09/04/2021

Θλιβερό ρεκόρ: περισσότερες από 700 οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες το 2020

Σε αυξημένη εγρήγορση καλεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ για τις 700 νεκρές χελώνες που καταγράφηκαν φέτος στη χώρα μας, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά από την έναρξη λειτουργίας του Δικτύου Διάσωσης το 1992. Τυχαίες συλλήψεις σε αλιευτικά εργαλεία και πλαστικά απορρίμματα αποτελούν τις κύριες απειλές στη θάλασσα.

Κάθε χρόνο φτάνουν στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα όλα τα «Δελτία Εκθαλάσσωσης” που αφορούν θαλάσσιες χελώνες από τις κατά τόπους Λιμενικές αρχές όλης της χώρας, μαζί με φωτογραφίες και άλλα σχετικά στοιχεία. Για πρώτη χρονιά από το 1992, που ιδρύθηκε από τον ΑΡΧΕΛΩΝ το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών, οι αναφορές των εκβρασμών νεκρών χελωνών ξεπέρασαν τις 700**.** Τα προηγούμενα χρόνια οι αναφορές κυμαίνονταν από 500-600 ανα έτος. Οι ερευνητές/ εθελοντές που υποστηρίζουν το Δίκτυο Διάσωσης, εξετάζουν συστηματικά κάθε περίπτωση εκβρασμού, με σκοπό την καλύτερη οργάνωση του Δικτύου και την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες ανά περιοχή.

thlibero-rekor-perissoteres-apo-700-oi-nekres-thalassies-xelwnes-to-2020-archelon_stranding5.jpg

Δεν είναι πάντα δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο του θανάτου- δείτε μερικά παραδείγματα

Οι αιτίες θανάτου των χελωνών σχετίζονται κυρίως με τις τυχαίες συλλήψεις χελωνών σε αλιευτικά εργαλεία, την κατάποση πλαστικών, την παγίδευση σε πλαστικά απορρίμματα στη θάλασσα και την σύγκρουση με ταχύπλοα σκάφη αναψυχής. Όμως συχνά δεν είναι δυνατόν να διαπιστωθεί το αίτιο θανάτου, ειδικά αν έχει επέλθει σήψη. Επίσης δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί η ακριβής περιοχή που υπήρξε συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς τα ρεύματα και τα κύματα μπορεί να παρασύρουν τα νεκρά ζώα σε μακρινές αποστάσεις.

Στις περιπτώσεις που τα εκβρασμένα ζώα φέρουν εμφανή τραύματα στο κεφάλι ή στο καβούκι, είναι δυνατόν αυτά να έχουν προέλθει από σύγκρουση με σκάφος ή σκόπιμο τραυματισμό από ανθρώπους. Επίσης, η αλληλεπίδραση με αλιευτικά εργαλεία (δίχτυα, παραγάδια) είναι δυνατόν κάποιες φορές να αφήσει εξωτερικά σημάδια που καθορίζουν την αιτία θανάτου. Πολλές φορές όμως δεν υπάρχουν εμφανή τραύματα ή σημάδια στα νεκρά ζώα, οπότε τα συμβάντα παραπέμπουν σε πνιγμό μετά από τυχαία σύλληψη σε αλιευτικά εργαλεία ή σε κατάποση πλαστικών που οδηγεί σε αργό θάνατο, καθώς το γαστρεντερικό τους σύστημα δεν μπορεί́ να επεξεργαστεί το πλαστικό.

thlibero-rekor-perissoteres-apo-700-oi-nekres-thalassies-xelwnes-to-2020-archelon_stranding6.jpg

Σε κάθε περίπτωση όμως, οι αναφερόμενες χελώνες που εκβράστηκαν σε παραλίες δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο των θανάτων που σημειώνονται κάθε χρόνο και ο πραγματικός αριθμός θανάτων χελωνών στα Ελληνικά πελάγη δεν είναι γνωστός. Αυτό συμβαίνει γιατί η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι πολύ εκτεταμένη, μήκους περίπου 17.000 χλμ., και περιλαμβάνει σε μεγάλο βαθμό απόκρημνες ακτές, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση ανθρώπων.

Το να συναντήσει κανείς μία νεκρή χελώνα στην ακτή ξυπνάει ένα συναίσθημα λύπης και ανησυχίας για την κατάσταση του περιβάλλοντος. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχεται όλο και περισσότερα τηλεφωνήματα και μηνύματα στα social media από συμπολίτες μας σχετικά με εκβρασμούς θαλάσσιων χελωνών, τους οποίους ενημερώνει για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μην υπάρχουν διπλοκαταγραφές. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους που έκαναν αναφορές εκβρασμών και το Λιμενικό Σώμα για τη συνεργασία του στο Δίκτυο Διάσωσης.

Τι να κάνεις σε περίπτωση εκβρασμού νεκρής θαλάσσιας χελώνας

Ενημερώνεις την πλησιέστερη Λιμενική αρχή, έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή του συμβάντος με τη συμπλήρωση ειδικού εντύπου (Δελτίο Εκθαλάσσωσης). Αν είναι δυνατόν, καλείται και ο νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε. Η Λιμενική Αρχή είναι αρμόδια να καλέσει την Υπηρεσία του Δήμου για την υγειονομική ταφή.

Παρακολουθήστε σε αυτό το ΒΙΝΤΕΟ σχετικές οδηγίες από τον ΑΡΧΕΛΩΝ σε περίπτωση που βρείτε τραυματισμένη ή άρρωστη θαλάσσια χελώνα.

[ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ με Αριθμ. Πρωτ.: Μ-2131.5.1/01/2010 της 08/01/2010, εκδούσα αρχή Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, Λιμενικό Σώμα, Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, Τμήμα Γ΄ (Αλιείας)]

Πληροφορίες: Ειρήνη Κασιμάτη, Υπεύθυνη Δικτύου Διάσωσης & Περίθαλψης, Τηλ./Fax: 210 8944 444, 6941 511 511, e-mail: rescue@archelon.gr. Δημήτρης Φυτίλης, Υπεύθυνος Κέντρου Διάσωσης, Τηλ. 210 8982 600, 6944 929 622, e-mail: rc.officer@archelon.gr .

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    09/07/2025

    Έλεγχοι στη Ζάκυνθο και την Κυπαρισσία από εκπροσώπους της Σύμβασης της Βέρνης

    Μάθε περισσότερα
  2. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/07/2025

    Επιστήμη των Πολιτών: Πώς έγινε πραγματικότητα η καταγραφή της Σποραδικής Ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών στο Αιγαίο

    Για πάνω από 40 χρόνια, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν θεάσεις και ίχνη χελωνών σε όλη την ελληνική ακτογραμμή. Χάρη στο ενδιαφέρον σας, έχουμε επιβεβαιώσει 577 μοναδικά γεγονότα ωοτοκίας εκτός των περιοχών που παρακολουθούμε συστηματικά!

    Μάθε περισσότερα
  3. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    01/07/2025

    Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση δορυφορικών πομπών και τα γυρίσματα στην Κρήτη

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε θαλάσσιες χελώνες Καρέττα που βρέθηκαν να ωοτοκούν στην Κρήτη στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE MareNatura. Μάλιστα φέτος η ομάδα του Ντοκιμαντέρ του LIFE MareNatura μας συνόδευσε στο πεδίο!

    Μάθε περισσότερα
  4. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    23/06/2025

    Απολαύστε υπεύθυνα τις Παραλίες: Μαζί Προστατεύουμε τις Θαλάσσιες Χελώνες του Κυπαρισσιακού!

    Οι φωλιές που έχουν καταγραφεί στην περιοχή έχουν ήδη ξεπεράσει τις 2.000. Προκειμένου να διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο τις προστατευόμενες παραλίες, προσαρμόσαμε τα πρωτόκολλα εργασίας πεδίου.

    Μάθε περισσότερα
  5. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

    Σήμερα, 16 Ιουνίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας! Με την ευκαιρία αυτή, η ΑΡΧΕΛΩΝ εκφράζει τις θερμότερες ευχαριστίες της προς όλους τους πολίτες, εθελοντές, δωρητές και υποστηρικτές που συμβάλλουν ενεργά στο έργο μας

    Μάθε περισσότερα
  6. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    10/06/2025

    Κλιματική Κρίση: Πως θα προσαρμοστεί η θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο;

    ΑΡΧΕΛΩΝ και ΜοΜ συνεργάζονται στη διερεύνηση των στρατηγικών προσαρμογής απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για τις Θαλάσσιες Χελώνες και τη Μεσογειακή Φώκια. Μαζί με ερευνητικούς και περιβαλλοντικούς φορείς από την Ιταλία και την Κύπρο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, μέσω του νέου έργου “LIFE ADAPTS”.

    Μάθε περισσότερα
  7. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών: Προστασία αλλά και Ανθρωπογενείς «Πληγές» στον Κόλπο Λαγανά Ζακύνθου

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών o ΑΡΧΕΛΩΝ φέρνει στο προσκήνιο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Κόλπος Λαγανά Ζακύνθου, ένα από τα σημαντικότερα καταφύγια της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα.

    Μάθε περισσότερα
  8. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    06/06/2025

    Σεκάνια: Το Πολύτιμο Καταφύγιο της χελώνας Καρέττα στη Ζάκυνθο

    Τα Σεκάνια, μια απομονωμένη παραλία μήκους μόλις 600 μέτρων στον Κόλπο του Λαγανά στη Ζάκυνθο, αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο επιτυχίας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

    Μάθε περισσότερα
  9. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    05/06/2025

    Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών χωρίς πλαστικά… και μπουλντόζες!

    Στις 5 Ιουνίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (μια ημέρα που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1972 και φέτος έχει σύνθημα το #BeatPlasticPollution) και ο ΑΡΧΕΛΩΝ προσκαλεί σε δράση στις παραλίες ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών.

    Μάθε περισσότερα
  10. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    02/06/2025

    Η επιστροφή των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη: μια κοινή πρόκληση – Μια νίκη για τη φύση και τον βιώσιμο τουρισμό

    Οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ μόλις εντόπισαν τις πρώτες φωλιές θαλάσσιων χελωνών της σεζόν στις παραλίες του Ρεθύμνου, της Μεσαράς και των Χανίων. Η πρόκληση να αποδείξουμε ότι οι τουριστικοί προορισμοί της Κρήτης μπορούν να κάνουν ένα ουσιαστικό βήμα προς τη βιωσιμότητα ξεκινά ξανά.

    Μάθε περισσότερα
  11. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    22/05/2025

    Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκίνησε: μάθε τι πρέπει να προσέχεις!

    Οι πρώτες φωλιές για το 2025 ήδη εντοπίστηκαν και προστατεύτηκαν στην παραλία Λαγανά Ζακύνθου, στην παραλία της Ελαίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου στη Μεσσηνία και στην παραλία Παχιά Άμμος στον Κόλπο της Μεσσαράς στη νότια Κρήτη!

    Μάθε περισσότερα
  12. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    16/05/2025

    Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία της έρευνας φωτο-ταυτοποίησης θαλασσίων χελωνών

    Τα μοτίβα των προσώπων των θαλασσίων χελωνών παραμένουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους, επιτρέποντας στους ερευνητές να τις αναγνωρίζουν μέσα από φωτογραφίες, οι οποίες είναι συχνά παρμένες σε διάστημα δεκαετιών!

    Μάθε περισσότερα
  13. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    15/05/2025

    Κυπαρισσιακός Κόλπος: Ισορροπώντας τη φύση με τον τουρισμό

    Καθώς η δημοτικότητα της προστατευόμενης περιοχής αυξάνεται και οι πιέσεις από τον τουρισμό και την κλιματική αλλαγή εντείνονται, το ερώτημα που προκύπτει είναι: Πόσους ανθρώπους «χωράει» αυτή παραλία έτσι ώστε να μη υποβαθμίζεται το περιβάλλον;

    Μάθε περισσότερα
  14. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    08/05/2025

    Θέση Βοηθού για το προγράμμα προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025 στη Ζάκυνθο

    Ο ΑΡΧΕΛΩΝ αναζητά συνεργάτες με θέληση και ενθουσιασμό για την προστασία της φύσης για την προετοιμασία και υλοποίηση των προγραμμάτων προστασίας της θαλάσσιας χελώνας του 2025.

    Μάθε περισσότερα
  15. ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ
    07/05/2025

    Ανακαλύψτε τη μυστική φύση της Κρήτης: Περίπατος στην παραλία της θαλάσσιας χελώνας με τον ΑΡΧΕΛΩΝ

    Ζήστε μια μοναδική οικοτουριστική εμπειρία στην Κρήτη, συμμετέχοντας στους περιπάτους του ΑΡΧΕΛΩΝ στις παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, που ξεκινούν στις 15 Μαΐου στα Χανιά και το Ρέθυμνο. Κάνε κράτηση στην ιστοσελίδα μας!

    Μάθε περισσότερα
1 από 0

Πολύ πιθανό να σε ενδιαφέρουν επίσης

Κάνε εγγραφή στο newsletter μας!
Μάθε για τις τελευταίες δράσεις μας και ενημερώσου για τα προγράμματά μας και πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις τις θαλάσσιες χελώνες!