Σας χρειαζόμαστε, μείνετε δίπλα μας
Αντέξαμε την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζουμε! Ήσασταν εκεί, μαζί μας στη δύσκολη διαδρομή λόγω πανδημίας και σας θέλουμε πάντα στο πλευρό μας!
Η βοήθειά σας για να σωθούν οι τραυματισμένες χελώνες στο οργανωμένο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα είναι καθοριστική ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να ξεπεράσουμε τις πρωτόγνωρες προκλήσεις που έφεραν οι περιορισμοί της πανδημίας.

Οι ανάγκες σε φάρμακα, εξοπλισμό και αναλώσιμα για την περίθαλψη των τραυματισμένων χελωνών που καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα δεν σταμάτησαν, ούτε και η προσπάθεια μας να τις φροντίσουμε. Πενήντα δύο χελώνες φιλοξενήθηκαν στη διάρκεια του 2020 στο Κέντρο Διάσωσης από το ειδικευμένο προσωπικό αλλά και τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, που ήταν αισθητά λιγότεροι λόγω των περιορισμών που έφερε η πανδημία στις μετακινήσεις. Μετά από επιτυχή περίθαλψη 21 χελώνες επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, 20 βρίσκονται ακόμη υπό περίθαλψη ενώ 11 χελώνες δυστυχώς δεν επιβίωσαν.
Ήδη τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 έχουν φτάσει στο Κέντρο ακόμη 5 χελώνες με παλιά ή καινούργια τραύματα, έχοντας καταπιεί αγκίστρια ή και πλαστικά.

Από το 1994 που ιδρύθηκε το Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν φιλοξενηθεί εκεί περισσότερες από 1162 θαλάσσιες χελώνες ενώ ένα ποσοστό 56% από αυτές έχει αποθεραπευτεί επιτυχώς και έχει επιστρέψει στη θάλασσα.
Η χαρά μας είναι μεγάλη για όσα κατορθώσαμε αλλά, καθώς οι επισκέπτες και τα σχολεία δεν μπορούν ακόμη να έρθουν στο Κέντρο Διάσωσης λόγω των περιορισμών της πανδημίας, η αγωνία μας και οι οικονομικές δυσκολίες συσσωρεύονται. Κάθε δωρεά σας, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα αφήσει ακόμη πιο μεγάλο αποτύπωμα στην κοινή μας προσπάθεια να βοηθήσουμε τα ζώα που κινδυνεύουν.

Η φυσική απομόνωσή μας λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να μας χωρίσει από την προσπάθεια για την προστασία της Φύσης και της άγριας πανίδας.
Σε λίγο καιρό, με τον ερχομό της άνοιξης, καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας ανεβαίνει, θα αρχίσει η περίοδος απελευθέρωσης για τις χελώνες που φροντίζουμε. Η δωρεά σας μπορεί να τους δώσει πίσω την ελευθερία τους με την ελπίδα ότι όλων μας η απελευθέρωση από την πανδημία έρχεται σύντομα.
Τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών στις Ελληνικές ακτές
Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2026
Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ επιστρέφουν για τη σχολική χρονιά 2026-2027!
Μια νέα σχολική χρονιά γεμάτη γνώση, δημιουργικότητα και θαλάσσιες χελώνες ξεκινά! Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα κρατήσεων για τις διαδικτυακές ξεναγήσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ οι πρώτες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/10/2026
Περιστατικό στην Πολύαιγο: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ καλεί τις Αρχές να διερευνήσουν τον θάνατο θαλάσσιας χελώνας
Με βαθιά λύπη ενημερωθήκαμε για το περιστατικό της νεκρής θαλάσσιας χελώνας στην προστατευόμενη περιοχή της Πολυαίγου στις Κυκλάδες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ14/10/2026
Οι εξετάσεις πίσω από κάθε διάγνωση: ένα βήμα ζωτικής σημασίας για την περίθαλψη των θαλάσσιων χελωνών
Για αυτή την πολύτιμη υποστήριξη και συμβολή, ευχαριστούμε θερμά το διαγνωστικό κέντρο Biocare Medical Center, όπου επί σειρά ετών γίνονται οι ακτινολογικές εξετάσεις των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/10/2026
Ακούστε τα τραγούδια που έγραψαν οι μαθητές για τις θαλάσσιες χελώνες!
Μπορούν όσα μαθαίνουμε για τις θαλάσσιες χελώνες να γίνουν στίχοι και μουσική; Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στα διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ απέδειξαν πως ναι!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2026
“Φύλακες της αρχαίας μας θάλασσας”: το 8ο Μεσογειακό Συνέδριο για τις Θαλάσσιες Χελώνες πραγματοποιείται στην Ελλάδα
Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετέχουν 240 σύνεδροι από 20 χώρες της Μεσογείου, ανάμεσά τους κορυφαίοι ερευνητές και επιστήμονες, καθώς και φορείς υπεύθυνοι για τη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/10/2026
Ένα Σαββατοκύριακο για την άγρια ζωή στο Μουσείο Γουλανδρή
Το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου συμμετείχαμε στο Wild Weekend, μια διήμερη γιορτή αφιερωμένη στην άγρια ζωή στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/10/2026
Οκτώβριος για τις θαλάσσιες χελώνες: Βοήθησέ μας να φροντίσουμε τους ασθενείς μας αυτόν τον χειμώνα
Αυτόν τον Οκτώβριο ξεκινάμε μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων με έναν ξεκάθαρο στόχο: να συγκεντρώσουμε 5.000€ για να στηρίξουμε τη φροντίδα των θαλάσσιων χελωνών που περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης μέχρι το τέλος του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ25/09/2026
Μαζί για τις παραλίες ωοτοκίας της Κρήτης: οι τελετές απονομής «Turtle-Friendly Hotel» σε Χανιά και Ρέθυμνο
Χανιά και Ρέθυμνο φιλοξένησαν τις τελετές απονομής της νέας πιστοποίησης, στο πλαίσιο του προγράμματος TUI Turtle Aid Greece.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2026
Αποχαιρετήσαμε τον Όμηρο, την τυφλή θαλάσσια χελώνα που ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Κορνουάλη
Ο Όμηρος πέρασε τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του στο Blue Reef Aquarium στο Newquay της Κορνουάλης, έχοντας ταξιδέψει εκεί από την Ελλάδα με τη βοήθεια του ΑΡΧΕΛΩΝ.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ21/09/2026
“Wild Weekend”- Ελάτε να γνωρίσουμε την άγρια ζωή της Ελλάδας!
Ένα διήμερο ανοιχτών εκδηλώσεων στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/09/2026
Χελωνάκια σε δεξαμενή εστιατορίου στα Χανιά: Η αγάπη για τη φύση σημαίνει πρώτα απ' όλα σεβασμός.
Όλοι νιώθουμε ενθουσιασμό όταν συναντάμε από κοντά ένα άγριο ζώο. Είναι μια βαθιά, ανθρώπινη ανάγκη να θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά στη φύση, να την παρατηρήσουμε και να την κατανοήσουμε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2026
Τα σχολεία επιστρέφουν στον ΑΡΧΕΛΩΝ! Μια νέα χρονιά γεμάτη γνώση και δράση
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της επιστρέφουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ οι φωνές, οι ερωτήσεις και ο ενθουσιασμός χιλιάδων μαθητών.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ06/09/2026
Τα χελωνάκια μάγεψαν μικρούς και μεγάλους στην Κέρκυρα
Από τα προκαταρκτικά δεδομένα φαίνεται ότι οι καταγραφές του 2026 στην Κέρκυρα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας: οι ερευνητές μας εντόπισαν και προστάτεψαν 50 φωλιές στις νότιες παραλίες του νησιού!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ01/09/2026
Πήρε άδεια από την εργασία της στην Αγγλία για να αφιερωθεί στις θαλάσσιες χελώνες της Ελλάδας!
Με την ενθουσιώδη υποστήριξη από τους συναδέλφους της, η Amy Carey μπόρεσε να απομακρυνθεί από την καθημερινή της ρουτίνα και να βυθιστεί πλήρως στη νέα περιπέτεια στη νότια Πελοπόννησο.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ13/08/2026
Τα χελωνάκια χρειάζονται βοήθεια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο: Ειδική προσφορά εθελοντισμού για 2 εβδομάδες!
Για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις φωλιές και τους τελευταίους νεοσσούς της φετινής χρονιάς, χρειαζόμαστε τη βοήθεια περισσότερων εθελοντών!


