18/11/2022

Ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ επιστρέφει για επίσκεψη!

Στις 25 Οκτωβρίου 2022, ο Tom Scott, ο πρώτος εθελοντής από το εξωτερικό του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, επισκέφτηκε το Κέντρο με την οικογένειά του. Αυτή ήταν μια τέλεια ευκαιρία να του πάρουμε συνέντευξη και να μάθουμε πώς ξεκίνησαν όλα.

«Είχα τελειώσει τις σπουδές μου στη θαλάσσια βιολογία το 1995 και εκείνη την εποχή, πίστευα ότι ο καλύτερος τρόπος για να βρω δουλειά στον τομέα μου ήταν να γίνω εθελοντής. Έμαθα για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και το Κέντρο Διάσωσης που ιδρύθηκε το 1994 και μια ανοιξιάτικη μέρα του 1995 έφτασα στην Ελλάδα έτοιμος να ξεκινήσω τους τρείς μήνες εθελοντισμού», λέει.

o-tom-scott-o-prwtos-ethelonths-tou-kentrou-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-epistrefei-gia-episkepsh-dexameni1.jpg

«Υπήρχαν μόνο δύο βαγόνια τρένου στο Κέντρο Διάσωσης και μια χελώνα με ένα αγκίστρι στο στόμα της, μέσα σε μια παιδική πλαστική πισίνα διαμέτρου περίπου 50 εκατοστών Έπρεπε να γεμίσουμε τις δεξαμενές φέρνοντας νερό από τη θάλασσα με κουβάδες. Έκανα μπάνιο έξω με το λάστιχο και δεν υπήρχαν τουαλέτες. Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάναμε ήταν να χτίζουμε και να βάφουμε το Κέντρο ώστε να γίνει το μέρος το οποίο είναι σήμερα», προσθέτει.

Όταν τελείωσαν οι πρώτοι 3 μήνες, ο Tom συζήτησε με τον Δημήτρη Μαργαριτούλη, τον Ιδρυτή του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο οποίος ήταν τότε και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, την δυνατότητα να εργαστεί στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών.

«Έμεινα λοιπόν τρία χρόνια και ήμουν ο υπεύθυνος για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να αλλάζουν. Το πρώτο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε για περιβαλλοντική εκπαίδευση, όπου δεχόμασταν δυο σχολεία την εβδομάδα και το άλλο βαγόνι χρησιμοποιήθηκε ως γραφείο, εργαστήριο και κοιτώνας. Σύντομα είχαμε υπαίθριες δεξαμενές και καθαρό νερό από μια αντλία και ήμασταν όλοι πολύ ενθουσιασμένοι με αυτές τις αλλαγές. Θυμάμαι ότι ο μέγιστος αριθμός τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών που είχαμε ήταν οκτώ, και ήμασταν τόσο αγχωμένοι για να διαχειριστούμε όλα αυτά τα θέματα. Βλέπω τώρα ότι υπάρχουν 22 ζώα στην περίθαλψη, αλλά είστε πολύ ψύχραιμοι», είπε ενθουσιασμένος.

o-tom-scott-o-prwtos-ethelonths-tou-kentrou-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-epistrefei-gia-episkepsh-dexameni2.jpg

«Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις όλες τις αλλαγές. Οι δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού γίνονται πλέον με επαγγελματικό τρόπο. Δέχεστε εκατοντάδες παιδιά από σχολεία κάθε εβδομάδα και έχετε βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς που γνωρίζει και νοιάζεται για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών», προσθέτει.

Μετά από τρία χρόνια στο Κέντρο Διάσωσης ο Tom εργάστηκε ως Υπεύθυνος πεδίου στο πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στα Χανιά για τέσσερα χρόνια. Στην ερώτηση γιατί επέλεξε να μείνει σχεδόν επτά χρόνια στον ΑΡΧΕΛΩΝ, ο Tom απάντησε: «Ήθελα να κάνω κάτι σημαντικό στη ζωή μου. Σε έκανε να νιώθεις όμορφα όταν πήγαινες για ύπνο το βράδυ και σκεπτόσουν πως ήταν μια καλή μέρα! Έκανε ζέστη και ήταν δύσκολα, αλλά άξιζε την κούραση. Το βασικό κίνητρο είναι το ίδιο με τους εθελοντές που έρχονται εδώ και σήμερα. Είναι εκπληκτικό το ότι οι νέοι συνεχίζουν να θέλουν να σώσουν τον κόσμο και είναι αυτό που μας φέρνει στον ΑΡΧΕΛΩΝ και μας κρατά ενωμένους», εξήγησε.

o-tom-scott-o-prwtos-ethelonths-tou-kentrou-diaswshs-thalassiwn-xelwnwn-tou-arxelwn-epistrefei-gia-episkepsh-tom_scott.jpg

Το 2023 θα σηματοδοτήσει την 40η επέτειο του ΑΡΧΕΛΩΝ – του Συλλόγου Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας - και ανυπομονούμε να διοργανώσουμε κάποιο είδος εκδήλωσης για τους πολλούς ανθρώπους που έχουν προσφερθεί εθελοντικά όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα. Θα ανακοινωθούν περισσότερα γι’ αυτό το θέμα σύντομα.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!