγώ είχα καλυφθεί για το ταξίδι.
Τη δεύτερη κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μαργαριτούλης με θέμα ¨Sea Turtles in the Mediterranean: Personal Reflections¨. «Δεν πήγαμε εμείς στις χελώνες» είπε, «οι χελώνες ήρθαν σ’ εμάς». Έκανε αναφορά στο ξεκίνημα της ασχολίας του, στην πρόθυμη βοήθεια από Αμερικανούς ¨γίγαντες¨ της επιστήμης των χελωνών, όπως ο Archie Carr, και στο μέντορά του τον Jack Frazier. Αναφέρθηκε στην ανάδειξη της Μεσογείου ως ξεχωριστή θαλάσσια οντότητα, ενώ ως τότε εθεωρείτο για τις χελώνες ένας ακόμη κόλπος του Ατλαντικού. Έκανε ιστορική αναδρομή στα 6 προηγούμενα Μεσογειακά Συνέδρια και στη μεγάλη συμβολή τους στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των χωρών. Κατέκρινε τις έρευνες που γίνονται από ¨αλεξιπτωτιστές-ερευνητές¨ χωρίς να έχουν ενδιαφέρον για τις τοπικές κοινωνίες. Θεωρεί σαν αισιόδοξο μήνυμα το ότι είναι οι τόσοι αφοσιωμένοι νέοι επιστήμονες που θα πρέπει να συνεχίσουν μαζί παραμερίζοντας πολιτικές και άλλες διαφορές. Το ακροατήριο σηκώθηκε όρθιο και χειροκροτούσε για 3 λεπτά τουλάχιστον. Μερικοί συγκινήθηκαν. Κάποια στιγμή φώναξε κι εμένα στο βήμα και είπε: «Δεν θα ήμασταν τίποτα χωρίς τις γυναίκες μας».
Το συνέδριο γίνεται ανά τριετία. Κάθε φορά βραβεύεται η καλύτερη παρουσίαση από φοιτητή και εκλέγεται ο πρόεδρος του επόμενου συνεδρίου, στη χώρα του οποίου γίνεται το επόμενο συνέδριο. Ο Πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής Mustapha Aksissou, ντυμένος πάντα με κουστούμι, προσπαθούσε πολλά χρόνια να φέρει το συνέδριο στην πατρίδα του. Τον βοήθησαν πολύ η γυναίκα του, Vafee, και συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο. Ο φοιτητής που βραβεύθηκε εδώ ήταν ο πάντα χαμογελαστός Hamed Mallat από την Τυνησία. Πρόεδρος του επόμενου Συνεδρίου, εκλέχτηκε η Αλίκη Παναγοπούλου, από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Άρα, μας περιμένει δουλειά για το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο στην Ελλάδα το 2025. Ελπίζω να το οργανώσουμε άριστα!
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαμε την ευκαιρία να περιπλανηθούμε λίγο στους δρόμους του Τετουάν ψάχνοντας το αρχαιολογικό μουσείο. Από όσο είδαμε μας φάνηκε ωραία πόλη, με καλή ρυμοτομία, μεγάλους δρόμους, μεγαλοπρεπή κτήρια, κήπους και πάρκα. Είδαμε λίγο και τη γραφική Μεδίνα, την παλιά πόλη, με τα στενά σοκάκια. Το τελευταίο βράδυ πήγαμε για δείπνο σε ένα κέντρο με ζωντανή μουσική. Αν και το αλκοόλ λείπει παντελώς, έγινε μεγάλο κέφι και σχεδόν όλοι οι σύνεδροι χόρεψαν ή χοροπήδησαν σε ανατολικούς ρυθμούς.
Τελικά παρ’ όλη την ταλαιπωρία του ταξιδιού (13 ώρες στον πηγαιμό και 16 στον γυρισμό), νομίζω ότι καλά κάναμε και πήγαμε. Όσο για τα συμπεράσματα του Συνεδρίου… αισθάνομαι ότι έχει γίνει παγκοσμίως τόσο πολύ δουλειά για τις θαλάσσιες χελώνες, τόσο πολύπλευρη, τεκμηριωμένη και οργανωμένη, ώστε είναι ασύμμετρο και άδικο για τα άλλα ζώα! Είναι όμως κρίμα που η μόνη φορά που αναφέρθηκε η λέξη «education» ήταν από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στην παρουσίαση του Γιάννη Χαλκιά, όπως είπε και ο ίδιος…
Η περιβαλλοντική αγωγή αποτελεί βασικό στοιχείο της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μάθετε περισσότερα για τις εκπαιδευτικές μας δράσεις εδώ.
Κορώνη Μεσσηνίας – το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ έχει καλούς φίλους
Ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ επιστρέφει για επίσκεψη!
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/04/2025
Νέα Μελέτη για τα Μικροπλαστικά στις Παραλίες Ωοτοκίας των Θαλάσσιων Χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε σε μια πρόσφατη παγκόσμια μελέτη η οποία αποκάλυψε ανησυχητικά επίπεδα μόλυνσης από μικροπλαστικά σε παραλίες ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών σε όλο τον κόσμο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/04/2025
22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις ζητούν την ανάκληση των αδειών για τους 15 Αιολικούς Σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη
Κοινή επιστολή προς τις υπηρεσίες και φορείς που έχουν εμπλακεί στην αδειοδότηση των 15 Αιολικών Σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στα Ακαρνανικά Όρη, με το αίτημα να ανακληθούν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί έως σήμερα, απέστειλαν 22 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/04/2025
Γίνε φύλακας των θαλάσσιων χελωνών του Λακωνικού!
Η Gracie και η Claire, δύο αφοσιωμένες εθελόντριες που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Λακωνικό Κόλπο το 2024, μας μίλησαν για την εμπειρία τους.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/04/2025
Σύσκεψη φορέων, αρχών και επιχειρηματιών στο Ρέθυμνο: Η Κρήτη προετοιμάζεται για τον ερχομό των χελωνών!
Τη Δευτέρα 7 Απριλίου, βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο για να συμμετέχουμε στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου με θέμα τα διαχειριστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα και την τήρηση τους!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/03/2025
Οι δορυφορικοί πομποί του ΑΡΧΕΛΩΝ στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ είναι από τους πρώτους φορείς στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε δορυφορικούς πομπούς στη μελέτη προστατευόμενων ειδών. Από το 2002 μέχρι σήμερα έχουμε τοποθετήσει 150 δορυφορικούς και GSM πομπούς σε θαλάσσιες χελώνες για να παρακαλουθήσουμε τα ταξίδια τους σε όλη τη Μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/03/2025
Βραδινή περιπολία παραλίας: Μία μοναδική εμπειρία για τους εθελοντές
Σε κάποιες ξεχωριστές παραλίες τα καθήκοντα των εθελοντών περιλαμβάνουν και νυχτερινές περιπολίες. Τις ώρες λοιπόν που η παρουσία ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας απαγορεύεται για να μην ενοχληθούν οι χελώνες, οι εκπαιδευμένοι εθελοντές περπατούν για να τις συναντήσουν.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...