02/04/2021

Τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών στις Ελληνικές ακτές

Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός θαλάσσιων χελωνών που εντοπίζονταν νεκρές ή τραυματισμένες στις Ελληνικές ακτές οδήγησαν το 1992 το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ στην ίδρυση του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και αργότερα, το 1994, στη δημιουργία του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης των τραυματισμένων χελωνών καθώς και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.

ta-shmantikotera-aitia-twn-ekbrasmwn-thalassiwn-xelwnwn-stis-ellhnikes-aktes-archelon_stranding1.jpg

Συχνά έρχονται στη δημοσιότητα αναφορές για νεκρές θαλάσσιες χελώνες από πολλά μέρη της Ελλάδας και το κύριο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι το κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με φυσικά αίτια ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φτάνουν κάθε χρόνο όλα τα «Δελτία εκθαλάσσωσης» μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές, που είναι αρμόδιες να καταγράφουν τα συμβάντα. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, όμως η διασταύρωση και η επεξεργασία των στοιχείων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι σε εξέλιξη.

Έχουν βρεθεί περιπτώσεις όπου οι χελώνες που εκβράζονται νεκρές έχουν εμφανή σημάδια αλληλεπίδρασής τους με αλιευτικά εργαλεία. Αλλά και από αυτές που δεν φέρουν εξωτερικά σημάδια, είναι πιθανόν αρκετές να έχουν υποστεί πνιγμό ή άλλη βλάβη λόγω σύλληψης σε αλιευτικά εργαλεία.

«Τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό χελωνών που πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά σκάφη στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή, όπως επίσης λίγα είναι γνωστά για την άμεση και έμμεση θνησιμότητα που ακολουθεί» λέει ο Κώστας Τενεκετζής, ερευνητής σε θέματα παράκτιας διαχείρισης, που συνεργάζεται με το ΕΛΚΕΘΕ. «Κάποιες φορές, κατά τόπους εκβράζονται σχετικά υψηλοί αριθμοί νεκρών χελωνών. Όμως είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα επειδή είναι δυνατόν τα νεκρά άτομα επιπλέοντας να μετακινούνται με τα κύματα από πολύ μακριά».

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σε Μεσογειακό επίπεδο, ο ετήσιος αριθμός συλλήψεων χελωνών σε όλα τα αλιευτικά́ εργαλεία στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί από τον Paolo Casale (2011) σε περίπου 9.700, με 3.500 από́ αυτές να αφορούν συλλήψεις σε στατικά́ δίχτυα και παραγάδια βυθού́ ενώ́ οι υπόλοιπες 6.200 συλλήψεις αφορούν σε μηχανότρατες, γρι-γρι και παραγάδια αφρού́.

«Παρά τα ελλιπή́ στοιχειά, η μικρή́ παράκτια αλιεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί́ κατά́ κύριο λόγο τα εργαλεία που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά́ θνησιμότητας, φαίνεται ότι ευθύνεται για μεγάλο αριθμό́ θανάτων χελωνών. Η θνησιμότητα των χελωνών από εμπλοκή στα δίχτυα τους μπορεί να φτάσει και το 80% των περιπτώσεων τυχαίας σύλληψης», συμπληρώνει η Αλίκη Παναγοπούλου, ειδική εμπειρογνώμων για τις θαλάσσιες χελώνες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που δημοσίευσε σχετική έρευνα το 2017.

ta-shmantikotera-aitia-twn-ekbrasmwn-thalassiwn-xelwnwn-stis-ellhnikes-aktes-archelon_stranding2.jpg

Ακόμη, οι επιπτώσεις της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά γίνονται περισσότερο φανερές με το χρόνο, καθώς οι χελώνες που έχουν φάει πλαστικά οδηγούνται σε αργό θάνατο. Έχει αποδειχτεί ότι το γαστρεντερικό σύστημα των χελωνών δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό. Κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε όλες τις νεκροψίες χελωνών που έγιναν το 2018 στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί́ και χελώνες νεκρές λόγω εμπλοκής σε πλαστικά απορρίμματα.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν τα φυσικά αίτια θανάτου, όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. «Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας νεκροψίας στις χελώνες που εκβράζονται νεκρές. Ακόμη, πολλά από τα ζώα που βρίσκονται εκβρασμένα είναι σε κατάσταση προχωρημένη σήψης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα για τα αίτια θανάτου» συμπληρώνει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Δείτε στην ιστοσελίδα μας τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βρείτε μια χελώνα εκβρασμένη, νεκρή ή ζωντανή https://www.archelon.gr/contents/help2.php?mid=1&mid2=25

Πληροφορίες:

Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr.

Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Τηλ. 210 8982 600, 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  30/06/2023

  Εκδήλωση λήξης του έργου για τις Οργανώσεις Περίθαλψης Άγριων Ζώων

  Στις 9 Ιουνίου 2023, η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς φιλοξένησε την εκδήλωση λήξης του έργου «Δίκτυο Συνεργασίας των Οργανώσεων που Δραστηριοποιούνται στην Περίθαλψη Άγριων Ζώων στην Ελλάδα».

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!