Πάνω από 700 θαλάσσιες χελώνες βρέθηκαν εκβρασμένες σε Ελληνικές ακτές το 2020
Κάθε χρόνο φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ όλα τα «Δελτία εκθαλάσσωσης θαλάσσιας χελώνας» από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία. «Μόλις ολοκληρώθηκε η συμπλήρωση της βάσης δεδομένων με τις αναφορές των εκβρασμών νεκρών χελωνών του 2020, που για πρώτη χρονιά ξεπέρασαν τις 700» λέει η Ειρήνη Κασιμάτη, βιολόγος εξειδικευμένη στην επανένταξη άγριων ζώων, που είναι η Υπεύθυνη Διάσωσης και Περίθαλψης του Κέντρου.

«Οι αναφερόμενες νεκρές χελώνες που εκβράστηκαν σε παραλίες δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο» επισημαίνει ο Δημήτρης Φυτίλης, ωκεανογράφος και Υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ. Παρόλο που οι αριθμοί αναφορών εκβρασμών νεκρών χελωνών σε ακτές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ο πραγματικός αριθμός θανάτων χελωνών στα Ελληνικά πελάγη δεν είναι γνωστός. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι πολύ εκτεταμένη, μήκους περίπου 17.000 χλμ., και περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό απόκρημνες ακτές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ανθρώπων.
Οι σοβαρότερες απειλές για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο έχουν σχέση με την τυχαία σύλληψή τους σε αλιευτικά εργαλεία, τη ρύπανση από πλαστικά και σκουπίδια στη θάλασσα και την τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας τους. Όμως, σε αρκετές περιπτώσεις εκβρασμών δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.
«Εξετάζουμε συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Δικτύου Διάσωσης και την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή» διευκρινίζει η Ειρήνη, «όμως χρειάζεται στοχευμένη έρευνα για να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες απειλές». Σκοπός είναι να μειωθούν οι τυχαίες συλλήψεις από αλιευτικά σκάφη-εργαλεία της Ελλάδας, όπου κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι πιάνονται 9.700 χελώνες. Επίσης, τα πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη στεριά και στα αλιευτικά σκάφη.

Τι να κάνεις σε περίπτωση εκβρασμού νεκρής θαλάσσιας χελώνας
Ενημερώνεις την πλησιέστερη Λιμενική αρχή, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή του νεκρού ζώου με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εκθαλάσσωσης). Αν είναι δυνατόν, καλείται και ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε.
[ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ με Αριθμ. Πρωτ.: Μ-2131.5.1/01/2010 της 08/01/2010, εκδούσα αρχή Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Λιμενικό Σώμα, Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, Τμήμα Γ΄ (Αλιείας)]
Δείτε πληροφορίες για τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών στην Ελλάδα https://www.archelon.gr/contents/ournews.php?mid=6&mid2=16&nid=1137
Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr. Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Τηλ. 210 8982 600, 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr .
Θλιβερό ρεκόρ: περισσότερες από 700 οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες το 2020
Τα σημαντικότερα αίτια των εκβρασμών θαλάσσιων χελωνών στις Ελληνικές ακτές
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ31/10/2025
Το μάθημα έγινε πραγματικότητα: Μια αληθινή διάσωση χελώνας για τους μαθητές της Καλλιθέας!
Οι μαθητές εντόπισαν μια θαλάσσια χελώνα να επιπλέει στο νερό ακριβώς μετά την εκπαιδευτική τους ξενάγηση στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποίησαν αμέσως τους διασώστες.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ24/10/2025
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ LIFE MareNatura
Η επίσημη πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμια πρεμιέρα την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της Γιορτής της Επιστήμης
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/10/2025
Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετέχει στη «Γιορτή της Επιστήμης 2025 – Η Φωνή του Ωκεανού»
Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνεται από 10 έως 27 Νοεμβρίου 2025 μια γιορτή αφιερωμένη στην επιστήμη και στον ωκεανό! Την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ «LIFE MareNatura»
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ22/10/2025
Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ο ΑΡΧΕΛΩΝ Καταγράφει 6.100 Φωλιές και Καλεί την Πολιτεία για Άμεση Εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Καρέττα
Το 2025 έγινε καταγραφή περίπου 6.100 φωλιών, αριθμός που σηματοδοτεί 74% αύξηση σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 12 ετών!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ10/10/2025
Αποχαιρετούμε έναν αφοσιωμένο οικολόγο και φίλο, τον Γιάννη Ρουσόπουλο
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/10/2025
Κοινό ΔΤ: Απόφαση-ορόσημο της ΡΑΑΕΥ για τον θεσμό των Ενεργειακών Κοινοτήτων!
Κοινό Δελτίο Τύπου 22 Περιβαλλοντικών Οργανώσεων
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ08/10/2025
“Συμμαχία για την Άγρια Ζωή”: Γιατί η φύση μάς θέλει στην ίδια ομάδα
11 οργανώσεις, μία ομάδα στον αγώνα για την ευημερία της άγριας ζωής και του ανθρώπου.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ02/10/2025
Τα λόγια της Τζέιν Γκούντολ ακόμη ζεσταίνουν τις καρδιές μας
Ευχαριστούμε Δρ. Γκούντολ για όλα όσα μας διδάξατε και για το παράδειγμα ζωής που μας αφήσατε.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ29/09/2025
Χελώνες, Ρινοδέλφινα και Πουλιά: Ο Αμβρακικός Κόλπος στο κέντρο συζήτησης της Τοπικής Κοινωνίας και των Επιστημόνων
Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το παρόν και το μέλον του Αμβρακικού Κόλπουπου στο Μενίδι Αμφιλοχίας, η οποία ένωσε τη φωνή της τοπικής κοινωνίας –πολιτών, επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων, καθώς και ενεργών Συλλόγων– με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ26/09/2025
Βιολόγοι του έργου «LIFE ADAPTS» στέλνουν το μήνυμα τους στην κοινωνία
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ23/09/2025
Το Aquila Rithymna Beach γίνεται Αρωγός του ΑΡΧΕΛΩΝ στο Ρέθυμνο
Η γενναιόδωρη δωρεά του ξενοδοχείου στηρίζει άμεσα το κόστος των δράσεων καταγραφής και προστασίας των φωλιών κατά τις περιόδους ωοτοκίας του 2025 και του 2026.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ19/09/2025
Ένα Καλοκαίρι Επιτυχίας για το Πρόγραμμα στον Αμβρακικό
Η φετινή περίοδος εργασίας πεδίου για το πρόγραμμα του ΑΡΧΕΛΩΝ στον Αμβρακικό ολοκληρώθηκε!
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ12/09/2025
Νάξος: η πρώτη φωλιά της πράσινης θαλάσσιας χελώνας εκκολάφθηκε!
Η δημιουργία φωλιάς στη Νάξο είναι μιά ένδειξη ότι η γεωγραφική εξάπλωση των περιοχών ωοτοκίας του απειλούμενου αυτού είδους στη Μεσόγειο αρχίζει να επεκτείνεται.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ09/09/2025
Τα σχολεία ξεναγούνται στον ΑΡΧΕΛΩΝ: στις 11 Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι κρατήσεις για τη νέα χρονιά
Ο μαγικός κόσμος των θαλάσσιων χελωνών και των ανθρώπων που τις φροντίζουν σας περιμένει, χαρίζοντας μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις.
- ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ05/09/2025
Η πρώτη αναφορά για το 2025 από την παραλία Ρωμανός, Μεσσηνία
Από τα μέσα Μαΐου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2025, το πρόγραμμα κατέγραψε περίπου 80 φωλιές κατά μήκος των 2,7 χλμ της παραλίας Ρωμανός.

