22/03/2021

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Στις 25 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε διπλή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του 2020. Πρώτα στα Ελληνικά, μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πάνω από 130 συνεργαζόμενοι φορείς, μέλη, εθελοντές και φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και μετά στα Αγγλικά, όπου συμμετείχαν πάνω από 300 εθελοντές και φίλοι μας. Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν 30 ονόματα ανθρώπων που χωρίς αυτούς το 2020 θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο και ίσως πιο απογοητευτικό. Αυτά ήταν τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του 2020.

«Τα βραβεία αυτά είναι ένα ονομαστικό ευχαριστώ για όσους ήρθαν στο νου μας άμεσα. Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν αναφέραμε, γιατί αυτή τη χρονιά, το 2020, το αξίζουν όλοι όσοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαστε ευγνώμονες όχι μόνο σε όσους αναφέρθηκαν, αλλά και σε όλους τους εθελοντές, τους φίλους και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ που βοήθησαν στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό, τους ενθουσιώδεις τοπικούς εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης, στον Λακωνικό και στην Κορώνη, στα Χανιά και τη Μεσσαρά της Κρήτης».

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2020-volunteers_collage.jpg

Η αναπάντεχη πανδημία δυσκόλεψε τη φυσική παρουσία των ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Τώρα που η συνολική εικόνα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 έχει εκτιμηθεί, φαίνεται καθαρά η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Πόσοι λοιπόν ήταν οι άνθρωποι που βοήθησαν με τη φυσική τους παρουσία το 2020;

Ο συνολικός αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα πεδίου και στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με καθημερινή ενασχόληση για 4 εβδομάδες ή περισσότερο, τη χρονιά που πέρασε έφτασε τους 132. Οι εθελοντές από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 20%, ακολουθούν αυτοί από τη Γαλλία και την Ελλάδα με 18% αντίστοιχα και το 16% προήλθε από τη Γερμανία.

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2020-Poster_6_greek.jpg

«Πάνω από το 70% των εθελοντών προήλθε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρατηρεί η Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Εθελοντών. «Το καλοκαίρι του 2020 ακυρώθηκαν οι περισσότερες πρακτικές ασκήσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά είχαμε συμμετοχή από φοιτητές πρακτικής Ελληνικών πανεπιστημίων», συνεχίζει.

Οι αριθμοί συμμετοχών μόνοι τους δεν μπορούν να μεταφέρουν την ιδιαίτερη αξία που έχει η φυσική παρουσία των ανθρώπων στις δράσεις μας και το 2021.

Τα εθελοντικά προγράμματα για το 2021 έχουν ανοίξει και περιμένουμε τις αιτήσεις συμμετοχής σας. Για λόγους προστασίας από τον COVID-19, στα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας δεχόμαστε συμμετοχές που αφορούν από 5 εβδομάδες και πάνω από το εξωτερικό και από 3 εβδομάδες και πάνω για τους Ελληνόφωνους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο Κέντρο Διάσωσης δεχόμαστε συμμετοχές από το εξωτερικό με ελάχιστο διάστημα συμμετοχής 5 εβδομάδες για τους ίδιους λόγους.

Περισσότερες πληροφορίες https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/09/2023

  Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Υπάρχουν ξενοδοχεία φιλικά προς τις θαλάσσιες χελώνες στη βόρεια Κρήτη;

  Γιατί είναι σημαντικός ο τουρισμός για τις θαλάσσιες χελώνες;

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  22/09/2023

  Κοινή ανακοίνωση για την κατάσταση διατήρησης του λύκου στην Ευρώπη

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  20/09/2023

  Ευκαιρία εργασίας: Συνεργάτης για θέματα τουρισμού

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτη πλήρους απασχόλησης για θέματα τουρισμού

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  15/09/2023

  Ο Λίλο μας, η μικρή πρασινοχελώνα, τα κατάφερε!

  Τον Νοέμβριο του 2021 μία μικρή Πράσινη θαλάσσια χελώνα έφτασε στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με πολύ σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εντατικής θεραπείας, μία Τετάρτη τον Σεπτέμβριο του 2023 πήρε επιτέλους εξιτήριο και επέστρεψε στην θάλασσα!

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Οι αφύσικες καταστροφές να γίνουν μάθημα για κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/09/2023

  Κοινό Δ.Τ.: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Η Σταδιακή Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  05/09/2023

  Πίσω στα θρανία και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Το μοναδικό νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί σχολικές τάξεις όλων των βαθμίδων, αυτή τη φορά κλείνοντας θέση στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών κρατήσεων.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αυτοί που σώζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα στην Ελλάδα ( νέο βίντεο)

  Βρέθηκε τραυματισμένο άγριο ζώο, οτιδήποτε από αρκούδα, αετό, μικροπούλια μέχρι θαλάσσια χελώνα, φώκια, δελφίνι; Υπάρχουν άνθρωποι που θα τα περιθάλψουν. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ετοίμασε ένα βίντεο, όπου οι άνθρωποι της περίθαλψης μιλούν γι΄αυτό που τους παρακινεί και συνεχίζουν…

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/08/2023

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

  Αποχαιρετισμός στο ιδρυτικό μέλος του ΑΡΧΕΛΩΝ Γιάννη Παπαναγιώτου, που έφυγε από τη ζωή πρίν λίγες μέρες. Λάτρης της φύσης, της θάλασσας και των βουνών, βοήθησε στη δημιουργία του τον Σύλλογο. Ευχαριστούμε.

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/08/2023

  Παγκόσμιο ρεκόρ 37 χρόνων αναπαραγωγικής ζωής για θαλάσσια χελώνα στη Ζάκυνθο – Αυξημένος φέτος ο αριθμός στις φωλιές

  Ένα σημαντικό αποτέλεσμα της συστηματικής δουλειάς της φετινής ομάδας παρακολούθησης της ωοτοκίας στη Ζάκυνθο, ανακοινώνει ο ΑΡΧΕΛΩΝ - Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Με βάση τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις του, ο ΑΡΧΕΛΩΝ κατάφερε να πιστοποιήσει το Παγκόσμιο Ρεκόρ καταγεγραμμένης ωοτοκίας για χελώνες Καρέττα.

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  07/08/2023

  ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι κατοικίδια ζώα: Δεν τις αγγίζουμε! Δεν τις ταΐζουμε!

  Όπως είναι γνωστό 35 νέα περιστατικά επίθεσης θαλάσσιας χελώνας σε λουόμενους έχουν ήδη καταγραφεί κατά την φετινή καλοκαιρινή περίοδο και προστίθενται στον ήδη μακρύ κατάλογο των 200 περίπου καταγεγραμμένων περιστατικών, όπως αυτά έχουν καταγραφεί κατά τα προηγούμενα καλοκαίρια στα μητρώα του Κέντρο Υγείας Αρεόπολης.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  01/08/2023

  Συνέντευξη με μια εθελόντρια: Lea Heinen, Κέντρο Διάσωσης

  Η Lea μοιράζεται την εμπειρία της ως εθελόντρια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας του ΑΡΧΕΛΩΝ: «Νομίζω ότι όταν μια χελώνα αρχίζει να τρώει μετά από ένα μήνα προσπάθειας, όταν μπορείς να δεις τη βελτίωση ή την επούλωση ενός τραυματισμού μιας χελώνας και όταν μια χελώνα επιστρέφει πίσω στη θάλασσα, στο φυσικό της περιβάλλον, στο σπίτι της - τότε ξέρεις ότι πράγματι σώζεις τις χελώνες».

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  21/07/2023

  Παιδικός Διαγωνισμός Παραλίας 2023: Φτιάξε το δικό σου χελωνάκι με φυσικά υλικά και στείλε μας φωτογραφία!

  Βοήθησέ μας να μεταδώσουμε το μήνυμα για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σχηματίζοντας τα δικά σου θαλάσσια χελωνάκια με φυσικά υλικά που θα βρεις στην παραλία. Άμμος, πέτρες, βότσαλα, κοχύλια, φύκια, ξυλαράκια και ότι άλλο έχεις στη διάθεσή σου μπορούν να μεταμορφωθούν με λίγη φαντασία! Τράβηξε μια φωτογραφία το έργο σου και στείλε την στον Διαγωνισμό Παραλίας του ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  18/07/2023

  Ανοίγοντας το δρόμο για τα επόμενα βήματα προστασίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο

  Tην προηγούμενη εβδομάδα οι εταίροι του έργου «Διατήρηση των θαλασσίων χελωνών στην περιοχή της Μεσογείου» συναντήθηκαν για την 9η Συνεδρίαση της Καθοδηγητικής Επιτροπής. Η συνάντηση έγινε στον Κυπαρισσιακό Κόλπο στην Ελλάδα στις 4 και 5 Ιουλίου και οργανώθηκε από το SPA/RAC και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/07/2023

  Ειδική προσφορά για τους ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ εθελοντές: Έλα τώρα ξανά μαζί μας για 2 χελωνο-εβδομάδες!

  Είναι καιρός να έρθεις ξανά στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ, ακόμηκι αν έχεις μόνο 2ή 3 εβδομάδες διαθέσιμες. Η προσφορά ισχύει για τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο 2023. Κάνε αίτηση μέσα από τη νέα μας ιστοσελίδα και δες περισσότερα για τις ημερομηνίες και τις τοποθεσίες που είναι διαθέσιμες οι θέσεις.

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!