Τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών στις Ελληνικές ακτές
Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός θαλάσσιων χελωνών που εντοπίζονταν νεκρές ή τραυματισμένες στις Ελληνικές ακτές οδήγησαν το 1992 το Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ στην ίδρυση του Εθνικού Δικτύου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών και αργότερα, το 1994, στη δημιουργία του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής, όπου υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης των τραυματισμένων χελωνών καθώς και επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον.
Συχνά έρχονται στη δημοσιότητα αναφορές για νεκρές θαλάσσιες χελώνες από πολλά μέρη της Ελλάδας και το κύριο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη είναι το κατά πόσο οι θάνατοι αυτοί συνδέονται με φυσικά αίτια ή ανθρωπογενείς δραστηριότητες.
Στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ φτάνουν κάθε χρόνο όλα τα «Δελτία εκθαλάσσωσης» μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές, που είναι αρμόδιες να καταγράφουν τα συμβάντα. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις, όμως η διασταύρωση και η επεξεργασία των στοιχείων από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι σε εξέλιξη.
Έχουν βρεθεί περιπτώσεις όπου οι χελώνες που εκβράζονται νεκρές έχουν εμφανή σημάδια αλληλεπίδρασής τους με αλιευτικά εργαλεία. Αλλά και από αυτές που δεν φέρουν εξωτερικά σημάδια, είναι πιθανόν αρκετές να έχουν υποστεί πνιγμό ή άλλη βλάβη λόγω σύλληψης σε αλιευτικά εργαλεία.
«Τα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό χελωνών που πιάνονται τυχαία σε αλιευτικά σκάφη στην Ελλάδα είναι ανεπαρκή, όπως επίσης λίγα είναι γνωστά για την άμεση και έμμεση θνησιμότητα που ακολουθεί» λέει ο Κώστας Τενεκετζής, ερευνητής σε θέματα παράκτιας διαχείρισης, που συνεργάζεται με το ΕΛΚΕΘΕ. «Κάποιες φορές, κατά τόπους εκβράζονται σχετικά υψηλοί αριθμοί νεκρών χελωνών. Όμως είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα επειδή είναι δυνατόν τα νεκρά άτομα επιπλέοντας να μετακινούνται με τα κύματα από πολύ μακριά».
Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα σε Μεσογειακό επίπεδο, ο ετήσιος αριθμός συλλήψεων χελωνών σε όλα τα αλιευτικά́ εργαλεία στην Ελλάδα έχει υπολογιστεί από τον Paolo Casale (2011) σε περίπου 9.700, με 3.500 από́ αυτές να αφορούν συλλήψεις σε στατικά́ δίχτυα και παραγάδια βυθού́ ενώ́ οι υπόλοιπες 6.200 συλλήψεις αφορούν σε μηχανότρατες, γρι-γρι και παραγάδια αφρού́.
«Παρά τα ελλιπή́ στοιχειά, η μικρή́ παράκτια αλιεία στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί́ κατά́ κύριο λόγο τα εργαλεία που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά́ θνησιμότητας, φαίνεται ότι ευθύνεται για μεγάλο αριθμό́ θανάτων χελωνών. Η θνησιμότητα των χελωνών από εμπλοκή στα δίχτυα τους μπορεί να φτάσει και το 80% των περιπτώσεων τυχαίας σύλληψης», συμπληρώνει η Αλίκη Παναγοπούλου, ειδική εμπειρογνώμων για τις θαλάσσιες χελώνες του ΑΡΧΕΛΩΝ, που δημοσίευσε σχετική έρευνα το 2017.
Ακόμη, οι επιπτώσεις της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά γίνονται περισσότερο φανερές με το χρόνο, καθώς οι χελώνες που έχουν φάει πλαστικά οδηγούνται σε αργό θάνατο. Έχει αποδειχτεί ότι το γαστρεντερικό σύστημα των χελωνών δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό. Κομμάτια πλαστικού εντοπίστηκαν σε όλες τις νεκροψίες χελωνών που έγιναν το 2018 στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχουν επίσης καταγραφεί́ και χελώνες νεκρές λόγω εμπλοκής σε πλαστικά απορρίμματα.
Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν μπορούν να αποκλειστούν τα φυσικά αίτια θανάτου, όμως δεν είναι εύκολο να αναγνωριστούν. «Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας νεκροψίας στις χελώνες που εκβράζονται νεκρές. Ακόμη, πολλά από τα ζώα που βρίσκονται εκβρασμένα είναι σε κατάσταση προχωρημένη σήψης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα για τα αίτια θανάτου» συμπληρώνει ο Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
Δείτε στην ιστοσελίδα μας τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που βρείτε μια χελώνα εκβρασμένη, νεκρή ή ζωντανή https://www.archelon.gr/contents/help2.php?mid=1&mid2=25
Πληροφορίες:
Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr.
Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Τηλ. 210 8982 600, 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr .
Πάνω από 700 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν εκβρασμένες σε Ελληνικές ακτές το 2020
Σας χρειαζόμαστε, μείνετε δίπλα μας
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ28/01/2025
ΑΡΧΕΛΩΝ 2024: Συνεχίζουμε τον αγώνα για τις θαλάσσιες χελώνες και την προστασία των ωκεανών
Το 2024 σημείωσε μια ιστορική στιγμή για την προστασία των θαλασσίων χελωνών στη Μεσόγειο: επιβεβαιώθηκε η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα στον Κόλπο της Κυπαρισσίας! Ο Κυπαρισσιάκος Κόλπος φιλοξενεί πλέον τον μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό Καρέττα στη Μεσόγειο, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή αύξηση τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεχείς και μακροχρόνιες προσπάθειες προστασίας των φωλιών από τον ΑΡΧΕΛΩΝ. Παράλληλα, το 2024 καταγράφηκε ως το θερμότερο έτος παγκοσμίως. Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ενισχύσαμε τη δέσμευσή μας στον εθελοντισμό και στον βιώσιμο τουρισμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ20/01/2025
Ευχαριστούμε τους Υπεύθυνους Πεδίου του 2024, την καρδιά των Προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ
Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, οφείλουμε μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στην αφοσίωση και το πάθος των Υπεύθυνων Πεδίου. Αυτά τα άτομα καθοδηγούν τους εθελοντές μας σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους στο πεδίο, διασφαλίζοντας ότι η αποστολή μας για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών εκτελείται με ακρίβεια, φροντίδα και ενθουσιασμό.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ17/01/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά 2 Βοηθούς Ενημέρωσης/ Ευαισθητοποίησης στα προγράμματα Ρεθύμνου και Χανίων (Βόρεια Κρήτη)
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ16/01/2025
Η γλυκιά εκδοχή της θεραπείας: Γιατί το μέλι είναι μυστικό όπλο για τη θεραπεία τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών.
Οι αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων σε ανοιχτές πληγές, ένα κοινό πρόβλημα για τις τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/01/2025
Κοινό ΔΤ: Tέλος Tαφής Απορριμμάτων: Να γίνει πλήρως ανταποδοτικό για τους ΟΤΑ!
Αυτή την περίοδο βιώνουμε, για άλλη μια φορά, την αντιπαράθεση της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εφαρμογή του Τέλους Ταφής.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/12/2024
Μιά πληγωμένη Καρέττα επιστρέφει στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πλαστικά στο πεπτικό της σύστημα.
Η Ελλάδα μείωσε την κατανάλωση της πλαστικής σακούλας, όμως πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε περισσότερο. Η ρύπανση της θάλασσας από πλαστικά παραμένει μια σημαντική απειλή τόσο για την υγεία των ανθρώπων, όσο και για τα ζώα και τα φυτά που ζουν εκεί.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/12/2024
O ΑΡΧΕΛΩΝ στην Πρώτη Γραμμή της Διάσωσης για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο.
Με τη βοήθεια του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ μπορέσαμε να αποκτήσουμε ακριβείς διαγνώσεις για την υγεία των χελωνών που διασώθηκαν στις Ελληνικές θάλασσες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ04/12/2024
Η φύση τελεί υπό επίθεση: Η προστασία του λύκου υποβαθμίζεται στη Σύμβαση της Βέρνης
Ανακοίνωση 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ03/12/2024
Καλοκαίρι 2025: Ανάλαβε θέση ευθύνης στα Προγράμματα Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας!
Περιορισμένος αριθμός έμπειρων και ικανών εθελοντών επιλέγεται κάθε χρόνο για τις θέσεις Υπεύθυνων Πεδίου των προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Η υποβολή αιτήσεων και σύντομων βιογραφικών για το 2025 έχει αρχίσει!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/11/2024
Πρώτο φωτοβολταϊκό στην καρδιά του Αμβρακικού
Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο οικοσύστημα που απειλείται με αποσταθεροποίηση στην περίπτωση εγκατάστασης μιας τόσο μεγάλης κατασκευαστικής δομής. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές, την τοπική αυτοδιοίκηση να αντιδράσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση του Αμβρακικού Κόλπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/11/2024
Κάνε αυτή τη γιορτινή περίοδο ακόμα πιο μαγική, χαρίζοντας μία υιοθεσία θαλάσσιας χελώνα στους αγαπημένους σου!
Είτε πρόκειται για τον λάτρη της άγριας φύσης στη ζωή σου, είτε για κάποιον δικό σου που νοιάζεται για τον πλανήτη, μια υιοθεσία από τον ΑΡΧΕΛΩΝ είναι ένα δώρο που συνεχίζει να προσφέρει.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ18/11/2024
Η παραλία της ελπίδας: Το ταξίδι του Keanu με τον ΑΡΧΕΛΩΝ
Ο Keanu Groeneveld, φοιτητής στη Διαχείριση της Άγριας Ζωής, ήρθε από την Ολλανδία στο Ρέθυμνο της Κρήτης για να κάνει την πρακτική του άσκηση στον ΑΡΧΕΛΩΝ. Η εμπειρία του ήταν ένα μεταμορφωτικό ταξίδι που φούντωσε το πάθος του για τη προστασία της φύσης.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/11/2024
Ανοίγει η Διαδικτυακή Ξενάγηση Σχολείων στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ: Οι θαλάσσιες χελώνες ταξιδεύουν πάλι σε όλη την Ελλάδα!
Για 5η συνεχόμενη χρονιά, το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ ανοίγει τις πύλες του και προσκαλεί τους μαθητές σχολείων εκτός Αττικής σε μια μοναδική διαδικτυακή εμπειρία.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/11/2024
Δορυφορική παρακολούθηση για την προστασία των χελωνών: TUI Care Foundation και ΑΡΧΕΛΩΝ απελευθερώνουν θαλάσσια χελώνα με πομπό στην Ελλάδα
Μετά από τη διάσωση και αρκετούς μήνες περίθαλψης στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ, ο «Τρίτων» επέστρεψε πίσω στη θάλασσα με έναν δορυφορικό πομπό στο καβούκι του. Η δράση αυτή, ως μέρος του προγράμματος TUI Turtle Aid, στοχεύει να συνεισφέρει πολύτιμες γνώσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της θαλάσσιας χελώνας μετά την απελευθέρωση.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ11/11/2024
Ένα διαφορετικό ρεκόρ ωοτοκίας: επιβεβαιώνεται η ανάκαμψη του πληθυσμού της Καρέττα που αναπαράγεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο!
Φέτος καταγράφηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ ένα νέο ρεκόρ ωοτοκίας: 6.700 φωλιές στον πυρήνα ωοτοκίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου.