Ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ επιστρέφει για επίσκεψη!
Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής από το εξωτερικό του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, επισκέφτηκε το Κέντρο με την οικογένειά του. Αυτή ήταν μια τέλεια ευκαιρία να του πάρουμε συνέντευξη και να μάθουμε πώς ξεκίνησαν όλα.
«Είχα τελειώσει τις σπουδές μου στη θαλάσσια βιολογία το 1995 και εκείνη την εποχή, πίστευα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρω δουλειά στον τομέα μου ήταν να γίνω εθελοντής. Έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το Κέντρο Διάσωσης που ιδρύθηκε το 1994 και μια ανοιξιάτικη μέρα του 1995 έφτασα στην Ελλάδα έτοιμος να ξεκινήσω τους τρείς μήνες εθελοντισμού», λέει.
«Υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια τρένου στο Κέντρο Διάσωσης και μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της, μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών Έπρεπε να γεμίσουμε τις δεξαμενές φέρνοντας νερό από τη θάλασσα με κουβάδες. Έκανα μπάνιο έξω με το λάστιχο και δεν υπήρχαν τουαλέτες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάναμε ήταν να χτίζουμε και να βάφουμε το Κέντρο ώστε να γίνει το μέρος το οποίο είναι σήμερα», προσθέτει.
Όταν τελείωσαν οι πρώτοι 3 μήνες, ο Tom συζήτησε με τον Δημήτρη Μαργαριτούλη, τον Ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος ήταν τότε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, την δυνατότητα να εργαστεί στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.
«Έμεινα λοιπόν τρία χρόνια και ήμουν ο υπεύθυνος για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε για περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπου δεχόμασταν δυο σχολεία την εβδομάδα και το άλλο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο, εργαστήριο και κοιτώνας. Σύντομα είχαμε υπαίθριες δεξαμενές και καθαρό νερό από μια αντλία και ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις αλλαγές. Θυμάμαι ότι ο μέγιστος αριθμός τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών που είχαμε ήταν οκτώ, και ήμασταν τόσο αγχωμένοι για να διαχειριστούμε όλα αυτά τα θέματα. Βλέπω τώρα ότι υπάρχουν 22 ζώα στην περίθαλψη, αλλά είστε πολύ ψύχραιμοι», είπε ενθουσιασμένος.
«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις όλες τις αλλαγές. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού γίνονται πλέον με επαγγελματικό τρόπο. Δέχεστε εκατοντάδες παιδιά από σχολεία κάθε εβδομάδα και έχετε βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς που γνωρίζει και νοιάζεται για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών», προσθέτει.
Μετά από τρία χρόνια στο Κέντρο Διάσωσης ο Tom εργάστηκε ως Υπεύθυνος πεδίου στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά για τέσσερα χρόνια. Στην ερώτηση γιατί επέλεξε να μείνει σχεδόν επτά χρόνια στον ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Tom απάντησε: «Ήθελα να κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Σε έκανε να νιώθεις όμορφα όταν πήγαινες για ύπνο το βράδυ και σκεπτόσουν πως ήταν μια καλή μέρα! Έκανε ζέστη και ήταν δύσκολα, αλλά άξιζε την κούραση. Το βασικό κίνητρο είναι το ίδιο με τους εθελοντές που έρχονται εδώ και σήμερα. Είναι εκπληκτικό το ότι οι νέοι συνεχίζουν να θέλουν να σώσουν τον κόσμο και είναι αυτό που μας φέρνει στον ΑΡΧΕΛΩΝ και μας κρατά ενωμένους», εξήγησε.
Το 2023 θα σηματοδοτήσει την 40η επέτειο του ΑΡΧΕΛΩΝ – του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας - και ανυπομονούμε να διοργανώσουμε κάποιο είδος εκδήλωσης για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν προσφερθεί εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Θα ανακοινωθούν περισσότερα γι’ αυτό το θέμα σύντομα.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.
Το Συνέδριο στο Μαρόκο μέσα από τη ματιά της Άννας Μαργαριτούλη
Στην Ελλάδα το επόμενο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/03/2025
Εμπλουτίζοντας τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών που έχουν διασωθεί
Μια πρόσφατη μελέτη στο Κέντρο Διάσωσης Χελωνών τονίζει τη σημασία του περιβαλλοντικού εμπλουτισμού στη βελτίωση της φυσικής και ψυχολογικής ευημερίας των θαλάσσιων χελωνών, βοηθώντας στην αποκατάστασή τους και προετοιμάζοντάς τες για επιτυχή απελευθέρωση στο φυσικό τους περιβάλλον.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/03/2025
Hμερίδα διαδικτυακών παρουσιάσεων για φοιτητές
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί φοιτητές και ενδιαφερόμενους από ΟΛΑ τα επιστημονικά πεδία να συμβάλουν στην προστασία της θαλάσσιας χελώνας!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/03/2025
Θέσεις Βοηθών για τα προγράμματα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/03/2025
Ποδηλατόδρομος στην παραλία ωοτοκίας Νικοπόλεως Πρεβέζης: Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/03/2025
Kοινό ΔΤ: Μπουλντόζες και οικοδομικές επεμβάσεις στο Μαραθωνήσι απειλούν την καρδιά του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/02/2025
Το Δίκτυο Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Ζωής χαιρετίζει την πρόοδο στην αδειοδότηση των Κέντρων Περίθαλψης και ζητά την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Αδειοδότησής τους
Κοινό Δελτίο Τύπου του Δικτύου Οργανώσεων Περίθαλψης Άγριας Πανίδας στην Ελλάδα
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/02/2025
Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου
Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/02/2025
Aπό το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στην Αίγυπτο
Στο φως της ελληνικής δημοσιότητας, αυτή τη φορά στις διεθνείς ειδήσεις, βρέθηκε μία θαλάσσια χελώνα που γνωρίσαμε από το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η μαρκαρισμένη χελώνα βρέθηκε εξαντλημένη και τραυματισμένη, μετά από τις πρόσφατες έντονες θαλασσοταραχές, σε παραλία της Αιγύπτου και η σχετική ανακοίνωση από το Αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων μας επιβεβαιώνει την ανάγκη για συνεχή προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στη μεσόγειο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/02/2025
Το χελωνάκι του ΑΡΧΕΛΩΝ ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα με όχημα τους μαθητές
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλα τα σχολεία που συμμετείχαν στις διαδικτυακές επισκέψεις στο Κέντρο Διάσωσης τη σχολική χρονιά 2023-2024 και που μετέδωσαν το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στα πέρατα της χώρας! Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις της φετινής σχολικής χρονιάς έχουν ήδη ξεκινήσει...
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/02/2025
Διαδικτυακή Παρουσίαση Αποτελεσμάτων 2024
Την προηγούμενη χρονιά 500 εθελοντές απ' όλο τον κόσμο ήρθαν να βοηθήσουν τις χελώνες στην Ελλάδα! Τι κατάφεραν; Συνδέσου μαζί μας για να μάθεις!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/02/2025
Ιστορική Ανακάλυψη Φωλιάς Πράσινης Θαλάσσιας Χελώνας στη Ρόδο
Το είδος αυτό κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η πρόσφατη ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υποδηλώνει μια εν δυνάμει μετατόπιση στις περιοχές αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/02/2025
Η αγάπη της Τζοάν για τον εθελοντισμό στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ
Η αγάπη της Τζοάν για τις θαλάσσιες χελώνες την οδήγησε να γίνει εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, όπου αφιερώνει τον χρόνο της στην ενημέρωση των επισκεπτών και συμβάλλει στις προσπάθειες διατήρησης που πραγματοποιεί ο οργανισμός.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/02/2025
Kοινό Δ.Τ: 2 χρόνια συστηματικής προσπάθειας με στόχο την προστασία του μεγαλύτερου υγροτόπου της Ελλάδας
Πριν από 2 χρόνια γεννήθηκε το όραμα μιας συλλογικής δέσμευσης για τη βελτίωση της διαχείρισης του Αμβρακικού Κόλπου που ενσάρκωσε τη «Συμμαχία για τον Αμβρακικό».
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
Ανακεφαλαίωση 2024: Συνεχίσαμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και τους ωκεανούς
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.