22/03/2021

Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020

Στις 25 Φεβρουαρίου, οργανώθηκε διπλή διαδικτυακή εκδήλωση, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των προγραμμάτων του 2020. Πρώτα στα Ελληνικά, μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους πάνω από 130 συνεργαζόμενοι φορείς, μέλη, εθελοντές και φίλοι του ΑΡΧΕΛΩΝ από την Ελλάδα και μετά στα Αγγλικά, όπου συμμετείχαν πάνω από 300 εθελοντές και φίλοι μας. Στο τέλος και των δύο εκδηλώσεων ακούστηκαν 30 ονόματα ανθρώπων που χωρίς αυτούς το 2020 θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο και ίσως πιο απογοητευτικό. Αυτά ήταν τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του 2020.

«Τα βραβεία αυτά είναι ένα ονομαστικό ευχαριστώ για όσους ήρθαν στο νου μας άμεσα. Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά από όσους δεν αναφέραμε, γιατί αυτή τη χρονιά, το 2020, το αξίζουν όλοι όσοι προσφέρθηκαν να βοηθήσουν» είπε ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. «Είμαστε ευγνώμονες όχι μόνο σε όσους αναφέρθηκαν, αλλά και σε όλους τους εθελοντές, τους φίλους και τα μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ που βοήθησαν στη Ζάκυνθο και στον Κυπαρισσιακό, τους ενθουσιώδεις τοπικούς εθελοντές στο Κέντρο Διάσωσης, στον Λακωνικό και στην Κορώνη, στα Χανιά και τη Μεσσαρά της Κρήτης».

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2020-volunteers_collage.jpg

Η αναπάντεχη πανδημία δυσκόλεψε τη φυσική παρουσία των ανθρώπων στις παραλίες ωοτοκίας και στο Κέντρο Διάσωσης. Τώρα που η συνολική εικόνα των δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2020 έχει εκτιμηθεί, φαίνεται καθαρά η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια. Πόσοι λοιπόν ήταν οι άνθρωποι που βοήθησαν με τη φυσική τους παρουσία το 2020;

Ο συνολικός αριθμός των εθελοντών που συμμετείχαν στα προγράμματα πεδίου και στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ με καθημερινή ενασχόληση για 4 εβδομάδες ή περισσότερο, τη χρονιά που πέρασε έφτασε τους 132. Οι εθελοντές από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 20%, ακολουθούν αυτοί από τη Γαλλία και την Ελλάδα με 18% αντίστοιχα και το 16% προήλθε από τη Γερμανία.

ta-brabeia-diakekrimenhs-prosforas-tou-arxelwn-gia-to-2020-Poster_6_greek.jpg

«Πάνω από το 70% των εθελοντών προήλθε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρατηρεί η Χαρά Παπαηλιού, Υπεύθυνη Εθελοντών. «Το καλοκαίρι του 2020 ακυρώθηκαν οι περισσότερες πρακτικές ασκήσεις από εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, αλλά είχαμε συμμετοχή από φοιτητές πρακτικής Ελληνικών πανεπιστημίων», συνεχίζει.

Οι αριθμοί συμμετοχών μόνοι τους δεν μπορούν να μεταφέρουν την ιδιαίτερη αξία που έχει η φυσική παρουσία των ανθρώπων στις δράσεις μας και το 2021.

Τα εθελοντικά προγράμματα για το 2021 έχουν ανοίξει και περιμένουμε τις αιτήσεις συμμετοχής σας. Για λόγους προστασίας από τον COVID-19, στα προγράμματα στις παραλίες ωοτοκίας δεχόμαστε συμμετοχές που αφορούν από 5 εβδομάδες και πάνω από το εξωτερικό και από 3 εβδομάδες και πάνω για τους Ελληνόφωνους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Στο Κέντρο Διάσωσης δεχόμαστε συμμετοχές από το εξωτερικό με ελάχιστο διάστημα συμμετοχής 5 εβδομάδες για τους ίδιους λόγους.

Περισσότερες πληροφορίες https://www.archelon.gr/contents/volunt.php?mid=2

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

 1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/04/2024

  Νέο! «Υποτροφίες» για πρακτική εμπειρία- άσκηση στα διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Φέτος δίνεται η ευκαιρία να υποστηριχθεί η συμμετοχή μικρού αριθμού εθελοντών στα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στις παραλίες ωοτοκίας καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Δείτε τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ισχύουν για το 2024.

  Μάθε περισσότερα
 2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  12/04/2024

  Συντονισμός για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στο Ρέθυμνο: Τοπικές Αρχές και τουρισμός ενώνουν δυνάμεις

  Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2024 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, έθιξε καίρια ζητήματα, όπως η τήρηση των διαχειριστικών μέτρων για την προστασία της Καρέττα. Δεδομένης της τουριστικής δραστηριότητας στις παραλίες ωοτοκίας, η ενεργή συμμετοχή του τουριστικού τομέα στην εφαρμογή των μέτρων κρίνεται απαραίτητη.

  Μάθε περισσότερα
 3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  10/04/2024

  «Τουρίστες και χελώνες;» Απλώνεται η περιβαλλοντική εκστρατεία ενημέρωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα

  Στο δρόμο του αειφόρου τουρισμού στρατεύεται ξανά, μετά την πανδημία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ- Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας. Στόχος της νέας εκστρατείας είναι να φθάσουν οι πληροφορίες για τον ορθό κώδικα συμπεριφοράς επισκεπτών σε όλες τις παραλίες ωοτοκίας σε συνεργασία με τον τουριστικό τομέα.

  Μάθε περισσότερα
 4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/04/2024

  LIFE MareNatura - Το μεγαλύτερο πρόγραμμα για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα στην Ελλάδα

  Μάθε περισσότερα
 5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  03/04/2024

  Οι πολίτες μας ενημερώνουν για εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών

  Ο ΑΡΧΕΛΩΝ ξεκίνησε την προσπάθεια καταγραφής των περιστατικών που νεκρές χελώνες ξεβράζονται στις ελληνικές ακτές από το 1992. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μία αύξηση στις καταγραφές αυτές που όμως μπορεί να οφείλεται στο ότι περισσότεροι συμπολίτες μας αναφέρουν τέτοια περιστατικά. Μάθε περισσότερα…

  Μάθε περισσότερα
 6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  19/03/2024

  Συμβάλλουμε στις διεθνείς εξελίξεις της έρευνας και της προστασίας των θαλάσσιων χελωνών

  Στο παρελθόν, μέλη του ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχαν στην διαμόρφωση της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Προστασία των Θαλάσσιων Χελωνών που εκδόθηκε το 1995 και σήμερα, στη συγγραφή του ανανεωμένου Εγχειριδίου Έρευνας και Προστασίας για τη Διατήρηση των Θαλάσσιων Χελωνών, συμμετέχουν τρεις συνεργάτες του Συλλόγου.

  Μάθε περισσότερα
 7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  08/03/2024

  Τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς για το 2023

  Αυτά είναι τα Βραβεία Διακεκριμένης Προσφοράς του ΑΡΧΕΛΩΝ για το 2023.

  Μάθε περισσότερα
 8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Η δυνατή εμπειρία του Frederique στο Κέντρο Διάσωσης

  Στον ΑΡΧΕΛΩΝ, έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να εργαστείς μαζί με καινούργιους ανθρώπους, ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εθελοντισμού.

  Μάθε περισσότερα
 9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  04/03/2024

  Έγινε η ετήσια Γενική Συνέλευση του Σωματείου

  Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Καταστατικού του Σωματείου ΑΡΧΕΛΩΝ, τα μέλη κλήθηκαν να παραστούν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

  Μάθε περισσότερα
 10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  29/02/2024

  Παρουσίαση Αποτελεσμάτων ΑΡΧΕΛΩΝ 2023: Υπάρχουν και καλά νέα!

  Την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ανοικτή ετήσια Παρουσίαση Αποτελεσμάτων της δράσης του ΑΡΧΕΛΩΝ

  Μάθε περισσότερα
 11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  27/02/2024

  Επιστολή 20 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για το καθεστώς προστασίας του λύκου στην Ευρώπη

  Είκοσι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, προσυπογράφουν επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος ζητώντας του να ψηφίσει «κατά» της αλλαγής καθεστώτος της προστασίας του λύκου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

  Μάθε περισσότερα
 12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  02/02/2024

  Οι θαλάσσιες χελώνες στους Ελληνικούς υγροτόπους διεθνούς σημασίας

  Στις 2 Φεβρουαρίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα των Υγροτόπων, αυτών των ευάλωτων περιοχών του πλανήτη που αποτελούν καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά, αλλά και για πολλά άλλα είδη άγριων ζώων, μεταξύ των οποίων και οι θαλάσσιες χελώνες.

  Μάθε περισσότερα
 13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  24/01/2024

  Γιατί τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ είναι διεθνή;

  Τα προγράμματα προστασίας για τη θαλάσσια χελώνα του ΑΡΧΕΛΩΝ οργανώνονται με την πολύτιμη συμβολή εθελοντών που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα όχι μόνο από την Ευρώπη αλλά και από πιο μακρινά μέρη όπως την Ν.Κορέα, την Αυστραλία και την Κολομβία. Η χρήση της αγγλικής γλώσσας κατά τη διάρκεια των εργασιών στο πεδίο ή των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης του κοινού και στις οργανωμένες κατασκηνώσεις που διαμένουν οι εθελοντές, είναι απαραίτητη για τα προγράμματα.

  Μάθε περισσότερα
 14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  23/01/2024

  Κοινό ΔΤ: Εκτός Σχεδίου Δόμηση: Επιταχύνοντας την Καταστροφή της Ελληνικής Φύσης

  Η δημοσιοποίηση της διαφαινόμενης πρόθεσης της Κυβέρνησης να διευρύνει, έστω και μεταβατικά, την εκτός σχεδίου δόμηση έχει προκαλέσει οξείες αντιδράσεις – πράγμα αξιοσημείωτο για σχέδιο νόμου που δεν έχει καν ακόμα δημοσιευθεί. Αυτό και μόνο δείχνει ότι σημαντικό τμήμα της κοινωνίας είναι αντίθετο στην περαιτέρω οικοπεδοποίηση της ελληνικής υπαίθρου και στην ανεξέλεγκτη και άναρχη διεύρυνση των οικισμών.

  Μάθε περισσότερα
 15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
  17/01/2024

  Ένα ιδιαίτερο νοσοκομείο για θαλάσσιες χελώνες με δεξαμενές και εντυπωσιακά παλιά βαγόνια τρένου έχει στήσει εδώ και 30 χρόνια ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα

  Χελώνες συνδεδεμένες με φιάλες ορού ή μπανταρισμένες με επιδέσμους, δεξαμενές περίθαλψης και δεξαμενές αποκατάστασης με ειδικό περιβαλλοντικό εμπλουτισμό, θερμοκήπια ανάρρωσης, αλλά και… ανακαινισμένα βαγόνια του ΟΣΕ!

  Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!